Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Témakör: hr

HR szoftverek eljövendő világa

2015.09.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HR szoftverek eljövendő világa

A technológia elképesztő ütemben fejlődik. Alig egy évtizede az íróasztalon összekábelezett gépeinket pár éve táskákban, tegnap a zsebünkben, ma már a csuklónkra csatolva vihetjük haza. Sőt, ma már nem csak trendi egy új technológia használata, de a viselhető okoseszközök révén a divat alkotóeleme is lett.

Technológia, ami beborít

A viselhető technológia segítségével adatokat gyűjthetünk és ezeket önismeretünk fejlesztésére használhatjuk. Mérhető lett az elfogyasztott kalóriáink mennyisége, a megtett lépéseink száma, vagy akár a hangulatunk és megannyi más dolog is. Az emberek habzsolják az adatokat, gondoljunk csak az aktivitásmérő eszközök népszerűségének növekedésére, mint például a Nike Fuelband, vagy a többi vezeték nélküli viselhető eszközre, ezernyi telefonos applikációra és a viselkedésünkre gyakorolt meghökkentő hatásukra.

tovább olvasom  
Cimkék: Gamification, Jövő, HR szoftver
Ulrich

2013.11.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bokor Attila]


Ulrichon innen, Ulrichon túl

Közeledünk a HR BP kutatás eredményeinek bemutatásához, sokasodik a mondanivaló, és persze az izgalom is, hogy milyen visszhangra számíthatunk. Azt gondoltam, hogy előhangként az Ulrich modellről írnék röviden. Jó okaim vannak erre:

•    A HR Business Partner szerep az u.n. Ulrich féle HR szervezeti modell részeként indult hódító körútjára.
•    Az „Ulrich modell” jelenleg az egyetlen válasznak tűnik arra a kérdésre, hogy miként töltheti be a stratégiai partneri, üzletfejlesztő szerepét a HR.
•    Ugyanakkor a modell említésekor beszélgető partnereink arcán gyakran megjelent egy grimasz, vagy ejtettek el cinikus és/vagy szenvedő hangulatú megjegyzéseket.
•    Végül a legfontosabb: a kutatás során szép lassan felismertük, hogy bár mindenki „AZ” Ulrich modellről beszél, valójában azonban nagyon sokféle megoldást értenek rajta, gyakran olyant is, amelynek nem sok köze van a „guru” elképzeléseihez.
tovább olvasom  
Cimkék: HR, Dave Ulrich, BP, Business Partner
A HR Business Partneri szerep

2013.09.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bokor Attila]


A HR Business Partneri szerep
- Egy kutatás sûrûjében -

HR Business Partner kutatás izgalmai foglalkoztatnak már hónapok óta. A téma az ablakban volt, számos HR szervezet állt át az elmúlt években a Dave Ulricha „guru” – neve által fémjelzett HR mûködési keretre.
Biztos sokaknak ismerõs a háromlábú szék modell, melynek a HR BP szerep mellett az – akár önkiszolgáló IT rendszerekkel kiegészített - szolgáltató központok (Shared Service Center - SSC) és a szakértõi központok (Center of Excellence - COE) is szerves részei. Érdemes már itt a legelején leszögezni, hogy a modellnek van egy negyedik, árnyék jellegû, ám elengedhetetlen lába is, még pedig az, hogy a vonalbeli vezetõk a korábban megszokotthoz képest sokkal több HR és People Management jellegû feladatot – akár adminisztrációt – is vállalnak fel.
tovább olvasom  
Cimkék: HR, Dave Ulrich, BP, Business Partner
Iskolapad és kultúra

2013.01.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bokor Attila]


Iskolapad és kultúra


Nagyjából 1991 óta – akkor kérdezte meg tõlem Branyiczky Imre kollégám az egyetemen, hogy lenne-e kedvem szerepet vállalni az induló HRM képzésben – ott mocorog bennem az alapkérdés: De tényleg, kik is azok a HR-esek, és fõleg mit tesz, tehet hozzá ez a szakma a szervezetek és a nagyobb közösségek világához? Még mindig nem fogyott ki belõlem a kíváncsiság, és örömmel tapasztalom, hogy a hazai és a nemzetközi világ folyamatos változásával, mindig újabb szempontok, és egyben persze dilemmák és lehetõségek is merülnek fel e szakmai számára. Szóval biztos lesz írni való…


A rovat indulás paradox módon megérkezés élménybõl fakad. Nemrég tértünk haza ugyanis egy éves angliai családi kalandunkból. Bár nem dolgoztam ott a HR szakmában, ám sok ilyen jellegû szakmai élmény is ért, akár csak TV-t nézve, újságot olvasva, de például 3 gyermekünk iskolai – általános és gimnáziumi – élményeit kísérve is. Korábbi baráti kapcsolatok révén pedig többször találkoztunk, beszélgettünk egy ideje már kint dolgozó magyar HR-es szakmabeliekkel is. Szóval az ördög nem alszik, szinte észrevétlenül gyûltek a szakmai tapasztalatok, így gondoltam az angliai inspirációkkal kezdem ezt a rovatot.

tovább olvasom  
Cimkék: Iskola, Képzés, HR
Friss hírek a HRCafe háza táján

2012.10.01. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy Andrea]Friss hírek a HRCafe háza táján


Az üzleti és humán témában publikáló HRCafe 2012. szeptemberétõl új tulajdonossal és fõszerkesztõvel folytatja munkáját. A lap a jelenleg is zajló elõkészületi munkálatokat követõen, idénõsszel nagyszerû szakértõkkel várja majd vissza olvasóit. A 2009-ben alapított HRCafe.eu most kezdõdõ új életszakaszát friss lendület, megújuló témák, szakmai párbeszéd, a legfrissebb információk és professzionális szakmai tartalom fémjelzi majd.

A HRCafe.eu alapítója és tulajdonosa az elmúlt három év során Vojnits Bálint volt, aki most búcsúzik a HRCafe-tól. Az új tulajdonos és fõszerkesztõi Nagy Andrea. Andrea HR szakértõként dolgozik, korábban pedig 13 évet töltött nagyvállalatok kötelékében, alapvetõen a bank - és telekommunikációs szektorban HR szakértõi és HR vezetõi feladatkörökben. Andrea alapítója és fõszerkesztõje a JAM online magazinnak, amely a HR és menedzsment témaköreit dolgozza fel. Írásai rendszeresen megjelennek továbbá a HR Blog, a HR Portál és a Munkaügyi Szemle hasábjain.

Andrea izgalommal vág bele új feladatkörébe és kérdés esetén az alábbi elérhetõségeken áll rendelkezésre:

e-mai: hrcafe@hrcafe.eu
tel: 06 70 429 49 00,
06 20 312 72 32
tovább olvasom  
Cimkék: HRCafe, szolgálati közlemény
Az emberi agy evolúciójának beteljesedése

2012.02.22. (1 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A Transzcendentális Meditáció témájában olvastam a tminfo-n, hogy a TM technikáján végzett tudományos kutatások új áttörést és megközelítési lehetõségeket tártak fel az agykutatás számára, rámutatva így az emberi idegrendszerben és tudatosságban rejtõzõ végtelen lehetõségekre. Ma sok kutató úgy véli, hogy az 5-10%-os agykihasználtság többek között annak a következménye, hogy az evolúció vagy a törzsfejlõdés során kifejlõdött idegrendszeri összetevõknél - melyek alapvetõ elemei az emberi agynak is - a földi evolúció csúcsának, az emberi agynak a fejlõdése szinte megállt.
tovább olvasom  
Cimkék: TM, hr
Lean hatás a HR-ben

2012.02.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


Vajon egy zseniális termelési módszertan átültethetõ a szolgáltatóiparba
is? Vajon egy japán kultúrából építkezõ módszertan elfogadható itthon?
Melyek az alapfeltételei egy Lean bevezetésnek? Milyen hasznai lehetnek
ennek a HR számára?


Bevallom, nem minden kérdésre találtam meg a választ, és idõvel kicsit
feladtam. Aztán találkoztam Gyurta Sándorral, aki a legtöbb kérdésemre a
saját gyakorlatából tudja a válaszokat. Ez megint lendületbe hozott. A
beszélgetésünk kapcsán egy nagyon pozitív cégkultúra és egy sikeres.


Lean bevezetés képe bontakozott ki elõttem. A következõ cikksorozatban
Sándorral beszélgetve szeretném bevezetni Önöket - a HR számára igazi
kincsesbányaként mûködõ - Lean rejtelmeibe.
tovább olvasom  
Cimkék: Lean, HR
Hogyan motiválható az Y generáció? (Europ Assistance)

2011.12.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az ezzel az írással induló motivációs cikksorozatunkban olyan olyan cégekkel foglalkozunk, ahol annak piaci pozíciója, speciális helyzete  a megszokottól eltérõ gyakorlatot igényel. Írásaink nem elméleti jellegûek, hanem a HR vezetõkkel folytatott beszélgetéseken alapulnak. Olyan, a hétköznapokban alkalmazható HR tevékenységekre voltunk kíváncsiak, amelyek másolhatók, alkalmazhatóak máshol is.

tovább olvasom  
Cimkék: motiváció, Y generáció, HR
Mutasd mit mérsz, megmondom ki vagy!

2011.11.02. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Vajon hogyan mérhetõ, hogy a HR eredmlényei összhangban állnak-e a vállalat stratégiai céljaival? Az elméletet mindanniyan ismerjük. Nagy Andrea és Herbai Csaba (JamJam.hu) most arra voltak kíváncsiak, hogy mit mutat a gyakorlat. A hagyományos mutatószámokon át  az innovatív mérési pontokig utazva és örömmel látták hogy egyre elterjedtebb gyakorlat az eredmények mérése, visszacsatolása és a valós kontroll és kevésbé jellemzõ a mérés, egyszerûen a mérés kedvéért!
tovább olvasom  
Cimkék: hr, stratégia, mérés
Kedves HR munkatárs, Kedves Vezetõ

2010.12.13. (1 db hozzászólás) [szerző: Kovács Eszter]


Boldog vagy?Te, aki most ott ülsz a számítógép elõtt, és e sorokat olvasod, tudod-e, hogy az egyik legjobb embered, munkatársad, miért kérte a múltkor, hogy hamarabb elmehessen a munkából, vagy miért ért vissza késve az ebédszünetrõl?

Biztos vagy benne, hogy amikor azt mondja, hogy orvoshoz vagy hivatalba megy, tényleg ott is van?

Biztos vagy benne, hogy õszinte, és akkor nem éppen egy felvételi beszélgetésen ül, vagy egy fejvadásszal találkozik?
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, hr, fejvadász
A HR informatikai projektek buktatói

2010.12.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


Ha a kedves Olvasóm vett már részt HR informatikai projektben, és ismerõs lesz néhány probléma az alábbiak közül, az nem a véletlen mûve. A bukás elõfeltételei szinte kódolva vannak a tipikus projektekben


.


 

tovább olvasom  
Cimkék: interim, projekt menedzsment, HR, IT
Coaching irányzatok összecsapása

2010.09.29. (1 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


coachingA HR Cappuccino keretein belül került sor, a coaching irányzatok összecsapásának elsõ mérkõzésére. A ringben Komócsin Laurát és Mérõ Lászlót üdvözölhette a harcra kiéhezett közönség. Nem is várhatunk mást egy ilyen cím alatt megrendezett esemény közönségétõl. Hogy mit történt pontosan?
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, hr
Innováció a vállalati HR területén – üdvözöllek a klubban!

2010.05.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


interimAz emberi erõforrás területen dolgozó szakemberek manapság jóval több kihívással találják magukat szembe munkájuk során, mint korábban valaha. Megfelelni az üzleti igényeknek, a jog hálójában boldogulni, mind elvárás, úgy mint a belsõ ügyfeleknek, a vezetõknek és a munkatársaknak színvonalas szolgáltatást nyújtani. Mindemellett a humánus HR-es szerepet is igyekeznek erõsíteni, de egyben vérprofi üzletasszonyként / üzletemberként is funkcionálni. A szakmai megfelelés, a teljes szervezet kiszolgálása nagy stresszt ró a lelkiismeretes, szakma fejlõdését szem elõtt tartó, és munkája iránt elkötelezett HR munkatársban, és mégis sokan azt érzik, ez valahogy mégsem az igazi.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, innováció, interim, konferencia
Sikeres nõk - a Bolgár recept

2010.04.14. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


"A Human Value International megjelentette a Human Values sorozatának legújabb, Nõi vállalati vezetõk Bulgáriában címû interjúkötetét. Ebben harminc, a saját szakmájukban sikeres, vezetõ beosztású üzletasszony meséli el szakmai pályafutásukat, azt hogy miként birkóznak meg nemcsak a piac, de a magánélet kihívásaival egyaránt, valamint, hogy hogyan látják a nõk helyzetét a mai Bulgáriában. Ezek a hölgyek az üzleti szféra különbözõ területein jeleskednek, más-más értékeket tartanak fontosnak, ám dolgozzanak bár a pénzügyi, ingatlan vagy éppen számítástechnikai piacon, a közös pont mindegyikük életében a munkájuk iránti szenvedély. Nemcsak szeretik a munkájukat, de a hosszú évek tapasztalatainak köszönhetõen maximálisan tisztában vannak azzal, hogy kiváló szakemberek, és kevesen képesek arra, amit õk nap mint nap véghezvisznek. Ez a magabiztosság az, ami megnyitja az utat a siker felé, ami újabb adag önbizalmat kölcsönöz."
/forrás: www.vigyazzkesznok.hu/
tovább olvasom  
Cimkék: HR, Bulgária
Mit kínál egy HR-es mesterkurzus?

2010.03.23. (1 db hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


HR-es MesterkurzusWoody Allen Oscar-díjas Annie Halljából jutott eszembe egy idézet: "Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, és aki tanítani sem tudja, az a tornatanár."

A fõiskolán mindig azokat az órákat élveztem a legjobban, ahol az elõadó egy a gazdasági életbõl érkezõ üzletember volt és a "száraz tananyagot" gyakorlati tapasztalatokkal együtt tálalta. Itt elsõsorban aktuális piaci történésekre vetített konkrét példákról beszélek. Általában az óra után oda is mentünk hozzájuk és tovább göngyölítve a témát meghívtuk egy kávéra és érdemi párbeszédet folytattunk vele. Úgy gondolom, hogy ennek így kellene mûködnie minden esetben. Ez nem csak a felsõoktatásban, hanem a felnõtt képzésben is kívánatos. Erre találtam egy kitûnõnek ígérkezõ példát a minap.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, mesterkurzus
Mit ér a doktor, ha magyar?

2010.03.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Ph.D. címet szerezni, kutatónak lenni, tudósnak lenni, tudományos életpályát befutni – elõzõ politikai rendszerekben, világháborúk elõtti boldog békeidõkben kiemelkedõ társadalmi presztízzsel és az átlagnál magasabb, stabil egzisztenciával járt. Mit tartott meg ebbõl az elismertségbõl a fogyasztói társadalom, a profitorientált versenyszféra a mai napokra? A kutató, a tudós az átlag üzleti felfogásban a mai világban az egyetemi szemináriumtermek, a kutatóintézeti laborok magányos csudabogara, aki nehezen teremt kapcsolatot a külvilággal, aki számára az üzleti dinamika, a szervezeti hatékonyság, az eredményszemlélet idegen és távoli fogalmak. Relatíve kevés azon piaci szereplõk száma, ahol a tudományos végzettség valamilyen szempontból a napi munka részévé válhat. Ezeknél a szervezeteknél a legmagasabb szakmai tudást jelentõ kutatók sokszor külön üzletág/kutatórészleg tagjai, ahol más szervezeti kultúra érvényesül, mint az alaptevékenységet, vagy támogató funkciót ellátó üzletágakban (értsd: gyártás/termelés, kereskedelem, marketing, HR, IT stb.) Ha az ember egy gyógyszeripari cég laboratóriumából átsétál az orvosmarketing osztályra, vagy egy informatikai fejlesztõközpontból az értékesítõ csapathoz, két gyökeresen eltérõ világba csöppent. Akár egy épületen belül. Ugyanakkor az is látható, hogy a tudományos életet is integráló szervezetekben jobban értik, hogy mit jelent ma szobatudósnak, illetve az üzleti célokat támogató modern tudósnak lenni.
tovább olvasom  
Cimkék: Ph.D., munkaerõpiac, HR
Két rendezvény egy cél

2010.03.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


CSRAz elmúlt napokban két olyan eseményre is szándékoztam felhívni figyelmeteket, amelyek a maguk módján egyedülállóak a hazai humán erõforrás területen. Egyedülállóak, mégis hasonló irányba mutatóak. Igyekeznek elültetni a csíráját valaminek, ami pénzben nem kimutatható, még is jelentõs súllyal kellene bírnia minden vállalat és egyén életében.

tovább olvasom  
Cimkék: HR bál, konferencia, kreativitás, társadalmi felelõsségvállalás
HR és a Balanced Scorecard

2010.03.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


Balanced ScorecardAz elõzõ bejegyzésemben a teljesítménymutatókról 
és a HR folyamatainak mérhetõvé tételérõl írtam, és
megígértem, hogy részletesebben írok a Balanced Scorecard témakörérõl.
Összehangolt mutatószám-rendszereket
(dashboard, scorecard) már több mint 100 éve alkalmaznak vállalatok,
szervezetek teljesítményének komplex mérésére. A mai értelemben
vett Balanced Scorecard közvetlen elõdjét 1987-ben az Analog Devices
félvezetõgyártó cégnél vezették be. Az 1990-es évek elsõ felében
bevezetett és tökéletesített scorecard-okkal szerzett tapasztalatait
írta meg Kaplan és Norton az 1996-ban kiadott „The Balanced Scorecard”
címû, azóta klasszikussá vált könyvükben.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, BSC, interim
Kinek fontos a Társadalmi Felelõsségvállalás?

2010.02.25. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


arany-hídEgy beszélgetés során meglepõ gondolatot hallottam: Nincs megfelelõ társadalmi elismertsége és beágyazottsága a HR szakmának. Elõször nem is tudtam hova tenni a gondolatot, hiszen miközben a humán erõforrás szakma üzleti elfogadottságról és szerepérõl régóta sok vita zajlik, addig társadalmi presztizsérõl már nehezebb képet alkotni. A gondolatot kiegészítették azzal, hogy a humán erõforrás szakma egyik legjelentõsebb aktuális kihívása, hogy megfelelõ társadalmi elismertségre tegyen szert. Végül is, mi a HR célja?
tovább olvasom  
Cimkék: HR bál, társadalmi felelõsségvállalás
A fogyaték tehetsége

2010.02.23. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


kreativitásÁllítólag nem kell messzire mennünk a kreatív megoldásokért. A nyugati világban dívik egy mondás, miszerint ha valaki mögötted ment be a forgóajtón, de elõtted lépett ki, az magyar. Itthon is sokszor tapasztalhatjuk a kreativitásnak nevezett „sport” elõnyeit és árnyoldalait egyaránt. Sokszor gondoljuk úgy, hogy Istenadta tehetségünk és kreativitásunk bizonyos szempontból kiemel minket a nagyvilág masszájából és más nemzetekkel szemben különlegessé tesz minket, magyarokat. Tágabb értelemben véve, üzleti kultúrák, nemzetkarakterológiák összevetésekor sokszor olvasható, hogy egy cégcsoporton belüli nyugati és magyar munkavállalók közötti egyik jelentõs különbség, hogy az utóbbi ötletes, kevésbé szabálykövetõ, ezzel összhangban a kollektivizmussal szemben az individualizmust részesíti elõnyben. Más szóval önálló és kreatív. Még „másabb” szóval önzõbb és az egyéni érdekeit a közösséggel szemben sokkal jobban elõnyben részesíti, mint nyugati kollégája.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, konferencia, kreativitás, fogyatékkal élõ
Az interim munka

2010.02.19. (1 db hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


interimAz interim menedzsment elvi kereteirõl korábban írtam, most azonban néhány praktikus ismeretet szeretnék megosztani az olvasókkal. Hogyan lesz valakibõl interim menedzser? Hol tartanak nyilván? Hogyan találja meg egy cégvezetõ az interim menedzsereket? Mibõl válogathat? Mivel jár az interim menedzsment státusz? Lássuk sorjában:

tovább olvasom  
Cimkék: interim, hr
HR Bál - avagy piedesztálon a HR szakma

2010.02.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HR bálAz elõzõ évekhez hasonlóan, immár harmadik alkalommal hirdetik meg „Az év HR csapata” ARANYHÍD DÍJ pályázatot, amelynek célja elismerni azokat a HR csapatokat, amelyek az adott évben a legtöbbet tették a HR funkció stratégiai szerepe és a vállalati célokhoz való hozzájárulás - azaz a humán hozzáadott érték - növelése érdekében.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, HR bál
Teljesítménymutatók alkalmazása emberi erõforrások területén

2010.01.20. (1 db hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


KPIA korábbi, folyamatok kialakításáról szóló bejegyzésemben ígértem, hogy körüljárjuk a folyamatmenedzsment szempontjából is igen fontos teljesítménymutatók - angolul KPIs (Key Performance Indicators) – témakörét.
A teljesítménymutatók a vállalatok számára igen fontos mértékek, hiszen ezekkel határozzák meg a céljaikat, valamint velük tudják értékelni mindezek sikerességét. A teljesítménymutatók meghatározásánál kérdéseket teszünk fel: Mik a legfontosabbak az ügyfeleim részére? A HR ügyfelei – mint korábban említettük - a munkavállalók, valamint a vállalat vezetõi és tulajdonosai.

tovább olvasom  
Cimkék: KPI, hr
HR folyamat kialakítása a gyakorlatban

2010.01.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


hr folyamatokA klasszikus üzleti folyamat menedzsment (Business Process Managemet vagy BPM) egy olyan vezetõi eszköz, mely a szervezet minden területét igyekszik összehangolni annak érdekében, hogy az ügyfelei szükségleteit és igényeit kielégítse.  Ez az átfogó vezetõi szemléletmód jellemzõ tulajdonságai, hogy:
az üzlet hatékonyságát javítja a folytonos megújulást és a javulási lehetõségeket keresve, rugalmasságot biztosít a folyamatok terén, technikailag jól  támogatható.
Összefoglalva tehát a folyamattudatos vállalatok szervezeti folyamatai keresztbeszövik a funkcionális területeket és a vállalat egészét, így eredményesebbek, és változásra jobban reagáló szervezetekké válhatnak.
Ha mindezt egy szervezeti egységre, történetesen a HR-re képezzük le, elsõ lépésben könnyen beazonosíthatjuk az ügyfeleit: a szervezet összes tagját, a munkatársakat és a vezetõket.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, design, modelling, execution, monitoring, optimization, KPI
HR OSCAR

2009.12.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HR Oscar2009. november 18-án rendezte meg második alkalommal HR a gyakorlatban elnevezésû konferenciáját a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ). A rendezvény foglalkozott a gazdasági válság munkaerõpiacra gyakorolt hatásaival, és idén elsõ ízben, hagyományteremtõ céllal, HR OSCAR díjakat osztottak ki három kategóriában:

- 2009 legjobb HR témájú diplomadolgozata

- 2009 legjobb HR csapata

- 2009 legjobb válságkezelõ szakembere.
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, hroscar, hr, szervezetfejlesztés
A félelem a mai gazdaság árnyéka

2009.12.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A gazdasági válság által okozott bizonytalanság a legstabilabb
vezetõ-karaktereket is megingatja. A napokban hallottam többektõl is
olyan történeteket, amik arról számolnak be, hogy stabil,
vezetõ-karakterektõl eddig nem megszokott reakciókat tapasztaltak. Az ok, a bennünk kialakuló félelmem egy jövõben bekövetkez(het)õ veszteségtõl.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, karakter
Projekt Menedzsment alkalmazása vállalati HR-en

2009.12.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


Múlt héten egy konkrét emberi erõforrás interim megbízás során végzett munka bemutatását ígértem, melyben a projekt menedzsment lényege is átszûrõdik.
Adott egy néhány éve létrejött szolgáltató központ néhány ügyféllel, ahol a csoportok ügyfélvonalon szervezõdnek.  A vállalat fiatal munkavállalókból áll, és lapos szervezetbe kerülnek, ahol – mint bármely más vállalatnál – a közép – és magas szintû pozíciókat betöltõ vezetõk viszonylag stabilak, míg a telefonos munkát végzõ munkatársak állandó mozgásban vannak.  Ez utóbbi jelenség számokkal megtámogatva kb. 50-60% éves fluktuációt jelent, ami igen nehéz terhet ró egy szolgáltatás orientált, és ügyfelei felé 24 órában maximális teljesítményt ígérõ cégre.Az odaérkezõ interim HR menedzser elsõ gondolata az lehet: rossz a kiválasztás, nem a megfelelõ emberek kerülnek szervezetbe. Alaposabban vizsgálatot kíván azonban a menedzsment és a tulajdonosok: pontosan szeretnék tudni az elvándorlás okát, és arra megvalósítható és eredményt hozó javaslatokat várnak.  Ezen a ponton érdemes megfontolni a célok megfogalmazását, egy projekt csapat létrehozását, és az idõkeret megjelölését.

tovább olvasom  
Cimkék: interim menedzsment, HR projekt menedzsment, HRM
Csak a végzettség teszi a mestert?

2009.12.02. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


diplomaA szakemberek körében nem egyöntetû a vélemény abban a kérdésben (sem), hogy milyen végzettség szükséges a HR feladatok szakszerû ellátásához. Egyesek szerint a gazdasági végzettség alapkövetelmény, mások a gazdasági és a jogi diploma kombinációját részesítik elõnyben, és vannak, akik a HR diplomára esküsznek. Felmerül tehát a kérdés, ahhoz, hogy valaki hitelesen, jó szakemberként végezze a munkáját, mint HR-es, feltétlenül HR diplomára van szüksége? Vagy e mellett egyéb képességek is szükségesek a feladat hozzáértõ, magas színvonalú ellátásához?
tovább olvasom  
Cimkék: emberi erõforrás, HRM, menedzsment, stratégia
Interim Menedzsment – alapvetések

2009.11.24. (1 db hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


interim menedzsmentManapság egyre elterjedtebb az Interim Menedzsment kifejezés, és számtalan tanácsadó cég kínál egyéb tevékenysége mellett interim menedzsment szolgáltatást, vagy Interim Menedzser közvetítést. A következõ rövid összefoglaló az Interim Menedzsment fogalomvilágába kalauzolja az olvasót.

Egy vállalat megfelelõ mûködésének fenntartása érdekében Interim Menedzsert fogadhat, és mint alternatív erõforrást használja néhány tipikus helyzetben. Klasszikus eset, amikor a egy cég tapasztalt menedzsert vagy tanácsadót “alkalmaz” egy határozott idejû projektre, vagy meglévõ alkalmazott helyettesítésére, esetleg menedzserváltás “interregnum” idõszakára. 
tovább olvasom  
Cimkék: interim management, hr, HRM
Csíkszentmihályi Mihály Ph.D. -

2009.11.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Csíkszentmihályi-VojnitsA magyar származású Csíkszentmihályi Mihály, jelenleg a Claremont (Graduate) University Pszichológiai tanszékének vezetõje novemberben látogatott el Budapestre, hogy elõadást tartson az általa fémjelzett FLOW élményrõl az érdeklõdõk számára. Rövid, olvasmányos beszámolót az elméletrõl a Világgazdaságban megjelent cikkben lehet olvasni.
AzALEAS Group szervezésében megtartott esemény azért is volt érdekes mert...
tovább olvasom  
Cimkék: hr, FLOW, Csíkszentmihályi, munka-magánélet
Outplacement coaching

2009.11.17. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


HR OscarNyár elején kérdezte meg egy SzTMSz vezetõ, hogy érdekel-e minket egy HR Oscar támogatása, zsûritagként való részvétel. Örömmel vállaltam el,hiszen úgy gondolom, ha ezzel is segítjük a szakmát, akkor már megérte. A szerdai programból több téma is érdekel, ezért terveim szerint már reggeltõl ott leszek. Rögtön az elsõ kereksztal téma: "Hogyan tovább...? Outplacement, mint megoldás" felkeltette az érdeklõdésemet. Ennek egyik oka, hogy éppen tegnap olvastam egy cikket, ami arról számolt be, hogy a karrier coachingot igénybevevõk 68%a válaszolta, hogy megérte a befektetett idõt, energiát. Részletek itt.
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, coaching, hr, outplacement
Outplacement és coaching?

2009.11.16. (1 db hozzászólás) [szerző: Bán Zsuzsanna]


outplacement hrcafe.euLeépitések, elbocsátások nap mint nap téma most. És egyre gyakoribb téma a coachingban is! Sokan kérdezik: nem túlzás ez? Nem pénzkidobás? Attól függ, hogy honnan nézzük. És éppen  ki kérdezi. Hogyan kapcsolódhat össze az outplacement és a coaching?

tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, coaching, hr, outplacement
Kiválasztási kiskáté II. – Integráció helyzetelemzés nélkül?

2009.10.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az a bizonyos múltkori cikk nem hagyott nyugodni. Újabb és újabb gondolatokat vetett fel bennem, amit szeretnék veletek most megosztani: Kiválasztási folyamatok során hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha aláírta az új munkavállaló a munkaszerzõdést, akkor a feladat teljesítve, mindenki hátra dõlhet.  Pedig csak ez után következik gyakran a hanyatt esés…
tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, kulcsember kiválasztás, vezetõ kiválasztás, integráció, HR audit
HR Szakkiállítás - Personal Hungary (egy kis pihenés nem árt)

2009.10.22. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A Spring Messe GmbH & Co. KG vezérigazgatója, Herr Alexander Petsch
is hazánkba látogat a Personal Hungary kapcsán és még a rendezvény hivatalos
megnyitását megelõzõen 2009.10.26.-napján délután 12:30-kor exkluzív
interjút ad élõ adásban a HR Cafe stúdiójában.


A 12:30-kor kezdõdõ élõ adáshoz azért is érdemes csatlakozni, mert
Alexander elsõkézbõl számol be a legfrissebb európai HR trendekrõl, és
olyan fontos, friss üzeneteket fogalmaz meg a szakma résztvevõi
számára, amely kiemelkedõ jelentõségû lehet egy vállalat stratégiai
szempontjából.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, konferencia
Kerekasztal-beszélgetés - A HR-es mint tanácsadó

2009.10.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Kerekasztal-beszélgetésA Figyelõ és a DGS Global szervezésében megrendezett Országos HR konferencia második napján az egyik kerekasztal-beszélgetés résztvevõi a HR-es tanácsadó szerepérõl gondolkodtak hangosan, az ezzel kapcsolatos kérdésekrõl beszélgettek, mondták el véleményüket a hallgatóság körében ülõ HR szakembereknek és az egyébként is érdekes témát sok-sok, saját prakszisból merített gyakorlati példával színezték ki.
tovább olvasom  
Cimkék: HR, konferencia, emberi erõforrás, tanácsadó, menedzsment, munkatárs
A HR és a megváltozott üzleti környezet - kerekasztal

2009.09.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A Figyelõ és a DGS Global szervezésében 2009. szeptember 23-24-én megtartották az Országos HR konferenciát és kiállítást. A rendezvény elsõ kerekasztal beszélgetésén lényegi kérdéskört jártak körbe a beszélgetõk: a megváltozott üzleti környezet miként hat a HR üzleti szerepére? A szervezõk sikeresen verbuváltak egy heterogén, nemzetközi HR vezetõbõl, hazai HR vezetõkbõl, cégvezetõbõl, tanácsadóból álló csapatot, ahol az eltérõ üzleti háttér, szakmai tapasztalat egyszerre hozta felszínre a jelentõs eltéréseket, véleménykülönbségeket és párhuzamokat, szakmai azonosságot.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, konferencia, HR igazgató, szervezet, munkavállaló
HR Konferencia 2009 - A HR-es, mint evangelista II. – avagy a HR szerepe a XXI. században

2009.09.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


brandingA korábbi, témát beharangozó bloghoz érkezett hozzászólásokból egyértelmûen látható, hogy a HR-es evangelista szerepe még sokak számára kérdéseket felvetõ gondolat.  Magam is kíváncsian érkeztem a kerekasztal-beszélgetésre.
tovább olvasom  
Cimkék: HR-es, konferencia, értékek, szervezet
Országos HR konferencia 2009-A HR mint egészségmegõrzõ.

2009.09.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Érdekes kerekasztal beszélgetés részese lehettem a 2009.szeptember 23-24-én megtartott országos HR konferencián. A kerekasztal címe kicsit bizarrnak tûnt elsõre. A HR-es mint egészségmegõrzõ ? Ennél többet elárult az alcím, miszerint miért fontos a rekreáció, az egészségügyi szûrések és programok, mit ér a cafeteria? A kerekasztal résztvevõi különbözõ iparágakból érkeztek és létszámban is különbözõ méretû szervezetekért felelõsek.
tovább olvasom  
Cimkék: Konferencia, HR
HR Konferencia 2009 - HR-es mint motivátor

2009.09.29. (1 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A motiváció az a belsõ energia ami az embert elõreviszi a mindennapi
teendõi, szellemi tevékenysége során. Sokféleképpen megfogalmazható, de
azt hiszem, ez a lényeg. Steve Chandler irt egy könyvet arról, hogy egy vezetõ hogyan tudja a
kollégáit motiválni anélkül, hogy õrületbe kergetné õket (How Great
Leaders Can Produce Insane Results Without Driving People Crazy). Ebben
õ azt írja, hogy a vezetõ nem tud motivációt adni - ez csak belülrõl az
emberbõl jöhet (és ez az, ami fejtörést is okoz). Egy weboldalon rengeteg
olvasnivalót találtam munkatársak motiválásával kapcsolatban. Nekem úgy tûnik, itt Magyarországon azonban mi nagyon el vagyunk
maradva ebben a témában, és ez nem csak annak tudható be, hogy sokak
szerint mi pesszimista nép vagyunk. Az internetes keresõk magyar
oldalai nagyrészt csak fogalmakhoz vezettek, igazán gyakorlati
ötleteket nem találtam. Ezért ...
tovább olvasom  
Cimkék: HR, motiváció, konferencia
HR-es mint stratéga – reflexiók egy konferencia kapcsán

2009.09.29. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Stratégia kapcsán sokunknak Montecuccoli jut eszébe. A sokszor idézett és fiskális szemléletû megközelítésével szemben ritkábban emlegetjük Karl von Clausewitzet, aki nagyobb hatással volt a modern stratégiai gondolkodásra, mint "jobban marketingelt" elõdje. Mit is jelent az a szó, hogy stratégia? stratégia = "cselekvések egy hosszabb távú terve egy bizonyos cél elérésé érdekében, ami gyakran az úgymond "gyõzelem" vagy probléma megoldás. Megkülönböztetjük a taktikától és az azonnali akcióktól, mivel a stratégia a cselekvések és azok végrehajtásához szükséges erõforrások biztosítását idõben kiterjedten gondolkodva tervezi meg."
tovább olvasom  
Cimkék: HR, stratégia, konferencia
Dara Péter, a DGS Global Research felmérésének eredménye - HR Konferencia 2009 elsõ nap

2009.09.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


avagy mennyire tud élni a vezetés és a HR a megváltozott környezet lehetõségeivel?

A DGS Global Research által 2009. nyarán futtatott országos méretû
felmérésében több, mint 300 cég felsõ vezetõje és/vagy HR igazgatója
adott választ a feltett kérdésekre. A felmérés eredményeirõl a szervezõk az országos HR konferencián számoltak be. A HR Cafe is ott volt és rögzítette az elõadást azok számára, akik nem tudtak résztvenni.
Ami megdöbbentette a szervezõket
is, hogy a válaszadók nagyon önkritikusak voltak. Ez azt jelenti, hogy
sokan magukat is súlyosan okolják a vállalat romló teljesítményéért és
nem kizárólag a külsõ környezetet. A válaszadók 2%-a az elmúlt 2 hónap alatt felszámolás alá került. A vezetésben gondok vannak, nem mindenki kellõen felkészült...
tovább olvasom  
Cimkék: HR, konferencia, motiváció, felmérés, átvilágítás
A HR-es mint evangelista

2009.09.18. (7 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


A jövõ héten megrendezésre kerülõ országos HR konferencia elsõ napjának délutánján kíváncsi vagyok a HR-es, mint evangelista szekcióban elhangzó gondolatokra.
Egy szervezethez tartozást, a benne élõk mindennapjainak megélését, így az ebbõl fakadó eredményességet és az ehhez kapcsolódó lojalitást nagy mértékben meghatározza a cég szervezeti kultúrája, vagyis azon értékek összessége, mely alapján az adott szervezet él, mûködik, döntéseket hoz.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, konferencia, szervezeti kultúra
Hatékonyságnövelés, belsõ erõforrások feltárása, outsourcing, outplacement másként, különféle eljárások a szervezet átalakítására.

2009.09.18. (5 db hozzászólás) [szerző: ]


szervezetfejlesztés - hrA szervezetfejlesztésnek többféle definíciója is létezik, de számomra a következõ meghatározás fejezi ki a lényeget. “A szervezetfejlesztés a különféle szervezetek életrekeltése, energiákkal való feltöltése, megvalósítása, mozgásba hozása és megújítása technikai és emberi erõforrások révén.” Amikor egy cég szervezetfejlesztési projektet indít, akkor biztos, hogy a menedzsment fejében az idézõjelbe tett hátsó szándékok között megtaláljuk a hatékonyság növelését és a szervezet problémamegoldó képességének javítását. Nagy kérdés, hogy milyen stratégia mentén indul el a folyamat és bizony kulcskérdés, hogy a cég HR vezetõje a szervezetfejlesztési projektbe a lehetõ leghamarabb bevonásra kerüljön, hiszen az emberi erõforrások fejlesztésén keresztül történik meg a szervezet sikeres átalakítása.

tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, hr, konferencia
Innovatív HR menedzserek

2009.09.17. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


A humánerõforrás menedzseri álláshirdetésekbõl és a munkaköri leírásokból egyaránt hiányzik az innovatív gondolkodás, illetve innovátor szerepre utaló megjegyzések. Amennyiben helyes megközelítés az, hogy egy szolgáltató cég legértékesebb tõkéje az ember és a humánerõforrás osztály feladata a humán tõke fejlesztése és támogatása, akkor majdnem az összes üzleti folyamat támogatásával kapcsolatban máris fókuszba kerül a kreativitás és az innováció, mint elvárások.
tovább olvasom  
Cimkék: HR, konferencia, innováció
A HR és a megváltozott üzleti környezet

2009.09.17. (4 db hozzászólás) [szerző: ]


Mini jégkorszakban élünk. A korábbi üzleti hálók befagytak, a cégek sok esetben egymástól elszigetelt vadászó csoportonként bóklásznak, hogy a még felhajtható nagyvadakat megleljék, vagy a jégbe fagyott mamutokat megtalálják. Váratlanul, bár nem elõjelek nélkül érkezett ez a jégkorszak. Jelenleg, úgy tûnik, kisebb olvadást várhatunk, de senki sem birtokolja a bölcsek kövét és nem tudhatja, hogy rövid interglaciális korszak köszönt be, vagy valóban újraindult a globális felmelegedés.
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, hr, maslow, kulcsember
Mekkora a coaching megtérülése?

2009.09.17. (6 db hozzászólás) [szerző: ]


coaching ROIA coaching egy nagyszerû megoldás, de természetesen még mindig sokan hitetlenkednek, hogy vajon megéri-e. Ezért 2009 tavaszán készült egy felmérés a coaching megtérülésérõl. A tanulmány egyrészt kiterjedt a nemzetközi kutatások adatainak feldolgozására, (alapvetõen Egyesült Államokra és Nyugat-Európára) és bár minden kutatás egyetértett abban, hogy nagyon nehezen számszerûsíthetõ, mégis az eddigi számítások alapján a ROI (Return On Investment) valahol 4,7 és 5,6 közöttire tehetõ, azaz minden 1000 dollárnyi coachingba történt befektetés 4700-5600 dollárt hozott a kasszára.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, hr, konferencia
A HR-es mint tanácsadó

2009.09.16. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


A HR-es mint tanácsadóA HR szerepe a vállalatok életében folyamatosan fejlõdik, változik párhuzamosan a vállalati folyamatok átalakulásával, fejlõdésével, melyet a gazdaságból, a piacról érkezõ impulzusok generálnak. A HR megítélése a vállalatok szerencsésebb hányadánál a menedzsment szemszögébõl megváltozott, elismertséget ért el. Ugyanakkor még kisebb azoknak a cégeknek a száma, ahol stratégiai partnerré vált. Ezekben a szervezeti kultúrákban a menedzsment elvárása a HR felé megváltozott: a csak kiszolgáló, adminisztratív feladatokat ellátó szervezetbõl a vezetõség stratégiai támogató partnerévé vált, mintegy belsõ tanácsadói szerepkör betöltése. A HR belsõ tanácsadói szerepköre a gazdasági válság hatására  kialakult kíméletlen piaci versenyben még inkább elõtérbe kerül.
tovább olvasom  
Cimkék: HR, konferencia, emberi erõforrás, tanácsadó, menedzsment, munkatárs
A HR-es mint coach

2009.09.15. (4 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]Hr-esként coachnak lenni kihívásokkal teljes, összetett feladat.  Felkészültséget, tisztánlátást, önismeretet igénylõ szerepkör. Hiszen a HR-es alapvetõen egy támogató funkció, egy support szerep egy szervezet mûködésében. Még stratégaként (stratégiai HR-ként) is „csupán” elõkészít, kiegészít, támogatja az üzleti folyamatokat. A coach mindezzel szemben kíséri a vezetõt egy változás folyamatában, célkitûzései megvalósulásában, melyben segíti õt tanulni. Support persze ez is, de véleményem szerint nagyon más.
tovább olvasom  
Cimkék: coach, coaching, hr, konferencia
Hr-es, mint stratéga

2009.09.14. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Mi a szerepe a Humán Erõforrásnak krízis idején, csökkenõ ráfordítható források és növekvõ munkanélküliség mellett? Egyáltalán, amikor a cégek mûködési egyensúlyának, profitabilitásának a fenntartása a létkérdés, a látszólag „pénzvivõ” területek, mint marketing, humán erõforrás milyen súllyal képviselheti magát a döntéshozatali folyamatokban?  Ez a kérdés nap, mint nap asztalra kerül a föld összes modern gazdaságában. A krízis hatására valóban zajlanak-e változások a HR-ben? Stratégiai partnerré válhat-e a HR?
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, hr, stratégia
HR és benchmarkok

2009.09.14. (4 db hozzászólás) [szerző: ]


Hogy a HR folyamat egy szervezetben mennyire fejlett, azt a HR
információ-szerzõ képessége mutatja meg. Egyszerûen azért, mert a HR
fókusza az ember, vagyis az információ leghitelesebb forrása.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, benchmark, konferencia
Adaptív coaching módszertan

2009.08.31. (1 db hozzászólás) [szerző: Kiss György Ádám]


 Nagy izgalommal várom a szeptember 4 és-5.-ét, a péntek-szombatot, amikor az Akció-orientált Coach Akadémia meghívásának eleget téve Julia Foster-Turner tart workshopot Budapesten. Julia, Budapestre érkezését követõen egybõl a HR Cafe stúdiójába veszi útját, hogy 2009.09.03.-án, csütörtökön 19:00-tól személyesen adjon interjút arról, hogy mivel készült a workshop-ra. Szeretettel várunk mindenkit, aki errõl az eseményrõl most lemaradt, és azokat is, akik másnap részt vesznek az elõadáson.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, hr,
Felszámolás mindenáron?

2009.08.13. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Olvasom a gazdasági híreket és a döbbenet kiül az arcomra. Közel 8 ezer cég került végelszámolásra és még 9,000 cég ellen adtak be felszámolást az év elsõ 7 hónapjában Magyarországon, ami 35% körüli növekedés az elõzõ évhez képest. Ráadásul a vállalkozások jelentõs része a tartalékai végét kezdi felélni, ami azt jelenti, hogy a nyár végén, szeptember elején sokkal többen kerülhetnek hasonló helyzetbe. Aztán olvasom, hogy a második negyedévben 7,6%-kal csökkent a GDP itthon és ez olyan mélyrepülés, amire a legpesszimistábbak sem számítottak.  Nagyon nehéz a tulajdonosok és cégvezetõk helyzete, hiszen kríziskezelést sokan megéltek már, de ilyen gazdasági környezetben még nem volt lehetõség bizonyítani a rátermettséget.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, HR
Szervezetfejlesztõ meteorológusok

2009.08.06. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik online e-kereskedelmi cég vezetõje mesélte a következõ sztorit. Egy szép tavaszi napon egyik napról a másikra lezuhant az oldal látogatottsága és a konverziók száma. Az online menedzserek kiborultak és a rossz hír hallatán mindenkit mozgósítottak. Az elemzõkhöz fordultak, akik mindent mérnek, statisztikákat gyártanak és az online adatokból varázsmutatókat készítenek. Szóval az elemzõk azok, akik egzakt választ adnak arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e egy új online marketing kampányba kezdeni vagy nem. A lényeg, hogy a végén kiderült, hogy nem szerver hiba, nem is valami vírus vagy kalóztámadás okozta a hirtelen zuhanást.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezeti struktúra, hr, web2
Karakteres informatikusok - Informatikus karakterek

2009.07.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Egyes szakemberek a telekommunikáció és az informatika fejlõdését tartják az elmúlt 10 év GDP növekedés egyetlen motorjának. A telekommunikációs és informatikai piac, (gyûjtõ néven az ICT) tömegtermékei és szolgáltatásai a klasszikus iparágak kihívásaihoz egyre jobban felzárkózva ma már az õ számukra is nélkülözhetetlenné vált; az informatika és telekommunikáció hozzá tartoznak mindennapjaink tevékenységeihez, saját magunk megvalósításához. Az elektronikai termékek átvették a vezetõ szerepet a dobogós eszközök listáján a globalizációhoz vezetõ úton.


Az ICT piac hatására az egyes iparágakban jól kipróbált, majd sztenderdizált és dokumentált üzleti folyamatok (logisztikai, marketing, pénzügyi) az úgynevezett ”best practice”-ek alapján másolhatóvá, adaptálhatóvá és nagy mennyiségben gyárthatóvá váltak különbözõ iparági szereplõk számára is. 
A folyamatok mögött MI,
az emberek állunk: gyûjtõ néven a humán erõforrás.

Ön kedves olvasó, amennyiben szakmabeli, úgy pályaválasztása és az azt követõ karrierút tervezése során többször is dönt, hogy mikor, hol és milyen szinten
válik az informatikai társadalom gazdasági, családi szereplõvé és végül
önmaga fõszereplõjévé? 


A válasz megtalálásához érdemes lehet elemezni a telekommunikáció és az informatika jelenlegi humán erõforrás kihívásait. Mindehhez felkértük Gerõ Viktort és Csupor Eriket, a Vatera ügyvezetõ igazgatóit, hogy élõ adásban meséljék el tapasztalataikat és egy közös informatikai karakter-elemzéssel járuljanak hozzá a válaszok megtalálásához 2009.07.29.-én, szerdán 14:00-tól.

tovább olvasom  
Cimkék: IT, szervezetfejlesztés, hr
Új Magyarország ?

2009.07.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


SzervezetfejlesztésAz elmúlt 4-5 évben sok száz milliárd forintnyi hazai és EU pályázati forrás nyílt meg és került kiosztásra sok ezer pályázó között és ha igaz a hír, akkor ezek a források egyelõre nem látszódnak elapadni még néhány évig. Az éremnek persze két oldala van és sajnos itt is sok a negatív jelenség. A probléma egyrészrõl az, hogy a sok ezer nyertes cég jelentõs része KKV vagy kisvállalkozás, ahol a céges szervezetben nem áll rendelkezésre sem megfelelõ humán erõforrás, sem kompetencia arra, hogy a negyedéves úgynevezett PEJ-eket(Projekt elszámolási jelentések) vagy kötelezõ szakmai  és pénzügyi elszámolásokat képesek legyenek úgy összerakni, hogy a hatóság azt rendben elfogadja. Sajnos a pályázatok elszámolása jelentõs adminisztratív terhet ró a cégekre és nagyon komplikált, bürokratikus a rendszer. Ebbõl aztán gyakran az következik, hogy egy kötelezõ támogatási elszámolás teljes elfogadása akár fél évig is húzódhat, aminek következtében a támogatás kifizetése a távoli ködbe vész.
tovább olvasom  
Cimkék: KKV, szervezeti kultúra, szervezeti struktúra, hr
Forrószék ma!

2009.07.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


szervezetfejlesztés kerekasztal beszélgetésTekintettel a hõségriadóra szeretném hûsítõ felüdülésként mindenkinek ajánlani a mai „forrószék” beszélgetést, ami délután 14 órakor kezdõdik.  Az élõ, interaktív beszélgetésen Csúsz Klára (KPMG Humán erõforrás Igazgató) és Gyenese Balázs ( Ernst & Young Humán Erõforrás Igazgatója) lesz a két meghívott vendég, akik alig várják, hogy megválaszolhassák az élõ adás alatt is feltett kérdéseket.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, ajánló, forrószék, HRM
Vezetõi felelõsség

2009.07.08. (6 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


Tegnap este sétáltunk a férjemmel. Felfedeztünk egy kellemes hangulatú, új, kis olasz éttermet, a nyüzsgõ belvárosban egy igazi kis szigetnek tûnt. A finom illatok, kellemes zene, virágoktól pompázó terasz leülésre csábított minket. Mondtuk is a pincér hölgynek, hogy nem jártunk még itt, kíváncsiak lettünk, kipróbálnánk õket. Kértük meséljen magukról. Mentegetõzéssel kezdte, mivel „még csak 3 hete nyitottak”, így még nem igazán tud sokat mondani. Kértük hát az étlapot. Izgalmas volt, nehezen is választottunk. Gondoltuk, majd kisegít a felszolgáló plusz információval az ételekrõl. Ismét nem jártunk sikerrel. Nem sikerült megtudni, hogy mit is jelent a ház specialitása és az általunk nem ismert olasz szavak sem nyertek értelmezést, valamint az egyik ételrõl szóló visszajelzésre annyi választ kaptunk, hogy õ azt nem szereti, de hát biztos van, akinek ízlik. Maradt hát a saját kútfõ.
tovább olvasom  
Cimkék: vezetõi felelõsség, hr
Lóval az egyensúly jobb oldalán

2009.07.05. (6 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A hétvégén ismét úgy éreztem, hogy  sikerült egy kicsit jobbra tolnom a mérleg nyelvét a munka-magánélet egyensúly terén azzal, hogy a hetet egy 50 kilométer/órás vad vágtával zártam.
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet, hr
A hiteles humán erõforrás

2009.07.01. (6 db hozzászólás) [szerző: ]


Voltam állásinterjún. Mint sokan mások mostanában. Csak ez jó régen történt, nehogy mostani munkahelyemen bárki aggódni kezdjen. :o) A  kiválasztási specialista, alias recruiter megkérdezte tõlem, hogy „Ön miért gondolja, hogy alkalmas lenne a munkakör betöltésére?”
tovább olvasom  
Cimkék: álláskeresés, hr
Magad uram, ha szolgád nincsen - Az álláskeresõ direkt marketing kampánya.

2009.06.30. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Jelenkorunk lermontovi hõse sajnálatos módon az álláskeresõ. Ha két HR-es találkozik, unalmas pillanataikban arról kezdenek beszélni, hogy ki kapott aznap több pályázótól életrajzot. Ne csodáld, ha immunissá válnak és egyre kevésbé hajlandóak a szükségesnél többet foglalkozni az egyéni sorsokkal. Hiszen, ami az álláskeresõ olvasatában egyéni válság, a munkaadó szemében gyakran kolonc: az egyén arca elolvad az álláskeresõk masszájában. A minõség átcsap mennyiségbe. Sokunk, akinek szakmája, hogy a munkaerõpiacot figyelje, gyakran adtunk tanácsot karrierépítés, álláskeresés kérdésekben és hasonló benyomásunk alakult ki: pozíciótól, tapasztalattól függetlenül az álláskeresõk kisebbik hányada készült fel arra, hogy õ valójában mit keres és célját hogyan éri el.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, álláskeresés, pályázó
Grafológia alkalmazása fejvadász projektben

2009.06.29. (6 db hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik aktuális fejvadász projektünk kapcsán ma írattam meg a harmadik jelölttel a grafológiai vizsgálathoz szükséges irományt. Grafológiát azoknál a pályázóknál vizsgálok, akik az elsõ interjú után továbbra is motiváltnak és potenciális jelöltnek tûnnek. Amikor elemeztem a grafológia eredményét, elgondolkodtam azon, hogy a folyamatot meg kellene fordítani.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, grafológia
HR Cafe

2009.06.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Miért a HR Cafe? Mi történik itt? Kivel? Hogyan?
Ezekrõl olvashatsz bõvebben itt.

Kellemes idõtöltést kívánok mindenkinek!
VojnitsBálint
tovább olvasom  
Cimkék: HR Cafe
Humán átvilágítás - Cafepedia blog

2009.05.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Humán átvilágítás, vagy HR audit alatt szervezet, személyek, csoportok, HR (és üzleti folyamatainak) átvilágítását, felmérését értjük. Az audit célja, hogy feltárja egy szervezeti információhalmaz tartalmát és hitelességét, és hogy  támogassa a szervezet további fejlõdését, belsõ kontrollját.  Az audit pillanatképet nyújt egy szervezet/egyén jelenlegi állapotáról. Az auditok célja, hogy a tévedés kockázatának minimalizálásával a leghitelesebb képet nyújtsa egy mozgásban lévõ szervezet aktuális helyzetérõl, fejlõdési irányáról.

tovább olvasom  
Cimkék: hr, audit, szervezeti diagnosztika
Szervezetfejlesztés - Cafepedia blog

2009.05.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A szervezetfejlesztés lényege a szervezetek életrekeltése, energiákkal való feltöltése, megvalósítása, mozgásba hozása és megújítása technikai és emberi erõforrások révén. Az ideálisnak tartott behaviorista felfogás szerint a szervezetfejlesztés a legfelsõ menedzsment szintjén támogatott, hosszú távú erõfeszítés arra, hogy javítsuk a szervezet problémamegoldó és megújulási folyamatait, fõleg a szervezet kultúrájának egy hatékonyabb és együttmûködõ diagnózisán és menedzselésén keresztül.

tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, szervezetfejlesztés, menedzsment, szervezeti kultúra, hr
Témakörök
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Forrószék archívum : hr
HR bál - Az év HR csapata - Forrószék - Magyar Telekom
2010.03.25.


Mit ér a doktor ha magyar?
2010.03.10.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - Commerzbank
2010.03.05.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - CCHBC
2010.03.05.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - Vodafone
2010.03.05.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - CIB
2010.03.05.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - BAT
2010.03.05.


HR Bál sajtótájékoztató
2010.02.16.


2009 legjobb HR témájú diplomadolgozata
2009.11.18.


2009 legjobb HR csapata
2009.11.18.


2009 legjobb válságkezelõ HR szakembere
2009.11.18


The FLOW is Good Business
2009.11.07.


The Creative Context and the Good Work
2009.11.07.


The FLOW is Good Business
2009.11.07.


Alexander Petsch - Interview
2009.10.26.


HR konferencia 2009 - A HR-es mint benchmarker
2009.09.24.


HR konferencia 2009 - A HR-es mint innovátor
2009.09.24.


HR konferencia 2009 - A HR-es mint tanácsadó
2009.09.24.


HR konferenci 2009 - Hogyan lesz a tehetségekbõl egységes csapat?
2009.09.24.


HR Konferencia 2009 - Dara Péter DGS Global Research
2009.09.23.


HR Konferencia 2009 - A HR és a megváltozott üzleti környezet
2009.09.23.


HR Konferencia 2009 - A HR-es mint stratéga
2009.09.23.


HR Konferencia 2009 - A HR-es mint motivátor
2009.09.23.


HR Konferencia 2009 - A HR-es mint egészségmegõrzõ
2009.09.23.


HR Konferencia 2009 - A HR-es mint evangelista
2009.09.23.


A humán erõforrás mint stratégiai partner
2009.07.16.


Válságkezelés a munkajog tükrében
2009.07.08.


Karakteres Informatikusok avagy a Vatera sztori
2008.07.29


Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)