Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Témakör: AC

Ütős juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató

2015.10.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Ütős juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató
Fata László írása

Amikor juttatásokról beszélünk, sokszor az étkezési utalvány, az üdülés biztosítása, a bérlet térítése, és ehhez hasonlók jutnak a szakemberek eszébe. A munkáltatói célokat támogató juttatási paletta azonban ennél sokkal szélesebb lehet. Néha a munkavállalói igények, néha egy-egy jó ötlet eredményez olyan hatásos ösztönző elemet, amely messze túlhaladja a munkáltatók, illetve a munkavállalók korábbi elvárásait. A Personal Hungary programjából természetesen nem maradhatnak ki a már bizonyított ötletek, pilotok. A cikkben szereplő három szakemberrel személyesen is találkozhatnak a november 11-12-i rendezvény résztvevői.

tovább olvasom  
Cimkék: Juttatások, Ösztönzés, Motiváció
Sabbatical

2013.05.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: Fekete István]


Mi fán terem a sabbatical?

Sabbatical. Majd minden vezetõ hallotta már ezt a kifejezést. Többen mondták is már nekem, hogy ez bizony az alkotói szabadság. Valóban innen és a pedagógus életpályáról ered maga a fogalom?

Mit jelent?
Hadd idézzek Hack Márta cikkébõl, az ÉS április 4.-i számából: „A "sabbatical year" - magyarul a szombatév - ugyanis nem más, mint a hetedik év, amelyben a termõföld parlagon marad, megpihen, termõereje visszatöltõdik. (Mózes harmadik könyve, 25. fejezet) A szabad kutatóév ennek mintájára az emberi produktivitást megújító hetedik év, melynek eredeti jelentése, a szombatév már elhomályosult, vagy nem is ismert. Magyar megfelelõ híján sokak számára az angol "sabbatical year", vagy elliptikus formában a "sabbatical" - fogalma már eleve hordozza az akadémiai körökben ismert "intézményi" jelentést, noha annak is, mint az intézményneveknek általában, van egy jól körülhatárolható alapjelentése.”

tovább olvasom  
Cimkék: Sabbatical, Alkotói szabadság, kiégés
Iskolapad és kultúra

2013.01.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bokor Attila]


Iskolapad és kultúra


Nagyjából 1991 óta – akkor kérdezte meg tõlem Branyiczky Imre kollégám az egyetemen, hogy lenne-e kedvem szerepet vállalni az induló HRM képzésben – ott mocorog bennem az alapkérdés: De tényleg, kik is azok a HR-esek, és fõleg mit tesz, tehet hozzá ez a szakma a szervezetek és a nagyobb közösségek világához? Még mindig nem fogyott ki belõlem a kíváncsiság, és örömmel tapasztalom, hogy a hazai és a nemzetközi világ folyamatos változásával, mindig újabb szempontok, és egyben persze dilemmák és lehetõségek is merülnek fel e szakmai számára. Szóval biztos lesz írni való…


A rovat indulás paradox módon megérkezés élménybõl fakad. Nemrég tértünk haza ugyanis egy éves angliai családi kalandunkból. Bár nem dolgoztam ott a HR szakmában, ám sok ilyen jellegû szakmai élmény is ért, akár csak TV-t nézve, újságot olvasva, de például 3 gyermekünk iskolai – általános és gimnáziumi – élményeit kísérve is. Korábbi baráti kapcsolatok révén pedig többször találkoztunk, beszélgettünk egy ideje már kint dolgozó magyar HR-es szakmabeliekkel is. Szóval az ördög nem alszik, szinte észrevétlenül gyûltek a szakmai tapasztalatok, így gondoltam az angliai inspirációkkal kezdem ezt a rovatot.

tovább olvasom  
Cimkék: Iskola, Képzés, HR
Friss hírek a HRCafe háza táján

2012.10.01. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy Andrea]Friss hírek a HRCafe háza táján


Az üzleti és humán témában publikáló HRCafe 2012. szeptemberétõl új tulajdonossal és fõszerkesztõvel folytatja munkáját. A lap a jelenleg is zajló elõkészületi munkálatokat követõen, idénõsszel nagyszerû szakértõkkel várja majd vissza olvasóit. A 2009-ben alapított HRCafe.eu most kezdõdõ új életszakaszát friss lendület, megújuló témák, szakmai párbeszéd, a legfrissebb információk és professzionális szakmai tartalom fémjelzi majd.

A HRCafe.eu alapítója és tulajdonosa az elmúlt három év során Vojnits Bálint volt, aki most búcsúzik a HRCafe-tól. Az új tulajdonos és fõszerkesztõi Nagy Andrea. Andrea HR szakértõként dolgozik, korábban pedig 13 évet töltött nagyvállalatok kötelékében, alapvetõen a bank - és telekommunikációs szektorban HR szakértõi és HR vezetõi feladatkörökben. Andrea alapítója és fõszerkesztõje a JAM online magazinnak, amely a HR és menedzsment témaköreit dolgozza fel. Írásai rendszeresen megjelennek továbbá a HR Blog, a HR Portál és a Munkaügyi Szemle hasábjain.

Andrea izgalommal vág bele új feladatkörébe és kérdés esetén az alábbi elérhetõségeken áll rendelkezésre:

e-mai: hrcafe@hrcafe.eu
tel: 06 70 429 49 00,
06 20 312 72 32
tovább olvasom  
Cimkék: HRCafe, szolgálati közlemény
Coaching Határok Nélkül 2. évad

2012.06.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


2012. szeptembere és 2013. júniusa között indul a Coaching Határok
Nélkül 2. évadja. Hónapról hónapra, elõre tervezett módon a
legkülönbözõbb témák kerülnek napirendre érdekes elõadók tálalásában.

Ebben az évedban nõi elõadókkal is találkozhatunk, számos ismert könyv írója, elismert szaktekintély látogat el szakmai pályafutásuk alatt elõször Magyarországra, úgy mint ....
tovább olvasom  
Cimkék: Coaching határok nélkül
Frank Bresser 2.0

2012.02.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


Nagy kíváncsisággal készültünk a Coaching Határok Nélkül elõadássorozat következõ alkalmára, amire február 6-án került sor. Az idei tendenciának megfelelõen sarkvidéki idõjárású napon Frank Bresser beszélt a vállalati coaching-ban rejlõ lehetõségekrõl. Pontosabban nem csak beszélt róla, hanem mûhelymunka jellegû feladatokkal igyekezett minél inkább bevonni a hallgatóságot a közös gondolkodásba.
tovább olvasom  
Cimkék: Frank Bresser, Coaching határok nélkül
Vállalkozások „genetikailag” kódolt fejlõdési nehézségei

2012.02.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: Rabi Sándor]


A genetika tudománya szerint már az élõlények megszületésének pillanatában adott az a genetikai kód, amely döntõen meghatározza – a környezet befolyásoló hatása mellett –, hogy mivé fejlõdik az adott organizmus. A gének kódolják azt az információt, amely alapján – fehérjék szintézisén keresztül – például a csecsemõbõl felnõtt ember lesz. Ugyanakkor a kutatók számos olyan hibás gént vagy génkombinációt azonosítottak, amelyek felelõsek lehetnek a valószínûleg jelentkezõ fejlõdési rendellenességekért.
Az analógiát alkalmazhatjuk-e vállalkozásokra? Lássuk:
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, vállalkozás
Frank Besser 2012. február 6.

2012.02.01. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


Február 6.-án Frank Bresser gyakorlati megközelítésû,
csoport munkával ötvözött elõadásával folytatódik a „Coaching Határok Nélkül
nemzetközi rendezvény sorozat. A weboldalon lehet jelentkezni. Témája a coaching bevezetése a szervezetbe és a
sikeres coaching program titka. Érdemes idõt szánni az eseményre. Mi ott leszünk.

Készítettünk egy interjút Mr. Frank Besserrel és Ábri Judittal a rendezvény fõszervezõjével.
tovább olvasom  
Cimkék: Frank Bresser, Coaching határok nélkül
Átlátszó hazugságok

2011.12.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A póker nem csak egyes üzleti tárgyalások metaforája,  hanem az üzleti életre is jellemzõ viselkedésminták koncentrál elõfordulási helye.  Nem véletlen  tehát,  hogy vendégszerzõnk, Kardos Marcell, a Business Lies tréningfejlesztõje, trénere – maga is komoly pókerjátékos – elsõ pillantásra szokatlan témaválasztása.
tovább olvasom  
Cimkék: tárgyalás, testbeszéd, non-verbális kommunikáció, póker
Mark Powel, the Power

2011.12.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


Elnézést kérek az angol címért, de egy angol nyelvû rendezvényrõl
szeretnék röviden írni. Remélem így respektálható az idegen mondat, ami
önmagában is furán hangzik.
tovább olvasom  
Cimkék: prezentáció, történetmesélés, Mark Powell
Hogyan motiválható az Y generáció? (Europ Assistance)

2011.12.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az ezzel az írással induló motivációs cikksorozatunkban olyan olyan cégekkel foglalkozunk, ahol annak piaci pozíciója, speciális helyzete  a megszokottól eltérõ gyakorlatot igényel. Írásaink nem elméleti jellegûek, hanem a HR vezetõkkel folytatott beszélgetéseken alapulnak. Olyan, a hétköznapokban alkalmazható HR tevékenységekre voltunk kíváncsiak, amelyek másolhatók, alkalmazhatóak máshol is.

tovább olvasom  
Cimkék: motiváció, Y generáció, HR
A megoldásközpontú paradigma szerepcentrikus szemmel

2011.12.06. (Nincs hozzászólás) [szerző: Aszalós Péter]


A megoldásközpontú coaching lényege, hogy a coach a kliens figyelmét folyamatosan a vágyott jövõ jelentette célon tartsa. Minden felmerülõ impulzust a jövõ elérésének szolgálatába állít. Így folyamatosan önti az energiát a megoldásba.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, szerepcentrikus megoldás, megoldásközpontúság
Lelki erõforrások a munkahelyen I. - Jövõkép a bizonytalanságban

2011.11.30. (Nincs hozzászólás) [szerző: Schoner Vera]


A mérgezõ munkahelyi érzelmek közül elsõként a bizonytalanságról, mint az elsõ kézenfekvõ szorongás-forrásról írtam. Ez az újabb sorozatt, aminek elsõ cikke az az alábbiakban olvasható frissebb ismeretekkel, elõremutató megoldásokat kínáló gondolatokkal és módszerekkel egészíti ki a „Mérgezõ érzelmek a munkahelyen” sorozat aktuális bejegyzését.
tovább olvasom  
Cimkék: jövõ, nyitottság, önismeret, tervezés
A grafikus jegyzetelés és facilitálás

2011.11.25. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Vendégszerzõk Stenner Szilárd grafikus - tanácsadó - coach, a grafikus jegyzetelés és facilitálás hazai propagátora, az ezzel foglalkozó Grafacity Kft. ügyvezetõje.
tovább olvasom  
Cimkék: grafika, jegyzetelés, coaching
Mérgezõ érzelmek a munkahelyen 1. – A bizonytalanság

2011.11.21. (Nincs hozzászólás) [szerző: Schoner Vera]


Ahogy arra a beharangozó írásban is utaltam, mérgezõ érzelmeken a bennünk vagy környezetünkben feszültséget generáló, munkánkra vagy munkakapcsolatainkra valamilyen negatív hatást gyakorló érzelmeket értem. Mindezek közül egy és a gazdasági válság mélyülésével, illetve a társadalmi és politikai változások alakulásával egyre aktuálisabb érzelem a bizonytalanság.

tovább olvasom  
Cimkék: bizonytalanság, stressz, válság, depresszió
A Pszichológus esete a HR szakmával

2011.11.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: Schoner Vera]


Mi mindent kereshet a mentálhigiéné témája egy HR szakmáról/szakmának szóló portálon? Mit is keres egy lelki problémákkal foglalkozó pszichológus a HR területén, illetve mit kezdhet a HR szakma a lélektan és lelki egészség-betegség vizsgálatának tudományával?
tovább olvasom  
Cimkék: mentálhigiéné, munkahely, pszichológia
Elment a macska, cincognak az egerek

2011.11.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Néha egy váratlan helyzet döbbenthet rá bennünket a megszokottól eltérõ magatartás hatékonyságára.  Gyakran így van az a munkahelyi rend váratlan lazulásával is. Vajon az így nyert tapasztalatok tudatosan is alkalmazhatók?
tovább olvasom  
Cimkék: munkahely, magatartás, szabályok
Mutasd mit mérsz, megmondom ki vagy!

2011.11.02. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Vajon hogyan mérhetõ, hogy a HR eredmlényei összhangban állnak-e a vállalat stratégiai céljaival? Az elméletet mindanniyan ismerjük. Nagy Andrea és Herbai Csaba (JamJam.hu) most arra voltak kíváncsiak, hogy mit mutat a gyakorlat. A hagyományos mutatószámokon át  az innovatív mérési pontokig utazva és örömmel látták hogy egyre elterjedtebb gyakorlat az eredmények mérése, visszacsatolása és a valós kontroll és kevésbé jellemzõ a mérés, egyszerûen a mérés kedvéért!
tovább olvasom  
Cimkék: hr, stratégia, mérés
Tréning piac 2010 – Haldokló dinoszauruszok, izmosodó tigrisek

2011.10.26. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


A tavalyi év megint sok érdekességet hozott a tréningpiacon. Néhány dinoszaurusz haldoklásnak indult és pár tigris nagyot erõsödött (lásd korábbi írásunkat). Maga a piac - a 43 legnagyobb céget értve ezen - nem változott jelentõsen, 4%-ot csökkent, ami nominális értéken mindössze 305 millió forintot takart.
tovább olvasom  
Cimkék: tréning, piac, 2010, elemzés
Tréning, coaching vagy interim?

2011.10.22. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


HR-esként sokszor felmerül a kérdés, hogy megtérül-e egy képzés, kiket küldjünk el rá? Kötelezõ jelleggel, vagy csak jutalom formájában alkalmazzuk-e? Egyáltalán melyik az eredményesebb, a tréning, vagy a coaching?
tovább olvasom  
Cimkék: interim, tréning, coaching
Új utak a belsõ kommunikációban - Legrand

2011.10.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Miként újította meg belsõ kommunikációját a Legrand Magyarország Zrt és hogyan hatott ez a vállalat mûködésére, a munkavállalók közérzetére, elégedettségére? Károlyi Lászlóval, a vállalat vezérigazgatójával Avar Eszter beszélgetett.
tovább olvasom  
Cimkék: belsõ kommunikáció, dolgozói elégedettség, Legrand, kommunikációs szabályzat
Miért nem szeretik a coachok az ügyfélszerzést?

2011.10.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A cipésznek lyukas a cipõje, a fogorvosnak lyukas a foga és a pszichiáter nem tud segíteni saját magán. Való igaz, hogy pszichológusok, coachok, trénerek, gyakran nem rendelkeznek kellõ ismerettel, arról, hogyan kínálják a potenciális ügyfeleknek szolgáltatásaikat. Meggyõzõdésünk, hogy mint sok hasonló esetben, a siker itt is a gondolkodásmód átformálásában és az ismeretek bõvítésében rejlik.
tovább olvasom  
Cimkék: marketing, coach, eszközök
Erõforrás-probléma térkép építése a coaching során

2011.09.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: Aszalós Péter]


A coach professzionális módon épít fel magában egy képet a coacheeról. Ez a kép egy vagy több, a coachee külsõ és belsõ kapcsolódásait feltáró térkép. Hogyan lehet egy ilyen térképet felépíteni, milyen elemei vannak és hogyan kell használni? Ezekre a kérdésekre a coachnak választ kell adnia.
tovább olvasom  
Cimkék: coachig, erõforrás, szerepcentrikus módszer
„Mi a frász folyik itt?” – a csoportdinamikai módszer az Én szemüvegemen keresztül.

2011.09.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: Molnár Attila]


Ebben a cikkben szeretnék röviden a csoportdinamikai módszerrõl és az ebben a szemléletben tartott tréning-élményeimrõl írni, mert úgy érzem, a szakmán belül sincs igazán jól megfogható helye ennek a módszernek. Máig elég sok vita zajlik arról, hogy ez vajon jó-e, kinek jó és miért. Nem szakmai állásfoglalást akarok itt megfogalmazni, egyszerûen csak egy szakmabeli vagyok, aki saját élményein keresztül kíván bemutatni valamit.
Provokálni fogok, mivel maga a módszer is igen provokatív, sõt, a hatásosságának ez az egyik legfõbb eszköze.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, csoportdinamika, tréning
Hol vannak az erõs személyes márkák?

2011.09.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: Pécsi Ferenc]


Vannak dolgok, amikrõl szívesen, sokat beszélgetünk, de gyakran kiderül, hogy nem ugyanarra gondolunk. A személyes márka (personal brand) manapság divatos, de sokak által félreértett téma. Az alábbiakban egy tréning-bemutatón szerzett tapasztalataimról számolok be.
tovább olvasom  
Cimkék: személyes márka, énmárka, personal brand
Kelet-Európában nem mûködik az 5S?

2011.09.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dallos Péter]


"Az 5S rendszer a leghatékonyabb eszköz a vállalati kultúra fejlesztése,
illetve a dolgozók motiválásának érdekében",  – olvashatjuk a Lean
filozófiát bemutató könyvekben. A legtöbben azonban az ilyen szövegeket
olvasva csak legyintenek:"Az ilyen állítás semmi újat nem nyújt, mi is
használjuk az 5S-t, lefutott téma..." Írásom végigolvasását leginkább az
az ilyen és hasonló vélemények megfogalmazóinak ajánlom.
tovább olvasom  
Cimkék: vezetés, vállalati kultúra, szervezet
Hol vannak az 5. Szintû vezetõk?

2011.09.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Kovács Eszter]


Lenyûgözõ szerénység, megrendíthetetlen eltökéltség és a végrehajtáshoz
szükséges akarat. Lényegében „csak” ennyi kell ahhoz, hogy valakibõl
kiemelkedõ vállalatvezetõ legyen. Ilyen emberre van szükség ahhoz, hogy
egy egyszerûen jó céget kiválóvá alakítson. Jim Collins, a Jóból kiváló címû könyv
szerzõje és csapata 15 ezer munkaórát áldozott arra, hogy megválaszolja
a kérdést: „Lehet-e kiváló cég egy jó cégbõl, és ha igen, hogyan? Vagy
lehetséges, hogy ’a csak jó’ gyógyíthatatlan betegség?” A Fortune 500
listán szereplõ cégek közül mindössze 11 kiválót találtak. A könyvben
ezek sikerének a kulcsát keresték.
tovább olvasom  
Cimkék: vezetõ, személyiség, szervezet
A közösségi média felé nyitnak a bankok

2011.09.02. (Nincs hozzászólás) [szerző: Szabó Bettina]


Egyre több cég, intézmény fedezi fel a közösségi médiában, a közösségi kommunikációban rejlõ lehetõségeket. Nemrégiben egy bank számára kerestünk a közösségi médiában is járatos marketing menedzsert. A keresés során szerzett tapasztalatainkat tanulmányban foglaltuk össze, melynek néhány elemét az alábbiakban ismertetjük.
tovább olvasom  
Cimkék: keresés, marketing, közösségi média
Kinek az életét éled?

2011.08.31. (1 db hozzászólás) [szerző: Bezzeg Szilvia]


A szokásos munkahelyi elégedetlenség mögött gyakran alapvetõ megoldatlan
problémák állnak. A leggyakrabban érdemes néhány alapvetõkérdést
feltenni saját magunknak.
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet, egyensúly, önismeret
Assessment Center - Érvényesség és megbízhatóság

2011.08.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Mint minden földi jónak, így az Assessment Centernek is alapvetõen a
hasznossága és a megbízhatósága dönti el, hogy megéri-e az árát. Mivel
az eljárás az idõ- és erõforrás-igény miatt a kiválasztási módszerek
közül a drágábbak közé tartozik, ezért valami olyat kell nyújtania, ami
igazán megtérül. (Egy angol felmérés szerint egy egész napos AC
költsége  -  a lekötött munkaerõt is óradíjasan figyelembe véve - 100 és
7500 font között mozog, A költségek Magyarországon, forintba átváltva
is  hasonlóan széles sávban helyezkednek el. Ilyen költségek mellett
tehát fontos, hogy az AC többet adjon, mint a többi eljárás.
tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, módszertan, teszt, AC
Add el önmagad!

2011.08.24. (1 db hozzászólás) [szerző: Szabó Bettina]


Manapság már szinte senki számára sem ismeretlen a személyes márka (personal brand)  fogalma. „Legyünk egyediek!” „Tûnjünk ki a tömegbõl!” Építsük, alakítsuk személyes márkánkat!” – olvashatjuk a tanácsadók oldalain, hallhatjuk a különbözõ tréningeken. Kérdés azonban, hogy mit tegyenek a visszahúzódók, az önmarketingtõl idegenkedõk?
tovább olvasom  
Cimkék: énmárka, personal branding, marketing
Assessment center (AC) - Cafepedia blog

2011.08.22. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Az assessment center vagy AC az új munkatársak kiválasztása során alkalmazott módszer, amelynek célja, hogy a kiválasztásra kerülõ jelöltek várható beválását felmérjék. A jelölteket a betöltendõ munkakörre jellemzõ feladatok elé állítják és viselkedésükbõl, reakcióikból igyekeznek arra következtetni, hogy hogyan boldogulnának az adott munkakörben. A módszer elõnye, hogy az általa kiválasztott jelöltek beválása általában jobb, mivel kiválasztásuk nemcsak verbális, hanem gyakorlati tapasztalatokra is alapozódik. Magyarra a módszert értékelõ központnak fordítják, de az angol név használata a kiválasztással foglalkozók körében elterjedtebb.
tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, módszertan, teszt
Csináld, kezdd el, hagyd abba!

2011.08.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


A „hogyan adjunk konstruktív visszajelzést” problémaköre kedvenc témáim egyike. Nap mint nap látom, hogy egy-egy jól megfogalmazott visszajelzéssel szárnyakat adhatunk a munkatársaknak, de ugyanez fordítva is igaz, a destruktív kritika látványosan vissza tudja vetni a teljesítményt Ezek után érthetõ, ha felvillanyozott a Harward Business Review egyik múlt heti blogbejegyzése, melyben Thomas J. DeLong a visszajelzés egy lehetséges megközelítését mutatja be.
tovább olvasom  
Cimkék: vezetés, vezetõi felelõsség, motiváció
Vigyázat, facebookveszély!

2011.08.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: Pécsi Ferenc]


Az elmúlt években gyakran olvashattunk arról, milyen veszélyeket rejt a
közösségi média az álláskeresõk, vagy munkavállalók számára. Hiányos
öltözet, droghasználatra utaló képek és megjegyzések, szélsõséges
beszólások, fõnökök/kollégák minõsíthetetlen minõsítése... - ezek a
leggyakrabban elõforduló konfliktusforrások.
tovább olvasom  
Cimkék: közösségi hálózat, szabályzat, Facebook
Assessment Center - újratöltve

2011.08.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Mikrohullám, lézer, atomenergia és Assessment Center. Csak kevesen tudják, hogy a kiválasztás e módszere és metodikája, mint általában a legtöbb dolog a világon, szintén a hadseregnek köszönheti létét. Valószínûleg azonban még a tájékozottak számára is újdonság, hogy ez az eszköz alapvetõen német indíttatású és kifejezetten tanulságként jött létre, nem pedig egy fejlesztés civil szférás átirata.

tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, módszertan, teszt
Hol vannak a tehetséges fejlesztõmérnökök?

2011.08.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bezzeg Szilvia]


Lehet ma Magyarországon vezetõi tapasztalattal rendelkezõ, gépjármûalkatrész-fejlesztésben járatos, angolul beszélõ, önálló, kreatív és folyamatszemléletû mérnököt találni? Ezzel a kihívással épp úgy találkoznak a fejvadászok, a HR tanácsadó cégek, mint az autóipari vállalatok. Egy ilyen keresés során szerzett tapasztalatainkat egy részletes piaci körképben (tanulmány) összegeztük. Az alábbiakban ennek rövid összegzése olvasható.
tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, módszertan, research, fejvadászat
Szereprétegek a vállalkozásban

2011.08.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Rabi Sándor]


A vállalkozó felveszi elsõ alkalmazottját. Hamarosan visszaigazolódik, hogy döntése helyes volt: a munkatárs szorgalmasan dolgozik, jól teljesít. A vállalkozó és alkalmazottja között szoros kapcsolat alakul ki. A vállalkozó a munkatársára építi az üzlet egy részét, még kedvezményeket is ad neki. „Baráti” viszony alakul ki kettejük között – a vállalkozó így érzi. A kötõdés erõs lesz, már túlmutat a munkahelyi kapcsolaton. … A vállalkozót porig sújtja, amikor a munkatárs egyszer csak felmond egy jobb munkalehetõség reményében. A vállalkozó ezt személyes sértésnek veszi, cserben hagyták. „Becsapta egy olyan, akiért nagyon sokat tett!” Vége a barátságnak is!

Jogos-e a vállalkozó felháborodása? A választ egy olyan modell tükrében keressük meg, amely felosztásában a vállalkozó kapcsolati viszonyulásaira fókuszál.
tovább olvasom  
Cimkék: vállalkozás, vezetés, szerepek
A Shackleton-modell, avagy hogyan válhatunk igazi vezetõvé?

2011.07.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Sir Ernest Schakleton ugyan egy sikertelen földrajzi expedíció vezetõjeként került be a földrajzkönyvekbe, a sikeres túlélést is biztosító, korát megelõzõ vezetési módszerei ma inkább az üzleti világ fantáziáját izgatják. Ilyen nézõpontból vizsgálja a sarkkutató munkásságát Margot Morrell és Stephanie Capparell könyve is.
tovább olvasom  
Cimkék: vezetés, csapat, kiválasztás
Öreg néne õzikéje és a personal branding

2011.07.21. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


„Mátra alján, falu szélén lakik az én öregnéném....” kezdtem el a mai
esti mesét, és mire a gyerekeknek elaludtak, bennem megfogalmazódott a
gondolat: Öreg Nénétõl érdemes volna egyet s mást eltanulnunk a
márkaépítés rejtelmeirõl.
tovább olvasom  
Cimkék: personal branding, marketing, módzsertan
Új tapasztalatok a feladatkezelésben

2011.07.20. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Vendégbejegyzésünk szerzõje Dobó
Mátyás
(Doransky),
az egyik legrégebbi hazai "szakmai blogger", a
Peer fejlesztõ/tanácsadcég cég  
alapító-ügyvezetõje ezúttal a feladatkezelés újabb mélységeibe avat be bennünket. Írása 
eredetileg a

saját blogjában
jelent
meg.
tovább olvasom  
Cimkék: feladatkezelés, hatékonyság, GTD
Menedzser és a Spiritualitás XII. - Egy kis tradíció

2011.07.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Elég mozgalmas volt az utóbbi idõszakom, csak kapkodom a fejem, hogy mirõl is írjak.

A témát végülis kidobta a tér: június végén Malagára mentem egy
buddhista programsorozatra. Amikor errõl beszéltem ismerõseimnek, minden
felõl érdeklõdõ, csillogó tekintetek pillantottak rám, majd elhangzott a
kérés: jó, de mesélj!

Akkor most mesélek.
tovább olvasom  
Cimkék: buddhizmus, személyiség fejlõdés
Te drága!

2011.07.18. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bezzeg Szilvia]


„Az önök érdeke, hogy a legdrágább jelöltet adják el.” – vetette fel az
egyik új ügyfelünk, amikor egy fejvadász megbízás részleteit
egyeztettük.

A vállalat még nem dolgozott együtt fejvadász céggel és érthetõ az
aggodalma. Az más kérdés, hogy engem meglepett, mert fel sem merült
bennem, bennünk ilyen gondolat.
tovább olvasom  
Cimkék: fejvadászat, kiválasztás, tanácsadás
Ne engedd el! - Vállalati

2011.07.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: Pécsi Ferenc]


A régi idõkben a vállalatok azonnal leírták a kilépõket, a távozók pedig
különösebb érzelmek nélkül vették tudomásul, hogy végleg bezárultak
mögöttük az ajtók. Mára azonban egyre több szervezet ismeri fel, milyen
elõnyökkel jár a korábbi alkalmazottakkal fenntartott kapcsolat, ezért
sorra alakulnak a vállalati alumni hálózatok.
tovább olvasom  
Cimkék: közösségi hálózat, intranet, alumni
Beszállító, vagy patner?

2011.07.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Szabó Bettina a Human Value International kutatója, a karrier coaching tanácsadó csapat tagja. A keresési-kiválasztási folyamaton belül piackutatási és elõválogatási tevékenységekért felelõs. Karrier coaching tanácsadóként karrier tervezéssel és önéletrajz tanácsadással foglalkozik. Korábbi írásai az Állás keresés blogban olvashatók.

tovább olvasom  
Cimkék: fejvadászat, szervezet, partnerség
Mellékvágányon - A karrier coaching kockázatairól

2011.07.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Pár éve egy szakmai útelágazás elõtt Feldmár András gondolatai segítettek abban, hogy „jól döntsek”. Valahogy így szólt az üzenet: „Ha egy réten járva, a fûben egy fuldokló halra bukkansz, ne terápiába vidd, hanem dobd vissza a legközelebbi folyóba”. Szerencsés voltam, én megtaláltam a patakot…
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, karrier, Flow
Legjobb gyakorlatok: közösségépítõ ebéd a munkatársaknak

2011.07.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Tapasztaltad már, hogy 11 és 2 óra között képtelenség összeszervezni egy megbeszélést, mert az érintettek közül valaki biztosan” kint” ebédel éppen? Erre a problémára talált megoldást egyik kisvállalati ügyfelünk: a munkatársak (35 fõ) számára a cég fizeti a közösen rendelt ebédet
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetefejlesztés, szervezeti kultúra, csapatépítés
Munka: Fókusz

2011.06.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


Vendégbejegyzésünk szerzõje Dobó Mátyás (Doransky), az egyik legrégebbi hazai "szakmai blogger", a Peer fejlesztõ/tanácsadcég cég   alapító-ügyvezetõje, aki lelkes híve a munka
hatékonyságát növelõ eszközöknek, megoldásoknak. Írásában, ami
eredetileg a
saját blogjában jelent meg legújabb észleléseit osztja meg velünk.
tovább olvasom  
Cimkék: munka, figyelem, fókusz, módszertan
Mit tegyünk, ha egy kulcsemberünk menni készül?

2011.06.28. (1 db hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Itt a recesszió nem megy túl jól az üzlet. Persze a munkaerõpiac sem dübörög, ezért sok vezetõ abba a hitbe ringatja magát,  hogy ha valamikor, hát most nem kell azon izgulnia, hogy kulcsembereit elhalássza a konkurencia…
tovább olvasom  
Cimkék: kulcsember, menedzsment, hitelesség, vezetés
Kegyes hazugságok - kegyetlen igazság

2011.06.26. (Nincs hozzászólás) [szerző: Pécsi Ferenc]


Ugyan, mindnyájan tudjuk, hiszen otthon és az iskolában megtanulhattuk: nem szabad hazudni. Ennek ellenére egy CV, vagy egy céges bemutatkozás írásakor sokan úgy érzik, hogy akadnak kivételek, illetve hogy nem minden hazugság, ami annak látszik...

tovább olvasom  
Cimkék: CV, átláthatóság, hitelesség
Melyik az igazi arcod, avagy szükség van-e szerepekre?

2011.06.23. (1 db hozzászólás) [szerző: Bezzeg Szilvia]


A mai világban egyre több és több szerepben kell helyt állnunk és
ezekben a szerepekben más és más arcunkat mutatjuk. Míg munkahelyünkön
kevesen ismerik az igazi énünket, addig otthon -remélhetõleg- kevesen
tapasztalják meg a munkahelyi arcunkat.
tovább olvasom  
Cimkék: szerep, személyiség, viselkedés
Bizonyíték kell, nem ígéret…

2011.06.20. (Nincs hozzászólás) [szerző: Kovács Eszter]


…mondja ezt egy jól ismert férfi-termékmárka szlogenje. Valahol így van ezzel minden munkáltató is, amikor új munkatársat akar felvenni – és hát így vannak ezzel a leendõ munkatársak is az új céget illetõen.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezet, személyiség, kiválasztás
„Az a hülye ügyfél...” – Az ügyfél lenézése, mint a fejlõdés gátja

2011.06.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Sok cégnél megfigyelhetõ a "kétarcú" ügyfélkezelés. A szemtõl szembe készségesen, vagy akár kedvesen viselkedõ munkatársak egymás között "eleresztik" magukat és gyakran igen kritikusan, vagy akár becsmérlõen nyilatkoznak az ügyfelekrõl. Az ilyen viselkedés nem csak egyszerû tiszteletlenség, hanem súlyos veszélyeket hordoz a szervezetre nézve is.

tovább olvasom  
Cimkék: ügyfélkezelés, szervezeti kultúra, kommunikáció
Stresszinterjú – Cafepedia blog

2011.06.02. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A stresszinterjú az állásinterjú egy fajtája, amelynek során az interjúztató célja az interjúalany stresszhelyzetbe hozása, hogy képet alkothasson annak stressztûrésérõl és a stresszhelyzetben alkalmazott reakcióiról.


tovább olvasom  
Cimkék: Cafepedia, stresszinterjú
Menedzser és a spritualitás XI. - Kérd és megadatik!

2011.06.01. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Még mindig az empátiáról, valamint annak hatalmas teremtõ erejérõl  fogok írni.

tovább olvasom  
Cimkék: buddhizmus, személyiség fejlõdés
Mitõl más? - Gondolatok Dr. Robert Hogan pszichológia tesztmódszertanáról

2011.05.25. (Nincs hozzászólás) [szerző: Petõ Gábor]


A munkahelyi kiválasztásnak és fejlesztésnek régre visszanyúló történelme van már. Ez alatt az idõ alatt többféle módszertan, súlypont és vizsgálati irányvonal jelent meg ezen a tudományterületen. Mit mérjünk és hogyan? Miként lehetséges releváns és valid képet kapni egy jelöltrõl és annak képességeirõl?
tovább olvasom  
Cimkék: személyiségteszt, kiválasztás, Hogan
Menedzser és a Spiritualitás X - EMK és a politikai korrektség

2011.05.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az elõzõ cikkemben Marshall Rosenberg nevével fémjelzett erõszakmentes (együttmûködõ) kommunikáció lehetõségeirõl írtam.
Ennek lényege, hogy alaposan megfigyeljük, ami történik, s ezt visszamondjuk, majd megfogalmazzuk vele kapcsolatos érzéseinket, s az amögött megbúvó ki nem elégített szükségleteinket. Majd pedig kérünk, ott helyben, promt teljesíthetõt.
tovább olvasom  
Cimkék: buddhizmus, személyiség fejlõdés
Happy-k-e a sheetek?

2011.05.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


Tavaly a 150 milliárd forint mérhetetlenül címû bejegyzésben már foglalkoztunk  tréningek mérésével pontosabban a mérések hiányával. A mai napon azt a módszert vesszük górcsõ alá, amiben a legtöbb szervezet számára a mérés manifesztálódik, vagyis az ún „happy sheet”-eket.
tovább olvasom  
Cimkék: tréning, mérés, módszertan, Kirkpatrick
Elsõ Webinárium, avagy - A szervezetet nézd, ne az egyént!

2011.04.20. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Lead: Valódi szervezetfejlesztésre akkor van esély, ha a hálózatokban nem az egyénekre fókuszállunk, hanem felismerjük a nagyobb, szervezeti szintû mintázatokat, és ezeket értelmezzük. Olyan ez, mint amikor túl közelrõl nézzük a tévét, és csak színes pontokat látunk, ám a lényeg elvész. Ha viszont eltávolodunk a képernyõtõl, és nem a pontokat figyeljük, hanem a teljes képet, akkor hirtelen értelmet nyer a látvány.

Hálózatkutatás

Évekkel ezelõtt, amikor elõször kezdtem szervezetek kapcsolati hálózataival foglalkozni, borzasztó izgalmasnak találtam, a hálók aprólékos bogarászását. „Érdekes, hogy Gábornak senkivel sincs kapcsolata, nem is gondoltam volna!” „Húú, de népszerû Józsi, rengeteg kölcsönös kapcsolata van, látszik, hogy õ a csapatban a sztár.”

Amikor szervezeti hálózatkutatási projekteket indítunk, gyakran ugyanezt a lelkesedést látom az ügyfelek szemében. „De jó, most végre megtudhatjuk, ki hol van a rejtett hálózatban! Megtudhatjuk, hogy kivel mit kell csinálnunk.” Liz példája, ahol a szervezeti hierarchia alján lévõ sales munkatárs, mint egy pók, ül a szervezet informális hálójának közepén szinte minden vezetõt megmozgat: de jó volna megtudni, hogy kik nálunk a „Liz-ek”, illetve kik azok, akik a hálózat szélére szorultak.

tovább olvasom  
Cimkék: webinárium, szervezetfejlesztés, hálózatkutatás
Webinárium - avagy a szabad információáramlás diadala

2011.04.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


WebináriumA webinárium nem más, mint egy online szeminárium, vagy más néven: e-szeminárium. A magyar nyelvben nincs erre egységesen elfogadott szó. Legalább olyan nehezen honosítható, mint mondjuk az e-learning.

Mit is jelent a HR Cafe számár a webinárium?
Számunkra egy olyan platform, ahol a szabad információ áramlást emeljük piedesztálra. Szeretnénk egy olyan tudásmegosztó fórumot létrehozni, ahol a - TED eszméhez hasonlóan - terjeszteni való ötleteket és eszméket prezentáljuk, szakértõk és véleményvezérek tolmácsolásában, az interaktivitás köntösébe bújtatva.

A web2 - mint interaktív közeg - lehetõvé teszi a valós idejû kommunikációt, gyakorlatilag végtelen számú felhasználó között. Olyan élményt nyújt, mint egy egyetemi, vagy egy TED elõadás, ahol a prof/elõadó a katedráról beszél a hallgatóihoz, azzal a különbséggel, hogy a hallgatók ebben az esetben tetszõleges földrajzi lokációban ülnek.
tovább olvasom  
Cimkék: webinárium
Menedzser és a Spiritualitás IX. - Marshall Rosenberg ablakai

2011.04.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Egy varázsló sosem késik, mindig idõben érkezik - oktatta ki Gandalf Zsákos Frodót, amikor is kérdõre vonta, hogy miért késett. Valahogy így történik minden fontosabb esemény is az életünkben: véletlenszerû találkozások, nagy felismerések, segítõ emberek, elmenyitogató rendezvények mindig idõben érkeznek. Nem elõbb, nem késõbb, pont amikor ideje van.

tovább olvasom  
Cimkék: buddhizmus, személyiség fejlõdés, empátia
Az újonnan belépõ középvezetõ nehézségei

2011.03.30. (Nincs hozzászólás) [szerző: Rabi Sándor]


szervezetfejlesztésA növekedésnek indult kisvállalkozásoknál a forgalom emelkedését rendszerint követi a létszám emelkedése is. 15-20 fõ felett (50 fõnél már mindenképpen) egy új középvezetõi szint belépése elkerülhetetlen. A vállalkozás vezetõje addig közvetlenül egy kézben tartotta az irányítást, de a létszám emelkedése miatt kénytelen középvezetõkön keresztül vezetni a szélesebb munkatársi gárdát. Az új középvezetõ kikerülhet a szervezet által kinevelt emberek közül, de lehet új belépõ is. Az új belépõ középvezetõnek sok nehézsége adódhat magával a felsõvezetéssel, de a munkatársak irányában is. A bejegyzésben az alárendelt csapattal kapcsolatos problematikával foglalkozunk kicsit
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés
Menedzser és a Spiritualitás VIII. - A Mátrix leomlik

2011.02.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Véget ért a dolce vita, azaz a részmunkaidõs idõmilliomos, ugyanakkor skizoid állapot.  Idõmilliomosnak tûnik, de gyakorlatilag semmire sincs idõ. A munkahelyemen a négy óra igencsak kevés volt, gyakorlatilag a napi operatív feladatokra, tûzoltásra volt elegendõ. Otthon viszont nem tudtam dolgozni, mert vagy különórára mentünk az aprónéppel (úszás, francia és balett), vagy ha otthon voltunk, akkor nem engedett dolgozni. Kusza idõbeosztás, kusza viszonyok és rengeteg bûntudat.
De beköszöntött az aranykor, újra teljes értékû ember vagyok: nyolcórás!

tovább olvasom  
Cimkék: buddhizmus, személyiség fejlõdés
Tréningpiac III.: A meztelen igazság

2011.02.21. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


Tréning piac számokban 2010Pénzügyi körökben ismert az a mondás, hogy a pénzügyi kimutatások olyanok, mint a nõi bikini. Sok mindent megmutatnak, de a  elfedik a lényeget. A tréningpiac szereplõit feltáró cikksorozat harmadik részében a számoknak adom a legnagyobb szerepet, de megadom a lehetõséget arra is, hogy a bikini mögé nézzünk.

Nézzük hát meg, kik a válság nyertesei, kik a vesztesei, kik jelentek meg üstökösként? Kezdjük hát a gyõztesekkel!
tovább olvasom  
Cimkék: ROI, hatékonyság, mérés, tréning, tréningpiac
Menedzser és a Spritualitás VII. - Pilátus szappan

2011.02.14. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Pilátus SzappanKedves Olvasóim!

Köszönöm a privibe küldött támogató, bíztató soraitokat, melyek megerõsítenek, hogy érdemes írnom. Úgyhogy, nem ússzátok meg, íme az újabb poszt.
Pontius Pilatus akarata ellenére beírta magát a történelembe. A Biblia soraiból egy puha, döntésképtelen csinovnyik képe rajzolódik elénk, aki a felelõsséget az istenadta/-verte népre bízza, majd döntését legitimizálva, kezet mos.
tovább olvasom  
Cimkék: buddhizmus, személyiség fejlõdés
Motiváció 3.0

2011.01.28. (1 db hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


MotivációMár hetek óta olvasom Daniel H. Pink könyvét, amely a Motiváció 3.0 címet kapta (eredetileg Drive). Jól megrágom és vissza-vissza lapozok, ezért lassan haladok. Zseniális, mert oldalanként vannak benne „AHA-érzések”. Sok mindent megértettem a saját motivációmról is.

A napokban volt szerencsém találkozni egy általam csodált hazai rendezvény, a TEDx szervezõivel. A rendezvény megszervezése hónapokat vesz igénybe, a TEDx-es „tudásmunkások” ingyen, elõre meghatározott ellentételezés nélkül végzik idõ- és energiaigényes feladataik sorát. Miért teszik? Honnan az energia? Miért hatott rám olyan erõsen ez a példa?
tovább olvasom  
Cimkék: motiváció
Dinoszauruszok, tigrisek, gazellák és hangyák Tréningpiac 2007-2010 2. rész

2011.01.17. (3 db hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


tréning piac
Az elõzõ írásomban bemutattam a tréningpiac „nagyjait”, illetve azokat, akik sokáig a nagyokat jelentették a piacon. A nagyok közül a 2005 decemberében alakult Qeep-pel külön szerettem volna foglalkozni, akik a válságban indították be rakétáikat, hiszen 2009-es árbevételük elérte a 440 millió forintot, ami egyben a dobogó harmadik fokát jelentette. A Qeep az értékesítési területek specialistája, vezetõ beosztású kollégái közül többen a Dale Carnegie arcai voltak évekig. Teljesítményüket jól jellemzi, hogy amikor a piac 20%-ot esett, õk képesek voltak egy olyan területen is jelentõsen növekedni, ahol az akkori piacvezetõ nagyon érzékeny veszteségeket szenvedett.

tovább olvasom  
Cimkék: ROI, hatékonyság, mérés, tréning, tréningpiac
Menedzser és a spiritualitás VI. - A felelõsség kikerülhetetlen

2011.01.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Korábbi bejegyzéseimben arról írtam, hogyan tudunk felelõsséget vállalni magunkért: döntéseinkért,szavainkért, tetteinkért. Bemutattam a hoppolást, a meditációt, az ok-okozat összefüggését, a MOST megélését, de írhatnék Marshall Rosenberg-féle együttmûködõ kommunikációról is, mint gerincoszlop-visszaépítõ módszerrõl.
 
Most pár szót ejtenék a politikai korrektségrõl, mely Mesterem, Láma Ole Nydahl szerint civilzációnk rákfenéje.

tovább olvasom  
Cimkék: buddhizmus, személyiség fejlõdés
Szervezetfejlesztés – a hiányzó láncszem

2010.12.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


szervezetfeljesztésSok szervezet szenved problémáktól, melyek orvoslását külsõ tanácsadó cégektõl, trénerektõl, coach-tól, esetleg interim menedzsertõl várják. A felsorolt szakemberek által kínált megoldások rövidebb-hosszabb idõtartamú hatással bírnak. Tételezzük fel, hogy a szervezeti problémát észlelték, megfelelõen feltárták, azonosították, ismerik a problémás helyzet résztvevõit, esetleg az elõidézõit, és célirányosan orvosolni próbálják, mégis megmarad a probléma.
Abban az esetben, ha egy szervezeti egység rosszul mûködik, teljesítménybéli problémákkal küzd, esetleg elszigetelõdik, mi szokott a legjellemzõbb reakció lenni? Gyengék a számok, a teljesítmény alacsony. Elküldjük õket szakmai tréningre, esetleg csapatépítõ, kommunikációs vagy idõgazdálkodás fejlesztésre, bármire, amivel embereink a készségek és a tudás szintjén fejleszthetõk. A tréningek azonban rövid távú hatással bírnak, ha nincs a szervezetben a fejlesztés eredményének fenntartásáért hatáskörrel bíró egyén, aki mindezt elkötelezetten és kompetensen fenntartja. Persze ki lehet váltani ezt a személyt külsõ coach-csal, mentorral, aki életben tartja a változásokat, és a fejlesztést messzemenõkig professzionálisan támogatja.
tovább olvasom  
Cimkék: interim, krízis
Kedves HR munkatárs, Kedves Vezetõ

2010.12.13. (1 db hozzászólás) [szerző: Kovács Eszter]


Boldog vagy?Te, aki most ott ülsz a számítógép elõtt, és e sorokat olvasod, tudod-e, hogy az egyik legjobb embered, munkatársad, miért kérte a múltkor, hogy hamarabb elmehessen a munkából, vagy miért ért vissza késve az ebédszünetrõl?

Biztos vagy benne, hogy amikor azt mondja, hogy orvoshoz vagy hivatalba megy, tényleg ott is van?

Biztos vagy benne, hogy õszinte, és akkor nem éppen egy felvételi beszélgetésen ül, vagy egy fejvadásszal találkozik?
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, hr, fejvadász
A tréningpiac számokban 2007-2010 (I. rész)

2010.12.08. (2 db hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


Szinte közhelynek számít az a megállapítás, hogy a válság elsõként és talán legerõteljesebb a HR területét érintette, azon belül is a képzéseket. De vajon a számok is ezt mutatják?
Az elmúlt hetekben annak néztem utána, hogy 2007 és 2009 között hogyan változott a klasszikus képzõ cégek bevétele és milyen trendek jellemzik 2010-et. Az általam vizsgált 33 legnagyobb cég lefedi a piac legnagyobb részét.
(Adataim forrását az IRM adatbázisa jelentette, ha valaki kimaradt, az csupán az ott lévõ hiányosságoknak köszönhetõ.)

A következõ cikkekben egy kis közös gondolkodásra hívok mindenkit, ami nem csak a múlt elemzésére szorítkozik, hanem a jelen, sõt a jövõ trendjeinek bemutatására. Remélem, a leírtak „tollragadásra” kényszerítenek sokakat.

tovább olvasom  
Cimkék: ROI, hatékonyság, mérés, tréning, tréningpiac
Amit nem tudunk a munkahelyen hagyni

2010.11.12. (Nincs hozzászólás) [szerző: Petõ Gábor]


Napjainkban egyre nagyobb a nyomás, mind a nõkön, mind a férfiakon sikeresség tekintetében. Természetesen nem csak a környezetünk vár el tõlünk bizonyos eredményeket, de magunkkal szemben is komoly elvárásaink vannak, aminek a végsõ célja, hogy szeretnénk elégedettek, boldogok lenni. Ez azonban nem is olyan könnyû, hiszen a férfiaknak biztos megélhetést kell teremteni családjuknak, emellett pedig ki kell venniük a részüket a házimunkából, gyermeknevelésbõl is. A nõk úgynevezett második, harmadik mûszakjáról is sokat tudunk már, manapság számos szerepben meg kell felelnie egy nõnek, például mint dolgozó, mint feleség, mint anya, mint szeretõ. Sokan szerencsére jól veszik ezeket az akadályokat a hétköznapokban, azonban van egy komoly faktor, amivel számolnunk kell, ez pedig a stressz. Stressz hatására megmutatkoznak buktatóink, személyiségünk árnyoldala.
tovább olvasom  
Cimkék: személyiség fejlõdés
A coaching tevékenység vagy szakma?

2010.11.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


Coaching - Interjú - Koczka TeréziaTöbbek közt erre próbál választ találni Vojnits Bálint, Koczka Teréziával a 2010. november 17-én reggel 9 órakor kezdõdõ forrószék élõ videó beszélgetésben.
Koczka Terézia azon emberek egyike a magyar coach életben, aki évek óta részese annak a folyamatnak ami egységes mértékrendszer, akkreditáció mentén próbálja a coachingot és a coachokat elfogadottá tenni a szakma és a piac szemében egyaránt. Ennek az egyik legismertebb ilyen tömörülése az ICF, melyrõl korábban már cikkeztünk a HR Cafe hasábjain. Teri volt az aki elsõként írt nálunk egy másik szervezet az EMCC születésérõl. A forrószék apropója többek közt ezzel is kapcsolatos, ugyanis a Vezetõ Kultúráért Kht. szervezésében egy szakmai fórum témája hasonló kérdéseket tárgyal, mint például:
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, ICF, EMCC, forrószék
A vizualizálás ereje avagy a jövõ térképe

2010.11.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


Hálózatkutatás
Sabine Soeder, munkáját viszonylag egyszerûen el tudom magyarázni: lerajzolja, amit mondok. Elcsépelt talán, hogy egy kép többet mond ezer szónál. Közhelyes, de igaz, hogy azért, mert valami közhely, még lehet igaz. :) Ez esetben ez fokozottan igaz. 

Sabinével az ODWS-en találkoztam. Másfél órás elõadásokat jelenített meg képileg. Tette mindezt élõben, az elõadással egy idõben, mintha csak jegyzetelne. Olyan profizmussal, hogy az elkészült képek alapján akár egy külsõs szemlélõ is képes lehet reprodukálni a témát, mintha egy összegzést olvasna róla. Akkor azt gondoltam, hogy erre születni kell és "földi halandó" által ez nem, vagy csak nagyon nehezen elsajátítható készség. Sabine azonban kísérletet tett arra, hogy egy workshop keretében átadja ennek a tudásnak az alapjait. Érdekes tapasztalat a végeredmény, szeretettel ajánlom mindenkinek a figyelmébe az ott készült videót. De menjünk egy kicsit mélyebbre a vizualizáció témájában...
tovább olvasom  
Cimkék: vizualizálás, hálózatkutatás, jövõ kutatás
A médiaszereplés torzító hatása a személyiségfejlõdésre

2010.11.06. (1 db hozzászólás) [szerző: Petõ Gábor]


Vajon most egy újabb gyerek személyiségét fogja összetörni a média? Lehetséges, hogy igen. Ebben a bolg bejegyzésben errõl a kérdésrõl írok, illetve írunk kollégáimmal közösen, ugyanis többünknek szúrja a szemét az új "Megasztár" jelölt. Vajon mi lesz Patai Anna személyiségével a verseny után? Ki a hibás azért, hogy ilyen fiatalon színpadra engedtek egy gyereket? Ezen kérdésekre igyekszünk választ adni.
tovább olvasom  
Cimkék: személyiség fejlõdés
Egy csoport szervezésének története - indító gondolatok

2010.11.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Mielõtt tovább olvasnál, kérlek gondold végig az alábbi kérdéseket:

- Hányan vannak a családodban, rokonságodban, az ismerõseid között, akiknek párkapcsolatban  nehézségeik vannak?
- Hányan küzdenek körülötted a leválás és a felnõtté válás nehézségeivel kortól és nemtõl függetlenül?
- Hányan vannak, akik nincsenek tudatában ezeknek a problémáknak, csak azt érzik, hogy elakadtak az úton, valahogyan semmi nem jön össze?
- Hányan szenvednek kényszer pályákon anélkül, hogy jól éreznék magukat a bõrükben vagy a munkájukban?

És még sorolhatnám...
tovább olvasom  
Cimkék: csoport, párkapcsolat
Innovációs járulék és szakképzési hozzájárulás leghatékonyabb felhasználási módja - szerintem. És szerinted?

2010.10.19. (2 db hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


innovációs járulékInnovációs járulék és szakképzési hozzájárulás, mindkét fogalomról nagyjából mindenki tud mondani valamit. Ki többet, ki kevesebbet, de akit igazán érdekel az biztosan "ki tudja gyúrni" magát egy - egy netes kerés után a témában. Ugyanakkor azt, hogy ezeknek pontosan mi értelme is van és igazán mire is érdemes felhasználni arról már kevesebb "szakirodalom" lelhetõ fel. Ezt próbáljuk felgöngyölíteni járulékok címkénk alá tartozó elsõ bejegyzésekben.
 
Mivel nem vagyok szakértõje a témának ebben más szaktekintélyekre és RÁTOK szeretnék hagyatkozni. Hogy pontosan hogyan is? Elsõ lépésben ellátogatunk egy konferenciára, ahol Gottgeisl Rita, könyvvizsgáló fog errõl beszélni és néhány gyakorlati példát is láthattok ehhez kapcsolódóan. Ha szeretnétek részt venni a konferencián és élõben kérdezni megtehetitek itt, vagy kövessétek figyelemmel online az archívumunkban.

[UPDATE: A konferencia idevágó elõadása elérhetõ a forrószék archívumban]
 
Hogy én mire költöm? Nekem elég karakán elképzelésem van errõl, amit alább meg is osztok veletek. Hogy ti mire költitek idén ezeket a járulékokat? Remélem ezt is megtudjuk!
 
Kíváncsi vagyok, tud-e valaki jobbat mondani annál amit én kitaláltam? Kérdezem mindezt direkt provokatíve. Nagyképûen hangzik? Akkor figyelj!
tovább olvasom  
Cimkék: innovációs járulék, szakképzési hozzájáulás, járulékok
Menedzser és a Spiritualitás V. – Felelõsség kikerülhetetlen

2010.10.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


SzemélyiségfejlõdésLegutóbbi bejegyzésemben egy nagyszerû hawaii-i módszert írtam le, melyet magyarul hoppolásnak hívnak. Ennek  egyik oldala az kettõs empátia, amikor is megpróbálom beleélni magam mindkét érintett fél helyzetébe. Ezzel a kitágult látásmóddal könnyebben megérthetõk az indítékok, a mozgatórugók, s a kialakult feszültség tartósan feloldható. Azonban csak a felszínt kapargatjuk. A hoppolás jóval több.
tovább olvasom  
Cimkék: személyiség fejlõdés, buddhizmzus
150 milliárd forint mér(het)etlenül

2010.10.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


ROI
Régóta foglalkoztat a tréningek hatékonyságának mérése. Az érdeklõdésem szikrája a hetekben lobbant újra lángra, amikor egy ügyfelünktõl felkérést kaptunk egy stabil ROI (Return on Investment) modell felépítésére. Ahogy újra feldolgoztam a témát, megdöbbentõ adattal szembesültem. Becslésem szerint a tréningpiac újkori hazai történetében 120-150 milliárd forintot költöttek el képzésekre. A döbbenet az jelentette számomra, amikor utánanéztem és átgondoltam, hogy milyen volt ennek az összegnek a megtérülése. Errõl ugyanis semmilyen hiteles információ nem áll rendelkezésre, hiszen nem történt mérés – ezt részben a legnagyobb hazai tréningcég volt szakmai vezetõjeként is állítom. A tréningekre úgy adják ki a pénzt a vállalatok, hogy fogalmuk sincs arról van-e értelme, megtérül-e valaha. Az igazsághoz hozzátartozik persze, hogy nem lehet minden esetben ROI-t mérni, vagyis megfogható forintokká alakítani a tréning hatásait, de azt látnunk kell, hogy a  jelenlegi helyzet messze van az optimálistól.

Mitõl került most annyira fókuszba ez a téma? A válasz egyértelmûen a válság körül keresendõ, mely nélkül a (meg)méretlenség állapota sokáig fenntartható lett volna. Ma az eddigieknél keményebben kell indokolni minden forint elköltését, ráadásul a HR volt az elsõ, akin költséget csökkentettek a cégek. Most ezt kell valahogyan visszaszerezni.
Miért nem volt ROI szintû mérés eddig?
tovább olvasom  
Cimkék: ROI, hatékonyság, mérés, tréning
Amikor már nem elég tehetségesnek lenni…

2010.10.12. (1 db hozzászólás) [szerző: Petõ Gábor]


személyiségtesztMiért nem jó fõnök valaki? Ezt a kérdést sokan feltettük már. Erre a kérdésre keresem a választ ebben a blogban. Egyben nem titkolva kedvet szeretnék nektek csinálni az SZMT konferencián tartandó elõadásomhoz is :)
tovább olvasom  
Cimkék: személyiségteszt, teljesítmény elõrejelzés
Laikus defibrillátor avagy bárki menthet életet szakképzettség nélkül?

2010.10.08. (1 db hozzászólás) [szerző: Varga Erika]


laikus defibrillátorA defibrillátor az újraélesztés legfontosabb kelléke. Többféle változatban létezik, bár mindegyik ugyanazt a célt szolgálja, az életmentés. Azonban mindegyiket úgy tervezték, hogy az adott szituációban a legbiztosabban szolgálja ezt a célt. Ennek köszönhetõen a kérdés már nem az, hogy ki tudja mûködtetni, vagy hogy hogyan kell használni, hanem, hogy elérhetõ-e egy ilyen berendezés amikor leginkább szükség van rá. A legelsõ kórházi gyakorlatban megjelent, orvosok által használt defibrillátor óta, ugyanis sok víz lefolyt a Dunán és a technika fejlõdése lehetõvé tette, úgynevezett laikus defibrillátorok kihelyezését, melyekkel bárki képes életet menteni. A következõkben mégsem azt szeretném taglalni, hogy mekkora emiatt a felelõssége annak, aki az ilyen berendezések kihelyezésért tenni tud, sokkal inkább azt szeretném bemutatni, miért roppant egyszerû egy ilyen szerkezet használata, annak fejlõdésén keresztül, hiszen bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy hasznát veszi ilyen jellegû tudásnak.
tovább olvasom  
Cimkék: munkahelyi stressz, szívritmuszavar, laikus defibrillátor, defibrillátor
Menedzser és a Spiritualitás IV. – Hoooopp!

2010.10.06. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


munka-magánélet"Köldök behúz, szegycsont felfelé tol, kulcscsont kifelé forgat, fejtetõvel nyújtózni!" Jógázóknak biztosan ismerõsen csengenek ezek  az instrukciók.   Mire is tanít meg bennünket  a
jógaóra? Többek között arra, hogy abban az adott pillanatban ne tudjunk
másutt lenni, csak ott. Legkisebb elkalandozás elég ahhoz, hogy egy
ászana kivitelezhetetlen és még fájdalmas is legyen.  Elõször természetesen magára  a gyakorlatra, annak megértésére figyelünk. Próbáljuk testünket a látottaknak és hallottaknak megfelelõen beállítani. Miután ez  már jól megy,  megkezdõdik a befelé figyelés, s a jóga megmutatja igazi arcát, hogy nem puszta testgyakorlat.
tovább olvasom  
Cimkék: buddhizmus, személyiség fejlõdés
And the Winner is…

2010.09.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


interimBizonyára sokan az olvasók közül érintettek voltak a múlt hétvégi budapesti maratoni futás rendezvényeiben: akár futóként, akár hozzátartozóként, vagy a forgalomkorlátozás elviselõjeként. Sokáig hezitáltam, engedjek-e a csábításnak, és nyolc év után újra részt vegyek-e egy váltófutásban. Mivel a kondícióm a legnagyobb jóindulattal sem tekinthetõ versenyképesnek, az esemény elõtti néhány napban próbáltam “edzeni” a megmérettetésre. A lakhelyemhez közeli terepen futottam, azaz a Hegyvidéken, ami emelkedõivel további próbatételnek tett ki. Végül is arra jutottam szombat délutáni futásom után, hogy mivel megígértem, és számít rám a csapat, el kell mennem futni, legfeljebb gyengítem az összeredményt.
tovább olvasom  
Cimkék: interim, tanácsadás, menedzsment
Coaching irányzatok összecsapása

2010.09.29. (1 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


coachingA HR Cappuccino keretein belül került sor, a coaching irányzatok összecsapásának elsõ mérkõzésére. A ringben Komócsin Laurát és Mérõ Lászlót üdvözölhette a harcra kiéhezett közönség. Nem is várhatunk mást egy ilyen cím alatt megrendezett esemény közönségétõl. Hogy mit történt pontosan?
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, hr
A bennünk lakó Darth Vaderek, avagy a személyiség és a stressz újszerû felfogása

2010.09.22. (1 db hozzászólás) [szerző: Petõ Gábor]


személyiség tesztMennyit tudunk a személyiségünk sötét oldaláról? Mennyiben változik meg a személyiség nyomás alatt? Mérhetõ-e ez pszichológiai tesztekkel? Ezen kérdések boncolgatására írtam az alábbi blogot.
tovább olvasom  
Cimkék: személyiségteszt, teljesítmény elõrejelzés
Tanuld meg a játékszabályokat, aztán már csak játszanod kell - persze mindenkinél jobban

2010.09.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


interim

Albert Einstein híres mondatát választottam bejegyzésem címének, akár mottóként is szerepelhetne a témához. Néhány általam nagyra becsült ember alkotását beleszõttem az írásba, bizonyára, aki olvassa, tudja, miért kellenek ekkora ellensúlyok...


tovább olvasom  
Cimkék: interim, etika, tanácsadó
Szívritmuszavarok kialakulását elõidézõ élethelyzetek – Mi állhat a hátterében?

2010.09.09. (1 db hozzászólás) [szerző: Varga Erika]


szívritmuszavarA szív ritmusát élettanilag a szív jobb pitvarában elhelyezkedõ szinusz-csomó adja, mely az ingerképzõ- és ingerületvezetõ rendszerének "tetején" található. Méretét tekintve néhány milliméteres sejtcsoportból álló egység a szív „önindítója”, mely normálisan percenként 50 és 150 közötti gyakorisággal generálja a szívösszehúzódások számát. A szív ingerképzésének szaporasága, vagyis a szívösszehúzódások száma, számos tényezõtõl függ: izgalom, fizikai munka, fáradtság, élvezeti szerek (kávé, alkohol, tea, drogok), fájdalomérzet hatására a szívfrekvencia magasabb lesz. A szívmûködés felgyorsulása egy sor betegség következménye is lehet: a lázas állapotok közismerten szaporább szívveréssel járnak, de például a pajzsmirigy-mûködés zavarakor, vérszegénységben, különbözõbb tüdõ- és szívbetegségekben felléphet tünetként a szívverés felgyorsulása. Nyugalmi helyzetben, pihenéskor valamint alváskor a szívverések száma lelassul. De mi van akkor, ha látszólag minden indok nélkül érzünk rosszullétet?
tovább olvasom  
Cimkék: munkahelyi stressz, szívritmuszavar
Hogyan vásároljunk kiegyensúlyozottságot? - avagy a lovas balett

2010.09.03. (1 db hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


munka-magánéletGyermekkoromban ha megkérdezték mi a kedvenc állatom, mondtam én kutyát meg tigrist, meg ilyesmit, de lovat soha. Sõt nem is nagyon értettem azt, hogy lehet valakinek kedvence a ló. Elõl harap, hátul potyog, középen meg ráz. Tartott ez az érzés vagy húsz éven át, egészen addig, még a lányomat el nem vittem lovagolni. Akkor és ott csoda történt…
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet
Szösszenetek a lojalitásról

2010.09.03. (1 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Nemrég megjelent egy bejegyzés a motiváció témaköréhez kapcsolódóan, melyben értékes ötletek közül csemegézhettük ki a hozzánk legközelebb állókat. Olvasása közben sok minden jutott eszembe, most azonban csak a lojalitáshoz kapcsolódókat tenném közkincsé. Ennek két oka van: az egyik, hogy saját életemben is megtapasztalhattam ennek fontosságát, mûködését, a másik néhány inspiráló beszélgetés, melyekben szintén ezt a témát feszegettük. 

tovább olvasom  
Cimkék: lojalitás, motiváció, elkötelezõdés
A játék a legkevésbé játék

2010.09.01. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


GBLCikk sorozatunk elõzõ két részében foglalkoztunk a játék és a tanulás kapcsolatával, illetve megismerkedtünk a tapasztalati tanulás alapfogalmaival. A mai alkalommal megnézzük, hogy mire és hogyan használható ez a módszertan a képzésekben.
tovább olvasom  
Cimkék: tréning, GBL, tapasztalati tanulás
Itay Talgam az üzlet karmestere

2010.08.30. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Amikor a Szervezetfejlesztõk Világkonferenciáján (ODWS) találkoztunk, egybõl éreztem, hogy Itay Talgam egy számomra különleges ember. A vele való beszélgetésemet követõen meg is tudtam fogalmazni, hogy miért is kedvelem annyira az olyan kevert karaktereket, akik valamennyire mûvészek is. Azt hiszem attól élveztem nagyon Itay társaságát, hogy kapcsolata van az élet olyan mélységû részleteivel, amitõl a vele való beszélgetés során pontosan érzed az elsõre nem összefüggõnek tûnõ részletek olyan kapcsolatát, amin megéri mélyebben elgondolkodni.
Nagy örömömre szolgál, hogy megoszthatok néhány percet az olvasókkal is az Õ társaságából az alábbi beszélgetésünk videofelvételének segítségével.Ezt követõen már érthetõ, hogy sokan várják, hogy a jövõ héten azt is megmutassam, mit hozott a Szervezetfejlesztõk Világkonferenciájának (ODWS) résztvevõi számára 2010-ben Budapestre.

Update: a karmester nagysikerû elõadása elérhetõ a forrószék archívumban.tovább olvasom  
Cimkék: ODWS, szervezetfejlesztés, konferencia
Menedzser és a Spiritualitás III. - Szeress MOST!

2010.08.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik tévécsatorna sorozatának címét vettem kölcsön, lévén két dologról szeretnék elmélkedni. Az egyik immáron állandó témán a MOST, a másik pedig a szeretet-szerelem, mint új elem.

A téma apropóját a szokásos nyári vakáció adta. Miért is felszabadultabbak, lelkesebb szeretõk az emberek a nyaraláson, mint az év többi napján? Teszi ezt a napfény, tengerpart no meg a korlátozott telefon és email elérhetõség? Vagy van esetleg más is?
tovább olvasom  
Cimkék: személyiség fejlõdés, buddhizmus
Fõnök nélkül - önszervezõdõ szervezetek - ODWS kedd + szerda

2010.08.25. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


ODWSKépzeld el, hogy nincs fõnököd, vagy éppen azt, hogy nincs beosztottad, mindenki egyenlõ a vállaltnál. Meg van?

Akkor most képzeld el, hogy nincsenek osztályok. Nincs HR, nincs értékesítés, nincs marketing, nincs semmi külön bontva. Meg van?

Aztán képzeld el, hogy a szervezet minden egyes projektnél önszervezõdve új formát ölt. Ok?

Akkor most képzeld el mindezt 180 emberrel… Szerinted sikeresen mûködhet egy ilyen szervezet? A válasz igen! Hogyan?
Hmmm, na ezt már nehezebb elképzelni…
tovább olvasom  
Cimkék: ODWS, szervezetfejlesztés, konferencia
ODWS 2010 - Hétfõ

2010.08.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


ODWS 2010A mai nappal hivatalosan is elindult a szervezetfejlesztõk nemzetközi konferenciája, melyet elsõ alkalommal rendeznek meg, idén éppen Magyarországon. Az rendezvény pikantériáját adja, hogy a 25 éves IODA is itt ünnepli születésnapját.  Azoknak akik kilátogatnak a neves eseményre, tartalmas szórakozást kínálnak a szervezõk. Azok akik szeretnének kilátogatni de még nincs jegyük, egyszerûen csak menjenek a Marriot Hotel bálterme elõtti regisztrációs pulthoz és váltsanak napi jegyet, vagy vegyenek részt nyeremény játékunkon, ahol napi jegyet lehet nyerni a holnapi napra. Akik pedig valamilyen oknál fogva nem tehetik meg, hogy ott legyenek, kövessék online beszámolónkat az eseményrõl és kövessék velünk élõben.

Mint az egy elõbbi posztból kiderül, a több napos eseményt három nagy részre lehet bontani. Az elsõt, az ünnepélyes megnyitó gálát augusztus 20-án, már magunk mögött hagytuk. Igazán jól sikerült, jó hangulatú este volt. Most a hangsúly a Summiton és a Mesterkurzusokon van. Utóbbiakról összefoglaló jellegû beszámolóval jelentkezünk kedd reggel 9 órától, a "Super session" keretében, még elõbbiekrõl  összesen 4 etapban jelentkezünk a mai és a holnapi nap folyamán élõben és éppen ez adja a játékunk apropóját.

Ingyen belépõt nyerhet a keddi napra az az olvasónk, aki a szavaz arról, melyik elõadást streameljük online, a HR Cafe oldalán az alábbiak közül. A szavazatokat emailben tudjátok leadni itt, bõvebben az elõadásokról pedig ezen az oldalon olvashattok.

Mi is történik most? Valójában a rendezvény harmadik, de csak második publikus napjánál tartunk. Az elsõ két nap csapattá kovácsolódott, jó hangulatú, mosolygós emberek fogadtak. Nyomát sem látni a non-profit rendezvényeken megszokott, kicsit suta bandukolásnak, bár a háttérben nagy a sürgés forgás, ebbõl a résztvevõk semmit sem érzékelnek. A javarészt külföldiekbõl álló csoportok jó kedélyûen társalogva vonulnak helyszínrõl helyszínre. Szívesen elegyednek beszédbe bárkivel, úgy szakmai mint egyéb témákról jólesõ nyitottsággal, közvetlenséggel beszélgetnek és ez nagyon jó alapot biztosít az elkövetkezõ napokban szükséges konstruktivitásnak és kreativitásnak. Más az atmoszféra és más hangulat, mint egy átlag magyar rendezvényen. Röviden: jó itt! Izgalommal várom az elsõ elõadást, amit ti is figyelemmel kísérhettek ha velünk tartotok ma 15:00 és 17:00-tól.

Addig is szavazzatok, egy napijegy vár gazdára!
tovább olvasom  
Cimkék: ODWS, szervezetfejlesztés, CSR, konferencia
Social Impact - avagy mire jó az ingyenes szervezetfejlesztés

2010.08.18. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Persze, persze, jó dolog a CSR, fontos a társadalmi felelõsségvállalás, csak most éppen nincs rá idõm. Majd talán jövõre... Társadalmi Felelõsségvállalás

Ezt mondogattam magamnak tavaly, meg tavaly elõtt is. Aztán mindig utolért a Pató Pál Úr effektus. Pedig régebben, három-négy évvel ezelõtt még nagyon komolyan vettem a társadalmi felelõsségvállalást. Egy-egy non-profit szervezet ingyenes fejlesztése mindig bele kellett hogy férjen az életembe.
Csak hát ez az, amire most már végképp nincs energiám, gondoltam egészen egy hónappal ezelõttig. Aztán az ODWS Social Impact Projektjének hála rájöttem, hogy pont fordítva áll ez az energetikai képlet: hihetetlen, hogy mennyi energiát nyerek ebbõl az ingyen végzett szervezetfejlesztési munkából!

[Mi az a Social Impact Projekt?

Az OD Word Summiton résztvevõ tanácsadók közül magyarok és külföldiek egyaránt vállalkozhatnak arra, hogy valamely hazai non-profit szervezetet ingyen fejlesztenek. A jelentkezõ magyar és a külföldi szakértõkbõl tanácsadó párok alakulnak, s az így kialakuló kis szervezetfejlesztõ csapatok segítik a projektre jelentkezõ egyesületek és alapítványok valamelyikét.]
tovább olvasom  
Cimkék: ODWS, szervezetfejlesztés, CSR, társadalmi felelõsségvállalás, konferencia
Vezetõk is tanulnak a coach anekdotákból

2010.08.17. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


coachingSok érv szólt amellett, hogy közreadjuk a coach anekdotákat. Egyrészt mert a coach képzéseinken a hallgatóink nagyon szeretik, ha „sztorizunk”, mert sokat tanulnak belõle hogyan csinálják jól, vagy épp hogyan rontottak el egy-egy helyzetet a már tapasztalt coachok. De ha csak ez lett volna a cél, akkor beillesztettük volna a tanrendbe és nem adattuk volna ki.

A másik gondolat ami vezérelt az volt, hogy a coaching szakmát kicsit összefogjuk, összehozzuk, más a coahing piac többi meghatározó szereplõivel is. Több mint 40 coachtól, tanácsadótól kértünk, illetve kaptunk anekdotákat és ezek közül válogattuk ki a legtanulságosabbakat, így 21 szerzõtõl található írás a könyvben, ezért amikor felkértek, hogy írjak pár szót róla nem éreztem azt, hogy „önfényezés” lenne, mert én csak egy részét írtam.

A fõ cél viszont az volt, hogy a coaching túlmisztifikálását csökkentsük. Én már teljesen elégedett lettem volna azzal, ha az ajánlás írásra felkért vezetõk azt mondják, hogy tetszett nekik, mert most már látják, hogy milyen hasznos is a coaching. De ezen kívül mást is írtak, amit nem vártam: tanultak belõle és magukra ismertek...
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, könyv
ODWS 2010 - Nemzetközi szervezetfejlesztési konferencia, kontra társadalmi felelõsségvállalás

2010.08.09. (1 db hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


OD World Summit 2010Mikor elõször olvastam az OD World Summit 2010 konferenciáról nem igazán értettem miért, kinek, kik, hol, hogyan rendezik meg. Utánajártam hát az ügynek és szimpatikus emberek szimpatikus kezdeményezését találtam a színfalak mögött. Ez nem egy szervezet ami idõrõl-idõre konferenciákkal rukkol elõ, hanem egy non-profit tömörülés akik - vagy 60 fõvel - egy színvonalas szakmai rendezvényt készítettek elõ, több hónap kitartó munkájával. Az a tény, hogy - rugalmasan igazodva a hazai történésekhez - társadalmi felelõsségvállalás terén is példát mutatnak egy Augusztus 20-i party megrendezésével, melynek szponzori jegybõl befolyó bevételét az árvízkárosultaknak ajánlották fel, még szimpatikusabbá tette õket.

Ennél kevesebb is elég lett volna ahhoz, hogy a magunk módján az ügy mellé álljunk és teljes mellszélességgel támogassuk. A következõ 12 napban - ugyanis ennyi van hátra a megnyitóig - folyamatosan tudósítunk az elõkészületekrõl, a témákról, az elõadókról és mikrofonvégre kapjuk õket. Természetesen a konferencián is ott leszünk és egyes kerekasztal beszélgetéseit élõben is elérhetõvé és interaktívvá tesszük, illetve rögzítjük. Röviden: igyekszünk minél többet megmutatni a rendezvénybõl.

Amit biztos, hogy nem fogunk tudni visszaadni, azok a mesterkurzusok és a megnyitó party. Neked van már belépõd?

tovább olvasom  
Cimkék: ODWS, szervezetfejlesztés, CSR, társadalmi felelõsségvállalás, konferencia
A Menedzser és a Spiritualitás II. – Légy jelen!

2010.08.04. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Az alcímet a FISH! kultikussá vált menedzsment filmbõl kölcsönöztem. Biztosan sokan ismerik közületek a Seattle-i halpiac egyik,  szokványosnak cseppet sem nevezhetõ boltját. A srácok egész nap bolondoznak, dobálják egymásnak a halakat, viccelõdnek, évõdnek a vásárlókkal és a turistákkal.
tovább olvasom  
Cimkék: személyiség fejlõdés, buddhizmus
Legyen fiatal, energikus és ne akarjon gyereket!

2010.08.02. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


diszkriminációUgye ismerõs megközelítés? Ugyanolyan gyakran hallom, hogy „a munkaadók körében ez a hozzáállás szinte kizárólagos”, mint például azt, hogy „bölcsész végzettséggel nem lehet jól fizetõ munkát találni”.

És egyik sem igaz.

tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet, kiválasztás
A Menedzser és a Spiritualitás I. – Buddhista gyakorlatok

2010.07.22. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


SpiritualitásKorábbi cikkemben a MOST megélésérõl írtam, s folytatnám gondolataimat. A JELENLÉT megtapasztalása idestova már 7 éve izgat, de igazából ez év márciusától kezdtem el igazán érezni, érteni és ami a legfontosabb:  megtapasztalni, hogy mit is jelent a pillanat varázsa.

Az elmúlt hét évben többféle módszert próbáltam ki, s végül a buddhizmus és annak technikái maradtak meg hosszú távon. Mert meditálni jó.
tovább olvasom  
Cimkék: személyiség fejlõdés, buddhizmus
Motiválás lyukas zsebbel

2010.07.19. (7 db hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


Õsidõk óta foglalkoztat a  kérdés, hogyan lehet pénz nélkül motiválni. A képzéseken is állandó sláger téma, sokat foglalkozunk vele. Már jó ideje egy külön mappát vezetek a jó ötletekrõl.
A napokban egy nagyon kedves ügyfelemmel futottam össze, akinek köszönhetõen a „gyûjteményem” újabb elemekkel gazdagodott. Az ügyfél  tele volt energiával, lendülettel és mosollyal, pedig egy nehéz csoport, a call centeresek HR-eseként dolgozik. Nehéz csoport, hiszen az operátorok könnyen kiégnek és nehezen pótolhatók; motivációjukat  fenntartani komoly kihívás. Pár percnyi beszélgetés után fantasztikus dolog bontakozott ki elõttem a pénz nélküli motiválás kapcsán.
 


tovább olvasom  
Cimkék: motiváció
Online piaci körkép

2010.07.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az online lassan olyan, mint a méz: édes varázs, amely állagának köszönhetõen szép lassan mindent beterít, ahová elér. Egy egész élõvilág Online piaci korkep 2010tápláléka. Függõséget okozó aranyló nedû. Az elõállításhoz, speciális készségekre, képességekre épülõ, rendszerezett csoportmunkára van szükség. Ha megszûnne, azzal megbomlana az ökoszisztéma és lassan átalakulna az élõvilág.
A különbség annyi, hogy ebben a  történetben minden szereplõ tudja, hogy pontosan ki és mit, miért csinál.

A gazdaság új üzenete a fogyasztói társadalom felé az, hogy minél intenzívebben integrálódik az információs technológia az életünkbe, annál sikeresebbek és életképesebbek lehetünk az online immár az önmegvalósítás eszköze. Mindenkinek döntenie kell arról, hogy mikor, hol és milyen szinten válik az információs társadalom szereplõjévé.

Az “Online piaci körkép 2010” a hazai online iparág fõbb jellemzõibe ad nem minden részletre kiterjedõ betekintést. Az online világ tényadatait, specialitásait, fõbb karakterjegyeit, az újonnan kialakuló szerepköröket, az azokat építõ karakterjegyeket, a hagyományos üzlet és az online ipar összefüggéseit és elhatárolódásait taglalja 14 tapasztalt online szakember személyes interjújával tarkítva.

A 2010 szeptember hónapjában induló kerekasztal beszélgetés-sorozat fõszereplõi a hazai online iparág meghatározó és véleményformáló szereplõi lesznek. Az aktuális részletekrõl hírlevelünkben idõben tájékoztatjuk olvasóinkat. Addig is ajánlom mindenki figyelmébe online témában készült eddigi video tartalmunkat.

Kellemes szórakozást,

tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, online
Mozgásban vagyunk

2010.07.09. (1 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Egész életemben nagyon élveztem a mozgást, különösen a táncot. A zenére történõ ritmikus mozgás mindig a szívem csücske volt, az utóbbi idõben azonban talán még közelebb kerültünk egymáshoz. Ennek, és egy nagyon kedves régi barátnõmnek köszönhetõen eljutottam nem rég egy csodás órára, ahol felemelõ élményben volt részem. Idegesen, fáradtan érkeztem, és energiával telve, feltöltõdve távoztam. Biztosan te is táncoltál már ki magadból feszültséget, szomorúságot vagy örömöt? A mozdulatok energiája, kifejezõ ereje csodás hatalommal bír... nem csak a táncban, az életben is.
tovább olvasom  
Cimkék: improvizációs színház, testbeszéd
A játék még kevésbé játék

2010.07.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


GBLTapasztalati tanulás: A legdrágább tanulási forma?
 
Legutóbbi írásomban a játékkal, a játékelmélettel foglalkoztam. Folytatva a Game Based Learning (GBL) témakörét, a tapasztalati tanulás kapcsán szeretném megosztani néhány gondolatomat. Akit részletesen érdekel a téma, annak javaslom a mûhelymunkák közül Zajkó Roland friss írását "A tapasztalati tanulás módszertana" címmel, amelyben a téma komplex összefoglalása található.

Mostani írásomban ennek a tanulási formának a költségeirõl és továbbfejlesztési lehetõségeirõl fogok írni.
tovább olvasom  
Cimkék: tréning, GBL, tapasztalati tanulás
Néhány gondolat a személyiségtesztek becsaphatóságáról

2010.07.01. (Nincs hozzászólás) [szerző: Petõ Gábor]


SzemélyiségtesztJelen blogbejegyzést egy különös esemény indukálta, amely esemény azonban minden
bizonnyal jól ismert azok számára, akik a pszichológia, a kiválasztás vagy a
tesztek
világában mozognak. A kérdés egészen konkrétan úgy hangzik, hogy mit
tehetünk akkor, ha valaki azzal keres meg minket, hogy céges felvételijéhez
szeretne mintateszteket kapni, méghozzá lehetõleg valamiféle személyiségtesztet,
hogy így biztosítsa minél jobb megfelelését?
tovább olvasom  
Cimkék: viselkedés elõrejelzés, teljesítmény elõrejelzés, személyiségteszt
Hurrá, itt a nyár?

2010.06.30. (1 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


coachingElkezdõdött a nyár - már ami az óvodák, iskolák nyitva tartását illeti. Sok családban felmerül hát a kérdés, mi legyen a gyerekekkel, hogyan oldjuk meg a nyári szünetet.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching
A Tanácsadó

2010.06.29. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


A napokban egy parázs vita során merült fel az a kérdés, hogy ki tekinthetõ jó humán erõforrás tanácsadónak, mik az ismérvei, karaktere és képzettsége az ilyen kiválóságnak? Vajon mi a könnyebb, egy gazdasági hátterû szakembernek tanácsadóvá válni, vagy a humánumot mélyen és alaposan ismerõ (munka)pszichológus biztosítja az elvárt magas szakmai kompetenciát? Az alábbi mese ennek a vitának szimbolikus megjelenítése és szeretnélek Benneteket is bevonni ebbe a vitába. Kérlek, osszátok meg velünk véleményeteket.
tovább olvasom  
Cimkék: Tanácsadó, szakmák
A játék nem játék

2010.06.21. (1 db hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


GBLHonnan hova?

A saját bemutatkozómban arra tettem ígéretet, hogy a Game Based Learning (GBL) módszertanról fogok írni. Mostani írásom, egy olyan cikksorozat elsõ része, amely a játékelméleten, a tapasztalati tanuláson át  vezeti el az olvasót módszertani utazásunk végállomására, a játék alapú tanulás világába, úgy, mint szimulációs játékok, GBL, digital GBL, Serious Games, Science Based Learning, MMRPG, kalandprogramok stb.   Kezdjük hát a legelején! Nézzük meg mi is a játék, mi a szerepe az életünkben, hogyan függ össze a fejlõdéssel és a tanulással.

tovább olvasom  
Cimkék: tréning, GBL
Mire van idõnk?

2010.06.09. (1 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


coachingÉrdekes és gyakori kérdés felvetéssel találkoztam ma. Az egyik partnercégünk vezetõjével beszélgettem arról, hogy hogyan lehetne javítani a cég hatékonyságát. Természetesen hamar azon vezetõkre terelõdött a beszélgetésünk, akiket én is ismerek.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching
„Kell egy csapat!” - Az együttmûködés üzleti ereje

2010.06.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HálózatkutatásVajon üzletileg jobban teljesít egy olyan bankfiók, ahol a munkatársak megosztják egymással a tapasztalataikat, tudásukat és segítik egymást a munkában? Lefordítható-e üzleti haszonra az együttmûködés? A válasz mindkét esetben, igen. Az iwiw, a Facebook és a hasonló social network alkalmazások megjelenésével egyre gyakrabban esik szó kapcsolati hálózatainkról. Személyes kapcsolatainkon túl, azonban a hálózatok, markánsan jelen vannak az élet számos más területén is, többek között az üzleti világban, a céges szervezetekben.  

A HRCafe-n már esett szó a hálózatkutatásról általánosságban és szervezeten belüli változásokhoz kapcsolódóan. Az elkövetkezõ néhány blog bejegyzésemben egy-egy esettanulmányon keresztül mutatom be a hálózatkutatás alkalmazási lehetõségeit vállalati közegben.
tovább olvasom  
Cimkék: hálózatkutatás, hatékony szervezet
Kedves virtuális vagy valós szenvedély beteg sorstársaim (a kávéra értve)

2010.05.31. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dr. Németh Zoltán]


tréning - GBLSok szeretettel köszöntelek benneteket. Dr. Németh Zoltán vagyok, tréner, tanácsadó. Mostantól ezen rovat hangját fogom erõsíteni. Felerõsíteni! Szeretnék a  rovat éles hangja lenni!
 
Tudjátok az a sípolás, amit az összegerjedõ mikrofon ad ki.:-)  Ilyenkor gyorsan keressük a megoldás és gyakran meg is találjuk (ha nem is mindig a legjobbat)
 
Milyen témákban szeretnék "sípolni": ...
tovább olvasom  
Cimkék: tréning, GBL
Munkahelyi stressz – szívritmuszavar – hirtelen szívhalál

2010.05.28. (1 db hozzászólás) [szerző: Varga Erika]


munkahelyi stresszÉrezted már munka közben, hogy rendetlen a szívverésed, a szíved néha nagyobbat üt, máskor meg a szívverés mintha kimaradna? Heves szívdobogások, vagy túl erõs, de lassú dobbanások jelentkeznek? Esetleg mindezt kellemetlen mellkasi érzés, gyengeség, szédülés, fülcsengés, hányinger, kéz- és lábzsibbadás, zavartság, légszomj kíséri? Ezek a szívritmuszavar tünetei is lehetnek. A szívritmuszavar kialakulása számtalan okra vezethetõ vissza. Gyakran már meglévõ betegségek, veleszületett vagy örökletes tényezõk, a vegetatív idegrendszer zavarai állnak a háttérben. Annyi azonban bizonyos, hogy a munkahelyi stressz nagymértékben felerõsítheti a szívritmuszavar káros hatásait, vagy éppen egyik kiváltó oka lehet annak.
tovább olvasom  
Cimkék: munkahelyi stressz, defibrillátor
Esélyegyenlõség és gyereknevelés

2010.05.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Múlt szombaton lufifelhõben úszott lányom kedvenc helye, a Millenáris.  Így összeállt a kép, hogy a rendezvény elõtt már miért volt  mindenütt lufi a Széna téren is. A színes,  szabadságuktól átmenetileg megfosztott  léggömbök az esélyegyenlõség  nevében kampányoltak.

tovább olvasom  
Cimkék: esélyegyenlõség
Fejlesztésrõl mesterfokon

2010.05.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


Az alábbi gondolatokat egyik nagy tiszteletben álló és tapasztalatokban bõvelkedõ kollégám írta, melyet ezúton megosztok Önökkel.  Úgy vélem, sokan vágynak valódi átélésre a tréningek kapcsán, szeretnék érezni, valóban beépült a tudás, megértik, hogyan kapcsolódik a munkájukhoz és személyes hatékonyságukhoz, és sikerrel alkalmazzák a mindennapokban is. Ezen felül alig várják, hogy újra hasonló programokon vehessenek részt, melyek mind egyéni szükségleteiket, mind az üzleti igényeket lefedik. Ezen világos üzleti szemléletet képviseli Dr. Kiss-Dózsai András, melyet hétrõl-hétre megoszt majd Önökkel a továbbiakban, egyidejûleg a tréning - fejlesztés, és üzleti tanácsadás területén is valódi áttörést hozva.

tovább olvasom  
Cimkék: tréning, coaching, interim
Munkával a magánéletért

2010.05.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


munka-magánéletIsmeritek azt az érzést, mikor munka után beültök az autóba, elmerültök a gondolataitokban, aztán egyszer csak azon kapjátok magatokat, hogy hazaértetek? Nem is igazán emlékeztek hogyan, de ott álltok a ház elõtt.
Vannak még hasonló élmények az életben. Agatha Christienek például mosogatás közben jöttek a legjobb krimi ötletei. Mindenkinek meg van a maga módszere. Lehet ez házimunka mint a porszívózás, teregetés vagy bármilyen rutin feladat, ami nem igényel különösebb gondolkodást. Ez egyfajta észrevétlen meditatív tudatállapot. Érdemes ezeket a termékeny pillanatokat tudatosan keresni és elõidézni a mindennapokban. Aztán ott van az amikor egy sport tevékenység, táncolás, zenélés közben vagy valami kreatív dologban találja meg az ember ezt az élményt. A két dolog között számomra a legnagyobb különbséget az jelenti, hogy még az elõbbi egyfajta "Zen light" , az utóbbit inkább "Flow" közeli élményhez hasonlítanám.
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet, FLOW
Fordított kulturális sokk

2010.05.04. (2 db hozzászólás) [szerző: Nagy-Hegyi Richárd]


Kulturális sokkA vulkáni aktivitás miatt a tervezettnél hosszabb ideig volt szerencsém egy háborítatlan szigetvilágban tartózkodni a családommal. Pihentünk, élveztük a napfényt az Óceánt és a kellemes légkört. Az emberek mosolyogtak és tartós szemkontaktusra a válasz "Hello, how are you?"-ból indított beszélgetés volt. A zebrához érve az autók lassítottak és türelmesen várták, hogy átkeljünk. A pálmák mellett, ilyen és ehhez hasonló élmények fémjelezték, hogy nem Kelet-Európában vagyok. Idáig ez egy klasszikus munka-magánélet rovatba illõ poszt is lehetne. Hogy miért ide írom? Mert hazajöttünk majd 3 hét után és a vártnál is nehezebben ment a hétköznapokba való visszarázódás. Mint azt néhány nap múlva megtudtam, ízelítõt kaptam abból, mit is érez egy hazánkba érkezõ expatrióta. Sõt azt is megtudtam, hogy amellett, hogy erre külön szakirodalom is létezik, egy külön coaching tevékenység is szakosodott.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, kulturális sokk
Innováció a vállalati HR területén – üdvözöllek a klubban!

2010.05.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Antal Melinda]


interimAz emberi erõforrás területen dolgozó szakemberek manapság jóval több kihívással találják magukat szembe munkájuk során, mint korábban valaha. Megfelelni az üzleti igényeknek, a jog hálójában boldogulni, mind elvárás, úgy mint a belsõ ügyfeleknek, a vezetõknek és a munkatársaknak színvonalas szolgáltatást nyújtani. Mindemellett a humánus HR-es szerepet is igyekeznek erõsíteni, de egyben vérprofi üzletasszonyként / üzletemberként is funkcionálni. A szakmai megfelelés, a teljes szervezet kiszolgálása nagy stresszt ró a lelkiismeretes, szakma fejlõdését szem elõtt tartó, és munkája iránt elkötelezett HR munkatársban, és mégis sokan azt érzik, ez valahogy mégsem az igazi.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, innováció, interim, konferencia
Mama nélkül mit érek én?

2010.05.01. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Kicsit sûrûre sikeredett az elmúlt idõszak, ezért a hallgatásom. Az egész februárban kezdõdött, amikor is elkapott egy csókbetegségnek becézett, nagyon komoly vírusos fertõzést. Egy hónap betegség, majd  újabb egy hónapos lábadozás és immunerõsítés után mentünk bölcsibe. Megkezdtük a második hetet, amikor is kaptuk a hírt, újabb fertõzõ betegségek ütötték fel a fejüket, s az elmúlt idõszakban betegeskedõknek javasolják az intézmény látogatásának mellõzését.
Mit lehet ilyenkor tenni?

tovább olvasom  
Cimkék: home office, babysitter, részmunkaidõ
Kártylapok közé nézni

2010.04.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Egy új munkatárs kiválasztása alapjában véve nem más, mint emberi és szakmai bizalom megelõlegezése egy ismeretlen felé. Természetes igény, hogy a munkaadó minél jobban igyekszik csökkenteni a kockázati tényezõt különbözõ direkt és indirekt értékelõ eszközök révén: interjútechnikai módszerekkel (strukturált, mély interjúk), kompetenciavizsgálattal, Assessment Centerek szervezésével, legeltérõbb tesztekkel, vagy akár a kiválasztási körök mennyiségi növelésével, ahol egyre több értékelõ személyt vonnak bele, vagy egy-egy felmerülõ kérdéskörbe mélyebbre fúrnak.
Külön térjünk ki a referenciák kérdéskörére. Hazánkban – még jelentõs kulcsemberi, vagy vezetõi pozíciókban is – kevésbé megszokott, hogy a pályázó elõrelátó és transzparens módon már életrajzában referencianeveket adjon meg, még ritkább, hogy pályázatához referencialevelet csatoljon.
tovább olvasom  
Cimkék: Referencia, referencia ellenõrzés, kiválasztás
Ej, ráérünk arra még?

2010.04.22. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


SzakadékPató Pál Úr szavajárását nyilván nem kell megmagyaráznom senkinek Magyarországon és ezt a mentalitást jól ismerjük. Ezt az érzést az üzleti világban is átélhetjük nap mint nap és errõl írt könyvet-Knowing-Doing Gap, The: How Smart Companies Turn Knowledge into Action címmel-két amerikai szerzõ, Jeffrey Pfeffer és Robert I. Sutton, akik a Stanford egyetem professzorai. A könyv címe sokatmondó, a „Tudás-Cselekvés közötti szakadék jelensége” avagy hogyan ültethetjük át a tudást a gyakorlatba.  Szabadabb fordításban, "Hogyan hidalhatjuk át az elméleti tudás és a gyakorlati alkalmazás közötti ûrt, ami akkor jelentkezik, ha tudjuk, hogy cselekednünk kellene és változásra van szükség, de valamiért mégsem történik semmi."
Soha nem gondoltam volna, hogy errõl 280 oldalas könyvet lehet írni 8 fejezetben, de szerintem van létjogosultsága a felvetésnek.
tovább olvasom  
Cimkék: Szervezetfejlesztés, változás
Home Office - a kezdetek

2010.04.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]Az otthoni munkavégzésem nem a gyes alatti  távmunkával kezdõdött, hanem a gyerekezéssel egyidõs.
2006-ban már a hatodik hónapban  és nagy volumenû szervezetfejlesztés közepén jártam, amikor régiós igazgatói pozícióban is lévõ férjemet külföldre vezényeltek, aféle interimként.  Nem volt apelláta, a  karrier érdekében ezt be kell vállalni. Így 2006. októberében kiköltöztünk Prágába.

tovább olvasom  
Cimkék: home office, gyes, várandósság, expat
Sikeres nõk - a Bolgár recept

2010.04.14. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


"A Human Value International megjelentette a Human Values sorozatának legújabb, Nõi vállalati vezetõk Bulgáriában címû interjúkötetét. Ebben harminc, a saját szakmájukban sikeres, vezetõ beosztású üzletasszony meséli el szakmai pályafutásukat, azt hogy miként birkóznak meg nemcsak a piac, de a magánélet kihívásaival egyaránt, valamint, hogy hogyan látják a nõk helyzetét a mai Bulgáriában. Ezek a hölgyek az üzleti szféra különbözõ területein jeleskednek, más-más értékeket tartanak fontosnak, ám dolgozzanak bár a pénzügyi, ingatlan vagy éppen számítástechnikai piacon, a közös pont mindegyikük életében a munkájuk iránti szenvedély. Nemcsak szeretik a munkájukat, de a hosszú évek tapasztalatainak köszönhetõen maximálisan tisztában vannak azzal, hogy kiváló szakemberek, és kevesen képesek arra, amit õk nap mint nap véghezvisznek. Ez a magabiztosság az, ami megnyitja az utat a siker felé, ami újabb adag önbizalmat kölcsönöz."
/forrás: www.vigyazzkesznok.hu/
tovább olvasom  
Cimkék: HR, Bulgária
Dr. Gloria Noriega Gayol a kapcsolati kodependenciáról

2010.04.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


2010 Április 16-án (pénteken) este 6 órakor
Dr. Gloria Noriega Gayol beszélget majd Sari Van Poeljével élõben a HR Cafe studiójában
az otthoni és munkahelyi kapcsolatokban fellelhetõ kodependenciáról
és hogy hogyan törhetünk ki ezekbõl.


Dr. Gloria Noriega Gayol, PhD, TSTA, a Mexikóvárosban található Mexikói Tranzakcióanalízis Intézet Igazgatója, klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, tréner, korábban a Nemzetközi TA Egyesület elnöke is volt. Nagyon nagy hatással volt a TA ideológiájának terjesztésére Latin-Amerikában, különösen Mexikóban és Peruban. 2008-ban megkapta az Eric Berne Emlék Díjat.tovább olvasom  
Cimkék: kodependencia, TA, tranzakcióanalízis, Eric Berne
Hölgyek elõnyben

2010.04.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


genderLegutóbbi gender témájú blogbejegyzésem során felmerült az a kérdés, hogy vannak-e tipikus, nemekhez köthetõ szakmák. Itt említettem, hogy  a férfiak döntõ többsége vallja, hogy a felesége jobban fõz, mint õ maga ennek ellenére a nõi chef-ek, mesterszakácsok aránya elenyészõ. Egy megyeszékhelyen lévõ óvoda sztárja Péter óvóbácsi.Mitõl is függ egy szakma nemi jellege? A prekoncepcióinktól vagy tapasztalatainktól?Mire mondhatjuk, hogy emez  férfi amaz meg nõi terület? Nemi szerep vagy karakter kérdése?
tovább olvasom  
Cimkék: gender, munka, esélyegyenlõség
Ariadne fonala és a szervezeti integráció

2010.03.31. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A közelmúltban több HR vezetõvel is találkoztam, akik a kiválasztási módszertanok finomításának a fluktuáció csökkentésére gyakorolt jótékony hatásáról meséltek részletesen. Igen, a HR is egy olyan szakma, ahol az input meghatározza az outputot. A jó kiválasztás hasonlítható a jól mûködõ termelési supply chainhez: Mindkettõ, ha optimálisan mûködik, senki sem beszél róla. Ugyanakkor, ha a szervezetben minimális zavar van, akkor könnyen a cég valós állapotát tükrözõ állatorvosi ló válhat belõle.
Pedig, ha jobban belegondolunk, többnyire nem a kiválasztás és a fluktuáció „supply chain” rendszere az oka, hanem okozata az egyes szervezeti anomáliáknak.
tovább olvasom  
Cimkék: Integráció, hálózatkutatás, kiválasztás
Hot: GENDER!

2010.03.26. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


GenderLányomnál most éppen a naprendszer az aktuális favorit. 
Sorolja a planétákat: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Neptunusz, Uránusz és a visszaminõsített Plútó. Bevillan: a sorban mindössze egy hölgyrõl elnevezett bolygó van. Az összes többit derék férfiakról neveztek el. Pedig azért akadtak istennõk is, mint Jupiter neje Júnó, vagy lánya, az okos és harcias Minerva.  Úgy látszik, a gender egyidõs az ókori görögökkel/rómaiakkal.

De mi is a gender?

Témaindítónak álljon itt egy cikk Pálfay Erzsébet tollából.
tovább olvasom  
Cimkék: gender, férfi-nõ, esélyegyenlõség
Home Office

2010.03.24. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


home officeOlvasom Jószai Nóra Falak után sikátorok címû írását, s szeretném megosztani veletek személyes történetemet.
2004-ben kerültem jelenlegi munkahelyemre, akkor még humán- és szervezetfejlesztési vezetõként. Munkatársaim szerint igazi karrierista csaj voltam, aki élt-halt a munkájáért, nem számított az idõ, csak a feladat. Aztán csengetett a gólya. Az ügyvezetõ igazgató úrral megbeszéltük, hogy kettõ, de inkább három évig otthon maradok, kiélvezve az anyaság szépségeit. Vallom, hogy a gyereknek az a legjobb, ha három évig anya mellett van. Erre mondják, hogy  mennyire fontos a társaság, gyerekközösség szerepe, igen fontos, de nem elsõdleges, szemben a szeretõ anya és a kiegyensúlyozott  család fontosságával. Szerencsére fõnököm is ezen a véleményen van.  
Döntöttem, és ezzel vállaltam, hogy a pozíciómat nemcsak ideiglenesen, hanem betöltik. Tudjuk, hogy mit ír az MT, és azt is tudjuk, hogy az élet ezt felülírja.

tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet
Szervezeti mélyfúrás élõben.

2010.03.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az elmúlt hetekben két alkalommal is górcsõ alá vettem egy-egy blog formájában a szervezeti kultúra témakört. A szervezeti kultúra mérése, kutatása és a magyarországi szervezeti kultúrák sajátosságainak elemzése nagy érdeklõdést váltott ki a Hrcafe olvasói között. Örömmel számolok be arról, hogy a mai naptól egy mûhelymunka is segíti a téma iránt érdeklõdõket, ami elérhetõ a Hrcafe oldalon. Jó hír az érdeklõdõknek, hogy március 17-én, szerdán 16 órakor élõ forrószék beszélgetés keretében a Hrcafe forrószék adás vendége lesz Zsikla Gábor, a Human Synergistics Hungary ügyvezetõ igazgatója, akivel a szervezeti kultúra kutatás eredményeirõl és a magyarországi kihívásairól beszélgetünk. A kedves HRcafe olvasók élõben tehetnek fel kérdéseket a vendégnek, amire ezúton is buzdítok mindenkit. Természetesen késõbb az archívumban is elérhetõ lesz a beszélgetés vágott verziója.

tovább olvasom  
Cimkék: Szervezeti kultúra, szervezetfejlesztés
A test jelez...

2010.03.12. (1 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


munka-magánéletMa reggel magamon gondolkodtam. Coach-ként, tanácsadóként általában másoknak segítek ezekben a kérdésekben. Most viszont azt hiszem a testem sietett a tudatom megsegítésére egy jellel, amit értelmeznem kell.
Tegnap este - a többedik hosszú nap után - vacsoráztunk a férjemmel. Szerencsére a nappaliban a kanapén ülve, ölemben a tányérral. Azért mondom, hogy szerencsére nem az ebédlõasztalnál, mert mint reggel megtudtam, két falat és egy mondat közben, egyszer csak azt vette észre a kedvesem, hogy ültõ helyemben elaludtam.
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet
Exkluzív kiskapuk.

2010.03.11. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Nem titkolt szándékom, hogy egy szakmai polémiát indítsak. Kíváncsi lennék megbízói és tanácsadói oldal objektív véleményére egy olyan kérdés kapcsán, ami talán mellékesnek tûnik, de komoly kihatással van a fejvadász szakma és a megbízók viszonyára. Évtizedes tapasztalat alapján gondolom úgy, hogy bár a probléma mindig létezett, de engem meglepett, hogy az elmúlt idõszakban arányaiban sokkal több megbízóval találkoztam, aki „rugalmasan” kezelte az alábbi kérdéskört.
Mirõl is van szó? Az exkluzivitás szerzõdésszerinti értelmezésérõl. Én abban a tudatban leledzem, hogy az exkluzív, mint fogalom – a latin excludere (kizárás, kirekesztés) alapján azt jelenti, hogy amíg egy projekt tart, addig a megbízott békésen és nyugodtan poroszkálhat, hisz csak õ jogosult arra, hogy a megbízó számára a felmerülõ kérdést megoldja. (Értsd: a megfelelõ munkatársat megtalálja).
tovább olvasom  
Cimkék: Exkluzivitás, üzleti etika, fejvadászat
Mit ér a doktor, ha magyar?

2010.03.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Ph.D. címet szerezni, kutatónak lenni, tudósnak lenni, tudományos életpályát befutni – elõzõ politikai rendszerekben, világháborúk elõtti boldog békeidõkben kiemelkedõ társadalmi presztízzsel és az átlagnál magasabb, stabil egzisztenciával járt. Mit tartott meg ebbõl az elismertségbõl a fogyasztói társadalom, a profitorientált versenyszféra a mai napokra? A kutató, a tudós az átlag üzleti felfogásban a mai világban az egyetemi szemináriumtermek, a kutatóintézeti laborok magányos csudabogara, aki nehezen teremt kapcsolatot a külvilággal, aki számára az üzleti dinamika, a szervezeti hatékonyság, az eredményszemlélet idegen és távoli fogalmak. Relatíve kevés azon piaci szereplõk száma, ahol a tudományos végzettség valamilyen szempontból a napi munka részévé válhat. Ezeknél a szervezeteknél a legmagasabb szakmai tudást jelentõ kutatók sokszor külön üzletág/kutatórészleg tagjai, ahol más szervezeti kultúra érvényesül, mint az alaptevékenységet, vagy támogató funkciót ellátó üzletágakban (értsd: gyártás/termelés, kereskedelem, marketing, HR, IT stb.) Ha az ember egy gyógyszeripari cég laboratóriumából átsétál az orvosmarketing osztályra, vagy egy informatikai fejlesztõközpontból az értékesítõ csapathoz, két gyökeresen eltérõ világba csöppent. Akár egy épületen belül. Ugyanakkor az is látható, hogy a tudományos életet is integráló szervezetekben jobban értik, hogy mit jelent ma szobatudósnak, illetve az üzleti célokat támogató modern tudósnak lenni.
tovább olvasom  
Cimkék: Ph.D., munkaerõpiac, HR
Két rendezvény egy cél

2010.03.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


CSRAz elmúlt napokban két olyan eseményre is szándékoztam felhívni figyelmeteket, amelyek a maguk módján egyedülállóak a hazai humán erõforrás területen. Egyedülállóak, mégis hasonló irányba mutatóak. Igyekeznek elültetni a csíráját valaminek, ami pénzben nem kimutatható, még is jelentõs súllyal kellene bírnia minden vállalat és egyén életében.

tovább olvasom  
Cimkék: HR bál, konferencia, kreativitás, társadalmi felelõsségvállalás
Kooperatív tanulás avagy átszabható-e a magyar csokornyakkendõ?

2010.03.01. (5 db hozzászólás) [szerző: ]


KooperációVan-e összefüggés Karinthy Frigyes Tanár Úr kérem címû zseniális darabja és a mai magyarországi szervezeti kultúra között ? Szerintem a válasz egyértelmû igen és ezt szeretném megosztani a kedves olvasókkal. Teszem ezt persze a tévedés kockázatával és remélem legalább annyian hozzászólnak majd ehhez a provokatív íráshoz, mint azt tették a "Magyar csokornyakkendõ és a kék stratégia"  blog kapcsán. Azóta, hogy beszámoltam a magyar szervezeti kultúra kutatás eredményeirõl sokat törtem a fejem azon, hogy mi lehet az oka ennek a sajátos formájú csokornyakkendõnek és mit lehet tenni egyénileg és közösségben annak érdekében, hogy ez változzon. Meggyõzõdésem, hogy az alapoknál kell kezdenünk. Életünk elsõ 6-14 éve alatt felszedjük magunkra azokat a szociális, kulturális alapokat, ami aztán meghatározó lesz egész életünkben.
tovább olvasom  
Cimkék: Szervezeti kultúra, szervezetfejlesztés
Megváltozott munkaképesség minden szempontból képességcsökkenést jelent?

2010.02.26. (2 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Olvasva a fogyatékkal élõk foglalkoztatásának ösztönzését kitûzõ konferenciáról eszembe jutott egy néhány évvel ezelõtti tréningem. Ezen a burnout-ot kezelõ programon ért hideg is, meleg is. Az mindenesetre biztos, hogy alapjaiban változott meg a véleményem a látássérült emberekben rejlõ lehetõségekrõl.
tovább olvasom  
Cimkék: tréning, konferencia, fogyatékkal élõ
Kinek fontos a Társadalmi Felelõsségvállalás?

2010.02.25. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


arany-hídEgy beszélgetés során meglepõ gondolatot hallottam: Nincs megfelelõ társadalmi elismertsége és beágyazottsága a HR szakmának. Elõször nem is tudtam hova tenni a gondolatot, hiszen miközben a humán erõforrás szakma üzleti elfogadottságról és szerepérõl régóta sok vita zajlik, addig társadalmi presztizsérõl már nehezebb képet alkotni. A gondolatot kiegészítették azzal, hogy a humán erõforrás szakma egyik legjelentõsebb aktuális kihívása, hogy megfelelõ társadalmi elismertségre tegyen szert. Végül is, mi a HR célja?
tovább olvasom  
Cimkék: HR bál, társadalmi felelõsségvállalás
A fogyaték tehetsége

2010.02.23. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


kreativitásÁllítólag nem kell messzire mennünk a kreatív megoldásokért. A nyugati világban dívik egy mondás, miszerint ha valaki mögötted ment be a forgóajtón, de elõtted lépett ki, az magyar. Itthon is sokszor tapasztalhatjuk a kreativitásnak nevezett „sport” elõnyeit és árnyoldalait egyaránt. Sokszor gondoljuk úgy, hogy Istenadta tehetségünk és kreativitásunk bizonyos szempontból kiemel minket a nagyvilág masszájából és más nemzetekkel szemben különlegessé tesz minket, magyarokat. Tágabb értelemben véve, üzleti kultúrák, nemzetkarakterológiák összevetésekor sokszor olvasható, hogy egy cégcsoporton belüli nyugati és magyar munkavállalók közötti egyik jelentõs különbség, hogy az utóbbi ötletes, kevésbé szabálykövetõ, ezzel összhangban a kollektivizmussal szemben az individualizmust részesíti elõnyben. Más szóval önálló és kreatív. Még „másabb” szóval önzõbb és az egyéni érdekeit a közösséggel szemben sokkal jobban elõnyben részesíti, mint nyugati kollégája.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, konferencia, kreativitás, fogyatékkal élõ
Story telling coaching

2010.02.19. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Van már mindenféle coaching. Life-coaching, Felsõvezetõi-coaching, Karrier-coaching, Ontológiai-coaching...  és most egy új: Story telling coaching.
Story telling tréningek nem újak, már húsz éve is voltak Nyugat-Európában, de amióta a coaching megkezdte térhódítását, rájött a piac, hogy ez klasszikusan az a téma, amit jobban lehet coachinggal, mint tréninggel támogatni. 

Ha az olvasó még mindig nem érti mi is ez az egész, írok pár példát kiknek szoktak segíteni.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching
Változások hálójában

2010.02.18. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik internetes fórumban olvastam egy tapasztalt vezetési tanácsadó bejegyzését, azzal kapcsolatban, hogy ki mit tart a legfontosabb dolognak a szervezeti változások kezelése kapcsán: „kommunikálj, kommunikálj, kommunikálj!” hangzott a válasza. A hírlevelek, formális prezentációk azonban gyakran nemhogy segítenek a változások elfogadtatásában, hanem még több találgatásra, bizonytalanságra adnak okot.

Néhány évvel ezelõtt egy Magyarországon mûködõ termelõ vállalat felsõvezetõi nem értették, hogy a vidéki gyáregységekben dolgozó  munkatársak körében miért terjedt el az a pletyka, hogy pár hónapon belül komoly leépítések várhatóak a cégnél. A szervezeten belüli információs hálózat vizsgálata feltárta, hogy a két felsõvezetõi szint egymással intenzíven kommunikált a vállalaton belüli változásokról, de a gyárakban dolgozó vezetõkhöz ezek az információk már nem jutottak el. Tipikus jelenség, amikor az információk a középvezetõi rétegnél elvesznek. Ahogyan az lenni szokott, információk hiányában az emberek gyártanak maguknak híreket. Ebben élen járt a vállalat munkavédelmi megbízottja, akitõl – ahogyan felmérésbõl kiderült – a legtöbben „értesültek” a szervezeten belüli változásokról. Mivel a munkavédelmi kollégának nem volt kapcsolata a menedzsmenttel, ezért olyan információkat terjesztett, amelyek csupán saját megérzéseire támaszkodtak.

tovább olvasom  
Cimkék: hálózatkutatás, szervezetfejlesztés
Tanácsadócégek kálváriája 2009

2010.02.16. (2 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


lenni vagy nem lenni...Amikor egy szolgáltatócég bevétele látványosan megcsappan, annak a hátterében vagy az áll, hogy az ügyfelek a szolgáltatást egyáltalán nem, vagy nagyon nyomott áron vásárolják meg. Ebben a pillanatban a szolgáltatócégnél kapacitáskihasználtság jelentkezik, ami többletköltségeket ró a vezetõk nyakába, amitõl igyekeznek megszabadulni. A szolgáltatóiparban a költségcsökkentés népszerû eszköze az elbocsátás, hiszen talán a változó költségek legnagyobb költségeleme a bér és annak járulékai. Elbocsátással ez a költség csökken. Ezt követik sorrendben a béren kívüli juttatások, illetve az alvállalkozói díjak és a marketing költségek elemei. A fix költségek közül a legmagasabb általában az iroda bérleti díja, aminek a csökkentése szintén az elsõ lehetõségek között van, amennyiben azt a szerzõdés akkor, amikor a bérlõ szeretné, azt engedi.
tovább olvasom  
Cimkék: tanácsadó, probléma
Magyar csokornyakkendõ és a kék stratégia

2010.02.12. (3 db hozzászólás) [szerző: ]


Elõre leszögezem, hogy a magyar csokornyakkendõ nem piros-fehér-zöld színekben pompázik jelen olvasat szerint, hanem a Perfekcionizmus-Alkalmazkodás kultúra dominanciáját jelenti. Szeretném szembesíteni magunkat és a magyarországi cégek vezetõit és alkalmazottait azzal, hogy milyenek is vagyunk mi, magyarországi szervezeti kultúrák.
Korábbi írásomban részleteztem már, hogy létezik egy módszer-OCI-, aminek a segítségével mérhetõ-Circumplex modell- egy vállalat szervezeti kultúrája. Egy vállalat szervezeti kultúrája és a hosszútávon fenntartható ügyfélelégedettséggel járó hatékony, sikeres mûködése között összefüggés van, amit az angolszász országokban régóta kutatnak és publikálnak.
A Human Synergistics magyarországi csapata 100 magyar cég és több, mint ezer fõ bevonásával egy hazai kutatást hajtott végre, melynek eredményei sok tanulsággal szolgálnak számomra. A kutatási adatok feldolgozása után összeállt a magyarországi szervezetek Circumplex modellje, ami egy csokornyakkendõre hasonlít, ahol az egyik vége az agresszív/defenzív stílus domináns jelenlétére utal, míg a másik vége a passzív-védekezõ stílus jegyeit hordozza, miközben ezekhez képest elenyészõ mértékben van jelen a konstruktív stílus.
tovább olvasom  
Cimkék: Szervezeti kultúra, szervezetfejlesztés
HR Bál - avagy piedesztálon a HR szakma

2010.02.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HR bálAz elõzõ évekhez hasonlóan, immár harmadik alkalommal hirdetik meg „Az év HR csapata” ARANYHÍD DÍJ pályázatot, amelynek célja elismerni azokat a HR csapatokat, amelyek az adott évben a legtöbbet tették a HR funkció stratégiai szerepe és a vállalati célokhoz való hozzájárulás - azaz a humán hozzáadott érték - növelése érdekében.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, HR bál
Ki is Werner Vogelauer?

2010.02.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


WERNER VOGELAUERA "FORRÓSZÉK" kerekasztalbeszélgetés keretén belül a munka-magánélet rovat vendége lesz WERNER VOGELAUER. Az élõben mindenki számára követhetõ interaktív interjú pontos idõpontja itt olvasható. Tekintettel a vendégem nemzetiségére, az interjú angol nyelvû lesz.

Werner Vogelauer vállalati tanácsadó, tréner, ICF Master Certified Coach (MCC). Minõsített tranzakcióanalitikus (STA), tranzakcióanalízis kiképzõ és szupervízor (ÖGTA, ITAA és EATA), EAS kiképzõ és szupervízor, a logoszintézis módszer kiképzõ trénere, németországi, svájci, olasz és osztrák coaching továbbképzések tanfolyamvezetõje. Sokéves vezetõi tapasztalattal rendelkezik, változásprojekteket kísér, a Trigon Entwicklungsberatung tanácsadó cég egyik alapítója és menedzsmenttrénere. A "Coaching Praxis" illetve a "Methoden-ABC im Coaching" címû nagysikerû alapmûvek szerzõje és kiadója. (A könyvek magyarul is megjelentek.)
tovább olvasom  
Cimkék: coahcing, ICF, MCC, munka-magánélet
A fogyatékkal élõ alkalmazott és a hatékony szervezet felsõbbrendûsége

2010.02.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Fogyatékkal élõkA mai magyar társadalmi érzékenység egyik jellegzetes lakmuszpapírja a bevásárló központban fogyatékosoknak fenntartott helyen parkoló felsõvezetõi céges nagy autó. Ugyanakkor a szociálisan érzékeny médiumok, politikai és gazdasági szereplõk gyakran hívják fel a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élõk foglalkoztatottsága profit és karrier mindenhatóságában hívõ társadalmunkban mennyire nem rendezett. Kényes és nehéz kérdés: mi a fogyatékkal élõk valós értéke a munkaadók számára? Az a vezetõ, aki nagy lendülettel leparkol a fogyatékosnak fenntartott helyen, vajon felfigyelt-e arra, hogy az ország lakosságának mintegy 5%-a tartozik a fogyatékos és megváltozott munkaképességû emberek közé? Közülük alkalmazott-e õ személyesen bárkit? Van-e annyi társadalmi érzékenység a magyarországi munkaadóknál, hogy felmérjék e felelõsség valós súlyát, vagy inkább a fogyatékkal élõk alkalmazásának PR értékét, gazdasági és pályázati elõnyét látja?
tovább olvasom  
Cimkék: fogyatékkal élõk, munkaerõ, társadalmi felelõsségvállalás, kreativitás
Egyedi megoldás? Mikor fele annyiért megkapom a jól bevált sablonokat?

2010.02.02. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Tailor made solutions. Majdnem mindegyik (HR) szolgáltató cég visszatérõ tárgyalástechnikai érve, az egyediséget, az egyedi eladási pontot (USP) jelzõ varázsszó. Mitõl lesz tailor made az, amit mindenki a saját sztenderdjei közé beemel? Méginkább, mitõl lesz egyedi az, amit a megbízó minden egyes tárgyaláson más és más személy szájából sokadjára hall?
Számomra, mint szolgáltatónak viszont van egy még érdekesebb vetülete a fenti problémafelvetésnek: Igénylik-e valóban a cégek az ún. egyedi szolgáltatásokat? Vagy valójában – bármilyen bizarrul hangzik – „testre szabott sztenderdet” keresnek?
tovább olvasom  
Cimkék: egyedi megoldások, USP, probléma
Teszteljünk vagy ne teszteljünk?

2010.02.01. (3 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Gyakran találkozom azzal az igénnyel az engem megkeresõ klienseknél, hogy vegyek fel velük tesztet. A beszélgetés folyamán utalnak rá, folyton visszakanyarodnak, amíg nyíltan szóba nem hozom, hogy miért is tartják fontosnak annyira. Emögött mindig az a kimondott vagy kimondatlan vélemény rejtõzik, hogy a tesztet objektív mérõ és tényfeltáró eszköznek vélik, melybõl gyorsan, és pontosan kiderülnek képességeik, kompetenciáik esetleg problémáik.

tovább olvasom  
Cimkék: teszt, szociális kívánatosság, kiválasztási módszer
Lean menedzsment és a karcsú kultúra

2010.01.29. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


lean managementMár 2 hete olvasgatom a szakirodalmat és szörfözök a külföldi és magyar szakmai portálok között. Talán nem volt hiába, mert sikerült legalább egy figyelemfelkeltõ címet írnom :-) Az olvasók egy jelentõs részének a lean szervezet és lean menedzsment az ismeretlenség homályába vész, hiszen aki tükör fordítással próbálkozik, az elképzel maga elõtt egy anorexiás vállalatot, ami nem sok jóra vezet. Honnan is indult ez a bizonyos sovány/karcsú szervezet és a lean kultúra? 1985-ben három elszánt ember elindított egy nemzetközi kutatási programot az USA-ban, aminek célja a jármûgyártás fejlõdéséhez szükséges eszközök, módszerek és lehetõségek felmérése volt. A kutatás eredményeként 116 tanulmány készült és született egy könyv ("The Machine That Changed The World"), ami elindította a “lean” forradalmat.A kutatás eredményei megdöbbentõek voltak...

tovább olvasom  
Cimkék: Változásmenedzsment, átszervezés
Zöldhajtások a hó alatt

2010.01.27. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Úgy tûnik, hogy a zord téli idõben, a hótakaró alatt talán egy-két zöldhajtás kezd már megbújni. Bár a talaj még fagyos, de óvatosan kikacsingatnak a hó alól, hogy érezhetõ-e bármi változás. Egy-egy óvatosabb klímaindex is azt mondja, hogy lassan kezd visszatérni valami vérkeringés a piaci artériákba. Végre mernek egyes vezetõk arra gondolni, hogy talán nem is olyan messzi idõben változnak a lehetõségek és most, egy enyhébb piaci optimizmus mentén meg lehet tenni az elsõ lépéseket a piaci megerõsödés, a versenyelõny irányába.
Na de milyen lépéseket...
tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, vezetõ kiválasztás, kiválasztási stratégia
Milyen coachingot akarnak egyes vezetõk?

2010.01.27. (1 db hozzászólás) [szerző: Kiss György Ádám]


coachingCoachként a fejlesztés, fejlõdés fontos számomra, de hogy lehet az, hogy ezt nem minden vezetõ akarja?

Egy friss élményemet szeretném megosztani Veletek: dolgoztam nemrég egy energetikai cég vezetõivel és ami döbbenetes volt számomra, hogy az öt fõs vezetõi csapatból csak ketten akartak a saját fejlõdésükkel is foglalkozni, a szervezet átalakítását mindannyian nagyon támogatták és ezért kérték a coachingot is, de azt, hogy ez összefüggésben van egy belsõ fejlesztéssel, azt már nem fogadták el.

Ez a mozzanat indította el a gondolataimat.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching
A nemzetközi helyzet fokozódik!

2010.01.22. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Szomorú statisztikát közöltek le az online gazdasági portálok pár napja. 2009-ben 44%-kal nõtt a végelszámolások száma 2008-hoz képest és összesen 14,002 vállalkozás volt érintve, míg a felszámolások száma elérte a 15 ezret, ami 30%-os bõvülést jelent 2008-hoz képest.
Kik voltak az érintettek? Az eljárás alá vont vállalkozások döntõen a 20-300 milliós ft forgalmú magyar tulajdonú kis és közepes cégek közül valamint a mikrovállalkozások körébõl kerültek ki. Az építõipari cégek érintettsége nem meglepõ. A válság egyrészt õket érintette leginkább, másrészt itt található a legtöbb olyan magyar KKV szektorban tevékenykedõ vállalkozás, akiknek nincsenek tartalékai és máról holnapra élnek. Meglepetés, hogy a fizetésképtelenségi eljárások 24%-át kis-illetve nagykereskedelmi cégek tették ki.
tovább olvasom  
Cimkék: Válság, KKV, átszervezés
Ahol az információ nem csak hatalom, hanem a túlélés eszköze is

2010.01.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


terjeszkedés a régióbanA régióban való terjeszkedés legnagyobb kihívása a kulturális különbségekben rejlik. Nagyon nehéz sztenderdek szerint eljárni úgy, hogy az emberek kultúrája,  értékrendje ennyire különbözik. Közép Kelet Európa vezetõ politikusai mind a kommunista érában nõttek fel, a gazdaság szereplõi és a döntéshozók is emlékeznek még ezekre az idõkre. Ugyanakkor a rendszerváltás és az ezzel járó változások üteme országonként különbözõ volt. Más idõben és ritmusban történtek meg.

Ez azt jelenti, hogy a mai 30-as generáció más szülõi mintákból, gyerekkori emlékekbõl, akkor felépített és azóta is hordozott értékrendek alapján építkezik. Ezt tarkítja még  sok étkezéssel, napi szokással kapcsolatos kulturális különbség is. A mindennapokat másként megélõ személyiségek, külön-külön egy-egy individuális világot jelentenek. Gyakran a média ereje sem elég ahhoz, hogy a fogyasztási szokásokat homogenizálja. Ebbõl kiindulva nem csodálkozhatunk, hogy a gazdaság szerkezete, az oktatási struktúrák, az emberek motivációja, a vásárlás elõtti és közbeni magatartás különbözik. Az érdekes az, hogy ez nem titok. Cégek mégis azt gondolják, hogy ugyanaz a modell mûködik máshol is, ami valahol sikeres volt. És ekkor jön a rácsodálkozás
tovább olvasom  
Cimkék: terjeszkedés a régióban, piackutatás, versenytárselemzés stratégia, probléma
Mire jó a pszchodráma a coachingban?

2010.01.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: Kiss György Ádám]


Többen kérdezték tõlem, hogy a pszichodráma, monodráma technikák hogyan használhatók a coachingban?
pszichodráma, coaching
Egyáltalán, mire jó a pszichodráma?

Jakob Levi Moreno, a múlt század elején fejlesztette ki a módszert. 1925 - tõl Amerikában már hatékonyan használta gyógyító eljárásként, majd pszichoterápiává érlelte.

A pszichodráma alapdefiníciója szerint: belsõ lelki történéseink megjelenítésének módszerérõl van szó, de ez így nem sokat jelent. Sokszor dolgozunk nonverbális kommunikációs elemekkel is a coaching során. Sokszor fontosabb - több információt hordoz - a beszédnél a megjelenítés, az akció. Vagyis van létjogosultsága.

Mi a varázsa ennek a módszernek?
tovább olvasom  
Cimkék: pszichodráma, coaching
Boldog Új Évet !

2010.01.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Minden kedves Hr cafe olvasónak sikeres és boldog új esztendõt kívánok. Tegnap megtudtam egy kollégámtól, hogy a kínai horoszkóp szerint 2010 a tigris éve lesz és 2009 az ökör éve volt. :-) Sajnos nem vagyok jártas a horoszkópok világában de a téma szakértõi szerint küzdelmes, izgalmakban gazdag és drámai év elé nézünk. Jó hír, hogy a kínai naptárban február 13-án kezdõdik a tigris éve, tehát addig nem lesz dráma :-)
Az új év kapcsán szokás újévi jó kívánságokat megfogalmazni, fogadalmat tenni és összegezni az elmúlt esztendõt.
tovább olvasom  
Cimkék: Szervezetfejlesztés, change menedzsment
Tisztelgés a gyengébbik nem elõtt

2010.01.04. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Hölgyek, nem udvarolni akarok, bár hódolótok vagyok. Olyan élményben volt részem, ami átértékelt bennem pár dolgot. Kezdjük az elejénél: 2,5 féléves kislányomon hirtelen kijött egy asztmatikus tünetekkel járó roham, ami miatt sürgõsen kórházba kellett vinnem. Szerencsések voltunk, mert olyan kórházba kerültünk, ahol a szülõ számára az ottalvás is biztosított. Így feleségemmel felváltva felügyeltünk: egyikünk a kórházban a nagyobbik gyerekkel, másikunk otthon a pár hónapos csöppséggel és fordítva. Munkám miatt én a hétvégét vállaltam a kórházban, hétközben pár napig meg otthonról próbáltam dolgozni és a csöppségre vigyázni.
tovább olvasom  
Cimkék: új év, munka-magánélet, nõk
A fluktuáció lehetséges csapdái

2009.12.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


fluktuáció lehetséges csapdáiA cégvezetõknek talán többet kellene belegondolni abba, hogy az elbocsátások által gerjesztett munkaerõáramlásnak milyen következményei vannak. A közelmúltban sokan gyakran abból indulnak ki, hogy a bértömeget csökkentve - kevesebb embert foglalkoztatva, vagy ugyanabban a pozícióban kevesebb bérért másokat foglalkoztatva - rövid távon látványos költségcsökkenést lehet elérni. Ugyanakkor már középtávon láthatók a munkaerõáramlás csapdái...
tovább olvasom  
Cimkék: fluktuáció, fluktuáció csökkentése, probléma
HR OSCAR

2009.12.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HR Oscar2009. november 18-án rendezte meg második alkalommal HR a gyakorlatban elnevezésû konferenciáját a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ). A rendezvény foglalkozott a gazdasági válság munkaerõpiacra gyakorolt hatásaival, és idén elsõ ízben, hagyományteremtõ céllal, HR OSCAR díjakat osztottak ki három kategóriában:

- 2009 legjobb HR témájú diplomadolgozata

- 2009 legjobb HR csapata

- 2009 legjobb válságkezelõ szakembere.
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, hroscar, hr, szervezetfejlesztés
A tervezett cégeladás két lehetséges indoka

2009.12.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


cégeladásTapasztalatom szerint azok a vállalkozók akik cégeladáson gondolkodnak, alapvetõen két csoportba sorolhatók. Az elsõ csoportba tartoznak azok a vállalkozók, akik amikor már elkezdenek egy vállalkozást, azt már az elején tudatosan eladásra szánják. Ezekre a vállalkozásokra a folyamatos és nagyon tudatos kommunikáció jellemzõ. Minden gazdasági helyzetben és pillanatban tudják, hogy kommunikálják cégük erõsségét, lehetõségeiket és igyekeznek a gyenge pontokat háttérben tartani, illetve a nyilvánvaló veszélyekre azonnali megoldásjavaslatot tenni. Ezen túl a potenciális vevõket is jól ismerik és pontosan tudják, hogy mit keres a piac. Azt is fel tudják mérni, hogy stratégiai befektetõt keresnek – vagyis ugyanazon a piacon egy olyan nemzetközi céget, aki akvizícióval terjeszkedik – vagy pénzügyi befektetõt – akinek nincs szakmai háttere, mindössze a pénzügyi haszonszerzés reményébe fektet be cégekbe.

Ezzel a tudatossággal építkezõ vállalkozók csoportjába azonban kevesen tartoznak. Hogy is lehetne ez másként ilyen fiatal, egyáltalán nem vállalkozásbarátnak mondható és kiszámíthatatlan gazdasági környezetben, mint a miénk?
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, cégeladás, probléma
A ROSSZ kérdések - F. Várkonyi Zsuzsa

2009.12.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


Várkonyi Zsuzsát újra és újra, bármilyen témában egy életre szóló élmény hallgatni nekem. Most sem volt ez másként.

Csak néhány gondolatot szeretnék itt kiragadni az elõadásából, melyek azt gondolom, hogy mindannyiunk számára meghatározóak lehetnek.

Hosszasan beszélt a kérdezés milyenségérõl. Arról, hogy egyáltalán mikor szabad és milyen típusú kérdéseket feltennünk, hogy melyek a jó és a rossz kérdések.
Jöjjön itt tanulságos listája a ROSSZ kérdésekrõl.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching
Mérhetõ-e a szervezeti kultúra?

2009.12.10. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


A kérdés nem költõi és válaszom határozott igen. A válasz érdekesnek tûnik elsõ hallásra, mert az ma már triviális, hogy az egyén/csoport,vállalat teljesítményét  multisan szólva a KÁPÉÍT” mindenhol jegyzik. A többség tisztában van a szervezeti kultúra hatékonyságra gyakorolt hatásának jelentõségével is. Azt is tudjuk, hogy teljesen más szervezeti kultúrákról beszélünk egy kis online cég esetében, egy állami tulajdonú nagyvállalatnál és egy svéd multinacionális cég magyarországi leányvállalatánál. Viszont hogyan mérjük számokban a szervezet által elfogadott, közösen értelmezett elõfeltevések, értékek, meggyõzõdések, hiedelmek rendszerét vagyis a szervezeti kultúrát?
tovább olvasom  
Cimkék: Szervezeti kultúra, szervezeti diagnosztika
Határvonal coaching és terápia között

2009.12.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


coachingIsmét nagyon érdekesnek ígérkezik egy jövõ heti program az IFC Magyar tagozatának szervezésében szerdán megrendezésre kerülõ mûhelymunka, melynek téméja:

Határvonal coaching és terápia között
Vendég: Dr. F. Várkonyi Zsuzsa


Pszichológus, klinikai szakpszichológus, Mérei Ferenc tanítványa, a Gordon Training International kiképzõ trénere, a hazai Gordon-féle személyiségfejlesztõ és kommunikációs tréningek meghonosítója.


tovább olvasom  
Cimkék: coaching, terápia
Csöbörbõl vödörbe?

2009.12.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


                               Júniusban muszáj volt kiírni magamból megdöbbenésemet a GM-Opel eladás kapcsán, és csak remélni tudtam, hogy bölcs döntés születik és megOpelmenekül az Opel autógyár. ( Darwin Díj vagy józan átszervezés)
A történet meglepõ és mulatságos fordulatokat vett és lassan a végéhez közeledik. Mivel emberi sorsokról beszélünk ezért nincs kedve nevetni az embernek. Szóval eladás helyett jelentõs leépítés lesz, mert az utolsó pillanatban a GM meggondolta magát és mégsem adta el a Magna (orosz/kanadai)konzorciumnak kedvenc európai leánykáját.
tovább olvasom  
Cimkék: Válság, változásmenedzsment
Csak a végzettség teszi a mestert?

2009.12.02. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


diplomaA szakemberek körében nem egyöntetû a vélemény abban a kérdésben (sem), hogy milyen végzettség szükséges a HR feladatok szakszerû ellátásához. Egyesek szerint a gazdasági végzettség alapkövetelmény, mások a gazdasági és a jogi diploma kombinációját részesítik elõnyben, és vannak, akik a HR diplomára esküsznek. Felmerül tehát a kérdés, ahhoz, hogy valaki hitelesen, jó szakemberként végezze a munkáját, mint HR-es, feltétlenül HR diplomára van szüksége? Vagy e mellett egyéb képességek is szükségesek a feladat hozzáértõ, magas színvonalú ellátásához?
tovább olvasom  
Cimkék: emberi erõforrás, HRM, menedzsment, stratégia
Új a szûröm, a szögre van felakasztva

2009.11.28. (1 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Néhány hete írtam egy bejegyzést egy kísérleti csoport tapsztalatairól. Azon a csoporton sok gondolatindító mondat, érzés hangzott el. Ezek közül az egyik, hogy az ilyen zárt és strukturált csoportok hátránya, hogy a résztvevõk nem úgy viselkednek, mint az "életben" a játékszabályok és a meghatározott téma miatt. Ezzel részben egyet értek, részben nem. Kérdés, mit nevezünk az életünknek,  és a személyiségünknek hol a határa?  Elképzelhetõ-e, hogy egy adott játékban végig, egyetlen pillanatra sem mutatjuk meg valódi énünket?
Errõl az ismert népdal jutott eszembe. Lehet, hogy a személyiségünket, mint egy kabátot, szûrt bizonyos helyzetekben nem használjuk, hanem felakasztjuk az ajtó elõtti fogasra? Nem kellene ehhez minden energiánkat felemésztõ, folyamatos kontroll?
tovább olvasom  
Cimkék: csoport, személyiség, coaching, tréning
A hálózat csapdájában

2009.11.26. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HálózatBiztos sokan emlékeznek arra a filmre, amiben Sandra Bullock egy nap arra ébred, hogy kitörölték a nevét és személyiségét a központi informatikai hálózatból és mindenki az életére tör. Biztos vagyok benne, hogy kevesen tudják mit jelent a szervezeti hálózatkutatás és milyen összefüggés van a kapcsolatok sûrûsége és a teljesítmény között.

A hálózatkutatás gyökerei egy XVIII. században élt német matematikusra vezethetõk vissza, aki hidak problémájának megoldására használt elõször gráfot. Manapság a hálózatkutatás egy olyan módszert takar, amelynek segítségével mikro szinten az egyes dolgok közti kapcsolatokat, makro szinten a kapcsolatok által megrajzolt mintákat vizsgálják, kutatják és elemzik.
A hálózatkutatók a világot csúcsok (nódusok, pontok, csomópontok) és õket összekötõ élek (szakaszok, huzalok) rendszereként modellezik. Ezeket a szakaszokat jellemezhetik iránnyal, esetleg a kapcsolat minõségét reprezentáló súllyal.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezet, hálózatkutatás, kulcsember kiválasztás, hatékony szervezet
Madarat tolláról - Vezetõt coacháról

2009.11.25. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Egy kocoachingnferencián feltették nekem azt a kérdést, hogy mitõl függ, hogy ki-kit választ coachának, mitõl alakul ki a kémia? Hasonló a hasonlót
választja, vagy az ellentétek vonzzák egymást coach és ügyfél esetében?

Hirtelen nem tudtam frappánsat válaszolni, mert ahogy végiggondoltam a korábbi ügyfeleimet nem találtam kategorizálási pontot, hogy milyen
típusúak az ügyfeleim, mert nagyon sokfélék....
tovább olvasom  
Cimkék: coach, coachee, coaching
Csíkszentmihályi Mihály Ph.D. -

2009.11.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Csíkszentmihályi-VojnitsA magyar származású Csíkszentmihályi Mihály, jelenleg a Claremont (Graduate) University Pszichológiai tanszékének vezetõje novemberben látogatott el Budapestre, hogy elõadást tartson az általa fémjelzett FLOW élményrõl az érdeklõdõk számára. Rövid, olvasmányos beszámolót az elméletrõl a Világgazdaságban megjelent cikkben lehet olvasni.
AzALEAS Group szervezésében megtartott esemény azért is volt érdekes mert...
tovább olvasom  
Cimkék: hr, FLOW, Csíkszentmihályi, munka-magánélet
Van katartikus kérdés?

2009.11.19. (2 db hozzászólás) [szerző: Kiss György Ádám]


coachingMúlt héten a Gallup University konferencián az IBS - ben találkoztam egy elõadóval, aki arról tartott elõadást, hogy csak kérdésekkel érdemes és hatékony valamit megtanítani...

Nagyon üdítõ és inspiráló volt az egész, késõbb azt kérdeztem az elõadótól és most önmagamtól is vagy éppen tõled, hogy van-e katartikus kérdés?
tovább olvasom  
Cimkék: coaching
Az agresszív nonkonformista fõnök és a rendszeretõ beosztott

2009.11.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


VezetõAz olvasók egy része valószínûleg dolgozott olyan vezetõvel, aki miután megérkezett a céghez és elfoglalta székét megpróbálta a korábban mindenki által betartott szabályokat és a vállalati politika „rá nem vonatkozó” részét semmibe venni. Mivel ilyenkor az önigazolás mûködik,ezért az új fõnök a régi szabályok helyett jó esetben újakat kreál vagy egyszerûen figyelembe sem veszi az elõírásokat. Abból indul ki fõnökünk, hogy utólag majd úgyis mindenki gratulál neki, hiszen a „hamarosan megvalósuló óriási üzleti megrendeléseknek köszönhetõen mindenki elégedett lesz. Ez a viselkedés, ami az agresszív nonkonformizmus jelenlétére egy jó bizonyíték, nagyon fontos egy cég jövõje szempontjából.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, coaching
Outplacement coaching

2009.11.17. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


HR OscarNyár elején kérdezte meg egy SzTMSz vezetõ, hogy érdekel-e minket egy HR Oscar támogatása, zsûritagként való részvétel. Örömmel vállaltam el,hiszen úgy gondolom, ha ezzel is segítjük a szakmát, akkor már megérte. A szerdai programból több téma is érdekel, ezért terveim szerint már reggeltõl ott leszek. Rögtön az elsõ kereksztal téma: "Hogyan tovább...? Outplacement, mint megoldás" felkeltette az érdeklõdésemet. Ennek egyik oka, hogy éppen tegnap olvastam egy cikket, ami arról számolt be, hogy a karrier coachingot igénybevevõk 68%a válaszolta, hogy megérte a befektetett idõt, energiát. Részletek itt.
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, coaching, hr, outplacement
Innovációt tessék!

2009.11.16. (1 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


innovációHogyan vonzzunk be innovatív új megoldásokat a HR szakmába?  Hogyan szemléljünk eseményeket más valaki szemszögébõl? Hogyan oldják meg mások a mi problémáinkat?  Lehetséges, hogy szemléletmód váltással könnyebben célba érünk, mint alternatív megoldások felsorakoztatásával?

Ilyen gondolatok cikáztak a fejemben, amikor elolvastam a HR Oscar 2009 legjobb diplomamunkára kiírt pályázatát. Egy "ifjú titán", bár gyakorlati tapasztalatoknak híján van, mégis - vagy talán éppen ezért - olyan következtetésekre juthat, egy adott problémát olyan szemszögbõl szemlélhet, ami egy, a tapasztalatai által vezérelt HR-esnek meg sem fordul a fejében.
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, innováció
Outplacement és coaching?

2009.11.16. (1 db hozzászólás) [szerző: Bán Zsuzsanna]


outplacement hrcafe.euLeépitések, elbocsátások nap mint nap téma most. És egyre gyakoribb téma a coachingban is! Sokan kérdezik: nem túlzás ez? Nem pénzkidobás? Attól függ, hogy honnan nézzük. És éppen  ki kérdezi. Hogyan kapcsolódhat össze az outplacement és a coaching?

tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, coaching, hr, outplacement
Almát-almával, körtét-körtével…

2009.11.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Teljesítményértékelés...vagyis "hasonlót a hasonlóval hasonlíts össze fiam" hallottuk már az örök érvényû igazságot mindannyian. De mi van akkor, ha az élet úgy hozza, hogy az ember abba a dilemmába kerül, hogy össze kell hasonlítania almát a körtével? Vagy saját maga tûzi ki célul "önként és dalolva", mint ahogy teszi azt, a HR Oscar 2009 rendezvény, ahol keresik a 2009-es év legjobb válságkezelõ szakemberét.

Természetesen ilyenkor próbálhatjuk kvantitatív módon, bizonyos sarokszámok meghatározásával mérni a mérhetetlent, vagy kvalitatív módon, a szubjekció bélyegének kockázatát magunkra vállalva, az egyes esetekben nyújtott teljesítményeket hasonlítjuk össze.
Akárhogy is lesz, a zsûrinek nem lesz könnyû dolga…

tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, teljesítményértékelés, válság, kulcsember, hálózatkutatás
A jövõ foglalkoztatás formái. Távmunka szerepe a válságos idõkben

2009.11.13. (2 db hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


távmunka HR CafeBizonyos munkaköröket nem kell, hogy konkrét helyen (például irodában) lássanak el. Ha csak a telefonos ügyfélszolgálatokra, tudakozókra, információs szolgáltatásokra, vagy akár bedolgozói munkákra, digitalizációra, adatgyûjtésre gondolunk, ez könnyen elfogadható tény. Más szempontból végiggondolva ezt: ez lehetõség lehet kismamák, perifériás régiókban élõk, korlátozott munkaképességûek számára, vagyis olyan embereknek, akik valamilyen oknál fogva akadályoztatva vannak lehetõségeikben. Aztán eszembe jutnak történetek olyanokról, akik fülbevalók százait készítették el számukra postázott alapanyagokból vagy borítékokat hajtogattak heteken keresztül. Vannak olyanok is, akik szellemi alkalmazottként otthon tevékenykednek, így csökkentve a közlekedéssel töltött idõt, ugyanakkor spórolva a munkáltató energia- illetve, fûtésköltségeivel.

A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége által 2009. november 18-án megrendezésre kerülõ HR Konferencián többek között errõl is hallhatunk majd.
Ez az atipikus munkavégzési forma egyelõre nem túl elterjedt Magyarországon...
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, távmunka
Mérhetõ-e a mérhetetlen?

2009.11.12. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Teljesítmény értékelésA borongós, esõs, a lehullott falevektõl színesen hûvös késõ õszi napok sokszor hangulatot adnak ahhoz, hogy az ember a saját helyzetérõl, jelenérõl, jövõjérõl elmélkedjen. Valahogy a sors és a munkaadói gyakorlat is úgy hozza, hogy ekkor kezdõdik a cégeknél a teljesítményértékelés idõszaka, amikor a lét kérdéseirõl nem csak mi, hanem adott esetben vezetõink, üzleti partnereink is elgondolkoznak. Magukról és rólunk egyaránt. Ahány ház, annyi szokás.
Kevés olyan HR eszköz van, ahol az eltérõ szervezeti kultúrák olyan széles palettát mutatnak, mint a teljesítmény értékelés területén. Nem lehet véletlen, hiszen amit értékelünk az egyén, a Szubjektum, aki értékel az szintén egyén, a másik Szubjektum. Hogy lehet ezt objektívvá tenni? Örök kihívása a szervezeteknek.

A közelmúltban egy ügyfél számára próbáltam áttekintést nyújtani a teljesítményértékelés rendszerérõl, kihívásairól értékelt, értékelõ számára. Bár természetes, hogy a gyerekkori szocializáció részeként már óvodás kortól zajlik értékelés, nem beszélve az iskolai, egyetemi értékeléssel záruló megméretésekrõl, mégis „nagykorú” munkavállalók számára sok szervezetben a teljesítményértékelés vagy tartalom és következmény nélküli kötelezõ szeánsz, vagy ördög patájával rendelkezõ és kénköves szagú, pokolra való rossz.
tovább olvasom  
Cimkék: teljesítményértékelés, hatékony szervezet
Te Gestalt-os, NLP-s vagy TA-s coach vagy?

2009.11.12. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


coaching, coach5-6 évvel ezelõtt egy nagy, multinacionális vállalat HR igazgatója hívott be egy beszélgetésre. Elmondta, hogy õ már sokat olvasott a coachingról, de a cégénél még nem dolgoznak coachok és szeretne beszélgetni errõl a témáról. Nagyon értelmes kérdéseket tett fel, nagyon jó beszélgetés volt, de a végén feltette nekem azt a kérdést, hogy:


Te Gestalt-os, NLP-s vagy TA-s coach vagy?

tovább olvasom  
Cimkék: coach, coaching, gestalt, NLP, TA
Kompetencia vagy módszertan? II. rész

2009.11.11. (1 db hozzászólás) [szerző: Koczka Terézia]


kompetencia, módszertanA címmel kapcsolatos eszmefuttatás elsõ részében megosztottam a saját képzésemmel kapcsolatos dilemmáimat. Az én hibámból kicsit hosszú idõ telt el hallgatással, viszont örömmel láttam, hogy téma az oldalon, hogy vajon mi tesz valakit jó coach-csá, és hogy vajon ki mondja meg, mitõl jó coach az, aki akként határozza meg magát (mármint hogy azt írja a névjegyére).
     
Szeretném itt leszögezni, hogy nem vagyok birtokában a helyes válasznak – csak megkísérelem megosztani a témával kapcsolatos gondolataimat, dilemmáimat, tapasztalataimat. Alig várom, hogy mind többen csatlakozzanak a diskurzushoz – coachok, mentorok, szupervizorok, vezetõk, akiket már coacholtak és akiket még nem, kutatók, stb.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, ICF, EMCC
A grafológia alkalmazásának elõnyei a humán erõforrás területén

2009.11.06. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


grafológiaA vállalatok sikeres mûködésének egyik alapvetõ feltétele a jól képzett, motivált munkatársak eredményes együttmûködése. Az egyének, munkatársak szempontjából, a személyes siker eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy érdeklõdésüknek, motiváltságuknak, képességeiknek megfelelõ szerepet töltsenek be. A cél mindenekelõtt az, hogy a két oldal a megfelelõ módon találkozzon egymással, és így az emberi erõforrások valódi értékként legyenek kezelve. E cél megvalósításán munkálkodó HR szakemberek különféle eszközöket alkalmaznak a legmegfelelõbb munkatársak megtalálásához.
tovább olvasom  
Cimkék: grafológia, kézírás, kézírás elemzés
Specializáció vagy tudás szintézis?

2009.11.06. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


A polihisztorok ideje mondhatni régen lejárt, az iparban, a szolgáltató szférában, a kutatásban, így az orvostudományban is specializálódtunk. Ma már nem szívesen feküdnénk egy olyan sebész kése alá, akirõl úgy hírlik, hogy nagyon jó belgyógyász, reumatológus és bõrgyógyász is egy személyben, mert egyszerûen tudjuk, érezzük, hogy ez lehetetlen.
tovább olvasom  
Cimkék: Szervezetfejlesztés, coaching
Emberek közt hatékonyan

2009.11.04. (2 db hozzászólás) [szerző: Bán Zsuzsanna]


szupervízióMi is a szupervízió?
Bizony nem könnyû a kérdést röviden megválaszolni!
A szupervízió, a szupervizor ma már Magyarországon is ismert, használt szavak.
Jelentését azonban nem lehet egy-két szóval, egyszerûen megfogalmazni.
Multinacionális szervezetekben ugyanis, nálunk is, a “szupervájzor” egy pozíció és feladatkör, egyfajta minõségellenõr. Humán területeken viszont úgy mondjuk, hogy szupervizor és kétféle feladatot is jelenthet.
Egy belsõ tanácsadást, ellenõrzést, segítést, illetve egy külsõ, független tanácsadást, kisérést, támogatást.
A fogalom tehát régi, de a jelentése, a tartalma az utóbbi mintegy 100 évben folyamatos változáson ment át.
S mintegy három évtizede, hogy két modell alapján definiáljuk:
– az egyik az un. amerikai modell, amely szerint a szupervizor egy szervezet, hierarchia belsõ, tapasztalt tagja, aki kontroll funkciót tölt be, felelõs a szupervizált munkájának a  minõségért, a teljesítményért.
– a másik az un. európai modell ,amely szerint a szupervizor egy külsõ, pártatlan, független “szem”, segítõ-tanácsadó, aki nem része a hierarchiának, így a teljesítményért sem felelõs közvetlenül.

Ez utóbbi szakmai képviselõjeként, posztgraduális egyetemi oktatójaként
-    a képzés a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészkarának Pszichológiai Intézetében folyik -  a továbbiakban az európai modell szerinti szupervízióról osztanék meg néhány fontos gondolatot.


Mi tehát a szupervízió? Ami Európában kb.30 éve már önálló szakma, professzió is?

tovább olvasom  
Cimkék: szupervízió, szupervizor, coaching
Mivel is írunk?

2009.10.30. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Mivel is írunk?Többször feltették már nekem a kérdés, hogy a grafológiai elemzés hitelességét mennyire befolyásolja az, hogy napjainkban egyre ritkábban írunk kézzel. Naponta órákat töltünk a számítógép elõtt, írunk, szerkesztünk, rajzolunk. Egy mozdulattal változtathatjuk negatív gondolatainkat pozitívvá, vagy fordítva.
tovább olvasom  
Cimkék: grafológia, kézírás, kézírás elemzés, duktor
Egy kísérlet

2009.10.29. (1 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


kezekBizonyára említettem már, hogy szeretek új dolgokkal kísérletezni a munkáim során. Így történt ez a közelmúltban is, amikor egy tréningeken nem használt módszert kipróbálhattam egy vállalkozó szellemû, fejlõdni vágyó csapaton, melyrõl szívesen mesélek itt a HRCafe-n. Segítségükkel rengeteg tapasztalatot szereztem a szerepjáték, az önismeret és a mélyebb csoportdinamika létjogosultságáról a szervezeti környezetben. Ezeket osztanám meg veletek az alábbi sorokban. A módszert Adelheid Stein német pszichológus alakította ki azzal a céllal, hogy a szociális szférában dolgozó segítõk kezében legyen egy olyan csoportos módszer, mellyel klienseik segítségére lehetnek terápiás beavatkozás nélkül.


tovább olvasom  
Cimkék: csoportos coaching, szerepjáték, önismeret, szimbólum
Evolúció és szervezetfejlesztés

2009.10.29. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Pár hete egy szakmai konferencián találkoztam egy egyetemi emberrel, aki kutatásaival azt támasztotta alá, hogy az evolúció, a humánetológia és a genetika Darwinkimutathatóan közvetlen hatással van a ma mûködõ vállalatok mûködésére és ennek a gyakorlati életben is jelentõsége van a vezetéstudomány segítsége révén.
Merész és oktondi dolog lenne egy Ph.D. disszertáció tartalmát egy blogban röviden leírni, ezért csak néhány dolgot emelnék ki.
Abból indult ki a kutatás, hogy a humánetológia, mint evolúciós tudomány feltételezi, hogy az emberi viselkedés az evolúció terméke és az ember környezethez történõ adoptációjának az eredménye. Izgalmas kérdés, hogy a viselkedéstudomány humánetológiai gondolkodásmódjának és a vezetéstudomány emberi tényezõinek együttes vizsgálata milyen gyakorlatban hasznosítható eredményekhez vezethet és ezek az eredmények vajon milyen szervezeti körülmények között hasznosíthatók?
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, coaching
Kiválasztási kiskáté II. – Integráció helyzetelemzés nélkül?

2009.10.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az a bizonyos múltkori cikk nem hagyott nyugodni. Újabb és újabb gondolatokat vetett fel bennem, amit szeretnék veletek most megosztani: Kiválasztási folyamatok során hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha aláírta az új munkavállaló a munkaszerzõdést, akkor a feladat teljesítve, mindenki hátra dõlhet.  Pedig csak ez után következik gyakran a hanyatt esés…
tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, kulcsember kiválasztás, vezetõ kiválasztás, integráció, HR audit
Ott voltam a II. Coaching Konferencián...

2009.10.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: Kiss György Ádám]


kerekasztal, coachingOtt voltam a II. Coaching Konferencián és a képzésekkel foglalkozó kerek asztal beszélgetésen is aktívan részt vettem. Jól éreztem magam, jóval interaktívabb lett ez a konferencia, mint a tavalyi, szerintem a résztvevõknek meg kell érezniük, hogy a konferenciát coachok szervezik és nem marketingesek. Ez idén jobban érzõdött.
Színvonalas elõadásokat hallottam, a kerek asztalok is hoztak új gondolatokat.


Köszönet érte a szervezõknek, a kezdeményezõknek.


De legyünk pragmatikusak: megérte elmenni?

tovább olvasom  
Cimkék: coaching konferencia, coaching-kerekasztal, junior, senior coach, coach iskolák
Módszertani kézikönyv coachoknak és coaching szemléletû vezetõknek

2009.10.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


coaching eszközök2009. október 08-án reggel 8:30-as kezdettel élõ adásban közvetítettük a KPMG-BME Akadémia és a Business Coach Szakmai Közösség szervezésében a Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletû vezetõknek (150 coachingeszköz esetleírásokkal) címû könyv bemutatóját, amelynek szerzõje Komócsin Laura, a HR Cafe coaching-tréning rovatának szakértõje.

Azok számára, akik a különleges alkalomról lemaradtak, illetve azok számára, akiknek nagyon tetszett, a Forrószék archivumba a teljes anyagot rögzítettük.

A coaching terjedésének köszönhetõen angolul és magyarul is számos könyv  látott napvilágot az elmúlt években, ez mégis hiánypótló a hazai könyvpiacon abból a szempontból, hogy igazi, gyakorlatban használt eszközöket mutat
be konkrét eseteken keresztül. A könyv az elsõ magyar coaching modell,
a DIADAL (Diagnózis – Iránykijelölés – Alternatívák – Döntés –
Alkalmazás – Lezárás) fázisaira épül. A könyv szerzõje osztja Abraham
Maslow nézetét, miszerint: „Ha csak kalapácsod van, mindent szögnek
nézel”, ezért szerepel a könyvben 150 eszköz, amibõl minden olvasó,
legyen az kezdõ vagy gyakorlott coach, kezdõ vagy rutinos vezetõ ki
tudja válogatni a saját személyiségének és az ügyfél adott kihívásainak
legmegfelelõbbet.

A Manager kiadó könyve 324 oldalas, ára 9.990 Forint, mely MEGRENDELHETÕ a hrcafe@hrcafe.eu e-mail címen.

Étvágygerjesztõnek az alábbiakban olvashattok néhány ajánlást azoktól, akik már olvasták a könyvet:
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, coach, DIADAL
Kiválasztási kiskáté I. – a nem realizált nyereség

2009.10.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Mostanában sokszor emlegetett frappáns mondás, hogy munkavállalók munkahelyeket választanak és fõnökeiket hagyják ott. Vezetõk kiválasztásával foglalkozó szakemberekkel beszélgetve, egymással szöges ellentétben lévõ impulzusok érnek engem nap mint nap. Egyesek úgy gondolják, hogy a növekvõ munkanélküliség ideiglenes kínálati piacot teremt, így sokkal könnyebbé válhat számukra az ideális munkatárs megtalálása. Mások pedig úgy vélik, hogy az igazán képzett és minõségi vezetõk megtalálása éppen hogy nehezebbé vált, hiszen a cégek igyekeznek megtartani a kulcsembereiket és a mennyiségi kínálati piac nem szükségszerûen jelenti a minõségi tartalom növekedését.

De úgy tûnik, hogy a kisebb halmazt jelenti azoknak a felelõs döntéshozóknak a köre, akik felismerték a fenti frappáns mondás valós tartalmát és módszeresen áttekintik a kiválasztási és megtartási HR folyamatok minõségét, tartalmát és fejlesztési lehetõségeit.
tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, kiválasztási stratégia, kulcsember kiválasztás, vezetõ kiválasztás, profit
A CEO és a motorkerékpár - ápolás mûvészete

2009.10.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


CEO, vezetõi értékek, identitásIsmét érdekes programmal gazdagodik az az érdeklõdõ, aki részt vesz 2009. október 14-én este a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) Magyar Tagozata és a Business Coach Szakmai Közösség közös szervezésében megrendezésre kerülõ Business Coach Klubba, melynek témája:

A CEO és a motorkerékpár - ápolás mûvészete
Pilot-kutatás a magyar felsõvezetõk értékrendjérõl
Vendég: Mihalik Judit
tovább olvasom  
Cimkék: business coach, vezetõi identitás, értékek
Kerekasztal-beszélgetés - A HR-es mint tanácsadó

2009.10.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Kerekasztal-beszélgetésA Figyelõ és a DGS Global szervezésében megrendezett Országos HR konferencia második napján az egyik kerekasztal-beszélgetés résztvevõi a HR-es tanácsadó szerepérõl gondolkodtak hangosan, az ezzel kapcsolatos kérdésekrõl beszélgettek, mondták el véleményüket a hallgatóság körében ülõ HR szakembereknek és az egyébként is érdekes témát sok-sok, saját prakszisból merített gyakorlati példával színezték ki.
tovább olvasom  
Cimkék: HR, konferencia, emberi erõforrás, tanácsadó, menedzsment, munkatárs
Tranzakcióanalízis alkalmazása szervezetfejlesztésben és coachingban

2009.10.05. (3 db hozzászólás) [szerző: Koczka Terézia]


tranzakcióanalízis2009.10.07.-én, szerdán reggel fél kilenckor (8:30) a tranzakcióanalízis világhírû szakértõjével és mûvelõjével, Sari van Poelje-val beszélgetek ÉLÕBEN a teória szervezetfejlesztésben és coaching-ban való alkalmazásáról angol nyelven. Hogy miért is különösen érdekes számomra ez a találkozás? ...
tovább olvasom  
Cimkék: tranzakcióanalízis
Tranzakcióanalízis: Eric Berne - Cafepedia blog

2009.10.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Eric Berne, tranzakcióanalízisAz alábbi blog egy technikai blog, ami az olvasót támogatja a tranzakcióanalízis témájában íródott blogok jobb megértésében.
Eric Berne (Montreal, 1910. május 10. – 1970. július 15.) kanadai származású pszichiáter, aki leginkább a tranzakcióanalízis (TA) kidolgozójaként és az Emberi játszmák címû könyve révén vált ismertté...
tovább olvasom  
Cimkék: cafepdeia, tranzakcióanalízis
A HR és a megváltozott üzleti környezet - kerekasztal

2009.09.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A Figyelõ és a DGS Global szervezésében 2009. szeptember 23-24-én megtartották az Országos HR konferenciát és kiállítást. A rendezvény elsõ kerekasztal beszélgetésén lényegi kérdéskört jártak körbe a beszélgetõk: a megváltozott üzleti környezet miként hat a HR üzleti szerepére? A szervezõk sikeresen verbuváltak egy heterogén, nemzetközi HR vezetõbõl, hazai HR vezetõkbõl, cégvezetõbõl, tanácsadóból álló csapatot, ahol az eltérõ üzleti háttér, szakmai tapasztalat egyszerre hozta felszínre a jelentõs eltéréseket, véleménykülönbségeket és párhuzamokat, szakmai azonosságot.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, konferencia, HR igazgató, szervezet, munkavállaló
HR Konferencia 2009 - A HR-es, mint evangelista II. – avagy a HR szerepe a XXI. században

2009.09.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


brandingA korábbi, témát beharangozó bloghoz érkezett hozzászólásokból egyértelmûen látható, hogy a HR-es evangelista szerepe még sokak számára kérdéseket felvetõ gondolat.  Magam is kíváncsian érkeztem a kerekasztal-beszélgetésre.
tovább olvasom  
Cimkék: HR-es, konferencia, értékek, szervezet
HR Konferencia 2009 - HR-es mint motivátor

2009.09.29. (1 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A motiváció az a belsõ energia ami az embert elõreviszi a mindennapi
teendõi, szellemi tevékenysége során. Sokféleképpen megfogalmazható, de
azt hiszem, ez a lényeg. Steve Chandler irt egy könyvet arról, hogy egy vezetõ hogyan tudja a
kollégáit motiválni anélkül, hogy õrületbe kergetné õket (How Great
Leaders Can Produce Insane Results Without Driving People Crazy). Ebben
õ azt írja, hogy a vezetõ nem tud motivációt adni - ez csak belülrõl az
emberbõl jöhet (és ez az, ami fejtörést is okoz). Egy weboldalon rengeteg
olvasnivalót találtam munkatársak motiválásával kapcsolatban. Nekem úgy tûnik, itt Magyarországon azonban mi nagyon el vagyunk
maradva ebben a témában, és ez nem csak annak tudható be, hogy sokak
szerint mi pesszimista nép vagyunk. Az internetes keresõk magyar
oldalai nagyrészt csak fogalmakhoz vezettek, igazán gyakorlati
ötleteket nem találtam. Ezért ...
tovább olvasom  
Cimkék: HR, motiváció, konferencia
HR-es mint stratéga – reflexiók egy konferencia kapcsán

2009.09.29. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Stratégia kapcsán sokunknak Montecuccoli jut eszébe. A sokszor idézett és fiskális szemléletû megközelítésével szemben ritkábban emlegetjük Karl von Clausewitzet, aki nagyobb hatással volt a modern stratégiai gondolkodásra, mint "jobban marketingelt" elõdje. Mit is jelent az a szó, hogy stratégia? stratégia = "cselekvések egy hosszabb távú terve egy bizonyos cél elérésé érdekében, ami gyakran az úgymond "gyõzelem" vagy probléma megoldás. Megkülönböztetjük a taktikától és az azonnali akcióktól, mivel a stratégia a cselekvések és azok végrehajtásához szükséges erõforrások biztosítását idõben kiterjedten gondolkodva tervezi meg."
tovább olvasom  
Cimkék: HR, stratégia, konferencia
Coaching Konferencia

2009.09.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


A 2009. szeptember 30-án megrendezésre kerülõ Magyarországi Coaching Konferencián az alábbi témák kerülnek terítékre:
 
•       vajon az ingyen coaching egyenértékû-e a fizetettel (sajátélményû beszámolók és tapasztalatok kerülnek megosztásra),
 
•       specifikus coaching termékekrõl, mint innovációról beszélgetnek szakemberek (egyéni és team coaching; „a háttér” – felsõvezetõk házastársai; kismama reintegráció; elsõ 90 nap; outplacement coaching; tréning ÉS coaching),
 
 
•       a coach képzési piacról ül egy asztalhoz 5 képzési intézmény képviselõje és osztják meg egymással, valamint az érdeklõdõkkel saját iskolájuk, módszertanuk, elképzeléseik jellemzõit (Business Coach Aakadémia; KPMG-BME; Budpaesti Kommunikációs Fõiskola; Coach Képzõ Központ; Akció-Orientált Coach Akadémia).
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, konferencia, coach, coachee, team choaching, csoportos coaching, coach képzés
Dara Péter, a DGS Global Research felmérésének eredménye - HR Konferencia 2009 elsõ nap

2009.09.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


avagy mennyire tud élni a vezetés és a HR a megváltozott környezet lehetõségeivel?

A DGS Global Research által 2009. nyarán futtatott országos méretû
felmérésében több, mint 300 cég felsõ vezetõje és/vagy HR igazgatója
adott választ a feltett kérdésekre. A felmérés eredményeirõl a szervezõk az országos HR konferencián számoltak be. A HR Cafe is ott volt és rögzítette az elõadást azok számára, akik nem tudtak résztvenni.
Ami megdöbbentette a szervezõket
is, hogy a válaszadók nagyon önkritikusak voltak. Ez azt jelenti, hogy
sokan magukat is súlyosan okolják a vállalat romló teljesítményéért és
nem kizárólag a külsõ környezetet. A válaszadók 2%-a az elmúlt 2 hónap alatt felszámolás alá került. A vezetésben gondok vannak, nem mindenki kellõen felkészült...
tovább olvasom  
Cimkék: HR, konferencia, motiváció, felmérés, átvilágítás
A HR-es mint evangelista

2009.09.18. (7 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


A jövõ héten megrendezésre kerülõ országos HR konferencia elsõ napjának délutánján kíváncsi vagyok a HR-es, mint evangelista szekcióban elhangzó gondolatokra.
Egy szervezethez tartozást, a benne élõk mindennapjainak megélését, így az ebbõl fakadó eredményességet és az ehhez kapcsolódó lojalitást nagy mértékben meghatározza a cég szervezeti kultúrája, vagyis azon értékek összessége, mely alapján az adott szervezet él, mûködik, döntéseket hoz.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, konferencia, szervezeti kultúra
Hatékonyságnövelés, belsõ erõforrások feltárása, outsourcing, outplacement másként, különféle eljárások a szervezet átalakítására.

2009.09.18. (5 db hozzászólás) [szerző: ]


szervezetfejlesztés - hrA szervezetfejlesztésnek többféle definíciója is létezik, de számomra a következõ meghatározás fejezi ki a lényeget. “A szervezetfejlesztés a különféle szervezetek életrekeltése, energiákkal való feltöltése, megvalósítása, mozgásba hozása és megújítása technikai és emberi erõforrások révén.” Amikor egy cég szervezetfejlesztési projektet indít, akkor biztos, hogy a menedzsment fejében az idézõjelbe tett hátsó szándékok között megtaláljuk a hatékonyság növelését és a szervezet problémamegoldó képességének javítását. Nagy kérdés, hogy milyen stratégia mentén indul el a folyamat és bizony kulcskérdés, hogy a cég HR vezetõje a szervezetfejlesztési projektbe a lehetõ leghamarabb bevonásra kerüljön, hiszen az emberi erõforrások fejlesztésén keresztül történik meg a szervezet sikeres átalakítása.

tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, hr, konferencia
Innovatív HR menedzserek

2009.09.17. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


A humánerõforrás menedzseri álláshirdetésekbõl és a munkaköri leírásokból egyaránt hiányzik az innovatív gondolkodás, illetve innovátor szerepre utaló megjegyzések. Amennyiben helyes megközelítés az, hogy egy szolgáltató cég legértékesebb tõkéje az ember és a humánerõforrás osztály feladata a humán tõke fejlesztése és támogatása, akkor majdnem az összes üzleti folyamat támogatásával kapcsolatban máris fókuszba kerül a kreativitás és az innováció, mint elvárások.
tovább olvasom  
Cimkék: HR, konferencia, innováció
Mekkora a coaching megtérülése?

2009.09.17. (6 db hozzászólás) [szerző: ]


coaching ROIA coaching egy nagyszerû megoldás, de természetesen még mindig sokan hitetlenkednek, hogy vajon megéri-e. Ezért 2009 tavaszán készült egy felmérés a coaching megtérülésérõl. A tanulmány egyrészt kiterjedt a nemzetközi kutatások adatainak feldolgozására, (alapvetõen Egyesült Államokra és Nyugat-Európára) és bár minden kutatás egyetértett abban, hogy nagyon nehezen számszerûsíthetõ, mégis az eddigi számítások alapján a ROI (Return On Investment) valahol 4,7 és 5,6 közöttire tehetõ, azaz minden 1000 dollárnyi coachingba történt befektetés 4700-5600 dollárt hozott a kasszára.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, hr, konferencia
Sok dudás egy csárdában, avagy tehetségekbõl egységes csapat

2009.09.16. (2 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


 Utánanéztem kicsit a 2009. szeptember 23-24-én megrendezésre kerülõ országos HR konferencia programjának. Igen érdekesnek ígérkezik.  Számomra igazi csemegének tûnt a sok szakmai kerekasztal után a mûvészetek, sportok becsempészése a HR-világba.Gondolom azért, mert
érdeklõdésem révén hozzám is közel állnak a mûvészeti tevékenységek, így sokat alkalmazom a különbözõ technikákat az általam fejlesztett programok során. Szóval nem csak a zenekarokban és a sportban fontos a kérdés: hogy is lesz csapat a tehetségekbõl? Milyen dinamikai tudás segíti a szakembert a megfelelõ "dreamteam" kialakításában? Ha velem tartasz, megpróbálok válaszolni rá.
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, tehetség, csapatmunka, közös cél
A HR-es mint tanácsadó

2009.09.16. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


A HR-es mint tanácsadóA HR szerepe a vállalatok életében folyamatosan fejlõdik, változik párhuzamosan a vállalati folyamatok átalakulásával, fejlõdésével, melyet a gazdaságból, a piacról érkezõ impulzusok generálnak. A HR megítélése a vállalatok szerencsésebb hányadánál a menedzsment szemszögébõl megváltozott, elismertséget ért el. Ugyanakkor még kisebb azoknak a cégeknek a száma, ahol stratégiai partnerré vált. Ezekben a szervezeti kultúrákban a menedzsment elvárása a HR felé megváltozott: a csak kiszolgáló, adminisztratív feladatokat ellátó szervezetbõl a vezetõség stratégiai támogató partnerévé vált, mintegy belsõ tanácsadói szerepkör betöltése. A HR belsõ tanácsadói szerepköre a gazdasági válság hatására  kialakult kíméletlen piaci versenyben még inkább elõtérbe kerül.
tovább olvasom  
Cimkék: HR, konferencia, emberi erõforrás, tanácsadó, menedzsment, munkatárs
A HR-es mint coach

2009.09.15. (4 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]Hr-esként coachnak lenni kihívásokkal teljes, összetett feladat.  Felkészültséget, tisztánlátást, önismeretet igénylõ szerepkör. Hiszen a HR-es alapvetõen egy támogató funkció, egy support szerep egy szervezet mûködésében. Még stratégaként (stratégiai HR-ként) is „csupán” elõkészít, kiegészít, támogatja az üzleti folyamatokat. A coach mindezzel szemben kíséri a vezetõt egy változás folyamatában, célkitûzései megvalósulásában, melyben segíti õt tanulni. Support persze ez is, de véleményem szerint nagyon más.
tovább olvasom  
Cimkék: coach, coaching, hr, konferencia
Miért fontos a rekreáció, az egészségügyi szûrések és programok, mit ér a cafeteria?

2009.09.15. (3 db hozzászólás) [szerző: ]


egészségSzomorú igazság, hogy a magyar lakosság élenjár Európában több krónikus betegségben. Magyarországon háromszor annyi ember hal meg a szív- és a keringési rendszer betegségeinek következtében, mint Franciaországban. A férfiak születéskor várható élettartalma 68,7 év és ezzel a 23. helyen tanyázunk Európában 25 országból. A témában szakértõ orvosok és kutatók szerint ezen lehetne változtatni, hiszen nem csak öröklött gének befolyásolják a várható élettartamot, hanem az életszínvonal, az életmód, a helyi adottságok.
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet, konferencia, egészség
Hr-es, mint stratéga

2009.09.14. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Mi a szerepe a Humán Erõforrásnak krízis idején, csökkenõ ráfordítható források és növekvõ munkanélküliség mellett? Egyáltalán, amikor a cégek mûködési egyensúlyának, profitabilitásának a fenntartása a létkérdés, a látszólag „pénzvivõ” területek, mint marketing, humán erõforrás milyen súllyal képviselheti magát a döntéshozatali folyamatokban?  Ez a kérdés nap, mint nap asztalra kerül a föld összes modern gazdaságában. A krízis hatására valóban zajlanak-e változások a HR-ben? Stratégiai partnerré válhat-e a HR?
tovább olvasom  
Cimkék: konferencia, hr, stratégia
Munkanélküliség a kézírásban

2009.09.11. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Munkanélküliség a kézírásbanA gazdasági világválság miatt sokan állás nélkül maradtak, és még többen vannak azok, akiknek kétségessé vált munkahelyének biztonsága. A munkahely elvesztése sok ember számára egzisztenciájának veszélybe kerülését, vagyonának, megtakarításának felélését, eladósodását jelenti. A dolgozni akaró, valahová tartozni kívánó, magát hasznosnak érezni akaró embert a munkanélküliség lelkileg is rendkívül megviseli. A legrosszabb, amikor az elbizonytalanodás, az önbizalom, a jövõbe vetett hit elvesztése a céltalanság kialakulását eredményezi.

Vannak-e ennek, a lelkünket erõsen érintõ helyzetnek, látható jelei a kézírásunkban? 
tovább olvasom  
Cimkék: munkanélküliség, munka, grafológia, kézírás, önbizalom, személyiség
Változás és stratégiák

2009.09.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Játszunk el a gondolattal, hogy cégtulajdonosunk blogot olvas és nagyon elszánt lett.Eldöntötte, hogy a szervezetfejlesztés rögös úján elindítja cégét a hatékonyabb és olcsóbb mûködés elérése érdekében. Hamar kiderülhet, hogy szigorú változások elõtt áll a cég és a változásmenedzsment elindítása elõtt dönteni kell neki abban, hogy milyen stratégiával vigyék végig a cégben a folyamatot. Nézzük a menüt...
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, változásmenedzsment, hatékony szervezet
Adaptív coaching workshop II.

2009.09.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


akvárium helyzetA múlt hétvégén részt vettem Julia Foster-Turner workshopján.
Vegyes volt a résztvevõk csapata. Voltunk ott gyakorló coachok, tanuló coach-jelöltek és érdeklõdõk egyéb területekrõl egyaránt.
Jó arányban oszlott meg az elmélet és a gyakorlatok közötti idõ. Olyan izgalmas témákról esett szó, mint:
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, coach, sajátélmény
Szép Új Online-Világ?

2009.09.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Történelmi idõket élünk. Mégha szenvedõ alanyai is vagyunk ezeknek a hónapoknak, jó lesz majd talán öregkorunkban elmondani unokáinknak, hogy mindezt átéltük és tanultunk belõle. Mint amikor anno szüleink, nagyszüleink mesélték, hogy mit jelentett megélni az 1945/46-os pengõ hiperinflációt és azt követõ gazdasági kurzust, kilábalást, reményeket és reményvesztéseket (fõleg 1949 után).
Az elmúlt hónapokban mindenki sokkszerûen élte meg azt a turbulenciát, ami globálisan, lokálisan zajlik. Keveredett, hogy mi az, ami globális válság és mi az, amit kies hazánk magának és elitjének köszönhet. De ami a legrosszabb az egészben, hogy talán nincs olyan ember, akit magánéletében, közvetlen környezetében nem legyintett volna meg a vihar szele. Valljuk meg, erre senki sem volt felkészülve. Jó, jó az esti hírekben forró teát szürcsölgetve és meleg takaró alól berzenkedve nézzük meg a Karib-szigeteken átsöprõ hurrikán tomboló pusztítását, vagy valamelyik nagy multi csõdjét követõ utcai tüntetéseket. És azt mondjuk, hogy szegények, nem érdemlik meg. Majd szépen fogat mosunk és aludni megyünk.
tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, social recruiting, online szervezet, online
Tranzakcióanalízis kulcsfogalmainak gyûjteménye - Cafepedia blog

2009.09.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


tranzakcióanalízisAz alábbi blog egy technikai blog, ami az olvasót támogatja a tranzakcióanalízis témájában íródott blogok jobb megértésében.
Az alábbi fogalomgyûjteményt a Nemzetközi Tranzakcióanalitikus Egyesület (ITTA)
Tranzakcióanalízis Kulcsfogalmaival Foglalkozó Fejlesztési Bizottsága észítette, amit az alábbiakban Szántó Regina
fordításának alapján olvashatunk:

TRANZAKCIÓANALÍZIS (TRANSACTIONAL ANALYSIS)
1.    az emberi gondolkodás, az érzelmek és a viselkedés könnyen érthetõ, mégis kidolgozott pszichológiai elmélete,
2.  
 a pszichoterápia, az oktatás, a szervezeti és szocio-kulturális
analízis valamint a pszichiátria jelenkori hatékony rendszere....
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, tranzakcióanalízis, énállapot, sztrók
Munkanélküli a munkanélküli?

2009.09.04. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


munkanélküliAz elmúlt közel egy év alatt, amióta a gazdasági válság a mindennapjaink részévé vált, és napi szinten szerepel a hírekben a létszámleépítés, elbocsátás, munkahelyelvesztés, munkanélküliség fogalma, aktuálissá vált a kérdés: és mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel? Mit tehetünk, ha létszámcsökkentésre hivatkozva, munkáltatónk megválik tõlünk? Hogy kezeljük ezt a helyzetet?

tovább olvasom  
Cimkék: munka, munkanélküliség, munkaerõpiac, önbizalom, önismeret, identitás, személyiség, önéletrajz, motivációs levél
Ki a kulcsember?

2009.09.02. (2 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


kulcsemberNagyon kedvelem ezt a fogalmat: "Kulcsember" - igen, így nagybetûvel. Mert fontos, mert érték a szervezet, a cég, a vezetés, tulajdonosok, kollégák számára. Alapvetõ feladatnak tartom a HR-esek, tanácsadók tennivalói között azt a attitûd, szemlélet-mód váltást kezdeményezését, ami sok cégben még nincs meg hazánkban, vagyis, hogy meghatározzuk, hogy kit tekint egy szervezet kulcsembernek.
Egyrészt egyszerû a válasz, hiszen a vezetõk, illetve a speciális szaktudással rendelkezõ szakemberek a kulcsemberek. Ez eddig tiszta.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, kulcsember, kulcsember kiválasztás
Adaptív coaching módszertan

2009.08.31. (1 db hozzászólás) [szerző: Kiss György Ádám]


 Nagy izgalommal várom a szeptember 4 és-5.-ét, a péntek-szombatot, amikor az Akció-orientált Coach Akadémia meghívásának eleget téve Julia Foster-Turner tart workshopot Budapesten. Julia, Budapestre érkezését követõen egybõl a HR Cafe stúdiójába veszi útját, hogy 2009.09.03.-án, csütörtökön 19:00-tól személyesen adjon interjút arról, hogy mivel készült a workshop-ra. Szeretettel várunk mindenkit, aki errõl az eseményrõl most lemaradt, és azokat is, akik másnap részt vesznek az elõadáson.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, hr,
Online profit

2009.08.30. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Meghódítottuk a szárazföldet, a vizet majd a levegõt. Kitaláltuk, mivel és hogyan tudjuk hasznosítani a bioszférát magunk számára. Találmányainkat bevezettük a világ gazdaságba és elérhetõvé tettük õket az üzleti élet számára, ezzel újabb és újabb lendületet adva a fogyasztásnak.
Közben a társadalom és a gazdaság szegmentálódni kezdett és a felhalmozás következtében a különbségek a gazdasági érdekcsoportok körül egyre nõttek, a verseny egyre élesedett. Egyre fontosabbá vált a tudás forrása, az információ. Az információ birtoklása hatalmat, pénzt, gazdagságot és jólétet jelent. Szükség volt tehát egy gyors információtovábbító közegre. Megszületett az internet. 2009. Szeptember 2.-án 19:00-kor kezdõdõ kerekasztal beszélgetésen Damjanovich Nebojsával fogok beszélgetni arról, hogy milyen szervezeti hatásokkal kell számolni annak, aki az online világban kíván sikeres lenni.
tovább olvasom  
Cimkék: online, web2, forrószék
Milyen a jó motivációs levél?

2009.08.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Errõl a témáról beszélgettem a napokban az egyik jelölttel az interjút követõen. Tanácsot kért tõlem, hogyan kezdjen hozzá a motivációs levél megírásához, mi legyen a tartalma, mit érdemes beleírni és mit nem?
tovább olvasom  
Cimkék: álláskeresés, önéletrajz, kiválasztás, motiváció, motivációs levél, pályázó
Válság és változás

2009.08.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A válság kapcsán arra hívom a kedves olvasót, hogy gondolkodjunk együtt és játszunk le magunkban két forgatókönyvet. Elõször legyünk optimisták és utána realisták. Optimistaként induljunk ki abból a feltételezésbõl-amit sokan már szinte biztosra vesznek- hogy a tengerentúlon idén véget ér a válság. Ebbõl kiindulva jogosan számíthatunk arra, hogy 2010 közepére a recessziónak vége lesz itthon és a magyar gazdaság elkezd növekedni. Folytatva ezt a rózsaszínû víziót könnyû megjósolni azt, hogy a válságot túlélni képes kis és közepes méretû vállalkozások számára olyan pörgés várható majd, amire régen volt példa. Kik lesznek a válságot követõ idõszak szerencsés nyertesei?
tovább olvasom  
Cimkék: válság
Válság - Cafepedia blog

2009.08.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Ez a blog egy technikai blog, ami azt jelenti, hogy egy másik blogban használt fogalom megértését támogatja. Itt találod meg a támogatott blogot.

Magyarországon a jelenleg is elmélyülõ gazdasági válság 2008 õszén kezdõdött egy pénzügyi válsággal, melynek során jelentõsen zuhantak a tõzsdei árfolyamok és a forint árfolyama jelentõsen gyengült. Ezzel párhuzamosan meggyengült a befektetõi bizalom az országgal szemben és a magyar kormány kénytelen volt 25 milliárd dollárnyi hitelt felvenni a Valutaalaptól, az EU-tól és a Világbanktól az ország fizetõképességének megtartása érdekében. A válság következtében 2009-ben a magyar GDP elõreláthatólag 6%-kal csökkenhet. Ennek fõ oka az export és az ipari termelés zuhanása és azon belül is az építõipar, az export orientált magyar jármûipar, gépgyártás visszaesése. Közgazdászok és elemzõk szerint a recesszió leghamarabb 2010-ben érhet véget.
Itt visszatérhetsz a blog további olvasásához
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, válság, recesszió, GDP
Kenyeret és cirkuszt a népnek!

2009.08.26. (Nincs hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Ezen oldalon már sokan vetették fel a kérdést: mitõl jó egy coach, egy tanácsadó vagy egy tréning/tréner. Hivatásomból fakadóan magam is sokszor szembekerülök ezzel a kérdéssel mindkét oldalról.
Néhány hete elkísértem a párom egy vidéki nagyvállalat (szándékosan használom ezt a kissé múltat idézõ kifejezést) csapatépítõ napjára, ahol õ a programot záró zenekar tagjaként szerepelt. Az, hogy céges csapatépítésre megyünk, számomra csak a megérkezés után derült ki…

tovább olvasom  
Cimkék: coaching, tréning, coach, tréner
A tervezett véletlen hatása

2009.08.25. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Több mint négyszázötven éve, 1541 októberében egy több száz hajóból és több tízezer harcosból áll gyõzelemre ítélt keresztény flotta hajózott ki Palma de Mallorcából, hogy elfoglalja az oszmánokat szolgáló kalózközpontot, Algír városát. A segítséget hiába remélõ pár ezer védõ számára e hatalmas haderõ, amelyet ráadásul a kereszténység feje, V. Károly császár vezetett, a létezõ legnagyobb fenyegetést jelentette. Úgy tûnt, hogy a partra tett haderõt senki sem tudja megállítani és pár nap alatt e jelentõs város keresztény kézbe kerül. Miközben a csapatok hozzákezdtek a város bekerítéséhez, egy váratlan vihar csapott le a flottára és nem egészen egy nap alatt a flottának majdnem a fele, mintegy 150, élelemmel, lovakkal, utánpótlással, fegyverekkel teli hajó süllyedt el. Sok hajó csak azáltal menekült meg, hogy az összes túlsúlyt, elsõsorban a nehéz ágyúkat, lõporos hordókat, lisztes és kétszersültes zsákokat, lovakat a vízbe hajították. A diadalra ítéltetett sereg pillanatokon belül éhezõ, szenvedõ, a természeti erõknek végtelenül kitett szervezetlen hordává vált, amely a puszta túlélésért küzdött.
tovább olvasom  
Cimkék: válság
Az üzleti magyar virtus

2009.08.18. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Mindig élmény, ha az ember más kultúrákat ismerhet meg. Ezért is irigylem egy nagy nemzetközi cég magyarországi cégvezetõjét, aki 15 éve él Európa különbözõ országaiban, távol hazájától, Mexikótól. Rendszeresen interkulturális hatások érték: országában az észak-amerikai üzleti világot tartják referenciapontnak. Miután õ is megismerte északi szomszédjuk üzleti kultúráját, évekig élt európai országokban, ahol újabb különbségeket tapasztalhatott meg. Majd Magyarországra került és ez nem számûzés volt a végekre.
tovább olvasom  
Cimkék: munkavállaló
Felszámolás mindenáron?

2009.08.13. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Olvasom a gazdasági híreket és a döbbenet kiül az arcomra. Közel 8 ezer cég került végelszámolásra és még 9,000 cég ellen adtak be felszámolást az év elsõ 7 hónapjában Magyarországon, ami 35% körüli növekedés az elõzõ évhez képest. Ráadásul a vállalkozások jelentõs része a tartalékai végét kezdi felélni, ami azt jelenti, hogy a nyár végén, szeptember elején sokkal többen kerülhetnek hasonló helyzetbe. Aztán olvasom, hogy a második negyedévben 7,6%-kal csökkent a GDP itthon és ez olyan mélyrepülés, amire a legpesszimistábbak sem számítottak.  Nagyon nehéz a tulajdonosok és cégvezetõk helyzete, hiszen kríziskezelést sokan megéltek már, de ilyen gazdasági környezetben még nem volt lehetõség bizonyítani a rátermettséget.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, HR
Forrószék ma!

2009.08.12. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


Délután, 14:00-tól két egymástól teljesen eltérõ karakter, két tapasztalt szakember, két tréner, coach, a Tûz és a Föld,  a Csábítás és a Racionalitás, egy Jing és egy Jang számolnak be arról, lehet-e mégis bennük közös?

Elõadás címe:  Coach kontra Coachee karakterek
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, coach, coachee
Kompetencia vagy módszertan?

2009.08.06. (1 db hozzászólás) [szerző: Koczka Terézia]


coachingSok ismerõsöm keres meg mostanában azzal, hogy hol tanulhatna coachingot, illetve vár támogatást tõlem abban, hogy a piacon egyre szaporodó képzési programok közül milyen szempontok szerint válasszon.

Én januárban fejeztem be a nemzetközi minõsítésre felkészítõ másfél éves képzést, így jobb híján rendszerint elmesélem nekik a saját döntési folyamatomat.

tovább olvasom  
Cimkék: coaching, ICF
Szervezetfejlesztõ meteorológusok

2009.08.06. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik online e-kereskedelmi cég vezetõje mesélte a következõ sztorit. Egy szép tavaszi napon egyik napról a másikra lezuhant az oldal látogatottsága és a konverziók száma. Az online menedzserek kiborultak és a rossz hír hallatán mindenkit mozgósítottak. Az elemzõkhöz fordultak, akik mindent mérnek, statisztikákat gyártanak és az online adatokból varázsmutatókat készítenek. Szóval az elemzõk azok, akik egzakt választ adnak arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e egy új online marketing kampányba kezdeni vagy nem. A lényeg, hogy a végén kiderült, hogy nem szerver hiba, nem is valami vírus vagy kalóztámadás okozta a hirtelen zuhanást.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezeti struktúra, hr, web2
Falak után sikátorok

2009.08.05. (4 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


life coachingLassan, de biztosan leomlanak a tradicionális nemi szerepek „falai”. Reszkessen a macho világ! Vagy reszkessenek a gyerekek? Hiszen az anyák felszabadulása a gyermekek „elárvulását” és az otthon melegének kihûlését jelentheti. Fõleg itt, ahol három lehetõsége van a kisgyermekes anyukáknak, mint a népmesékben:
tovább olvasom  
Cimkék: life coaching, coaching, nemi szerepek, dolgozó anyák
Fejvadászat a budapesti Apple Premium Reseller piacon

2009.08.05. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Apple Premium ResellerAmikor egy fejvadász megbízást kap arra, hogy ügyfele számára találja meg a megfelelõ jelöltet, a szûk keresztmetszet általában az idõ. Ennek az oka az, hogy az ügyfelek a tanácsadóhoz nem a stratégiai tervezés fázisában fordulnak, hanem a tûzoltásban kérnek segítséget. Talán az lehet az oka annak, hogy a közös munka nem az elvárt végeredményt hozza, mert az idõkorlát miatt senki nem készíti el a házifeladatát.
Read this blog in English here
tovább olvasom  
Cimkék: fejvadász, Apple, próbavásárlás, mystery shopping, versenytárselemzés, piackutatás, online
Homo Ludens generációs problémái

2009.08.03. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Johan Huizinga bölcsen kimutatta, hogy a tudás és kultúra megszerzésének egyik legfontosabb eleme a játék. A játékelméletek, mint fejlesztõ eszközök áthatják a mai munka világát. Homo Ludens vesz részt a csapatépítésen, a kiválasztási folyamatok szimulációs szakaszaiban, sõt gyakran a vezetõi meetingeken is. De játszva szerzünk új tudást online, vagy offline tréningeken egyaránt. A napokban egy játékos weboldal hívta fel a figyelmet a generációs problémákra.
tovább olvasom  
Cimkék: Generáció, korfa, munkaerõpiac
Tanácsadó megváltozott szerepkörben

2009.07.31. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


A recesszió következtében a kiválasztási folyamatok igencsak lelassultak és mindkét fél - potenciális pályázó és munkaadó – hosszadalmas gondolkodási folyamat végén hozza meg a végleges döntését. Mint a két fél közötti kapcsot megszemélyesítõ tanácsadó, feladatom, hogy egyformán támogassam a kiválasztási folyamat mindkét szereplõjét a helyes döntés meghozatalának folyamatában.

tovább olvasom  
Cimkék: kiválasztás, pályázó,
Beteg vezetõk?

2009.07.30. (7 db hozzászólás) [szerző: ]


szervezetfejlesztésTombol a nyár és lazulnak az emberek. Van aki vízben éli túl a kánikulát, van aki a hegyekbe menekül és van aki munkamániás és az irodában szolgálja a nagytõkét vagy a kistõkét. Minden vállalat más vállalati kultúrával bír legyen szó KKV-ról, nagyvállalatról, multiról vagy mikrovállalkozásról. Egy hasonlóság azonban biztosan tetten érhetõ.A cég vezetõje, ügyvezetõje, vezérigazgatója szóval az elsõ számú vezetõje felelõs azért, hogy milyen a hozzáállás a szabadságoláshoz.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezeti kultúra, coaching,
Coach / tréner / tanácsadó?

2009.07.29. (4 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


A reggeli készülõdés közben az alábbi viccet hallottam a rádióban:coaching

A kétségbeesett egér a bagolyhoz fordul segítségért:
-    Jaj Bagoly, mit csináljak, mindenki engem akar megenni!
-    Változz sündisznóvá, õt nem bántja senki sem.
-    Ez jó ötlet! Hogy csináljam?
-    Lesz*rom, én stratégiai tanácsokat adok!

Jót nevettem, majd elgondolkoztam.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, coach, tréning, tréner
Bértárgyalás legújabb eszközei

2009.07.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Fejvadászként mindig érdeklõdéssel figyeltem, hogy a belépõ új dolgozó, vagy kölcsönös megegyezést követõen eltávozó régi munkatárs, milyen alkupozíciót tud kialakítani munkaadójával. Éles helyzetben mindkét fél felvonultatja teljes fegyverarzenálját és professzionális diplomaták higgadt tárgyalását láthatjuk, ahol mindkét fél taktikusan, egy elõre kitalált cél elérése érdekében lép fel. Mindkét oldal meghúzta a határt, hogy meddig megy el és mit enged. Ráció, józan érvek, szubjektív és másik megértésére apelláló mondatok, direkt és kevésbé direkt nyomás, azt ne mondjam fenyegetés, mind felvonultatik. Ha mindkét fél akarja, úgyis megegyeznek.
tovább olvasom  
Cimkék: bértárgyalás
Karakteres informatikusok - Informatikus karakterek

2009.07.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Egyes szakemberek a telekommunikáció és az informatika fejlõdését tartják az elmúlt 10 év GDP növekedés egyetlen motorjának. A telekommunikációs és informatikai piac, (gyûjtõ néven az ICT) tömegtermékei és szolgáltatásai a klasszikus iparágak kihívásaihoz egyre jobban felzárkózva ma már az õ számukra is nélkülözhetetlenné vált; az informatika és telekommunikáció hozzá tartoznak mindennapjaink tevékenységeihez, saját magunk megvalósításához. Az elektronikai termékek átvették a vezetõ szerepet a dobogós eszközök listáján a globalizációhoz vezetõ úton.


Az ICT piac hatására az egyes iparágakban jól kipróbált, majd sztenderdizált és dokumentált üzleti folyamatok (logisztikai, marketing, pénzügyi) az úgynevezett ”best practice”-ek alapján másolhatóvá, adaptálhatóvá és nagy mennyiségben gyárthatóvá váltak különbözõ iparági szereplõk számára is. 
A folyamatok mögött MI,
az emberek állunk: gyûjtõ néven a humán erõforrás.

Ön kedves olvasó, amennyiben szakmabeli, úgy pályaválasztása és az azt követõ karrierút tervezése során többször is dönt, hogy mikor, hol és milyen szinten
válik az informatikai társadalom gazdasági, családi szereplõvé és végül
önmaga fõszereplõjévé? 


A válasz megtalálásához érdemes lehet elemezni a telekommunikáció és az informatika jelenlegi humán erõforrás kihívásait. Mindehhez felkértük Gerõ Viktort és Csupor Eriket, a Vatera ügyvezetõ igazgatóit, hogy élõ adásban meséljék el tapasztalataikat és egy közös informatikai karakter-elemzéssel járuljanak hozzá a válaszok megtalálásához 2009.07.29.-én, szerdán 14:00-tól.

tovább olvasom  
Cimkék: IT, szervezetfejlesztés, hr
Új Magyarország ?

2009.07.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


SzervezetfejlesztésAz elmúlt 4-5 évben sok száz milliárd forintnyi hazai és EU pályázati forrás nyílt meg és került kiosztásra sok ezer pályázó között és ha igaz a hír, akkor ezek a források egyelõre nem látszódnak elapadni még néhány évig. Az éremnek persze két oldala van és sajnos itt is sok a negatív jelenség. A probléma egyrészrõl az, hogy a sok ezer nyertes cég jelentõs része KKV vagy kisvállalkozás, ahol a céges szervezetben nem áll rendelkezésre sem megfelelõ humán erõforrás, sem kompetencia arra, hogy a negyedéves úgynevezett PEJ-eket(Projekt elszámolási jelentések) vagy kötelezõ szakmai  és pénzügyi elszámolásokat képesek legyenek úgy összerakni, hogy a hatóság azt rendben elfogadja. Sajnos a pályázatok elszámolása jelentõs adminisztratív terhet ró a cégekre és nagyon komplikált, bürokratikus a rendszer. Ebbõl aztán gyakran az következik, hogy egy kötelezõ támogatási elszámolás teljes elfogadása akár fél évig is húzódhat, aminek következtében a támogatás kifizetése a távoli ködbe vész.
tovább olvasom  
Cimkék: KKV, szervezeti kultúra, szervezeti struktúra, hr
Elakadás

2009.07.22. (4 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


coachingTalálkoztam 3 hónapja egy emberrel. Munkát keresett. A cégét is elérte a válság, globál szinten döntést hoztak, elküldték a régióból az összes cégvezetõt, így õt is. Értékes embert ismerhettem meg, izgalmas beszélgetés volt, egyike azoknak, amiért nap, mint nap hálás vagyok a munkámért.

Két hete jött egy neki való lehetõség, felhívtam hát, hogy érdeklõdjek mi történt vele az eltelt idõben. Csalódottan felelt, hogy semmi, áll az egész piac, nincsenek lehetõségek. Ismét találkoztunk, hogy beszéljünk a cégrõl, pozícióról. Érdekelte, nagyon lelkes volt, hogy pont ilyesmire vár.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, coach, coachee, coaching folyamat, business coaching
Sasmese

2009.07.20. (4 db hozzászólás) [szerző: Koczka Terézia]


coachingNemrégiben hallottam egy mesét (történetet?) arról a módszerrõl, ahogyan a szirti sas a fiókáit repülni tanítja. Kérem a madarak szokásait ismerõket, ne tegyenek szemrehányást nekem azért, ha a történet mindössze mesének bizonyul – bennem elindított egy gondolkodási folyamatot arról, vajon megfelelõen segítem-e minden alkalommal a klienseimet újjászületésük folyamatában.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, coach, coachee
Álláskeresés 45 felett, vagyis szenior álláskeresõk esélyei a munkaerõ piacon

2009.07.20. (4 db hozzászólás) [szerző: ]


álláskeresésA napokban olvastam, hogy manapság egy 45 év feletti munkavállalónak szinte lehetetlen elhelyezkednie. Tanácsadóként nem csak hallottam, hanem közelrõl is megtapasztalhattam azt, hogy a 45 év feletti korban munka nélkül maradt szakemberek mennyire nehézkesen jutnak vissza az aktív munka világába, hosszadalmas és kitartó keresés után jutnak esetleg végzettségüknek és tapasztalatuknak megfelelõ munkahelyhez.
tovább olvasom  
Cimkék: álláskeresés, menedzsment, pályázó,
Az üzletember történészi self-marketingje. 2. rész

2009.07.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A múltkori blog bejegyzésem privát szálát továbbszõném: Életre szóló tapasztalatot jelentett az, ahogy én a könyvem megjelenéséhez a szükséges forrásokat elõ tudtam teremteni. Kiindulási pontként stratégiát építettem: Adott egy könyv, ami a spanyol-magyar történelmi múlt egyértelmûen leggazdagabb korszakát mutatja be, és amirõl az elmúlt évszázadokban még halovány fogalmunk sem volt. Üzleti alapon akartam megjelentetni, mert célom volt, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön és ne csak könyvtárak és tudósok könyvespolcain figyeljen. Célcsoportot kell alkotnom: kinek lehet érdeke 0 HUF jövõbeli profitot ígérõ munka támogatása?
tovább olvasom  
Cimkék: ajánló
Endorfin termelõ Apple-kereskedõ

2009.07.17. (4 db hozzászólás) [szerző: ]


Ismerek egy srácot, akinek van egy Apple kereskedése
Budapesten. Elsõ alkalommal úgy 5 éve találkozhattunk. Mielõtt az Apple domborított a Mac OS X Tiger-el és az egymagos alumínium MacBook Pro-val. Arra emlékszem, hogy éppen a lakásfelújításom végén jártam és a házimozi rendszerem beszerzésén kellett törnöm a fejem, hiszen elkészült az 5.0 hangrendszer fali csövezése.
Jártamban-keltemben egyszer egy bolt kirakat-hirdetésére figyeltem fel,
ahova betértem…
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet, forrószék, Apple, online
Forrószék ma!

2009.07.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


szervezetfejlesztés kerekasztal beszélgetésTekintettel a hõségriadóra szeretném hûsítõ felüdülésként mindenkinek ajánlani a mai „forrószék” beszélgetést, ami délután 14 órakor kezdõdik.  Az élõ, interaktív beszélgetésen Csúsz Klára (KPMG Humán erõforrás Igazgató) és Gyenese Balázs ( Ernst & Young Humán Erõforrás Igazgatója) lesz a két meghívott vendég, akik alig várják, hogy megválaszolhassák az élõ adás alatt is feltett kérdéseket.
tovább olvasom  
Cimkék: szervezetfejlesztés, ajánló, forrószék, HRM
Nõk a férfi homokozóban

2009.07.15. (1 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Régóta tudjuk, hogy mindkét nem nehezen képes maximálisan elsajátítani egymás feladatait, módszereit, és talán ebbõl következõen maximálisan beengedni a másikat saját világába. Ez igaz a munka és az üzlet világára is. „Ártatlan, naiv” egyetemistaként még megrökönyödtem azokon a szociálpszichológiai kutatásokon, melyek arról szóltak, hogy az emberek (még a nõk is!) kompetensebbnek találnak egy középkorú férfit, mint egy nõt.
tovább olvasom  
Cimkék: vélemény
A rendszerszemléletû grafológia

2009.07.14. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


GrafológiaAmióta a kiválasztási folyamatba beiktattuk a grafológia alkalmazását, kollégáim nagy érdeklõdéssel figyelik ez irányú ténykedésemet. Vannak köztük olyanok, akiket komolyan érdekel ez a tudomány, és szinte napi rendszerességgel intéznek hozzám kérdéseket kézírásuk kinézetével kapcsolatban. Például olyanokat, hogy igaz-e az, hogy akinek jobbra dõlõ az írása, az nyitott, extroverzív személy, akinek pedig balra dõlnek a betûi kizárólag introverzív típus lehet, vagy a betûszimbolika területével kapcsolatos kérdésekkel bombáznak.
tovább olvasom  
Cimkék: grafológia, kézírás
A megtérülés lehetõsége a részletekben rejlik

2009.07.12. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


stress, work-life balance, munka-magánéletAmikor finom jelzéseket kaptam az érzékszerveimtõl arról, hogy pihennem kell, már nem halaszthattam tovább a döntést. Igen beszédes az, amikor idõlegesen elveszíted a szem és az ajak körüli idegek felett a kontrolt és egyes esetekben a reakcióidõd is kezd belassulni. A tükörben már régen nem keresed a sima arcvonásokat és testedben az erõt már csak a kávé tartja szinten.
tovább olvasom  
Cimkék: harmónia, egyensúly, család, ROI
Az üzletember történészi self-marketingje. 1. rész

2009.07.10. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Az üzleti világban ismerõseim, barátaim közül sokan tudják, hogy immár 10 éve „kettõs életet” élek: dolgozom, hogy a HR szakma elismert tanácsadójaként támogassam a partnereim üzleti sikerét, másrészt igyekszem megfelelni „õsi szakmám” kihívásainak is: történészi mivoltomat teljesen fel nem adva, írok, publikálok, elõadok. Engedjétek meg, hogy most egy számomra nagy élményt jelentõ esemény kapcsán behozzam ezt a privát szálat és megosszak veletek egy történetet.
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet, tárgyalástechnika, ajánló
Vezetõi felelõsség

2009.07.08. (6 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


Tegnap este sétáltunk a férjemmel. Felfedeztünk egy kellemes hangulatú, új, kis olasz éttermet, a nyüzsgõ belvárosban egy igazi kis szigetnek tûnt. A finom illatok, kellemes zene, virágoktól pompázó terasz leülésre csábított minket. Mondtuk is a pincér hölgynek, hogy nem jártunk még itt, kíváncsiak lettünk, kipróbálnánk õket. Kértük meséljen magukról. Mentegetõzéssel kezdte, mivel „még csak 3 hete nyitottak”, így még nem igazán tud sokat mondani. Kértük hát az étlapot. Izgalmas volt, nehezen is választottunk. Gondoltuk, majd kisegít a felszolgáló plusz információval az ételekrõl. Ismét nem jártunk sikerrel. Nem sikerült megtudni, hogy mit is jelent a ház specialitása és az általunk nem ismert olasz szavak sem nyertek értelmezést, valamint az egyik ételrõl szóló visszajelzésre annyi választ kaptunk, hogy õ azt nem szereti, de hát biztos van, akinek ízlik. Maradt hát a saját kútfõ.
tovább olvasom  
Cimkék: vezetõi felelõsség, hr
Hol van ma a legjobb munkahely?

2009.07.06. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Régóta érdeklõdéssel követem a már komoly múlttal rendelkezõ Legjobb munkahely felmérést. Olyan „termék” született sok évvel ezelõtt, amelyért már versenyben állnak a cégek, hogy résztvevõi, netán gyõztesei lehessenek. Sokan felismerték, hogy a munkaerõ piaci imázs legalább olyan fontos mint a jól kitalált és célba találó fogyasztói marketing kampány. 
tovább olvasom  
Cimkék: legjobb munkahely, motiváció
Lóval az egyensúly jobb oldalán

2009.07.05. (6 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A hétvégén ismét úgy éreztem, hogy  sikerült egy kicsit jobbra tolnom a mérleg nyelvét a munka-magánélet egyensúly terén azzal, hogy a hetet egy 50 kilométer/órás vad vágtával zártam.
tovább olvasom  
Cimkék: munka-magánélet, hr
Üzleti coaching telefonon

2009.07.03. (3 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


Most olvastam egy cikket, mely szerint egyre elterjedtebb a telefonos üzleti coaching. Ennek feltételei csupán annyiban különböznek a személyes fejlesztési folyamattól, hogy telefonon, esetleg skype-on keresztül történik, kizárva ezzel a személyes benyomásokat és a vizualitás hatásainak lehetõségét.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching
Az élet nem egy habostorta!

2009.07.02. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Néhai Virág elvtárs fenti idézete a Tanú címû magyar filmbõl már klasszikusként
hat. Sajnos most jogos idézni a klasszikust. Az “imperialista nagytõke” laza
finanszírozási és kötvény-kibocsátási szabályai miatt itt a gazdasági válság és
cégek százai szûnnek meg vagy csõdeljárás fenyegeti õket.
tovább olvasom  
Cimkék: válság, leépítés
A hiteles humán erõforrás

2009.07.01. (6 db hozzászólás) [szerző: ]


Voltam állásinterjún. Mint sokan mások mostanában. Csak ez jó régen történt, nehogy mostani munkahelyemen bárki aggódni kezdjen. :o) A  kiválasztási specialista, alias recruiter megkérdezte tõlem, hogy „Ön miért gondolja, hogy alkalmas lenne a munkakör betöltésére?”
tovább olvasom  
Cimkék: álláskeresés, hr
Próbavásárlás - Cafepedia blog

2009.06.31. (2 db hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Ez a blog egy technikai blog, ami azt jelenti, hogy egy másik blogban használt fogalom megértését támogatja. Itt találod meg a támogatott blogot.

A próbavásárlás vagy a próbavásárló egy olyan eszköz, melyet a piackutató cégek a kiskereskedelmi szolgáltatások minõségének vizsgálatára vagy szolgáltatásokkal, illetve termékekkel kapcsolatos saját(ság)os információk gyûjtésére használnak. A hétköznapi vásárlóként viselkedõ próbavásárlók egyedi feladatokat hajtanak végre - vásárolnak valamit, kérdéseket tesznek fel, panaszt vetetnek jegyzõkönyvbe, vagy  egy bizonyos módon viselkednek - és késõbb részletesen beszámolnak a tapasztalataikról.
Itt visszatérhetsz a blog további olvasásához
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, próbavásárlás, fejvadász
Marketing = kreativitás?? Ugyan már kérem!

2009.06.30. (5 db hozzászólás) [szerző: Jószai Nóra]


Nem olyan rég csapatépítést tartottam egy cégnek, melyen a csapatépítés mellé más szervezetfejlesztés jellegû célt is kitûztünk. Ennek megfelelõen több szálon felépített, játékokban gazdag programon vettek részt az egyébként motiváció terén nem igazán jól elengedett „kollégák”. Egy kifejezetten kreativitást igénylõ játék során észrevettem, hogy a marketingigazgató, aki a kiscsoport vezetõje volt a feladatban, szinte tüntetõen áll a büféasztal mellett kekszet majszolgatva.
tovább olvasom  
Cimkék: tréning
Magad uram, ha szolgád nincsen - Az álláskeresõ direkt marketing kampánya.

2009.06.30. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Jelenkorunk lermontovi hõse sajnálatos módon az álláskeresõ. Ha két HR-es találkozik, unalmas pillanataikban arról kezdenek beszélni, hogy ki kapott aznap több pályázótól életrajzot. Ne csodáld, ha immunissá válnak és egyre kevésbé hajlandóak a szükségesnél többet foglalkozni az egyéni sorsokkal. Hiszen, ami az álláskeresõ olvasatában egyéni válság, a munkaadó szemében gyakran kolonc: az egyén arca elolvad az álláskeresõk masszájában. A minõség átcsap mennyiségbe. Sokunk, akinek szakmája, hogy a munkaerõpiacot figyelje, gyakran adtunk tanácsot karrierépítés, álláskeresés kérdésekben és hasonló benyomásunk alakult ki: pozíciótól, tapasztalattól függetlenül az álláskeresõk kisebbik hányada készült fel arra, hogy õ valójában mit keres és célját hogyan éri el.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, álláskeresés, pályázó
Grafológia alkalmazása fejvadász projektben

2009.06.29. (6 db hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik aktuális fejvadász projektünk kapcsán ma írattam meg a harmadik jelölttel a grafológiai vizsgálathoz szükséges irományt. Grafológiát azoknál a pályázóknál vizsgálok, akik az elsõ interjú után továbbra is motiváltnak és potenciális jelöltnek tûnnek. Amikor elemeztem a grafológia eredményét, elgondolkodtam azon, hogy a folyamatot meg kellene fordítani.
tovább olvasom  
Cimkék: hr, grafológia
Szervezeti integráció - Cafepedia blog

2009.06.26. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Szervezeti integráció – az új munkatárs beilleszkedésének kulcskérdése, egyben a kiválasztási  folyamat egyik legjobban elhanyagolt területe. Az integráció már megkezdõdik a kiválasztási eszközök megfelelõ alkalmazásával, amely során a legjobb jelöltek képességeit, tudásszintjét, jövõképét, igényeit összevetjük a munkaköri leírással, illetve a szervezet jelenlegi állapotával, jövõképével, lehetõségeivel, karriertávlatával.  A jól felépített integrációs folyamat során meghatározásra kerül az integráció idõtávlata, az integrálódó személyt támogató kulcsemberek (elsõsorban HR és line management), a konzultáció lehetõsége és annak keretei az új munkatárs és a támogató személyek között. Ideális esetben, külön mentor is kinevezésre kerül, aki átvezeti a kritikus pontokon az új személyt.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, integráció, kiválasztás, mentor
Válság pozitív hatása

2009.06.22. (5 db hozzászólás) [szerző: ]


Nehéz helyzetben a legtöbben hajlamosak vagyunk a dolgoknak csak a rossz oldalát látni, ami valamennyire természetes. A válság azonban lehetõséget is kínál, álljon itt erre egy történet, amely megjelent a Világgazdaság egyik februári számában is.
tovább olvasom  
Cimkék: válság, humánátvilágítás, pozitív
Értéket adni vagy hasznosnak bizonyulni?

2009.06.22. (1 db hozzászólás) [szerző: Koczka Terézia]


A minap a következõ linket kaptam az egyik kollégámtól.

A  video jó karikatúrája a megbízók magas, és - az ár-érték arányt
illetõen - idõnként minden alapot nélkülözõ elvárásainak. A video alapján
leckeként a magam számára az alábbiakat fogalmaztam meg:
tovább olvasom  
Cimkék: ár-érték, coaching
Ha a hegy nem megy Mohamedhez

2009.06.19. (4 db hozzászólás) [szerző: ]


Ma kaptunk egy életrajzot. A kísérõlevél villogó nagy betûkkel úgy indult, hogy „Nagyon jo kepzesben reszeszultem es sokat is hasznalom a tudasomat, gyozzenek meg rola hogy mashol szeretnek dolgozni. Ez az onok szakterulete es biztosan jol csinaljak.”Miután kiröhögtük magunkat, elgondolkoztunk.
tovább olvasom  
Cimkék: állásváltás, pályázó
Stratégiai öngól avagy fontosak-e a kisfõnökök?

2009.06.17. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


A nemzetközi helyzet bonyolódik!  A Hewitt tanulmányt írt a felvásárlások és fúziók tipikus hibáiról és arról, hogy a HR stratégiai szempontokat és a HR szakértõket vajon mennyire vonják be a döntésekbe. Szinte hihetetlen, de igaz, hogy az európai cégeknek csak 7-23 %-a gondolja úgy, hogy a HR terület szakértõit szükséges bevonni az átvilágítási folyamatba és a tárgyalásokba.  Ez nagyon gáz emberek, és lehet, hogy mégsem olyan profik ezek a külföldi cégek, mint gondoltuk 15-20 éve?
tovább olvasom  
Cimkék: humánátvilágítás, felvásárlás
Az a bizonyos elsõ...

2009.06.14. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


Minden coaching folyamat kezdetén a 0. találkozón a legnagyobb kérdés és a legjelentõsebb kihívás a munkámban, hogy vajon a személy hajlandó/képes-e már a jelenlegi állapotában és élethelyzetében „tükörbe nézni” és kész-e a változásra, illetve hogy én hogyan tudom segíteni õt abban, hogy megnyíljon ezen folyamatnak. Minden az elsõ találkozón dõl el. Ha ott megnyerem, nyert ügyünk van – és ebbõl mindenki csak profitál. Ez az igazi win-win helyzet.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, win-win
Kiválasztás – Cafepedia blog

2009.06.12. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A kiválasztásnál gyakran elõfordul a fordított hozzáállás, amely során az interjúkészítõ a személyes diszfunkciókat szeretné kiszûrni. Ezeket a diszfunkciókat írta le Karen Horney neopszichoanalitikus. A stressz tolerancia és a pozitív énkép, a magabiztosság egyre inkább elvárt tulajdonságok egy munkavállalótól. Az egyéb jellemzõket, személyiségjegyeket pedig gyakran valamilyen megbízható személyiségteszttel vizsgálják.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, kiválasztás, személyes diszfunkciók, stressz tolerancia, pozitív énkép
Darwin díj vagy józan átszervezés?

2009.06.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


2009 tavaszán már egy jóllakott óvodás sem csodálkozik azon a híren, hogy a nagy General Motors csõdbe ment és átszervezés elõtt áll. Azon sem lepõdünk meg, hogy az amerikai anya német leánykája -az Opel- eladósorban van. Hol van már 1991, amikor majdnem szentté avatták hazánkban a GM-Opel kettõst a szentgotthárdi gyár alapítása után. Változnak az idõk!
tovább olvasom  
Cimkék: válság
Értõ hallgatás, hallgatva vezetés

2009.06.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


Számomra az egyik legnagyobb kihívás a szakmám elsajátításában a figyelés és a hallgatás „tudománya” volt. Az, hogy minden idegszálammal, a legkisebb rezdülésekre is úgy tudjak figyelni, hogy a másik ettõl biztonságban érezze magát és úgy tudjam értõen hallgatni, hogy még az is kijöhessen belõle, ami Õt is meglepi.
tovább olvasom  
Cimkék: coaching, értõ hallgatás, business coaching
Szarva közt a tõgyét vagyis a ló túlsó oldala

2009.06.11. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Ki ne hallott volna a teljesítményértékelésrõl vagy ahogy a multi köznyelv hívja, a performance appraisal-rõl és KPI mutatókról? “Trendi” lett itthon ezeket a varázsszavakat használni köszönhetõen a 90-es években gombaként szaporodó külföldi cégeknek. Büszkék lehetnénk, hogy egyre többen vezetik be ezeket a HRM rendszereket a magyar KKV szektorban is, de ahogy lenni szokott, átestünk a ló túlsó oldalára. A gondok ott kezdõdnek, hogy a tulaj a teljesítményértékelés és a KPI bevezetésére sajnálja a pénzt.
tovább olvasom  
Cimkék: teljesítményértékelés, KPI
Hazánkban ideiglenesen tartózkodó szovjet csapatok

2009.06.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Egy komplex ajánlatkészítés során (online, offline hirdetés portfolió, fejvadászat, interim management, komplett csapat kiválasztás, keresés és felépítés) felmerült bennem pár kérdõjel. Miért nincs Magyarországon hagyománya az Interim Managementnek? Miért van az, hogy általában válságkezelés, változásmenedzsment, projekt megvalósítás, idõszakos hiánypótlás esetén keresik csak õket?

tovább olvasom  
Cimkék: interim management, válság
Személyiségteszt - Cafepedia blog

2009.06.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A munka világában alkalmazott személyiségtesztek legfõbb célja, hogy az illetõ személyiségét és kompetenciáit feltárva teljesítmény-elõrejelzõ rendszerként mûködjenek. Kialakításuk során külön hangsúlyt kell fektetni a normához használt reprezentatív mintára, a szociális kívánatosság hatásának kiszûrésére és arra, hogy a kompenzátor értékek is helyet kapjanak a modellben. Gyakran használt személyiségteszt a CPI kérdõív és a Big Five személyiségstruktúrán alapuló NEO-PI-R
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, személyiségteszt, teljesítmény elõrejelzés, kompetencia
Válságban is pozitív párbeszéd

2009.06.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik kollégám nemrégiben egy irányított hangvételû kérdést tett   fel nekem, amivel jelen
helyzetérõl alkotott véleményét fejezte ki a közös munkával    kapcsolatban:
"Miért van folyton az az érzésem, hogy jókor vagyunk jó helyen?" 
Erre a válaszom a következõ volt: "Azért, mert velem dolgozol együtt." 
Mesélj Te is ennél motiválóbb párbeszédrõl.
tovább olvasom  
Cimkék: válság, motiváció, pozitív párbeszéd
Hogyan kommunikál válságban egy jó vezetõ?

2009.06.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


A párom mesélte, hogy a cégének a tulajdonosa összehívta tegnap a csapatot és a cég helyzetérõl, problémáiról és a lehetõségekrõl beszélt nekik részletesen. Nagyon meg voltak ijedve, hogy milyen bejelentés fog következni ez után, hiszen mindenkinek ott a hitel, meg a gyerekek…
tovább olvasom  
Cimkék: válság, leépítés
Ökoszervezet, vagy manipulált kapcsolatokra épülõ vállalati folyamatok?

2009.06.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]Ha egy képzeletbeli esõerdõbõl bárhonnan kivágunk egy térbeli kockát, annak mindegyikében lemodellezhetünk egy darab ökoszisztémát. Hasonló táplálékhálót képzeljünk el, mint amit általános iskolában is láttunk:
tovább olvasom  
Cimkék: vállalati folyamatok
WEB2 hatás a szervezetfejlesztés területén

2009.06.06. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A web-re optimalizáló cégek üzleti folyamataival kapcsolatban azt gondolom, hogy mindenképpen WEB2 filozófia alapján fognak a jövõben építkezni, mivel a naprakész, minõségileg és mennyiségileg is mérhetõ információk jövõbeli forrásai maguk a WEB2 alkalmazások.
tovább olvasom  
Cimkék: web2, szervezetfejlesztés, online
Munkaerõ piac - Cafepedia blog

2009.06.011. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A munkanélküliség akkor jelentkezik, amikor a munkaerõpiacon az addig meghatározott feladatkörökben elhelyezkedni kívánók egy része nem tud elhelyezkedni, vagy csak rövidebb-hosszabb idõ elteltével talál megfelelõ munkát.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, munkaerõpiac, munka, munkanélküliség
Tömeges munkaerõ felvétel

2009.05.11. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


„Február elején még 400 saját állományú dolgozója elküldését jelentette be a Flextronics zalaegerszegi gyára, ám most újabb állásokat kínál. Az üzembe 200 operátort (gyártósori összeszerelõt) vesznek fel. A cég a most 3,500 fõ körüli létszámot egy új vevõje számára frissen kifejlesztett termék kapcsán bõvíti.” – írta  HR Portál május 8-án. Válságos idõkben mindig kiéhezve várjuk a jó híreket. Végre nem az elbocsátásról szól a sajtó, hanem valahol tömeges munkaerõ felvétel zajlik.
tovább olvasom  
Cimkék: válság, munkaerõ felvétel, bérgyártás
Személyiség - Cafepedia blog

2009.05.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Az egyén személyiségének a megismeréséhez, annak egészséges fejlõdéséhez és mûködéséhez szükség van az identitástudatra, azaz azonosságtudatra és az önismeretre. Az önismereten pedig az önbizalom, mint belsõ erõ, alapszik.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, személyiség, identitás, önismeret, önbizalom
Álláskeresés - Cafepedia blog

2009.05.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Az álláskeresés folyamata elsõ lépésben, hogy az álláskeresõ/pályázó kidolgozza a szakmai hátterét, kvalitásait és személyes adatait, motivációi tartalmazó életrajzát, pályázati anyagát. A megcélzott feladatkörökre a pályázó több csatornán keresztül is eljuthat. Egyrészt jelentkezik a munkaadó által meghirdetett állásokra, másrészt munkatársak közvetítésére szakosodott cégeken keresztül. Ez utóbbi egy tág értelemben vett fogalom, amely magába foglalja a tömeges munkaerõ-közvetítõ cégeket, az adatbázisokból és hirdetésekbõl dolgozó keresõ-kiválasztó cégeket és az elsõsorban vezetõ-kiválasztással foglalkozó (direkt) fejvadász cégeket. Az álláshirdetések a médiumok rendkívül széles csatornáján keresztül juthatnak el a célpiachoz. (online, offline nyomtatott sajtó, TV és rádiókampány, citylight és egyéb marketing kampányok, direkt marketing akciók stb). A sikeres pályázók általában többkörös interjún keresztül kerülnek kiválasztásra a munkaadónál. A kiválasztást követõen formális ajánlattal és munkaszerzõdés aláírásával zárul a folyamat.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, álláskeresés, életrajz, álláshirdetés, kiválasztás, ajánlattétel, munkaszerzõdés
Pályázó - Cafepedia blog

2009.05.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A munkaadói oldalon a keresett jelölt jellemzõit tartalmazza a munkavállalói profil. A pályázó önéletrajzában és egyéb anyagaiban található adatok és a munkavállalói profil elvárásai közötti legjobb összhang elõnyt biztosít a pályázó számára a kiválasztás folyamatban. A jelölt esélyét támogatja az alaposan elkészített motivációs levél. A pályázati anyagot érdemes referencia levéllel is ellátni a még nagyobb pályázási siker érdekében.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, pályázó, profil, önéletrajz, motivációs levél, referencia levél
Innováció, E-learning - Cafepedia blog

2009.05.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Az innováció egy kreatív ötletbõl születõ folyamatot jelöl, amely a késõbbiekben megvalósítja az ötletet.
Az e-tanulás az E-Learning egyik magyar értelmezése.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, innováció, e-learning
Grafológia - Cafepedia blog

2009.05.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A grafológia görög eredetû, összetett szó, elsõ eleme a „grapho” rajzot, írást, kézírást, a második a „logos” szóból származik, ami tudományt jelent. A grafológia tehát írástudomány, a kézírásból történõ személyiségkép meghatározásának módszere kézíráselemzéssel, mely a pszichológia alkalmazott területéhez tartozik.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, grafológia, kézírás, kézírás elemzés
Humánátvilágítás - Cafepedia blog

2009.05.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A humán átvilágítás során egy szervezeti diagnózis készül a vállalatról, mely tevékenység során a meglévõ helyzetrõl pontos beszámolót készül, s amelynek szükségessége két követelménybõl következik: az elsõ, hogy megismerjük a dolgok állását, azaz, hogy „mi is van valójában”; a második, hogy megtudjuk a cselekvések hatásait és következményeit. Egy szervezet szisztematikus megjavítására irányuló fejlesztési stratégia szükségessé teszi a dolgok jelenlegi állásának vizsgálatát. Egy ilyen analízis rendszerint két széles területet tekint át. Az egyik a különbözõ alrendszerek diagnózisa, melyekbõl a teljes szervezet épül fel. Ezek az alrendszerek lehetnek természetes „teamek”, mint például a felsõ vezetés, a termelési osztály vagy egy kutatócsoport; vagy különbözõ szintek, mint például a felsõ vezetés, középszintû vezetés vagy a munkaerõ. A diagnózis másik területe a szervezetben zajló folyamatok. Ezek magukba foglalják a döntéshozatali folyamatokat, a kommunikációs sémákat és stílusokat, az egymással érintkezõ csoportok közötti kapcsolatokat, a konfliktusmenedzselést, a célkitûzések technikáját és a módszerek tervezését.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, humánátvilágítás, vezetés
Szervezetfejlesztés - Cafepedia blog

2009.05.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A szervezetfejlesztés lényege a szervezetek életrekeltése, energiákkal való feltöltése, megvalósítása, mozgásba hozása és megújítása technikai és emberi erõforrások révén. Az ideálisnak tartott behaviorista felfogás szerint a szervezetfejlesztés a legfelsõ menedzsment szintjén támogatott, hosszú távú erõfeszítés arra, hogy javítsuk a szervezet problémamegoldó és megújulási folyamatait, fõleg a szervezet kultúrájának egy hatékonyabb és együttmûködõ diagnózisán és menedzselésén keresztül.

tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, szervezetfejlesztés, menedzsment, szervezeti kultúra, hr
Coaching folyamat - Cafepedia blog

2009.04.25. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A coaching folyamatban a coach az ügyfelével - vagyis a coachee-val közös célmeghatározást és szerzõdéskötést követõen, az aktuális állapot elemzésébõl kiindulva, végigveszi a lehetséges alternatívákat, majd a coachee elkötelezi magát egy választás mellett, aminek a gyakorlati alkalmazásában is segíti õt a coach házi feladatokkal is. A különbözõ coaching módszertanokban lehet különbség, azonban a siker minden esetben a kölcsönös bizalom alapján megfogalmazott közös tanulság.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, coaching, coach, coachee, coaching szerzõdés, coaching módszertan, coaching bizalom, coaching folyamat, business coaching
Coaching fogalmak - Cafepedia blog

2009.04.20. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Coaching tanulmányaink során megismerkedhetünk az olyan fogalmakkal és elméletekkel, mint mentális térkép, inferencia létra, vezetés transzformáció. Ezek mind segítik a coaching folyamat kitûzött céljának megvalósulását. A tanulás közben gyakran használunk akvárium gyakorlatot, melyben sajátélményre tehetünk szert.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, mentális térkép, interferencia-létra, vezetés transzformáció, akvárium gyakorlat, sajátélmény, cél
Kulturális sokk - Cafepedia blog

2009.04.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A kulturális sokk kifejezés azokra az érzésekre (aggodalom, meglepetés, tájékozódási zavar, bizonytalanság, zavarodottság) utal, amit az emberek olyankor élnek át, amikor egy teljesen különbözõ kulturális vagy társadalmi környezetben kell mûködniük (például egy idegen országban). A fordított kulturális sokk ezt követheti, akár már néhány hetes külföldön való tartózkodás után hazatérve. A sokk fázisai és a lehetséges végkimenetelek forgatókönyvei alább olvashatóak. A sokk leküzdését coachinggal eredményesen lehet elõsegíteni. Bõvebben errõl ebben a mûhelymunkában értekeztünk.
tovább olvasom  
Cimkék: cafepedia, kulturális sokk
Témakörök
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Forrószék archívum : AC
III. coaching konferencia - Komócsin Laura
2011.02.08.


III. coaching konferencia - Szelecki Zsófia
2011.02.08.


III. coaching konferencia - Cséffalvay Gábor
2011.02.08.


III. coaching konferencia - Jean-Christophe Barralis
2011.02.08.


III. coaching konferencia - Vojnits Bálint
2011.02.08.


Itay Talgam - Lead like the great conductors - ODWS
2011.01.06.


Interjú dr. Katrina Burrus-szal
2010.12.17.


interjú Dr. Laura Crawshaw-val
2010.12.17.


Interjú Koczka Teréziával
2010.11.16.


Innovációs járulék és szakképzési hozzájárulás
2010.10.19.


Coach irányzatok összecsapása
2010.09.22.


Komócsin Laura - 77 tanulságos történet... könyvbemutató
2010.09.22.


HR bál - Az év HR csapata - Forrószék - Magyar Telekom
2010.03.25.


Hogyan mérhetõ a szervezeti kultúra?
2010.03.17.


Mit ér a doktor ha magyar?
2010.03.10.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - Commerzbank
2010.03.05.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - CCHBC
2010.03.05.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - Vodafone
2010.03.05.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - CIB
2010.03.05.


HR bál - Az év HR csapata - interjú - BAT
2010.03.05.


Who is Werner Vogelauer?
2010.03.03.


HR Bál sajtótájékoztató
2010.02.16.


Az online marketing alapjai
2009.12.11.


2009 legjobb HR csapata
2009.11.18.


2009 legjobb válságkezelõ HR szakembere
2009.11.18


The FLOW is Good Business
2009.11.07.


The Creative Context and the Good Work
2009.11.07.


Komócsin Laura - Könyvbemutató
2009.10.08.


Transaction analisys in organization development, Interview with Sari van Poelje
2009.10.07.


Coaching Konferencia - Kerekasztal-beszélgetés - Ingyen coaching?
2009.09.30.


Coaching Konferencia - Kerekasztal-beszélgetés - Coach képzési körkép
2009.09.30.


Coaching Konferencia - Dara Péter - Coaching? Ilyenkor?
2009.09.30.


Coaching Konferencia - Erika Faltanová - A coaching helyzete Szlovákiában
2009.09.30.


Coaching Konferencia - Komócsin Laura - Coaching megtérülése, Nemzetközi és hazai ROI kutatás
2009.09.30.


Coaching Konferencia - Dr. Kunos István - 11 + 5 paraméteres vezetõi személyiségkutatás
2009.09.30.


Coaching Konferencia - Dr. Serényi János - A válság hatása a coach munkájára
2009.09.30.


Coaching Konferencia - Galambos Ágnes - 3 fázisú coaching
2009.09.30.


HR konferencia 2009 - A HR-es mint innovátor
2009.09.24.


HR konferencia 2009 - A HR-es mint tanácsadó
2009.09.24.


HR Konferencia 2009 - A HR-es mint stratéga
2009.09.23.


HR Konferencia 2009 - A HR-es mint motivátor
2009.09.23.


HR Konferencia 2009 - A HR-es mint egészségmegõrzõ
2009.09.23.


Adaptív, cselekedtetõ coaching
2009.09.03.


Online Profit - interjú Damjanovich Nebojsával
2009.09.02.


Coach kontra Coachee karakterek
2009.08.12.


Endorfintermelõ Apple kereskedõ
2009.07.22.


A humán erõforrás mint stratégiai partner
2009.07.16.


Karakteres Informatikusok avagy a Vatera sztori
2008.07.29


Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)