Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Munka-magánélet

Munkáltatói gondoskodás 2017-ben


2016.11.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy Andrea]


Munkáltatói gondoskodás 2017-ben


Több olyan juttatást használnak a munkáltatók, melyek akkor nyújtanak segítséget, ha egy speciális élethelyzet miatt a munkavállalónak nagyobb összegre lesz szüksége. Tipikusan ilyen munkáltatói gondoskodást valósítanak meg a nyugdíjprogramok, egészséget, egészségmegőrzést támogató megoldások. 2017-re a pénztárakba nyújtott munkáltatói hozzájárulás
közterhe 34,51 százalékról 49,98%-ra
növekszik. Ehhez a változáshoz kapcsolódóan vizsgálta Fata László a Personal Hungary Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállítás bérek és juttatások területének szakértője egy friss, 219 munkáltató megkérdezésével végzett kutatásában, hogy miként reagálnak erre a munkáltatók. Akad pozitív meglepetés is.

Jellemzően ezek biztosítás vagy éppen egészség-,
önsegélyező- és nyugdíjpénztárak formájában valósulnak meg
, és közép vagy hosszútávon éreztetik a hatásukat. Így egy jó programhoz mindenképpen szükséges a munkáltató és munkavállaló elkötelezettsége, hiszen sokszor több év múlva
jelentkeznek csak a pozitív hatások.

tovább olvasom  
  Témakörök:bérek és juttatások, egészségmegőrzés, Fata László, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, personal hungary

Ütős juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató


2015.10.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Ütős juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató
Fata László írása

Amikor juttatásokról beszélünk, sokszor az étkezési utalvány, az üdülés biztosítása, a bérlet térítése, és ehhez hasonlók jutnak a szakemberek eszébe. A munkáltatói célokat támogató juttatási paletta azonban ennél sokkal szélesebb lehet. Néha a munkavállalói igények, néha egy-egy jó ötlet eredményez olyan hatásos ösztönző elemet, amely messze túlhaladja a munkáltatók, illetve a munkavállalók korábbi elvárásait. A Personal Hungary programjából természetesen nem maradhatnak ki a már bizonyított ötletek, pilotok. A cikkben szereplő három szakemberrel személyesen is találkozhatnak a november 11-12-i rendezvény résztvevői.

tovább olvasom  
  Témakörök:Juttatások, Ösztönzés, Motiváció

Miért nem halljuk magunkat?


2013.06.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: Tánczos Zsuzsanna]


Miért nem halljuk magunkat?

„Inkább együtt vagyok önmagammal, és hagyom, hogy fájjon,
minthogy ne fájjon, de ne tudjam, ki vagyok.
Az elidegenedés elszigetel befelé és kifelé is.”

Feldmár András – terapeuta

Azt hiszem, az egy nagyon fontos kérdés, hogy hogyan ágyazódunk a világba?
Úgy, mint a szépen egymásba karoló szálak a kötött pulcsiban vagy inkább összegubancolódott fonalcsomóként feszülünk hol erre, hol arra?

Amikor a buszon utazom viszonylag ritkán hallom, hogy az emberek egymásnak mesélik, micsoda harmóniában élnek, milyen jó otthon, mennyire rendben van a párkapcsolatuk, milyen jó együtt dolgozni a kollégákkal, vagy milyen kiegyensúlyozottak.
Inkább azt hallani, hogy mennyi minden okoz problémát: az emberi kapcsolatok, félreértések, a munkahelyi elvárások, a teljesítménykényszer, az „utálom a munkámat”, anyagi gondok, fáradtság, konfliktusok, lábra lépés, diszharmónia.

És nagyon érdekes, hogy az emberek nem hallják magukat, csak egymást.
Amikor magunkról van szó, valahogy ügyesen becsukjuk a fülünket, és nem halljuk meg, hogy bajunk van, hogy segítség kellene. Nem merünk úgy igazán odafigyelni életünk panasz-szavaira, mert az valami félelmetes dolog, hogy kimondjuk, problémáink vannak, amivel egyedül nem boldogulunk.
tovább olvasom  
  Témakörök:

agyar helyzetkép a sokszínűségi és családbarát intézkedésekről a III. Esélykonferencián


2013.06.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Németh Judit]


Magyar helyzetkép a sokszínûségi és családbarát intézkedésekrõl a III. Esélykonferencián
A fejlõdésnek a nagyvállalati szektor a motorja

2013. június 3. - Az mtd Tanácsadói Közösség május 30-án mutatta be a 2012-es Sokszínûségi benchmark kutatásának eredményeit a III. Esélykonferencia keretében, aminek fókuszában idén a családbarát munkahelyek kialakítása és a konkrét munka-magánélet egyensúlyát támogató intézkedések voltak, ezzel is hozzájárulva a hazai jó gyakorlatok népszerûsítéséhez, a HR kultúra folyamatos fejlõdéséhez.

A kutatási adatok alapján legjobb gyakorlatokat felmutató, a munkahelyi esélyegyenlõség terén élen járó vállalatok a konferencia végén a Sokszínû és Családbarát Szervezet TOP 10 elismerésben részesültek. Az esemény elsõdleges célja a mindkét nem és minden generáció számára családbarátnak mondható foglalkoztatási gyakorlatok bemutatása volt. A felmérés eredményével rá kívántak világítani arra is, milyen üzleti elõnyökkel jár az esélyegyenlõségi intézkedések alkalmazása a szervezet egészére nézve.

Tardos Katalin, a benchmark kutatás szakmai vezetõje elmondta, hogy a kutatásból egyértelmûen kiderült, hogy a sokszínûséggel egyre több vállalat stratégiai szinten is foglalkozik, és a 2010-es kutatás eredményeihez képest nõtt az átlagos Sokszínûségi Index. „A cégek elsõ számú indítéka a sokszínûségi politika megteremtésében  demográfiai okokra vezethetõ vissza (minden korcsoport reprezentált, sok kisgyermekes dolgozik a cégnél), de további fontos indíték a tehetséges munkavállalók megtartása, az etikus magatartás, valamint, hogy a szervezeti kultúra része a diverzitás. Biztató jel, hogy az elmúlt két évben kis mértékben nõtt a hátrányos helyzetû foglalkoztatott csoportok átlagos száma és az esélyegyenlõségi politika intézményesültsége a kérdõívet kitöltõ cégek körében. Míg 2008-2010 között stagnált a munkáltatók – a Sokszínûségi Index alapján számított - esélyegyenlõségi és sokszínûségi teljesítménye, 2010-12 között kis mértékben, de javult.” – összegezte a kutatás eredményeit Tardos Katalin, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója, az mtd Tanácsadó Közösség szakmai vezetõje.
tovább olvasom  
  Témakörök:

Pályázóképző


2013.04.14. (Nincs hozzászólás) [szerző: Ladics Viktória]


                                        Pályázóképzõ
    - avagy egy történet arról, miként lehet felelõs egy HR csapat


HR tanácsadóként alapfunkciónkká válik a segíteni akarás; az, hogy próbáljuk megtalálni a kapcsolódási pontokat, a hiányzó láncszemeket, legyen szó akár munkaadó és munkavállaló közötti illeszkedésrõl, vagy a cég életében fennálló ismert vagy ismeretlen, de a hatékony mûködést visszafogó problémáról. Minden ilyen hiányzó láncszem megtalálása, probléma felfedése és megoldása sikerélménnyel tölt el bennünket, és talán ezek azok a sikerek, amik miatt minden nap csillogó szemmel tudjuk újrakezdeni a munkát, annak ellenére is, hogy nap mint nap látunk sok kudarcot, visszautasítást, azt, hogy manapság milyen sokan és sokáig küzdenek az álláskeresés nehézségeivel, jó szakmai háttér, gyakorlat és iskolai végzettség birtokában is.

tovább olvasom  
  Témakörök:

Az emberi agy evolúciójának beteljesedése


2012.02.22. (1 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A Transzcendentális Meditáció témájában olvastam a tminfo-n, hogy a TM technikáján végzett tudományos kutatások új áttörést és megközelítési lehetõségeket tártak fel az agykutatás számára, rámutatva így az emberi idegrendszerben és tudatosságban rejtõzõ végtelen lehetõségekre. Ma sok kutató úgy véli, hogy az 5-10%-os agykihasználtság többek között annak a következménye, hogy az evolúció vagy a törzsfejlõdés során kifejlõdött idegrendszeri összetevõknél - melyek alapvetõ elemei az emberi agynak is - a földi evolúció csúcsának, az emberi agynak a fejlõdése szinte megállt.
tovább olvasom  
  Témakörök:TM, hr

Kinek az életét éled?


2011.08.31. (1 db hozzászólás) [szerző:Bezzeg Szilvia]


A szokásos munkahelyi elégedetlenség mögött gyakran alapvetõ megoldatlan
problémák állnak. A leggyakrabban érdemes néhány alapvetõkérdést
feltenni saját magunknak.
tovább olvasom  
  Témakörök:munka-magánélet, egyensúly, önismeret

Új tapasztalatok a feladatkezelésben


2011.07.20. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Vendégbejegyzésünk szerzõje Dobó
Mátyás
(Doransky),
az egyik legrégebbi hazai "szakmai blogger", a
Peer fejlesztõ/tanácsadcég cég  
alapító-ügyvezetõje ezúttal a feladatkezelés újabb mélységeibe avat be bennünket. Írása 
eredetileg a

saját blogjában
jelent
meg.
tovább olvasom  
  Témakörök:feladatkezelés, hatékonyság, GTD

Menedzser és a Spiritualitás XII. - Egy kis tradíció


2011.07.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Elég mozgalmas volt az utóbbi idõszakom, csak kapkodom a fejem, hogy mirõl is írjak.

A témát végülis kidobta a tér: június végén Malagára mentem egy
buddhista programsorozatra. Amikor errõl beszéltem ismerõseimnek, minden
felõl érdeklõdõ, csillogó tekintetek pillantottak rám, majd elhangzott a
kérés: jó, de mesélj!

Akkor most mesélek.
tovább olvasom  
  Témakörök:buddhizmus, személyiség fejlődés

Munka: Fókusz


2011.06.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


Vendégbejegyzésünk szerzõje Dobó Mátyás (Doransky), az egyik legrégebbi hazai "szakmai blogger", a Peer fejlesztõ/tanácsadcég cég   alapító-ügyvezetõje, aki lelkes híve a munka
hatékonyságát növelõ eszközöknek, megoldásoknak. Írásában, ami
eredetileg a
saját blogjában jelent meg legújabb észleléseit osztja meg velünk.
tovább olvasom  
  Témakörök:munka, figyelem, fókusz, módszertan

Melyik az igazi arcod, avagy szükség van-e szerepekre?


2011.06.23. (1 db hozzászólás) [szerző:Bezzeg Szilvia]


A mai világban egyre több és több szerepben kell helyt állnunk és
ezekben a szerepekben más és más arcunkat mutatjuk. Míg munkahelyünkön
kevesen ismerik az igazi énünket, addig otthon -remélhetõleg- kevesen
tapasztalják meg a munkahelyi arcunkat.
tovább olvasom  
  Témakörök:szerep, személyiség, viselkedés

Menedzser és a spritualitás XI. - Kérd és megadatik!


2011.06.01. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Még mindig az empátiáról, valamint annak hatalmas teremtõ erejérõl  fogok írni.

tovább olvasom  
  Témakörök:buddhizmus, személyiség fejlődés

Menedzser és a Spiritualitás X - EMK és a politikai korrektség


2011.05.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az elõzõ cikkemben Marshall Rosenberg nevével fémjelzett erõszakmentes (együttmûködõ) kommunikáció lehetõségeirõl írtam.
Ennek lényege, hogy alaposan megfigyeljük, ami történik, s ezt visszamondjuk, majd megfogalmazzuk vele kapcsolatos érzéseinket, s az amögött megbúvó ki nem elégített szükségleteinket. Majd pedig kérünk, ott helyben, promt teljesíthetõt.
tovább olvasom  
  Témakörök:buddhizmus, személyiség fejlődés

Menedzser és a Spiritualitás IX. - Marshall Rosenberg ablakai


2011.04.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Egy varázsló sosem késik, mindig idõben érkezik - oktatta ki Gandalf Zsákos Frodót, amikor is kérdõre vonta, hogy miért késett. Valahogy így történik minden fontosabb esemény is az életünkben: véletlenszerû találkozások, nagy felismerések, segítõ emberek, elmenyitogató rendezvények mindig idõben érkeznek. Nem elõbb, nem késõbb, pont amikor ideje van.

tovább olvasom  
  Témakörök:buddhizmus, személyiség fejlődés, empátia

Menedzser és a Spiritualitás VIII. - A Mátrix leomlik


2011.02.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Véget ért a dolce vita, azaz a részmunkaidõs idõmilliomos, ugyanakkor skizoid állapot.  Idõmilliomosnak tûnik, de gyakorlatilag semmire sincs idõ. A munkahelyemen a négy óra igencsak kevés volt, gyakorlatilag a napi operatív feladatokra, tûzoltásra volt elegendõ. Otthon viszont nem tudtam dolgozni, mert vagy különórára mentünk az aprónéppel (úszás, francia és balett), vagy ha otthon voltunk, akkor nem engedett dolgozni. Kusza idõbeosztás, kusza viszonyok és rengeteg bûntudat.
De beköszöntött az aranykor, újra teljes értékû ember vagyok: nyolcórás!

tovább olvasom  
  Témakörök:buddhizmus, személyiség fejlődés

Menedzser és a Spritualitás VII. - Pilátus szappan


2011.02.14. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Pilátus SzappanKedves Olvasóim!

Köszönöm a privibe küldött támogató, bíztató soraitokat, melyek megerõsítenek, hogy érdemes írnom. Úgyhogy, nem ússzátok meg, íme az újabb poszt.
Pontius Pilatus akarata ellenére beírta magát a történelembe. A Biblia soraiból egy puha, döntésképtelen csinovnyik képe rajzolódik elénk, aki a felelõsséget az istenadta/-verte népre bízza, majd döntését legitimizálva, kezet mos.
tovább olvasom  
  Témakörök:buddhizmus, személyiség fejlődés

Menedzser és a spiritualitás VI. - A felelősség kikerülhetetlen


2011.01.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Korábbi bejegyzéseimben arról írtam, hogyan tudunk felelõsséget vállalni magunkért: döntéseinkért,szavainkért, tetteinkért. Bemutattam a hoppolást, a meditációt, az ok-okozat összefüggését, a MOST megélését, de írhatnék Marshall Rosenberg-féle együttmûködõ kommunikációról is, mint gerincoszlop-visszaépítõ módszerrõl.
 
Most pár szót ejtenék a politikai korrektségrõl, mely Mesterem, Láma Ole Nydahl szerint civilzációnk rákfenéje.

tovább olvasom  
  Témakörök:buddhizmus, személyiség fejlődés

Innovációs járulék és szakképzési hozzájárulás leghatékonyabb felhasználási módja - szerintem. És szerinted?


2010.10.19. (3 db hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


innovációs járulékInnovációs járulék és szakképzési hozzájárulás, mindkét fogalomról nagyjából mindenki tud mondani valamit. Ki többet, ki kevesebbet, de akit igazán érdekel az biztosan "ki tudja gyúrni" magát egy - egy netes kerés után a témában. Ugyanakkor azt, hogy ezeknek pontosan mi értelme is van és igazán mire is érdemes felhasználni arról már kevesebb "szakirodalom" lelhetõ fel. Ezt próbáljuk felgöngyölíteni járulékok címkénk alá tartozó elsõ bejegyzésekben.
 
Mivel nem vagyok szakértõje a témának ebben más szaktekintélyekre és RÁTOK szeretnék hagyatkozni. Hogy pontosan hogyan is? Elsõ lépésben ellátogatunk egy konferenciára, ahol Gottgeisl Rita, könyvvizsgáló fog errõl beszélni és néhány gyakorlati példát is láthattok ehhez kapcsolódóan. Ha szeretnétek részt venni a konferencián és élõben kérdezni megtehetitek itt, vagy kövessétek figyelemmel online az archívumunkban.

[UPDATE: A konferencia idevágó elõadása elérhetõ a forrószék archívumban]
 
Hogy én mire költöm? Nekem elég karakán elképzelésem van errõl, amit alább meg is osztok veletek. Hogy ti mire költitek idén ezeket a járulékokat? Remélem ezt is megtudjuk!
 
Kíváncsi vagyok, tud-e valaki jobbat mondani annál amit én kitaláltam? Kérdezem mindezt direkt provokatíve. Nagyképûen hangzik? Akkor figyelj!
tovább olvasom  
  Témakörök:innovációs járulék, szakképzési hozzájáulás, járulékok

Menedzser és a Spiritualitás V. – Felelősség kikerülhetetlen


2010.10.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


SzemélyiségfejlõdésLegutóbbi bejegyzésemben egy nagyszerû hawaii-i módszert írtam le, melyet magyarul hoppolásnak hívnak. Ennek  egyik oldala az kettõs empátia, amikor is megpróbálom beleélni magam mindkét érintett fél helyzetébe. Ezzel a kitágult látásmóddal könnyebben megérthetõk az indítékok, a mozgatórugók, s a kialakult feszültség tartósan feloldható. Azonban csak a felszínt kapargatjuk. A hoppolás jóval több.
tovább olvasom  
  Témakörök:személyiség fejlődés, buddhizmzus

Laikus defibrillátor avagy bárki menthet életet szakképzettség nélkül?


2010.10.08. (1 db hozzászólás) [szerző:Varga Erika]


laikus defibrillátorA defibrillátor az újraélesztés legfontosabb kelléke. Többféle változatban létezik, bár mindegyik ugyanazt a célt szolgálja, az életmentés. Azonban mindegyiket úgy tervezték, hogy az adott szituációban a legbiztosabban szolgálja ezt a célt. Ennek köszönhetõen a kérdés már nem az, hogy ki tudja mûködtetni, vagy hogy hogyan kell használni, hanem, hogy elérhetõ-e egy ilyen berendezés amikor leginkább szükség van rá. A legelsõ kórházi gyakorlatban megjelent, orvosok által használt defibrillátor óta, ugyanis sok víz lefolyt a Dunán és a technika fejlõdése lehetõvé tette, úgynevezett laikus defibrillátorok kihelyezését, melyekkel bárki képes életet menteni. A következõkben mégsem azt szeretném taglalni, hogy mekkora emiatt a felelõssége annak, aki az ilyen berendezések kihelyezésért tenni tud, sokkal inkább azt szeretném bemutatni, miért roppant egyszerû egy ilyen szerkezet használata, annak fejlõdésén keresztül, hiszen bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy hasznát veszi ilyen jellegû tudásnak.
tovább olvasom  
  Témakörök:munkahelyi stressz, szívritmuszavar, laikus defibrillátor, defibrillátor

Menedzser és a Spiritualitás IV. – Hoooopp!


2010.10.06. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


munka-magánélet"Köldök behúz, szegycsont felfelé tol, kulcscsont kifelé forgat, fejtetõvel nyújtózni!" Jógázóknak biztosan ismerõsen csengenek ezek  az instrukciók.   Mire is tanít meg bennünket  a
jógaóra? Többek között arra, hogy abban az adott pillanatban ne tudjunk
másutt lenni, csak ott. Legkisebb elkalandozás elég ahhoz, hogy egy
ászana kivitelezhetetlen és még fájdalmas is legyen.  Elõször természetesen magára  a gyakorlatra, annak megértésére figyelünk. Próbáljuk testünket a látottaknak és hallottaknak megfelelõen beállítani. Miután ez  már jól megy,  megkezdõdik a befelé figyelés, s a jóga megmutatja igazi arcát, hogy nem puszta testgyakorlat.
tovább olvasom  
  Témakörök:buddhizmus, személyiség fejlődés

TEDxDanubia


2010.09.30. (Nincs hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


TEDxDanubiaLezajlott a TEDxDanubia. Mint ígértem, ott voltunk, körülnéztünk, interjúztunk, inspirálódtunk.
A teljesség igénye nélkül szeretnék kiragadni néhány gondolatot, kicsit csapongva.
A helyszín választás tökéletes volt, a Planetárium miliõje jól alapozta meg a rendezvény szellemiségét és hangulatát. Az összesen három etap témái jól illeszkedtek egymáshoz és remek elõadóktól hallhattunk igazán inspiráló gondolatokat. A szünetekben igyekeztünk mikrofonvégre kapni néhányat közülük és más aspektusból bemutatni õket, ezeket szedtem csokorba alább.
tovább olvasom  
  Témakörök:konferencia

Mi csinálsz péntek este?


2010.09.23. (Nincs hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


kutatók éjszakája"A tudományos blogok szerkesztõi szeptember 24-én kilépnek a virtuális világból, hogy személyesen mutassák be munkájukat az érdeklõdõknek. A „Kutatók a neten”- I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó a Kutatók Éjszakája és a Nanopaprika közös szervezésben valósul meg.
Az I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó célja, hogy a kutatók által írt, mûködtetett blogok és weboldalak kilépjenek a virtuális térbõl, és kapcsolatot teremtsenek a tudományok iránt érdeklõdõ közönséggel. Erre a Kutatók Éjszakája, az ország legjelentõsebb tudomány-népszerûsítõ rendezvénye tökéletes lehetõséget kínál. E tudományos, ám mégis könnyed, fesztivál-jellegû éjszakán bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tûnõ munkájába, ahol idén elõször a blogoló kutatók is külön fókuszt kapnak. A tudományos bloggerek az országszerte 23 városban és 28 helyszínen zajló esemény központi rendezvényén találkoznak, szeptember 24-én a Millenárison. A „Kutatók a neten” találkozó céljai között szerepel a hazai kutató weblapok közötti együttmûködés szorosabbra fûzése is."

Mi ott leszünk, elõadunk, de ami a legfontosabb élõben közvetítünk, hogy Te se maradj le semmirõl! Várunk a képernyõ elé, 10 órától!
tovább olvasom  
  Témakörök:konferencia

18 perc a világ!


2010.09.15. (2 db hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


TEDHa valaki azt mondaná: "18 perced van, hogy a bármilyen innovatív eszközzel megnyerj
engem az ügyednek, hogy bemutasd világmegváltó ötleted és ha a tiéd a
legjobb, megdoblak kb. 20 misivel, hogy megvalósíthasd
"
LENNE MIT MONDANOD?

Ha lenne rá lehetõség
meghallgatnád ezeket az ötleteket?
tovább olvasom  
  Témakörök:konferencia

Szívritmuszavarok kialakulását előidéző élethelyzetek – Mi állhat a hátterében?


2010.09.09. (1 db hozzászólás) [szerző:Varga Erika]


szívritmuszavarA szív ritmusát élettanilag a szív jobb pitvarában elhelyezkedõ szinusz-csomó adja, mely az ingerképzõ- és ingerületvezetõ rendszerének "tetején" található. Méretét tekintve néhány milliméteres sejtcsoportból álló egység a szív „önindítója”, mely normálisan percenként 50 és 150 közötti gyakorisággal generálja a szívösszehúzódások számát. A szív ingerképzésének szaporasága, vagyis a szívösszehúzódások száma, számos tényezõtõl függ: izgalom, fizikai munka, fáradtság, élvezeti szerek (kávé, alkohol, tea, drogok), fájdalomérzet hatására a szívfrekvencia magasabb lesz. A szívmûködés felgyorsulása egy sor betegség következménye is lehet: a lázas állapotok közismerten szaporább szívveréssel járnak, de például a pajzsmirigy-mûködés zavarakor, vérszegénységben, különbözõbb tüdõ- és szívbetegségekben felléphet tünetként a szívverés felgyorsulása. Nyugalmi helyzetben, pihenéskor valamint alváskor a szívverések száma lelassul. De mi van akkor, ha látszólag minden indok nélkül érzünk rosszullétet?
tovább olvasom  
  Témakörök:munkahelyi stressz, szívritmuszavar

Hogyan vásároljunk kiegyensúlyozottságot? - avagy a lovas balett


2010.09.03. (2 db hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


munka-magánéletGyermekkoromban ha megkérdezték mi a kedvenc állatom, mondtam én kutyát meg tigrist, meg ilyesmit, de lovat soha. Sõt nem is nagyon értettem azt, hogy lehet valakinek kedvence a ló. Elõl harap, hátul potyog, középen meg ráz. Tartott ez az érzés vagy húsz éven át, egészen addig, még a lányomat el nem vittem lovagolni. Akkor és ott csoda történt…
tovább olvasom  
  Témakörök:munka-magánélet

Menedzser és a Spiritualitás III. - Szeress MOST!


2010.08.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik tévécsatorna sorozatának címét vettem kölcsön, lévén két dologról szeretnék elmélkedni. Az egyik immáron állandó témán a MOST, a másik pedig a szeretet-szerelem, mint új elem.

A téma apropóját a szokásos nyári vakáció adta. Miért is felszabadultabbak, lelkesebb szeretõk az emberek a nyaraláson, mint az év többi napján? Teszi ezt a napfény, tengerpart no meg a korlátozott telefon és email elérhetõség? Vagy van esetleg más is?
tovább olvasom  
  Témakörök:személyiség fejlődés, buddhizmus

A Menedzser és a Spiritualitás II. – Légy jelen!


2010.08.04. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Az alcímet a FISH! kultikussá vált menedzsment filmbõl kölcsönöztem. Biztosan sokan ismerik közületek a Seattle-i halpiac egyik,  szokványosnak cseppet sem nevezhetõ boltját. A srácok egész nap bolondoznak, dobálják egymásnak a halakat, viccelõdnek, évõdnek a vásárlókkal és a turistákkal.
tovább olvasom  
  Témakörök:személyiség fejlődés, buddhizmus

A Menedzser és a Spiritualitás I. – Buddhista gyakorlatok


2010.07.22. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


SpiritualitásKorábbi cikkemben a MOST megélésérõl írtam, s folytatnám gondolataimat. A JELENLÉT megtapasztalása idestova már 7 éve izgat, de igazából ez év márciusától kezdtem el igazán érezni, érteni és ami a legfontosabb:  megtapasztalni, hogy mit is jelent a pillanat varázsa.

Az elmúlt hét évben többféle módszert próbáltam ki, s végül a buddhizmus és annak technikái maradtak meg hosszú távon. Mert meditálni jó.
tovább olvasom  
  Témakörök:személyiség fejlődés, buddhizmus

Ádámka, avagy az itt és most


2010.06.20. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


EGOMájust sem úsztuk meg betegség terén. Egyik délutáni alvásól  lázasan, fájó torokkal ébredt. Diagnózis tüszõs mandulagyulladás, javallat 10 nap antibiotikum. Fülembe csengtek a László Kórház orvosának szavai: három napig várni, majd  csak ha indokolt lehet antibiotikumot adni. Így kolléganõmnek hála irány a homeopata gyerekorvos, s láss csodát: másnaptól a gyermekem már láztalan, 3 nap elteltével pedig teljesen tünetmentes volt.  Ettõl függetlenül mentünk a kontrollra referálni – és mit ad  Isten -, Ádámkával találkozni. Merthogy õ is bekötött torokkal  várta ki sorát a háziorvosnál.
tovább olvasom  
  Témakörök:flow, ego, buddhizmus

Munkahelyi stressz – szívritmuszavar – hirtelen szívhalál


2010.05.28. (4 db hozzászólás) [szerző:Varga Erika]


munkahelyi stresszÉrezted már munka közben, hogy rendetlen a szívverésed, a szíved néha nagyobbat üt, máskor meg a szívverés mintha kimaradna? Heves szívdobogások, vagy túl erõs, de lassú dobbanások jelentkeznek? Esetleg mindezt kellemetlen mellkasi érzés, gyengeség, szédülés, fülcsengés, hányinger, kéz- és lábzsibbadás, zavartság, légszomj kíséri? Ezek a szívritmuszavar tünetei is lehetnek. A szívritmuszavar kialakulása számtalan okra vezethetõ vissza. Gyakran már meglévõ betegségek, veleszületett vagy örökletes tényezõk, a vegetatív idegrendszer zavarai állnak a háttérben. Annyi azonban bizonyos, hogy a munkahelyi stressz nagymértékben felerõsítheti a szívritmuszavar káros hatásait, vagy éppen egyik kiváltó oka lehet annak.
tovább olvasom  
  Témakörök:munkahelyi stressz, defibrillátor

Esélyegyenlőség és gyereknevelés


2010.05.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Múlt szombaton lufifelhõben úszott lányom kedvenc helye, a Millenáris.  Így összeállt a kép, hogy a rendezvény elõtt már miért volt  mindenütt lufi a Széna téren is. A színes,  szabadságuktól átmenetileg megfosztott  léggömbök az esélyegyenlõség  nevében kampányoltak.

tovább olvasom  
  Témakörök:esélyegyenlőség

Munkával a magánéletért


2010.05.11. (Nincs hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


munka-magánéletIsmeritek azt az érzést, mikor munka után beültök az autóba, elmerültök a gondolataitokban, aztán egyszer csak azon kapjátok magatokat, hogy hazaértetek? Nem is igazán emlékeztek hogyan, de ott álltok a ház elõtt.
Vannak még hasonló élmények az életben. Agatha Christienek például mosogatás közben jöttek a legjobb krimi ötletei. Mindenkinek meg van a maga módszere. Lehet ez házimunka mint a porszívózás, teregetés vagy bármilyen rutin feladat, ami nem igényel különösebb gondolkodást. Ez egyfajta észrevétlen meditatív tudatállapot. Érdemes ezeket a termékeny pillanatokat tudatosan keresni és elõidézni a mindennapokban. Aztán ott van az amikor egy sport tevékenység, táncolás, zenélés közben vagy valami kreatív dologban találja meg az ember ezt az élményt. A két dolog között számomra a legnagyobb különbséget az jelenti, hogy még az elõbbi egyfajta "Zen light" , az utóbbit inkább "Flow" közeli élményhez hasonlítanám.
tovább olvasom  
  Témakörök:munka-magánélet, FLOW

Mama nélkül mit érek én?


2010.05.01. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Kicsit sûrûre sikeredett az elmúlt idõszak, ezért a hallgatásom. Az egész februárban kezdõdött, amikor is elkapott egy csókbetegségnek becézett, nagyon komoly vírusos fertõzést. Egy hónap betegség, majd  újabb egy hónapos lábadozás és immunerõsítés után mentünk bölcsibe. Megkezdtük a második hetet, amikor is kaptuk a hírt, újabb fertõzõ betegségek ütötték fel a fejüket, s az elmúlt idõszakban betegeskedõknek javasolják az intézmény látogatásának mellõzését.
Mit lehet ilyenkor tenni?

tovább olvasom  
  Témakörök:home office, babysitter, részmunkaidő

Home Office - a kezdetek


2010.04.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]Az otthoni munkavégzésem nem a gyes alatti  távmunkával kezdõdött, hanem a gyerekezéssel egyidõs.
2006-ban már a hatodik hónapban  és nagy volumenû szervezetfejlesztés közepén jártam, amikor régiós igazgatói pozícióban is lévõ férjemet külföldre vezényeltek, aféle interimként.  Nem volt apelláta, a  karrier érdekében ezt be kell vállalni. Így 2006. októberében kiköltöztünk Prágába.

tovább olvasom  
  Témakörök:home office, gyes, várandósság, expat

Sikeres nők - a Bolgár recept


2010.04.14. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


"A Human Value International megjelentette a Human Values sorozatának legújabb, Nõi vállalati vezetõk Bulgáriában címû interjúkötetét. Ebben harminc, a saját szakmájukban sikeres, vezetõ beosztású üzletasszony meséli el szakmai pályafutásukat, azt hogy miként birkóznak meg nemcsak a piac, de a magánélet kihívásaival egyaránt, valamint, hogy hogyan látják a nõk helyzetét a mai Bulgáriában. Ezek a hölgyek az üzleti szféra különbözõ területein jeleskednek, más-más értékeket tartanak fontosnak, ám dolgozzanak bár a pénzügyi, ingatlan vagy éppen számítástechnikai piacon, a közös pont mindegyikük életében a munkájuk iránti szenvedély. Nemcsak szeretik a munkájukat, de a hosszú évek tapasztalatainak köszönhetõen maximálisan tisztában vannak azzal, hogy kiváló szakemberek, és kevesen képesek arra, amit õk nap mint nap véghezvisznek. Ez a magabiztosság az, ami megnyitja az utat a siker felé, ami újabb adag önbizalmat kölcsönöz."
/forrás: www.vigyazzkesznok.hu/
tovább olvasom  
  Témakörök:HR, Bulgária

Dr. Gloria Noriega Gayol a kapcsolati kodependenciáról


2010.04.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


2010 Április 16-án (pénteken) este 6 órakor
Dr. Gloria Noriega Gayol beszélget majd Sari Van Poeljével élõben a HR Cafe studiójában
az otthoni és munkahelyi kapcsolatokban fellelhetõ kodependenciáról
és hogy hogyan törhetünk ki ezekbõl.


Dr. Gloria Noriega Gayol, PhD, TSTA, a Mexikóvárosban található Mexikói Tranzakcióanalízis Intézet Igazgatója, klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, tréner, korábban a Nemzetközi TA Egyesület elnöke is volt. Nagyon nagy hatással volt a TA ideológiájának terjesztésére Latin-Amerikában, különösen Mexikóban és Peruban. 2008-ban megkapta az Eric Berne Emlék Díjat.tovább olvasom  
  Témakörök:kodependencia, TA, tranzakcióanalízis, Eric Berne

Hölgyek előnyben


2010.04.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


genderLegutóbbi gender témájú blogbejegyzésem során felmerült az a kérdés, hogy vannak-e tipikus, nemekhez köthetõ szakmák. Itt említettem, hogy  a férfiak döntõ többsége vallja, hogy a felesége jobban fõz, mint õ maga ennek ellenére a nõi chef-ek, mesterszakácsok aránya elenyészõ. Egy megyeszékhelyen lévõ óvoda sztárja Péter óvóbácsi.Mitõl is függ egy szakma nemi jellege? A prekoncepcióinktól vagy tapasztalatainktól?Mire mondhatjuk, hogy emez  férfi amaz meg nõi terület? Nemi szerep vagy karakter kérdése?
tovább olvasom  
  Témakörök:gender, munka, esélyegyenlőség

Hot: GENDER!


2010.03.26. (10 db hozzászólás) [szerző: ]


GenderLányomnál most éppen a naprendszer az aktuális favorit. 
Sorolja a planétákat: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Neptunusz, Uránusz és a visszaminõsített Plútó. Bevillan: a sorban mindössze egy hölgyrõl elnevezett bolygó van. Az összes többit derék férfiakról neveztek el. Pedig azért akadtak istennõk is, mint Jupiter neje Júnó, vagy lánya, az okos és harcias Minerva.  Úgy látszik, a gender egyidõs az ókori görögökkel/rómaiakkal.

De mi is a gender?

Témaindítónak álljon itt egy cikk Pálfay Erzsébet tollából.
tovább olvasom  
  Témakörök:gender, férfi-nő, esélyegyenlőség

Home Office


2010.03.24. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


home officeOlvasom Jószai Nóra Falak után sikátorok címû írását, s szeretném megosztani veletek személyes történetemet.
2004-ben kerültem jelenlegi munkahelyemre, akkor még humán- és szervezetfejlesztési vezetõként. Munkatársaim szerint igazi karrierista csaj voltam, aki élt-halt a munkájáért, nem számított az idõ, csak a feladat. Aztán csengetett a gólya. Az ügyvezetõ igazgató úrral megbeszéltük, hogy kettõ, de inkább három évig otthon maradok, kiélvezve az anyaság szépségeit. Vallom, hogy a gyereknek az a legjobb, ha három évig anya mellett van. Erre mondják, hogy  mennyire fontos a társaság, gyerekközösség szerepe, igen fontos, de nem elsõdleges, szemben a szeretõ anya és a kiegyensúlyozott  család fontosságával. Szerencsére fõnököm is ezen a véleményen van.  
Döntöttem, és ezzel vállaltam, hogy a pozíciómat nemcsak ideiglenesen, hanem betöltik. Tudjuk, hogy mit ír az MT, és azt is tudjuk, hogy az élet ezt felülírja.

tovább olvasom  
  Témakörök:munka-magánélet

A test jelez...


2010.03.12. (5 db hozzászólás) [szerző: Hegyi Zsuzsa]


munka-magánéletMa reggel magamon gondolkodtam. Coach-ként, tanácsadóként általában másoknak segítek ezekben a kérdésekben. Most viszont azt hiszem a testem sietett a tudatom megsegítésére egy jellel, amit értelmeznem kell.
Tegnap este - a többedik hosszú nap után - vacsoráztunk a férjemmel. Szerencsére a nappaliban a kanapén ülve, ölemben a tányérral. Azért mondom, hogy szerencsére nem az ebédlõasztalnál, mert mint reggel megtudtam, két falat és egy mondat közben, egyszer csak azt vette észre a kedvesem, hogy ültõ helyemben elaludtam.
tovább olvasom  
  Témakörök:munka-magánélet

100 manager 1 napja - Te benne vagy?


2010.02.08. (2 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A „100 menedzser 1 napja“ élet-közeli képet nyújt a Magyar menedzservilág hétköznapjairól az olvasó, az utca embere számára. A könyv különlegessége, hogy teljesen egyedi megvilágításból mutatja be a gazdasági, társadalmi elit között számon tartott vezetõk életét. Bepillantást enged olyan szférákba, amelyek a mindennapi munka során
egy felvett maszk mögött húzodnak meg és az átlagember számára gyakran
távoli, emberi érzésektõl mentes, hideg. Szerkesztés szempontjából is
egyedi a kötet, hiszen 100 olyan vezetõ a szerzõ, akik jobbára nem is
ismerik egymást. Az egyes bemutatott esetek nemcsak intellektuális
élményt nyújthatnak, hanem útmutatóként is szolgálhanak hasonló
problémák eltérõ megoldásaihoz. A kötet egyszerre szórakoztat és tudást
oszt meg.
tovább olvasom  
  Témakörök:100 manager 1 napja, online

Tisztelgés a gyengébbik nem előtt


2010.01.04. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Hölgyek, nem udvarolni akarok, bár hódolótok vagyok. Olyan élményben volt részem, ami átértékelt bennem pár dolgot. Kezdjük az elejénél: 2,5 féléves kislányomon hirtelen kijött egy asztmatikus tünetekkel járó roham, ami miatt sürgõsen kórházba kellett vinnem. Szerencsések voltunk, mert olyan kórházba kerültünk, ahol a szülõ számára az ottalvás is biztosított. Így feleségemmel felváltva felügyeltünk: egyikünk a kórházban a nagyobbik gyerekkel, másikunk otthon a pár hónapos csöppséggel és fordítva. Munkám miatt én a hétvégét vállaltam a kórházban, hétközben pár napig meg otthonról próbáltam dolgozni és a csöppségre vigyázni.
tovább olvasom  
  Témakörök:új év, munka-magánélet, nők

A félelem a mai gazdaság árnyéka


2009.12.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A gazdasági válság által okozott bizonytalanság a legstabilabb
vezetõ-karaktereket is megingatja. A napokban hallottam többektõl is
olyan történeteket, amik arról számolnak be, hogy stabil,
vezetõ-karakterektõl eddig nem megszokott reakciókat tapasztaltak. Az ok, a bennünk kialakuló félelmem egy jövõben bekövetkez(het)õ veszteségtõl.
tovább olvasom  
  Témakörök:hr, karakter

Csíkszentmihályi Mihály Ph.D. -


2009.11.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Csíkszentmihályi-VojnitsA magyar származású Csíkszentmihályi Mihály, jelenleg a Claremont (Graduate) University Pszichológiai tanszékének vezetõje novemberben látogatott el Budapestre, hogy elõadást tartson az általa fémjelzett FLOW élményrõl az érdeklõdõk számára. Rövid, olvasmányos beszámolót az elméletrõl a Világgazdaságban megjelent cikkben lehet olvasni.
AzALEAS Group szervezésében megtartott esemény azért is volt érdekes mert...
tovább olvasom  
  Témakörök:hr, FLOW, Csíkszentmihályi, munka-magánélet

A jövő foglalkoztatás formái. Távmunka szerepe a válságos időkben


2009.11.13. (4 db hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


távmunka HR CafeBizonyos munkaköröket nem kell, hogy konkrét helyen (például irodában) lássanak el. Ha csak a telefonos ügyfélszolgálatokra, tudakozókra, információs szolgáltatásokra, vagy akár bedolgozói munkákra, digitalizációra, adatgyûjtésre gondolunk, ez könnyen elfogadható tény. Más szempontból végiggondolva ezt: ez lehetõség lehet kismamák, perifériás régiókban élõk, korlátozott munkaképességûek számára, vagyis olyan embereknek, akik valamilyen oknál fogva akadályoztatva vannak lehetõségeikben. Aztán eszembe jutnak történetek olyanokról, akik fülbevalók százait készítették el számukra postázott alapanyagokból vagy borítékokat hajtogattak heteken keresztül. Vannak olyanok is, akik szellemi alkalmazottként otthon tevékenykednek, így csökkentve a közlekedéssel töltött idõt, ugyanakkor spórolva a munkáltató energia- illetve, fûtésköltségeivel.

A Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége által 2009. november 18-án megrendezésre kerülõ HR Konferencián többek között errõl is hallhatunk majd.
Ez az atipikus munkavégzési forma egyelõre nem túl elterjedt Magyarországon...
tovább olvasom  
  Témakörök:konferencia, távmunka

HR Szakkiállítás - Personal Hungary (egy kis pihenés nem árt)


2009.10.22. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A Spring Messe GmbH & Co. KG vezérigazgatója, Herr Alexander Petsch
is hazánkba látogat a Personal Hungary kapcsán és még a rendezvény hivatalos
megnyitását megelõzõen 2009.10.26.-napján délután 12:30-kor exkluzív
interjút ad élõ adásban a HR Cafe stúdiójában.


A 12:30-kor kezdõdõ élõ adáshoz azért is érdemes csatlakozni, mert
Alexander elsõkézbõl számol be a legfrissebb európai HR trendekrõl, és
olyan fontos, friss üzeneteket fogalmaz meg a szakma résztvevõi
számára, amely kiemelkedõ jelentõségû lehet egy vállalat stratégiai
szempontjából.
tovább olvasom  
  Témakörök:hr, konferencia

Módszertani kézikönyv coachoknak és coaching szemléletű vezetőknek


2009.10.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


coaching eszközök2009. október 08-án reggel 8:30-as kezdettel élõ adásban közvetítettük a KPMG-BME Akadémia és a Business Coach Szakmai Közösség szervezésében a Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletû vezetõknek (150 coachingeszköz esetleírásokkal) címû könyv bemutatóját, amelynek szerzõje Komócsin Laura, a HR Cafe coaching-tréning rovatának szakértõje.

Azok számára, akik a különleges alkalomról lemaradtak, illetve azok számára, akiknek nagyon tetszett, a Forrószék archivumba a teljes anyagot rögzítettük.

A coaching terjedésének köszönhetõen angolul és magyarul is számos könyv  látott napvilágot az elmúlt években, ez mégis hiánypótló a hazai könyvpiacon abból a szempontból, hogy igazi, gyakorlatban használt eszközöket mutat
be konkrét eseteken keresztül. A könyv az elsõ magyar coaching modell,
a DIADAL (Diagnózis – Iránykijelölés – Alternatívák – Döntés –
Alkalmazás – Lezárás) fázisaira épül. A könyv szerzõje osztja Abraham
Maslow nézetét, miszerint: „Ha csak kalapácsod van, mindent szögnek
nézel”, ezért szerepel a könyvben 150 eszköz, amibõl minden olvasó,
legyen az kezdõ vagy gyakorlott coach, kezdõ vagy rutinos vezetõ ki
tudja válogatni a saját személyiségének és az ügyfél adott kihívásainak
legmegfelelõbbet.

A Manager kiadó könyve 324 oldalas, ára 9.990 Forint, mely MEGRENDELHETÕ a hrcafe@hrcafe.eu e-mail címen.

Étvágygerjesztõnek az alábbiakban olvashattok néhány ajánlást azoktól, akik már olvasták a könyvet:
tovább olvasom  
  Témakörök:coaching, coach, DIADAL

Országos HR konferencia 2009-A HR mint egészségmegőrző.


2009.09.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Érdekes kerekasztal beszélgetés részese lehettem a 2009.szeptember 23-24-én megtartott országos HR konferencián. A kerekasztal címe kicsit bizarrnak tûnt elsõre. A HR-es mint egészségmegõrzõ ? Ennél többet elárult az alcím, miszerint miért fontos a rekreáció, az egészségügyi szûrések és programok, mit ér a cafeteria? A kerekasztal résztvevõi különbözõ iparágakból érkeztek és létszámban is különbözõ méretû szervezetekért felelõsek.
tovább olvasom  
  Témakörök:Konferencia, HR

Innovatív HR menedzserek


2009.09.17. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


A humánerõforrás menedzseri álláshirdetésekbõl és a munkaköri leírásokból egyaránt hiányzik az innovatív gondolkodás, illetve innovátor szerepre utaló megjegyzések. Amennyiben helyes megközelítés az, hogy egy szolgáltató cég legértékesebb tõkéje az ember és a humánerõforrás osztály feladata a humán tõke fejlesztése és támogatása, akkor majdnem az összes üzleti folyamat támogatásával kapcsolatban máris fókuszba kerül a kreativitás és az innováció, mint elvárások.
tovább olvasom  
  Témakörök:HR, konferencia, innováció

Miért fontos a rekreáció, az egészségügyi szűrések és programok, mit ér a cafeteria?


2009.09.15. (3 db hozzászólás) [szerző: ]


egészségSzomorú igazság, hogy a magyar lakosság élenjár Európában több krónikus betegségben. Magyarországon háromszor annyi ember hal meg a szív- és a keringési rendszer betegségeinek következtében, mint Franciaországban. A férfiak születéskor várható élettartalma 68,7 év és ezzel a 23. helyen tanyázunk Európában 25 országból. A témában szakértõ orvosok és kutatók szerint ezen lehetne változtatni, hiszen nem csak öröklött gének befolyásolják a várható élettartamot, hanem az életszínvonal, az életmód, a helyi adottságok.
tovább olvasom  
  Témakörök:munka-magánélet, konferencia, egészség

HR és benchmarkok


2009.09.14. (4 db hozzászólás) [szerző: ]


Hogy a HR folyamat egy szervezetben mennyire fejlett, azt a HR
információ-szerzõ képessége mutatja meg. Egyszerûen azért, mert a HR
fókusza az ember, vagyis az információ leghitelesebb forrása.
tovább olvasom  
  Témakörök:hr, benchmark, konferencia

Munkanélküli a munkanélküli?


2009.09.04. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


munkanélküliAz elmúlt közel egy év alatt, amióta a gazdasági válság a mindennapjaink részévé vált, és napi szinten szerepel a hírekben a létszámleépítés, elbocsátás, munkahelyelvesztés, munkanélküliség fogalma, aktuálissá vált a kérdés: és mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel? Mit tehetünk, ha létszámcsökkentésre hivatkozva, munkáltatónk megválik tõlünk? Hogy kezeljük ezt a helyzetet?

tovább olvasom  
  Témakörök:munka, munkanélküliség, munkaerőpiac, önbizalom, önismeret, identitás, személyiség, önéletrajz, motivációs levél

Karakteres informatikusok - Informatikus karakterek


2009.07.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Egyes szakemberek a telekommunikáció és az informatika fejlõdését tartják az elmúlt 10 év GDP növekedés egyetlen motorjának. A telekommunikációs és informatikai piac, (gyûjtõ néven az ICT) tömegtermékei és szolgáltatásai a klasszikus iparágak kihívásaihoz egyre jobban felzárkózva ma már az õ számukra is nélkülözhetetlenné vált; az informatika és telekommunikáció hozzá tartoznak mindennapjaink tevékenységeihez, saját magunk megvalósításához. Az elektronikai termékek átvették a vezetõ szerepet a dobogós eszközök listáján a globalizációhoz vezetõ úton.


Az ICT piac hatására az egyes iparágakban jól kipróbált, majd sztenderdizált és dokumentált üzleti folyamatok (logisztikai, marketing, pénzügyi) az úgynevezett ”best practice”-ek alapján másolhatóvá, adaptálhatóvá és nagy mennyiségben gyárthatóvá váltak különbözõ iparági szereplõk számára is. 
A folyamatok mögött MI,
az emberek állunk: gyûjtõ néven a humán erõforrás.

Ön kedves olvasó, amennyiben szakmabeli, úgy pályaválasztása és az azt követõ karrierút tervezése során többször is dönt, hogy mikor, hol és milyen szinten
válik az informatikai társadalom gazdasági, családi szereplõvé és végül
önmaga fõszereplõjévé? 


A válasz megtalálásához érdemes lehet elemezni a telekommunikáció és az informatika jelenlegi humán erõforrás kihívásait. Mindehhez felkértük Gerõ Viktort és Csupor Eriket, a Vatera ügyvezetõ igazgatóit, hogy élõ adásban meséljék el tapasztalataikat és egy közös informatikai karakter-elemzéssel járuljanak hozzá a válaszok megtalálásához 2009.07.29.-én, szerdán 14:00-tól.

tovább olvasom  
  Témakörök:IT, szervezetfejlesztés, hr

Endorfin termelő Apple-kereskedő


2009.07.17. (4 db hozzászólás) [szerző: ]


Ismerek egy srácot, akinek van egy Apple kereskedése
Budapesten. Elsõ alkalommal úgy 5 éve találkozhattunk. Mielõtt az Apple domborított a Mac OS X Tiger-el és az egymagos alumínium MacBook Pro-val. Arra emlékszem, hogy éppen a lakásfelújításom végén jártam és a házimozi rendszerem beszerzésén kellett törnöm a fejem, hiszen elkészült az 5.0 hangrendszer fali csövezése.
Jártamban-keltemben egyszer egy bolt kirakat-hirdetésére figyeltem fel,
ahova betértem…
tovább olvasom  
  Témakörök:munka-magánélet, forrószék, Apple, online

Mac, Apple - Cafepedia blog


2009.07.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Az endorfintermelõ Apple-kereskedõ címû blog tartalmát szeretném teljessé tenni minden olvasó számára azoknak a kulcsszavaknak a mélyebb kifejtésével, amiket nehéz egy szóban leírni.
tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, Apple

A megtérülés lehetősége a részletekben rejlik


2009.07.12. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


stress, work-life balance, munka-magánéletAmikor finom jelzéseket kaptam az érzékszerveimtõl arról, hogy pihennem kell, már nem halaszthattam tovább a döntést. Igen beszédes az, amikor idõlegesen elveszíted a szem és az ajak körüli idegek felett a kontrolt és egyes esetekben a reakcióidõd is kezd belassulni. A tükörben már régen nem keresed a sima arcvonásokat és testedben az erõt már csak a kávé tartja szinten.
tovább olvasom  
  Témakörök:harmónia, egyensúly, család, ROI

Lóval az egyensúly jobb oldalán


2009.07.05. (6 db hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


A hétvégén ismét úgy éreztem, hogy  sikerült egy kicsit jobbra tolnom a mérleg nyelvét a munka-magánélet egyensúly terén azzal, hogy a hetet egy 50 kilométer/órás vad vágtával zártam.
tovább olvasom  
  Témakörök:munka-magánélet, hr

Próbavásárlás - Cafepedia blog


2009.06.31. (2 db hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Ez a blog egy technikai blog, ami azt jelenti, hogy egy másik blogban használt fogalom megértését támogatja. Itt találod meg a támogatott blogot.

A próbavásárlás vagy a próbavásárló egy olyan eszköz, melyet a piackutató cégek a kiskereskedelmi szolgáltatások minõségének vizsgálatára vagy szolgáltatásokkal, illetve termékekkel kapcsolatos saját(ság)os információk gyûjtésére használnak. A hétköznapi vásárlóként viselkedõ próbavásárlók egyedi feladatokat hajtanak végre - vásárolnak valamit, kérdéseket tesznek fel, panaszt vetetnek jegyzõkönyvbe, vagy  egy bizonyos módon viselkednek - és késõbb részletesen beszámolnak a tapasztalataikról.
Itt visszatérhetsz a blog további olvasásához
tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, próbavásárlás, fejvadász

Mystery shopping - Cafepedia blog


2009.06.31. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Mystery shopping or Mystery Consumer is a tool used by market research companies to measure quality of retail service or gather specific information about products and services. Mystery shoppers posing as normal customers perform specific tasks—such as purchasing a product, asking questions, registering complaints or behaving in a certain way – and then provide detailed reports or feedback about their experiences.
tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, mystery shopping, mystery consumer

Válság pozitív hatása


2009.06.22. (5 db hozzászólás) [szerző: ]


Nehéz helyzetben a legtöbben hajlamosak vagyunk a dolgoknak csak a rossz oldalát látni, ami valamennyire természetes. A válság azonban lehetõséget is kínál, álljon itt erre egy történet, amely megjelent a Világgazdaság egyik februári számában is.
tovább olvasom  
  Témakörök:válság, humánátvilágítás, pozitív

HR Cafe


2009.06.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Miért a HR Cafe? Mi történik itt? Kivel? Hogyan?
Ezekrõl olvashatsz bõvebben itt.

Kellemes idõtöltést kívánok mindenkinek!
VojnitsBálint
tovább olvasom  
  Témakörök:HR Cafe

Válságban is pozitív párbeszéd


2009.06.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik kollégám nemrégiben egy irányított hangvételû kérdést tett   fel nekem, amivel jelen
helyzetérõl alkotott véleményét fejezte ki a közös munkával    kapcsolatban:
"Miért van folyton az az érzésem, hogy jókor vagyunk jó helyen?" 
Erre a válaszom a következõ volt: "Azért, mert velem dolgozol együtt." 
Mesélj Te is ennél motiválóbb párbeszédrõl.
tovább olvasom  
  Témakörök:válság, motiváció, pozitív párbeszéd

Ökoszervezet, vagy manipulált kapcsolatokra épülő vállalati folyamatok?


2009.06.08. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]Ha egy képzeletbeli esõerdõbõl bárhonnan kivágunk egy térbeli kockát, annak mindegyikében lemodellezhetünk egy darab ökoszisztémát. Hasonló táplálékhálót képzeljünk el, mint amit általános iskolában is láttunk:
tovább olvasom  
  Témakörök:vállalati folyamatok

WEB2 hatás a szervezetfejlesztés területén


2009.06.06. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A web-re optimalizáló cégek üzleti folyamataival kapcsolatban azt gondolom, hogy mindenképpen WEB2 filozófia alapján fognak a jövõben építkezni, mivel a naprakész, minõségileg és mennyiségileg is mérhetõ információk jövõbeli forrásai maguk a WEB2 alkalmazások.
tovább olvasom  
  Témakörök:web2, szervezetfejlesztés, online

Innováció, E-learning - Cafepedia blog


2009.05.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Az innováció egy kreatív ötletbõl születõ folyamatot jelöl, amely a késõbbiekben megvalósítja az ötletet.
Az e-tanulás az E-Learning egyik magyar értelmezése.
tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, innováció, e-learning

Kulturális sokk - Cafepedia blog


2009.04.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A kulturális sokk kifejezés azokra az érzésekre (aggodalom, meglepetés, tájékozódási zavar, bizonytalanság, zavarodottság) utal, amit az emberek olyankor élnek át, amikor egy teljesen különbözõ kulturális vagy társadalmi környezetben kell mûködniük (például egy idegen országban). A fordított kulturális sokk ezt követheti, akár már néhány hetes külföldön való tartózkodás után hazatérve. A sokk fázisai és a lehetséges végkimenetelek forgatókönyvei alább olvashatóak. A sokk leküzdését coachinggal eredményesen lehet elõsegíteni. Bõvebben errõl ebben a mûhelymunkában értekeztünk.
tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, kulturális sokk

Twitter - Cafepedia blog


2009.04.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Web2.0, blog, megosztás, közösségi hálózat, mi is ezek? És mi a twitter?

Azt interneten ma már nemcsak információt kereshetünk, hanem mi is tudunk másokat informálódni.

Az információ átvétel-átadás lehetõségét adta meg a web2.0. Ez a
fogalom röviden azt jelenti, hogy egy weboldalon nem csak informálódni
tudsz, hanem te is meg tudod osztani másokkal azokat az információkat,
amiket te magad hasznosnak tartasz.

tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, twitter, online
vissza az előző oldalra  
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Kérdezzen szakértőinktől
Ladics Viktória - Munka-magánélet - Ladics Viktória
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


NĂ©meth Judit - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Németh Judit
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Nagy Andrea - Coaching - Tréning - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Nagy Andrea
Coaching - Tréning
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Főszerkesztő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


PĂ©csi Ferenc - Humán források - Munka-magánélet - Pécsi Ferenc
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


SĂłs IldikĂł - Munka-magánélet - Sós Ildikó
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Schoner Vera - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Schoner Vera
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


SzabĂł Bettina - Humán források - Munka-magánélet - Szabó Bettina
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Tánczos Zsuzsanna - Humán források - Munka-magánélet - Tánczos Zsuzsanna
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Műhelymunkák
A Twitter lehetõségei
Flow and the Quality of Life 2009
Versenytárselemzés-piackutatási módszertan
Munkahelyi és magánéleti szerepek kapcsolata
A pszichológia jövõje, a jövõ pszichológiája
Forrószék archívum
Simon Cohen interview @ TEDxDanubia
Harcsa Veronika interjú a TEDxDanubián
Lang András interjú a TEDxDanubián
Benkõ Gabriella interjú a TEDxDanubián
Dr. Vicsek Tamás interjú a TEDxDanubián
The FLOW is Good Business
The Creative Context and the Good Work
HR Konferencia 2009 - A HR-es mint egészségmegõrzõ
Endorfintermelõ Apple kereskedõ
Témakör - blog, forrószék
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)