Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Szervezet-fejlesztés

Michael Jordan esete a szinkronúszással


2015.09.22. (Nincs hozzászólás) [szerző: Nagy Andrea]


Michael Jordan esete a szinkronúszással
– Avagy vezetésfejlesztés 2015-ben –

A helyzet

Sok esetben találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy bár ugyanaz a vezető ül, ugyanabban a pozícióban, amelynek neve évek óta nem változott, ugyanaz az irodája is, a cég neve és tevékenységi köre sem változott…. a kihívások, a feladatok, az elvárások azonban alapjaiban alakultak át.

Mintha csak anno egy remek kosárlabda játékost vettünk volna fel, mondjuk Michael Jordant, ma pedig már azt várnánk el tőle, hogy ugyanolyan világklasszis legyen, de már a medencében. Persze tegye mindezt külön felkészülési idő, elvonulás és tanulás nélkül, élesben „váltva”, biztonsági háló nélkül.

tovább olvasom  
  Témakörök:vezetésfejlesztés, változások

Ulrich


2013.11.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bokor Attila]


Ulrichon innen, Ulrichon túl

Közeledünk a HR BP kutatás eredményeinek bemutatásához, sokasodik a mondanivaló, és persze az izgalom is, hogy milyen visszhangra számíthatunk. Azt gondoltam, hogy előhangként az Ulrich modellről írnék röviden. Jó okaim vannak erre:

•    A HR Business Partner szerep az u.n. Ulrich féle HR szervezeti modell részeként indult hódító körútjára.
•    Az „Ulrich modell” jelenleg az egyetlen válasznak tűnik arra a kérdésre, hogy miként töltheti be a stratégiai partneri, üzletfejlesztő szerepét a HR.
•    Ugyanakkor a modell említésekor beszélgető partnereink arcán gyakran megjelent egy grimasz, vagy ejtettek el cinikus és/vagy szenvedő hangulatú megjegyzéseket.
•    Végül a legfontosabb: a kutatás során szép lassan felismertük, hogy bár mindenki „AZ” Ulrich modellről beszél, valójában azonban nagyon sokféle megoldást értenek rajta, gyakran olyant is, amelynek nem sok köze van a „guru” elképzeléseihez.
tovább olvasom  
  Témakörök:HR, Dave Ulrich, BP, Business Partner

A HR Business Partneri szerep


2013.09.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bokor Attila]


A HR Business Partneri szerep
- Egy kutatás sûrûjében -

HR Business Partner kutatás izgalmai foglalkoztatnak már hónapok óta. A téma az ablakban volt, számos HR szervezet állt át az elmúlt években a Dave Ulricha „guru” – neve által fémjelzett HR mûködési keretre.
Biztos sokaknak ismerõs a háromlábú szék modell, melynek a HR BP szerep mellett az – akár önkiszolgáló IT rendszerekkel kiegészített - szolgáltató központok (Shared Service Center - SSC) és a szakértõi központok (Center of Excellence - COE) is szerves részei. Érdemes már itt a legelején leszögezni, hogy a modellnek van egy negyedik, árnyék jellegû, ám elengedhetetlen lába is, még pedig az, hogy a vonalbeli vezetõk a korábban megszokotthoz képest sokkal több HR és People Management jellegû feladatot – akár adminisztrációt – is vállalnak fel.
tovább olvasom  
  Témakörök:HR, Dave Ulrich, BP, Business Partner

Változási folyamat


2013.05.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: Kalmár Elvira]


Ki merjük-e engedni a palackból a szellemet?
A teljes szervezetet érintõ változási folyamatok kezelése


Emlékszem a napokban egy szervezetfejlesztõ klasszikust forgatva mosolyogtatott meg a könyv elõszava, amely valamikor az 50-es években íródott , és a szervezetfejlesztés fontosságát és szükségszerûségét a gyorsan változó világgal, és az ahhoz való alkalmazkodás rugalmasságával indokolja.  Vajon ha élne a szerzõ, hogyan minõsítené a mai idõk, a világ, és a környezet változásának tempóját?

Gelei András kollégámmal gyakran tanakszunk azon, mit is jelent a szervezetfejlesztés a mai világban. Lehet-e még úgy, ahogyan a szakma nagyatyjai elképzelték, szervezetet fejleszteni? Egy alapos diagnózis után van-e idõ a tükör-tartásra, meg lehet-e tervezni a beavatkozást a folyamat elején? A tavalyi év elején éppen egy pályázati munka készítése közben döbbentem rá, hogy amire három évvel ezelõtt még volt idõ, lehetõség, hogy egy 1,5 éves fejlesztési folyamatot tervezzünk meg majd meg is valósítsuk, csak egészen apró módosításokkal, az ma már szinte elképzelhetetlennek tûnik.

A tempó, a változás tempója gyorsul. A szervezetek alkalmazkodó képessége, rugalmasságuk, akár a teljes mûködésmódot érintõ újratervezések korát éljük. Egyáltalán nem mindegy ma már, hogy egy szervezeti átalakulás milyen gyorsan valósul meg. Egy olyan módszert szeretnék bemutatni, amihez nagy és gyors változások esetén érdemes nyúlni, olyan helyzetekben, amikor senki sem tudja egészen biztosan, mi is a jó megoldás a helyzetben, csak az a biztos, hogy valamit máshogy kell csinálni, mint eddig ahhoz, hogy fennmaradjon a cég, hogy sikeres legyen.

tovább olvasom  
  Témakörök:

Vezetői elvonulás


2013.03.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: Pekár Dóra]


Vezetõi elvonulás
Adj idõt önmagadnak


Csukd be egy pillanatra a szemed és gondold végig mi mindent tettél alig két hónapja a 2012-es éved zárásáért és a 2013-as elkezdéséért?  Talán te épp azok közé tartozol, akiknek vannak visszatekintõ, az évet összegzõ szokásai és esetleg töltesz idõt az elõtted álló év megtervezésével, a célok, álmok összegyûjtésével is?


Sokat halljuk, hogy az évkezdés fogadalmakkal, elhatározásokkal indul, sokaknál akár újrakezdést is jelent. A januári tejfölszínû ködös idõ akár szimbóluma lehet a homályos évkezdésnek, annak az idõszaknak, amikor a célok-vágyak-álmok már felsejlenek, de még nem látszanak egészen tisztán.


Honnan jössz? Merre mész?


Vezetõként, biztosan foglalkoztat, hogy milyen évet zártál, sõt ezt a számok összegzik is neked. De vajon van-e alkalmad összegezni, hogy mi mindenre lehetsz büszke, hogy mi minden sikerült, és hogy mindebben mi volt a te saját szereped és mit tett a csapatod, kollégáid, beosztottaid? És az összegzést követõen vajon megteremted-e a lehetõséget, hogy megálmodd az elõtted álló évet, hogy fantáziádat akár egészen szabadon engedve elképzeld, hogy mi mindent vársz magadtól, mi minden lenne jó, ha megvalósulna? És ennek a gondolatmenetnek tulajdonképpen bárhol lehet helye az évben, nem szükségszerûen kötõdik az évkezdéshez, a kérdés inkább, hogy megteremtjük-e az összegzés és tervezés idejét szabadon, saját magunkat a középpontjába helyezve?

tovább olvasom  
  Témakörök:

Iskolapad és kultúra


2013.01.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Bokor Attila]


Iskolapad és kultúra


Nagyjából 1991 óta – akkor kérdezte meg tõlem Branyiczky Imre kollégám az egyetemen, hogy lenne-e kedvem szerepet vállalni az induló HRM képzésben – ott mocorog bennem az alapkérdés: De tényleg, kik is azok a HR-esek, és fõleg mit tesz, tehet hozzá ez a szakma a szervezetek és a nagyobb közösségek világához? Még mindig nem fogyott ki belõlem a kíváncsiság, és örömmel tapasztalom, hogy a hazai és a nemzetközi világ folyamatos változásával, mindig újabb szempontok, és egyben persze dilemmák és lehetõségek is merülnek fel e szakmai számára. Szóval biztos lesz írni való…


A rovat indulás paradox módon megérkezés élménybõl fakad. Nemrég tértünk haza ugyanis egy éves angliai családi kalandunkból. Bár nem dolgoztam ott a HR szakmában, ám sok ilyen jellegû szakmai élmény is ért, akár csak TV-t nézve, újságot olvasva, de például 3 gyermekünk iskolai – általános és gimnáziumi – élményeit kísérve is. Korábbi baráti kapcsolatok révén pedig többször találkoztunk, beszélgettünk egy ideje már kint dolgozó magyar HR-es szakmabeliekkel is. Szóval az ördög nem alszik, szinte észrevétlenül gyûltek a szakmai tapasztalatok, így gondoltam az angliai inspirációkkal kezdem ezt a rovatot.

tovább olvasom  
  Témakörök:Iskola, Képzés, HR

Vállalkozások „genetikailag” kódolt fejlődési nehézségei


2012.02.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: Rabi Sándor]


A genetika tudománya szerint már az élõlények megszületésének pillanatában adott az a genetikai kód, amely döntõen meghatározza – a környezet befolyásoló hatása mellett –, hogy mivé fejlõdik az adott organizmus. A gének kódolják azt az információt, amely alapján – fehérjék szintézisén keresztül – például a csecsemõbõl felnõtt ember lesz. Ugyanakkor a kutatók számos olyan hibás gént vagy génkombinációt azonosítottak, amelyek felelõsek lehetnek a valószínûleg jelentkezõ fejlõdési rendellenességekért.
Az analógiát alkalmazhatjuk-e vállalkozásokra? Lássuk:
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, vállalkozás

Elment a macska, cincognak az egerek


2011.11.09. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Néha egy váratlan helyzet döbbenthet rá bennünket a megszokottól eltérõ magatartás hatékonyságára.  Gyakran így van az a munkahelyi rend váratlan lazulásával is. Vajon az így nyert tapasztalatok tudatosan is alkalmazhatók?
tovább olvasom  
  Témakörök:munkahely, magatartás, szabályok

Új utak a belső kommunikációban - Legrand


2011.10.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Miként újította meg belsõ kommunikációját a Legrand Magyarország Zrt és hogyan hatott ez a vállalat mûködésére, a munkavállalók közérzetére, elégedettségére? Károlyi Lászlóval, a vállalat vezérigazgatójával Avar Eszter beszélgetett.
tovább olvasom  
  Témakörök:belső kommunikáció, dolgozói elégedettség, Legrand, kommunikációs szabályzat

„Mi a frász folyik itt?” – a csoportdinamikai módszer az Én szemüvegemen keresztül.


2011.09.13. (Nincs hozzászólás) [szerző: Molnár Attila]


Ebben a cikkben szeretnék röviden a csoportdinamikai módszerrõl és az ebben a szemléletben tartott tréning-élményeimrõl írni, mert úgy érzem, a szakmán belül sincs igazán jól megfogható helye ennek a módszernek. Máig elég sok vita zajlik arról, hogy ez vajon jó-e, kinek jó és miért. Nem szakmai állásfoglalást akarok itt megfogalmazni, egyszerûen csak egy szakmabeli vagyok, aki saját élményein keresztül kíván bemutatni valamit.
Provokálni fogok, mivel maga a módszer is igen provokatív, sõt, a hatásosságának ez az egyik legfõbb eszköze.
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, csoportdinamika, tréning

Kelet-Európában nem működik az 5S?


2011.09.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: Dallos Péter]


"Az 5S rendszer a leghatékonyabb eszköz a vállalati kultúra fejlesztése,
illetve a dolgozók motiválásának érdekében",  – olvashatjuk a Lean
filozófiát bemutató könyvekben. A legtöbben azonban az ilyen szövegeket
olvasva csak legyintenek:"Az ilyen állítás semmi újat nem nyújt, mi is
használjuk az 5S-t, lefutott téma..." Írásom végigolvasását leginkább az
az ilyen és hasonló vélemények megfogalmazóinak ajánlom.
tovább olvasom  
  Témakörök:vezetés, vállalati kultúra, szervezet

Hol vannak az 5. Szintű vezetők?


2011.09.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Kovács Eszter]


Lenyûgözõ szerénység, megrendíthetetlen eltökéltség és a végrehajtáshoz
szükséges akarat. Lényegében „csak” ennyi kell ahhoz, hogy valakibõl
kiemelkedõ vállalatvezetõ legyen. Ilyen emberre van szükség ahhoz, hogy
egy egyszerûen jó céget kiválóvá alakítson. Jim Collins, a Jóból kiváló címû könyv
szerzõje és csapata 15 ezer munkaórát áldozott arra, hogy megválaszolja
a kérdést: „Lehet-e kiváló cég egy jó cégbõl, és ha igen, hogyan? Vagy
lehetséges, hogy ’a csak jó’ gyógyíthatatlan betegség?” A Fortune 500
listán szereplõ cégek közül mindössze 11 kiválót találtak. A könyvben
ezek sikerének a kulcsát keresték.
tovább olvasom  
  Témakörök:vezető, személyiség, szervezet

Csináld, kezdd el, hagyd abba!


2011.08.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


A „hogyan adjunk konstruktív visszajelzést” problémaköre kedvenc témáim egyike. Nap mint nap látom, hogy egy-egy jól megfogalmazott visszajelzéssel szárnyakat adhatunk a munkatársaknak, de ugyanez fordítva is igaz, a destruktív kritika látványosan vissza tudja vetni a teljesítményt Ezek után érthetõ, ha felvillanyozott a Harward Business Review egyik múlt heti blogbejegyzése, melyben Thomas J. DeLong a visszajelzés egy lehetséges megközelítését mutatja be.
tovább olvasom  
  Témakörök:vezetés, vezetői felelősség, motiváció

Szereprétegek a vállalkozásban


2011.08.05. (Nincs hozzászólás) [szerző: Rabi Sándor]


A vállalkozó felveszi elsõ alkalmazottját. Hamarosan visszaigazolódik, hogy döntése helyes volt: a munkatárs szorgalmasan dolgozik, jól teljesít. A vállalkozó és alkalmazottja között szoros kapcsolat alakul ki. A vállalkozó a munkatársára építi az üzlet egy részét, még kedvezményeket is ad neki. „Baráti” viszony alakul ki kettejük között – a vállalkozó így érzi. A kötõdés erõs lesz, már túlmutat a munkahelyi kapcsolaton. … A vállalkozót porig sújtja, amikor a munkatárs egyszer csak felmond egy jobb munkalehetõség reményében. A vállalkozó ezt személyes sértésnek veszi, cserben hagyták. „Becsapta egy olyan, akiért nagyon sokat tett!” Vége a barátságnak is!

Jogos-e a vállalkozó felháborodása? A választ egy olyan modell tükrében keressük meg, amely felosztásában a vállalkozó kapcsolati viszonyulásaira fókuszál.
tovább olvasom  
  Témakörök:vállalkozás, vezetés, szerepek

Öreg néne őzikéje és a personal branding


2011.07.21. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


„Mátra alján, falu szélén lakik az én öregnéném....” kezdtem el a mai
esti mesét, és mire a gyerekeknek elaludtak, bennem megfogalmazódott a
gondolat: Öreg Nénétõl érdemes volna egyet s mást eltanulnunk a
márkaépítés rejtelmeirõl.
tovább olvasom  
  Témakörök:personal branding, marketing, módzsertan

Legjobb gyakorlatok: közösségépítő ebéd a munkatársaknak


2011.07.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Tapasztaltad már, hogy 11 és 2 óra között képtelenség összeszervezni egy megbeszélést, mert az érintettek közül valaki biztosan” kint” ebédel éppen? Erre a problémára talált megoldást egyik kisvállalati ügyfelünk: a munkatársak (35 fõ) számára a cég fizeti a közösen rendelt ebédet
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetefejlesztés, szervezeti kultúra, csapatépítés

Mit tegyünk, ha egy kulcsemberünk menni készül?


2011.06.28. (1 db hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Itt a recesszió nem megy túl jól az üzlet. Persze a munkaerõpiac sem dübörög, ezért sok vezetõ abba a hitbe ringatja magát,  hogy ha valamikor, hát most nem kell azon izgulnia, hogy kulcsembereit elhalássza a konkurencia…
tovább olvasom  
  Témakörök:kulcsember, menedzsment, hitelesség, vezetés

Bizonyíték kell, nem ígéret…


2011.06.20. (Nincs hozzászólás) [szerző: Kovács Eszter]


…mondja ezt egy jól ismert férfi-termékmárka szlogenje. Valahol így van ezzel minden munkáltató is, amikor új munkatársat akar felvenni – és hát így vannak ezzel a leendõ munkatársak is az új céget illetõen.
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezet, személyiség, kiválasztás

„Az a hülye ügyfél...” – Az ügyfél lenézése, mint a fejlődés gátja


2011.06.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Sok cégnél megfigyelhetõ a "kétarcú" ügyfélkezelés. A szemtõl szembe készségesen, vagy akár kedvesen viselkedõ munkatársak egymás között "eleresztik" magukat és gyakran igen kritikusan, vagy akár becsmérlõen nyilatkoznak az ügyfelekrõl. Az ilyen viselkedés nem csak egyszerû tiszteletlenség, hanem súlyos veszélyeket hordoz a szervezetre nézve is.

tovább olvasom  
  Témakörök:ügyfélkezelés, szervezeti kultúra, kommunikáció

Első Webinárium, avagy - A szervezetet nézd, ne az egyént!


2011.04.20. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Lead: Valódi szervezetfejlesztésre akkor van esély, ha a hálózatokban nem az egyénekre fókuszállunk, hanem felismerjük a nagyobb, szervezeti szintû mintázatokat, és ezeket értelmezzük. Olyan ez, mint amikor túl közelrõl nézzük a tévét, és csak színes pontokat látunk, ám a lényeg elvész. Ha viszont eltávolodunk a képernyõtõl, és nem a pontokat figyeljük, hanem a teljes képet, akkor hirtelen értelmet nyer a látvány.

Hálózatkutatás

Évekkel ezelõtt, amikor elõször kezdtem szervezetek kapcsolati hálózataival foglalkozni, borzasztó izgalmasnak találtam, a hálók aprólékos bogarászását. „Érdekes, hogy Gábornak senkivel sincs kapcsolata, nem is gondoltam volna!” „Húú, de népszerû Józsi, rengeteg kölcsönös kapcsolata van, látszik, hogy õ a csapatban a sztár.”

Amikor szervezeti hálózatkutatási projekteket indítunk, gyakran ugyanezt a lelkesedést látom az ügyfelek szemében. „De jó, most végre megtudhatjuk, ki hol van a rejtett hálózatban! Megtudhatjuk, hogy kivel mit kell csinálnunk.” Liz példája, ahol a szervezeti hierarchia alján lévõ sales munkatárs, mint egy pók, ül a szervezet informális hálójának közepén szinte minden vezetõt megmozgat: de jó volna megtudni, hogy kik nálunk a „Liz-ek”, illetve kik azok, akik a hálózat szélére szorultak.

tovább olvasom  
  Témakörök:webinárium, szervezetfejlesztés, hálózatkutatás

Webinárium - avagy a szabad információáramlás diadala


2011.04.11. (Nincs hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


WebináriumA webinárium nem más, mint egy online szeminárium, vagy más néven: e-szeminárium. A magyar nyelvben nincs erre egységesen elfogadott szó. Legalább olyan nehezen honosítható, mint mondjuk az e-learning.

Mit is jelent a HR Cafe számár a webinárium?
Számunkra egy olyan platform, ahol a szabad információ áramlást emeljük piedesztálra. Szeretnénk egy olyan tudásmegosztó fórumot létrehozni, ahol a - TED eszméhez hasonlóan - terjeszteni való ötleteket és eszméket prezentáljuk, szakértõk és véleményvezérek tolmácsolásában, az interaktivitás köntösébe bújtatva.

A web2 - mint interaktív közeg - lehetõvé teszi a valós idejû kommunikációt, gyakorlatilag végtelen számú felhasználó között. Olyan élményt nyújt, mint egy egyetemi, vagy egy TED elõadás, ahol a prof/elõadó a katedráról beszél a hallgatóihoz, azzal a különbséggel, hogy a hallgatók ebben az esetben tetszõleges földrajzi lokációban ülnek.
tovább olvasom  
  Témakörök:webinárium

Az újonnan belépő középvezető nehézségei


2011.03.30. (Nincs hozzászólás) [szerző: Rabi Sándor]


szervezetfejlesztésA növekedésnek indult kisvállalkozásoknál a forgalom emelkedését rendszerint követi a létszám emelkedése is. 15-20 fõ felett (50 fõnél már mindenképpen) egy új középvezetõi szint belépése elkerülhetetlen. A vállalkozás vezetõje addig közvetlenül egy kézben tartotta az irányítást, de a létszám emelkedése miatt kénytelen középvezetõkön keresztül vezetni a szélesebb munkatársi gárdát. Az új középvezetõ kikerülhet a szervezet által kinevelt emberek közül, de lehet új belépõ is. Az új belépõ középvezetõnek sok nehézsége adódhat magával a felsõvezetéssel, de a munkatársak irányában is. A bejegyzésben az alárendelt csapattal kapcsolatos problematikával foglalkozunk kicsit
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés

Kedves HR munkatárs, Kedves Vezető


2010.12.13. (4 db hozzászólás) [szerző: Kovács Eszter]


Boldog vagy?Te, aki most ott ülsz a számítógép elõtt, és e sorokat olvasod, tudod-e, hogy az egyik legjobb embered, munkatársad, miért kérte a múltkor, hogy hamarabb elmehessen a munkából, vagy miért ért vissza késve az ebédszünetrõl?

Biztos vagy benne, hogy amikor azt mondja, hogy orvoshoz vagy hivatalba megy, tényleg ott is van?

Biztos vagy benne, hogy õszinte, és akkor nem éppen egy felvételi beszélgetésen ül, vagy egy fejvadásszal találkozik?
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, hr, fejvadász

A vizualizálás ereje avagy a jövő térképe


2010.11.09. (Nincs hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


Hálózatkutatás
Sabine Soeder, munkáját viszonylag egyszerûen el tudom magyarázni: lerajzolja, amit mondok. Elcsépelt talán, hogy egy kép többet mond ezer szónál. Közhelyes, de igaz, hogy azért, mert valami közhely, még lehet igaz. :) Ez esetben ez fokozottan igaz. 

Sabinével az ODWS-en találkoztam. Másfél órás elõadásokat jelenített meg képileg. Tette mindezt élõben, az elõadással egy idõben, mintha csak jegyzetelne. Olyan profizmussal, hogy az elkészült képek alapján akár egy külsõs szemlélõ is képes lehet reprodukálni a témát, mintha egy összegzést olvasna róla. Akkor azt gondoltam, hogy erre születni kell és "földi halandó" által ez nem, vagy csak nagyon nehezen elsajátítható készség. Sabine azonban kísérletet tett arra, hogy egy workshop keretében átadja ennek a tudásnak az alapjait. Érdekes tapasztalat a végeredmény, szeretettel ajánlom mindenkinek a figyelmébe az ott készült videót. De menjünk egy kicsit mélyebbre a vizualizáció témájában...
tovább olvasom  
  Témakörök:vizualizálás, hálózatkutatás, jövő kutatás

Itay Talgam az üzlet karmestere


2010.08.30. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Amikor a Szervezetfejlesztõk Világkonferenciáján (ODWS) találkoztunk, egybõl éreztem, hogy Itay Talgam egy számomra különleges ember. A vele való beszélgetésemet követõen meg is tudtam fogalmazni, hogy miért is kedvelem annyira az olyan kevert karaktereket, akik valamennyire mûvészek is. Azt hiszem attól élveztem nagyon Itay társaságát, hogy kapcsolata van az élet olyan mélységû részleteivel, amitõl a vele való beszélgetés során pontosan érzed az elsõre nem összefüggõnek tûnõ részletek olyan kapcsolatát, amin megéri mélyebben elgondolkodni.
Nagy örömömre szolgál, hogy megoszthatok néhány percet az olvasókkal is az Õ társaságából az alábbi beszélgetésünk videofelvételének segítségével.Ezt követõen már érthetõ, hogy sokan várják, hogy a jövõ héten azt is megmutassam, mit hozott a Szervezetfejlesztõk Világkonferenciájának (ODWS) résztvevõi számára 2010-ben Budapestre.

Update: a karmester nagysikerû elõadása elérhetõ a forrószék archívumban.tovább olvasom  
  Témakörök:ODWS, szervezetfejlesztés, konferencia

Főnök nélkül - önszerveződő szervezetek - ODWS kedd + szerda


2010.08.25. (Nincs hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


ODWSKépzeld el, hogy nincs fõnököd, vagy éppen azt, hogy nincs beosztottad, mindenki egyenlõ a vállaltnál. Meg van?

Akkor most képzeld el, hogy nincsenek osztályok. Nincs HR, nincs értékesítés, nincs marketing, nincs semmi külön bontva. Meg van?

Aztán képzeld el, hogy a szervezet minden egyes projektnél önszervezõdve új formát ölt. Ok?

Akkor most képzeld el mindezt 180 emberrel… Szerinted sikeresen mûködhet egy ilyen szervezet? A válasz igen! Hogyan?
Hmmm, na ezt már nehezebb elképzelni…
tovább olvasom  
  Témakörök:ODWS, szervezetfejlesztés, konferencia

ODWS 2010 - Hétfő


2010.08.23. (Nincs hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


ODWS 2010A mai nappal hivatalosan is elindult a szervezetfejlesztõk nemzetközi konferenciája, melyet elsõ alkalommal rendeznek meg, idén éppen Magyarországon. Az rendezvény pikantériáját adja, hogy a 25 éves IODA is itt ünnepli születésnapját.  Azoknak akik kilátogatnak a neves eseményre, tartalmas szórakozást kínálnak a szervezõk. Azok akik szeretnének kilátogatni de még nincs jegyük, egyszerûen csak menjenek a Marriot Hotel bálterme elõtti regisztrációs pulthoz és váltsanak napi jegyet, vagy vegyenek részt nyeremény játékunkon, ahol napi jegyet lehet nyerni a holnapi napra. Akik pedig valamilyen oknál fogva nem tehetik meg, hogy ott legyenek, kövessék online beszámolónkat az eseményrõl és kövessék velünk élõben.

Mint az egy elõbbi posztból kiderül, a több napos eseményt három nagy részre lehet bontani. Az elsõt, az ünnepélyes megnyitó gálát augusztus 20-án, már magunk mögött hagytuk. Igazán jól sikerült, jó hangulatú este volt. Most a hangsúly a Summiton és a Mesterkurzusokon van. Utóbbiakról összefoglaló jellegû beszámolóval jelentkezünk kedd reggel 9 órától, a "Super session" keretében, még elõbbiekrõl  összesen 4 etapban jelentkezünk a mai és a holnapi nap folyamán élõben és éppen ez adja a játékunk apropóját.

Ingyen belépõt nyerhet a keddi napra az az olvasónk, aki a szavaz arról, melyik elõadást streameljük online, a HR Cafe oldalán az alábbiak közül. A szavazatokat emailben tudjátok leadni itt, bõvebben az elõadásokról pedig ezen az oldalon olvashattok.

Mi is történik most? Valójában a rendezvény harmadik, de csak második publikus napjánál tartunk. Az elsõ két nap csapattá kovácsolódott, jó hangulatú, mosolygós emberek fogadtak. Nyomát sem látni a non-profit rendezvényeken megszokott, kicsit suta bandukolásnak, bár a háttérben nagy a sürgés forgás, ebbõl a résztvevõk semmit sem érzékelnek. A javarészt külföldiekbõl álló csoportok jó kedélyûen társalogva vonulnak helyszínrõl helyszínre. Szívesen elegyednek beszédbe bárkivel, úgy szakmai mint egyéb témákról jólesõ nyitottsággal, közvetlenséggel beszélgetnek és ez nagyon jó alapot biztosít az elkövetkezõ napokban szükséges konstruktivitásnak és kreativitásnak. Más az atmoszféra és más hangulat, mint egy átlag magyar rendezvényen. Röviden: jó itt! Izgalommal várom az elsõ elõadást, amit ti is figyelemmel kísérhettek ha velünk tartotok ma 15:00 és 17:00-tól.

Addig is szavazzatok, egy napijegy vár gazdára!
tovább olvasom  
  Témakörök:ODWS, szervezetfejlesztés, CSR, konferencia

Social Impact - avagy mire jó az ingyenes szervezetfejlesztés


2010.08.18. (Nincs hozzászólás) [szerző: Avar Eszter]


Persze, persze, jó dolog a CSR, fontos a társadalmi felelõsségvállalás, csak most éppen nincs rá idõm. Majd talán jövõre... Társadalmi Felelõsségvállalás

Ezt mondogattam magamnak tavaly, meg tavaly elõtt is. Aztán mindig utolért a Pató Pál Úr effektus. Pedig régebben, három-négy évvel ezelõtt még nagyon komolyan vettem a társadalmi felelõsségvállalást. Egy-egy non-profit szervezet ingyenes fejlesztése mindig bele kellett hogy férjen az életembe.
Csak hát ez az, amire most már végképp nincs energiám, gondoltam egészen egy hónappal ezelõttig. Aztán az ODWS Social Impact Projektjének hála rájöttem, hogy pont fordítva áll ez az energetikai képlet: hihetetlen, hogy mennyi energiát nyerek ebbõl az ingyen végzett szervezetfejlesztési munkából!

[Mi az a Social Impact Projekt?

Az OD Word Summiton résztvevõ tanácsadók közül magyarok és külföldiek egyaránt vállalkozhatnak arra, hogy valamely hazai non-profit szervezetet ingyen fejlesztenek. A jelentkezõ magyar és a külföldi szakértõkbõl tanácsadó párok alakulnak, s az így kialakuló kis szervezetfejlesztõ csapatok segítik a projektre jelentkezõ egyesületek és alapítványok valamelyikét.]
tovább olvasom  
  Témakörök:ODWS, szervezetfejlesztés, CSR, társadalmi felelősségvállalás, konferencia

ODWS 2010 - Nemzetközi szervezetfejlesztési konferencia, kontra társadalmi felelősségvállalás


2010.08.09. (1 db hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]


OD World Summit 2010Mikor elõször olvastam az OD World Summit 2010 konferenciáról nem igazán értettem miért, kinek, kik, hol, hogyan rendezik meg. Utánajártam hát az ügynek és szimpatikus emberek szimpatikus kezdeményezését találtam a színfalak mögött. Ez nem egy szervezet ami idõrõl-idõre konferenciákkal rukkol elõ, hanem egy non-profit tömörülés akik - vagy 60 fõvel - egy színvonalas szakmai rendezvényt készítettek elõ, több hónap kitartó munkájával. Az a tény, hogy - rugalmasan igazodva a hazai történésekhez - társadalmi felelõsségvállalás terén is példát mutatnak egy Augusztus 20-i party megrendezésével, melynek szponzori jegybõl befolyó bevételét az árvízkárosultaknak ajánlották fel, még szimpatikusabbá tette õket.

Ennél kevesebb is elég lett volna ahhoz, hogy a magunk módján az ügy mellé álljunk és teljes mellszélességgel támogassuk. A következõ 12 napban - ugyanis ennyi van hátra a megnyitóig - folyamatosan tudósítunk az elõkészületekrõl, a témákról, az elõadókról és mikrofonvégre kapjuk õket. Természetesen a konferencián is ott leszünk és egyes kerekasztal beszélgetéseit élõben is elérhetõvé és interaktívvá tesszük, illetve rögzítjük. Röviden: igyekszünk minél többet megmutatni a rendezvénybõl.

Amit biztos, hogy nem fogunk tudni visszaadni, azok a mesterkurzusok és a megnyitó party. Neked van már belépõd?

tovább olvasom  
  Témakörök:ODWS, szervezetfejlesztés, CSR, társadalmi felelősségvállalás, konferencia

Online piaci körkép


2010.07.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az online lassan olyan, mint a méz: édes varázs, amely állagának köszönhetõen szép lassan mindent beterít, ahová elér. Egy egész élõvilág Online piaci korkep 2010tápláléka. Függõséget okozó aranyló nedû. Az elõállításhoz, speciális készségekre, képességekre épülõ, rendszerezett csoportmunkára van szükség. Ha megszûnne, azzal megbomlana az ökoszisztéma és lassan átalakulna az élõvilág.
A különbség annyi, hogy ebben a  történetben minden szereplõ tudja, hogy pontosan ki és mit, miért csinál.

A gazdaság új üzenete a fogyasztói társadalom felé az, hogy minél intenzívebben integrálódik az információs technológia az életünkbe, annál sikeresebbek és életképesebbek lehetünk az online immár az önmegvalósítás eszköze. Mindenkinek döntenie kell arról, hogy mikor, hol és milyen szinten válik az információs társadalom szereplõjévé.

Az “Online piaci körkép 2010” a hazai online iparág fõbb jellemzõibe ad nem minden részletre kiterjedõ betekintést. Az online világ tényadatait, specialitásait, fõbb karakterjegyeit, az újonnan kialakuló szerepköröket, az azokat építõ karakterjegyeket, a hagyományos üzlet és az online ipar összefüggéseit és elhatárolódásait taglalja 14 tapasztalt online szakember személyes interjújával tarkítva.

A 2010 szeptember hónapjában induló kerekasztal beszélgetés-sorozat fõszereplõi a hazai online iparág meghatározó és véleményformáló szereplõi lesznek. Az aktuális részletekrõl hírlevelünkben idõben tájékoztatjuk olvasóinkat. Addig is ajánlom mindenki figyelmébe online témában készült eddigi video tartalmunkat.

Kellemes szórakozást,

tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, online

„Kell egy csapat!” - Az együttműködés üzleti ereje


2010.06.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HálózatkutatásVajon üzletileg jobban teljesít egy olyan bankfiók, ahol a munkatársak megosztják egymással a tapasztalataikat, tudásukat és segítik egymást a munkában? Lefordítható-e üzleti haszonra az együttmûködés? A válasz mindkét esetben, igen. Az iwiw, a Facebook és a hasonló social network alkalmazások megjelenésével egyre gyakrabban esik szó kapcsolati hálózatainkról. Személyes kapcsolatainkon túl, azonban a hálózatok, markánsan jelen vannak az élet számos más területén is, többek között az üzleti világban, a céges szervezetekben.  

A HRCafe-n már esett szó a hálózatkutatásról általánosságban és szervezeten belüli változásokhoz kapcsolódóan. Az elkövetkezõ néhány blog bejegyzésemben egy-egy esettanulmányon keresztül mutatom be a hálózatkutatás alkalmazási lehetõségeit vállalati közegben.
tovább olvasom  
  Témakörök:hálózatkutatás, hatékony szervezet

Ej, ráérünk arra még?


2010.04.22. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


SzakadékPató Pál Úr szavajárását nyilván nem kell megmagyaráznom senkinek Magyarországon és ezt a mentalitást jól ismerjük. Ezt az érzést az üzleti világban is átélhetjük nap mint nap és errõl írt könyvet-Knowing-Doing Gap, The: How Smart Companies Turn Knowledge into Action címmel-két amerikai szerzõ, Jeffrey Pfeffer és Robert I. Sutton, akik a Stanford egyetem professzorai. A könyv címe sokatmondó, a „Tudás-Cselekvés közötti szakadék jelensége” avagy hogyan ültethetjük át a tudást a gyakorlatba.  Szabadabb fordításban, "Hogyan hidalhatjuk át az elméleti tudás és a gyakorlati alkalmazás közötti ûrt, ami akkor jelentkezik, ha tudjuk, hogy cselekednünk kellene és változásra van szükség, de valamiért mégsem történik semmi."
Soha nem gondoltam volna, hogy errõl 280 oldalas könyvet lehet írni 8 fejezetben, de szerintem van létjogosultsága a felvetésnek.
tovább olvasom  
  Témakörök:Szervezetfejlesztés, változás

Szervezeti mélyfúrás élőben.


2010.03.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Az elmúlt hetekben két alkalommal is górcsõ alá vettem egy-egy blog formájában a szervezeti kultúra témakört. A szervezeti kultúra mérése, kutatása és a magyarországi szervezeti kultúrák sajátosságainak elemzése nagy érdeklõdést váltott ki a Hrcafe olvasói között. Örömmel számolok be arról, hogy a mai naptól egy mûhelymunka is segíti a téma iránt érdeklõdõket, ami elérhetõ a Hrcafe oldalon. Jó hír az érdeklõdõknek, hogy március 17-én, szerdán 16 órakor élõ forrószék beszélgetés keretében a Hrcafe forrószék adás vendége lesz Zsikla Gábor, a Human Synergistics Hungary ügyvezetõ igazgatója, akivel a szervezeti kultúra kutatás eredményeirõl és a magyarországi kihívásairól beszélgetünk. A kedves HRcafe olvasók élõben tehetnek fel kérdéseket a vendégnek, amire ezúton is buzdítok mindenkit. Természetesen késõbb az archívumban is elérhetõ lesz a beszélgetés vágott verziója.

tovább olvasom  
  Témakörök:Szervezeti kultúra, szervezetfejlesztés

Kooperatív tanulás avagy átszabható-e a magyar csokornyakkendő?


2010.03.01. (12 db hozzászólás) [szerző: ]


KooperációVan-e összefüggés Karinthy Frigyes Tanár Úr kérem címû zseniális darabja és a mai magyarországi szervezeti kultúra között ? Szerintem a válasz egyértelmû igen és ezt szeretném megosztani a kedves olvasókkal. Teszem ezt persze a tévedés kockázatával és remélem legalább annyian hozzászólnak majd ehhez a provokatív íráshoz, mint azt tették a "Magyar csokornyakkendõ és a kék stratégia"  blog kapcsán. Azóta, hogy beszámoltam a magyar szervezeti kultúra kutatás eredményeirõl sokat törtem a fejem azon, hogy mi lehet az oka ennek a sajátos formájú csokornyakkendõnek és mit lehet tenni egyénileg és közösségben annak érdekében, hogy ez változzon. Meggyõzõdésem, hogy az alapoknál kell kezdenünk. Életünk elsõ 6-14 éve alatt felszedjük magunkra azokat a szociális, kulturális alapokat, ami aztán meghatározó lesz egész életünkben.
tovább olvasom  
  Témakörök:Szervezeti kultúra, szervezetfejlesztés

Változások hálójában


2010.02.18. (3 db hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik internetes fórumban olvastam egy tapasztalt vezetési tanácsadó bejegyzését, azzal kapcsolatban, hogy ki mit tart a legfontosabb dolognak a szervezeti változások kezelése kapcsán: „kommunikálj, kommunikálj, kommunikálj!” hangzott a válasza. A hírlevelek, formális prezentációk azonban gyakran nemhogy segítenek a változások elfogadtatásában, hanem még több találgatásra, bizonytalanságra adnak okot.

Néhány évvel ezelõtt egy Magyarországon mûködõ termelõ vállalat felsõvezetõi nem értették, hogy a vidéki gyáregységekben dolgozó  munkatársak körében miért terjedt el az a pletyka, hogy pár hónapon belül komoly leépítések várhatóak a cégnél. A szervezeten belüli információs hálózat vizsgálata feltárta, hogy a két felsõvezetõi szint egymással intenzíven kommunikált a vállalaton belüli változásokról, de a gyárakban dolgozó vezetõkhöz ezek az információk már nem jutottak el. Tipikus jelenség, amikor az információk a középvezetõi rétegnél elvesznek. Ahogyan az lenni szokott, információk hiányában az emberek gyártanak maguknak híreket. Ebben élen járt a vállalat munkavédelmi megbízottja, akitõl – ahogyan felmérésbõl kiderült – a legtöbben „értesültek” a szervezeten belüli változásokról. Mivel a munkavédelmi kollégának nem volt kapcsolata a menedzsmenttel, ezért olyan információkat terjesztett, amelyek csupán saját megérzéseire támaszkodtak.

tovább olvasom  
  Témakörök:hálózatkutatás, szervezetfejlesztés

Magyar csokornyakkendő és a kék stratégia


2010.02.12. (9 db hozzászólás) [szerző: ]


Elõre leszögezem, hogy a magyar csokornyakkendõ nem piros-fehér-zöld színekben pompázik jelen olvasat szerint, hanem a Perfekcionizmus-Alkalmazkodás kultúra dominanciáját jelenti. Szeretném szembesíteni magunkat és a magyarországi cégek vezetõit és alkalmazottait azzal, hogy milyenek is vagyunk mi, magyarországi szervezeti kultúrák.
Korábbi írásomban részleteztem már, hogy létezik egy módszer-OCI-, aminek a segítségével mérhetõ-Circumplex modell- egy vállalat szervezeti kultúrája. Egy vállalat szervezeti kultúrája és a hosszútávon fenntartható ügyfélelégedettséggel járó hatékony, sikeres mûködése között összefüggés van, amit az angolszász országokban régóta kutatnak és publikálnak.
A Human Synergistics magyarországi csapata 100 magyar cég és több, mint ezer fõ bevonásával egy hazai kutatást hajtott végre, melynek eredményei sok tanulsággal szolgálnak számomra. A kutatási adatok feldolgozása után összeállt a magyarországi szervezetek Circumplex modellje, ami egy csokornyakkendõre hasonlít, ahol az egyik vége az agresszív/defenzív stílus domináns jelenlétére utal, míg a másik vége a passzív-védekezõ stílus jegyeit hordozza, miközben ezekhez képest elenyészõ mértékben van jelen a konstruktív stílus.
tovább olvasom  
  Témakörök:Szervezeti kultúra, szervezetfejlesztés

Lean menedzsment és a karcsú kultúra


2010.01.29. (3 db hozzászólás) [szerző: ]


lean managementMár 2 hete olvasgatom a szakirodalmat és szörfözök a külföldi és magyar szakmai portálok között. Talán nem volt hiába, mert sikerült legalább egy figyelemfelkeltõ címet írnom :-) Az olvasók egy jelentõs részének a lean szervezet és lean menedzsment az ismeretlenség homályába vész, hiszen aki tükör fordítással próbálkozik, az elképzel maga elõtt egy anorexiás vállalatot, ami nem sok jóra vezet. Honnan is indult ez a bizonyos sovány/karcsú szervezet és a lean kultúra? 1985-ben három elszánt ember elindított egy nemzetközi kutatási programot az USA-ban, aminek célja a jármûgyártás fejlõdéséhez szükséges eszközök, módszerek és lehetõségek felmérése volt. A kutatás eredményeként 116 tanulmány készült és született egy könyv ("The Machine That Changed The World"), ami elindította a “lean” forradalmat.A kutatás eredményei megdöbbentõek voltak...

tovább olvasom  
  Témakörök:Változásmenedzsment, átszervezés

A nemzetközi helyzet fokozódik!


2010.01.22. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Szomorú statisztikát közöltek le az online gazdasági portálok pár napja. 2009-ben 44%-kal nõtt a végelszámolások száma 2008-hoz képest és összesen 14,002 vállalkozás volt érintve, míg a felszámolások száma elérte a 15 ezret, ami 30%-os bõvülést jelent 2008-hoz képest.
Kik voltak az érintettek? Az eljárás alá vont vállalkozások döntõen a 20-300 milliós ft forgalmú magyar tulajdonú kis és közepes cégek közül valamint a mikrovállalkozások körébõl kerültek ki. Az építõipari cégek érintettsége nem meglepõ. A válság egyrészt õket érintette leginkább, másrészt itt található a legtöbb olyan magyar KKV szektorban tevékenykedõ vállalkozás, akiknek nincsenek tartalékai és máról holnapra élnek. Meglepetés, hogy a fizetésképtelenségi eljárások 24%-át kis-illetve nagykereskedelmi cégek tették ki.
tovább olvasom  
  Témakörök:Válság, KKV, átszervezés

Ahol az információ nem csak hatalom, hanem a túlélés eszköze is


2010.01.15. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


terjeszkedés a régióbanA régióban való terjeszkedés legnagyobb kihívása a kulturális különbségekben rejlik. Nagyon nehéz sztenderdek szerint eljárni úgy, hogy az emberek kultúrája,  értékrendje ennyire különbözik. Közép Kelet Európa vezetõ politikusai mind a kommunista érában nõttek fel, a gazdaság szereplõi és a döntéshozók is emlékeznek még ezekre az idõkre. Ugyanakkor a rendszerváltás és az ezzel járó változások üteme országonként különbözõ volt. Más idõben és ritmusban történtek meg.

Ez azt jelenti, hogy a mai 30-as generáció más szülõi mintákból, gyerekkori emlékekbõl, akkor felépített és azóta is hordozott értékrendek alapján építkezik. Ezt tarkítja még  sok étkezéssel, napi szokással kapcsolatos kulturális különbség is. A mindennapokat másként megélõ személyiségek, külön-külön egy-egy individuális világot jelentenek. Gyakran a média ereje sem elég ahhoz, hogy a fogyasztási szokásokat homogenizálja. Ebbõl kiindulva nem csodálkozhatunk, hogy a gazdaság szerkezete, az oktatási struktúrák, az emberek motivációja, a vásárlás elõtti és közbeni magatartás különbözik. Az érdekes az, hogy ez nem titok. Cégek mégis azt gondolják, hogy ugyanaz a modell mûködik máshol is, ami valahol sikeres volt. És ekkor jön a rácsodálkozás
tovább olvasom  
  Témakörök:terjeszkedés a régióban, piackutatás, versenytárselemzés stratégia, probléma

Boldog Új Évet !


2010.01.07. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Minden kedves Hr cafe olvasónak sikeres és boldog új esztendõt kívánok. Tegnap megtudtam egy kollégámtól, hogy a kínai horoszkóp szerint 2010 a tigris éve lesz és 2009 az ökör éve volt. :-) Sajnos nem vagyok jártas a horoszkópok világában de a téma szakértõi szerint küzdelmes, izgalmakban gazdag és drámai év elé nézünk. Jó hír, hogy a kínai naptárban február 13-án kezdõdik a tigris éve, tehát addig nem lesz dráma :-)
Az új év kapcsán szokás újévi jó kívánságokat megfogalmazni, fogadalmat tenni és összegezni az elmúlt esztendõt.
tovább olvasom  
  Témakörök:Szervezetfejlesztés, change menedzsment

A tervezett cégeladás két lehetséges indoka


2009.12.17. (Nincs hozzászólás) [szerző: Vojnits Bálint]


cégeladásTapasztalatom szerint azok a vállalkozók akik cégeladáson gondolkodnak, alapvetõen két csoportba sorolhatók. Az elsõ csoportba tartoznak azok a vállalkozók, akik amikor már elkezdenek egy vállalkozást, azt már az elején tudatosan eladásra szánják. Ezekre a vállalkozásokra a folyamatos és nagyon tudatos kommunikáció jellemzõ. Minden gazdasági helyzetben és pillanatban tudják, hogy kommunikálják cégük erõsségét, lehetõségeiket és igyekeznek a gyenge pontokat háttérben tartani, illetve a nyilvánvaló veszélyekre azonnali megoldásjavaslatot tenni. Ezen túl a potenciális vevõket is jól ismerik és pontosan tudják, hogy mit keres a piac. Azt is fel tudják mérni, hogy stratégiai befektetõt keresnek – vagyis ugyanazon a piacon egy olyan nemzetközi céget, aki akvizícióval terjeszkedik – vagy pénzügyi befektetõt – akinek nincs szakmai háttere, mindössze a pénzügyi haszonszerzés reményébe fektet be cégekbe.

Ezzel a tudatossággal építkezõ vállalkozók csoportjába azonban kevesen tartoznak. Hogy is lehetne ez másként ilyen fiatal, egyáltalán nem vállalkozásbarátnak mondható és kiszámíthatatlan gazdasági környezetben, mint a miénk?
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, cégeladás, probléma

Mérhető-e a szervezeti kultúra?


2009.12.10. (3 db hozzászólás) [szerző: ]


A kérdés nem költõi és válaszom határozott igen. A válasz érdekesnek tûnik elsõ hallásra, mert az ma már triviális, hogy az egyén/csoport,vállalat teljesítményét  multisan szólva a KÁPÉÍT” mindenhol jegyzik. A többség tisztában van a szervezeti kultúra hatékonyságra gyakorolt hatásának jelentõségével is. Azt is tudjuk, hogy teljesen más szervezeti kultúrákról beszélünk egy kis online cég esetében, egy állami tulajdonú nagyvállalatnál és egy svéd multinacionális cég magyarországi leányvállalatánál. Viszont hogyan mérjük számokban a szervezet által elfogadott, közösen értelmezett elõfeltevések, értékek, meggyõzõdések, hiedelmek rendszerét vagyis a szervezeti kultúrát?
tovább olvasom  
  Témakörök:Szervezeti kultúra, szervezeti diagnosztika

Csöbörből vödörbe?


2009.12.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


                               Júniusban muszáj volt kiírni magamból megdöbbenésemet a GM-Opel eladás kapcsán, és csak remélni tudtam, hogy bölcs döntés születik és megOpelmenekül az Opel autógyár. ( Darwin Díj vagy józan átszervezés)
A történet meglepõ és mulatságos fordulatokat vett és lassan a végéhez közeledik. Mivel emberi sorsokról beszélünk ezért nincs kedve nevetni az embernek. Szóval eladás helyett jelentõs leépítés lesz, mert az utolsó pillanatban a GM meggondolta magát és mégsem adta el a Magna (orosz/kanadai)konzorciumnak kedvenc európai leánykáját.
tovább olvasom  
  Témakörök:Válság, változásmenedzsment

A hálózat csapdájában


2009.11.26. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


HálózatBiztos sokan emlékeznek arra a filmre, amiben Sandra Bullock egy nap arra ébred, hogy kitörölték a nevét és személyiségét a központi informatikai hálózatból és mindenki az életére tör. Biztos vagyok benne, hogy kevesen tudják mit jelent a szervezeti hálózatkutatás és milyen összefüggés van a kapcsolatok sûrûsége és a teljesítmény között.

A hálózatkutatás gyökerei egy XVIII. században élt német matematikusra vezethetõk vissza, aki hidak problémájának megoldására használt elõször gráfot. Manapság a hálózatkutatás egy olyan módszert takar, amelynek segítségével mikro szinten az egyes dolgok közti kapcsolatokat, makro szinten a kapcsolatok által megrajzolt mintákat vizsgálják, kutatják és elemzik.
A hálózatkutatók a világot csúcsok (nódusok, pontok, csomópontok) és õket összekötõ élek (szakaszok, huzalok) rendszereként modellezik. Ezeket a szakaszokat jellemezhetik iránnyal, esetleg a kapcsolat minõségét reprezentáló súllyal.
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezet, hálózatkutatás, kulcsember kiválasztás, hatékony szervezet

Az agresszív nonkonformista főnök és a rendszerető beosztott


2009.11.19. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


VezetõAz olvasók egy része valószínûleg dolgozott olyan vezetõvel, aki miután megérkezett a céghez és elfoglalta székét megpróbálta a korábban mindenki által betartott szabályokat és a vállalati politika „rá nem vonatkozó” részét semmibe venni. Mivel ilyenkor az önigazolás mûködik,ezért az új fõnök a régi szabályok helyett jó esetben újakat kreál vagy egyszerûen figyelembe sem veszi az elõírásokat. Abból indul ki fõnökünk, hogy utólag majd úgyis mindenki gratulál neki, hiszen a „hamarosan megvalósuló óriási üzleti megrendeléseknek köszönhetõen mindenki elégedett lesz. Ez a viselkedés, ami az agresszív nonkonformizmus jelenlétére egy jó bizonyíték, nagyon fontos egy cég jövõje szempontjából.
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, coaching

Almát-almával, körtét-körtével…


2009.11.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Teljesítményértékelés...vagyis "hasonlót a hasonlóval hasonlíts össze fiam" hallottuk már az örök érvényû igazságot mindannyian. De mi van akkor, ha az élet úgy hozza, hogy az ember abba a dilemmába kerül, hogy össze kell hasonlítania almát a körtével? Vagy saját maga tûzi ki célul "önként és dalolva", mint ahogy teszi azt, a HR Oscar 2009 rendezvény, ahol keresik a 2009-es év legjobb válságkezelõ szakemberét.

Természetesen ilyenkor próbálhatjuk kvantitatív módon, bizonyos sarokszámok meghatározásával mérni a mérhetetlent, vagy kvalitatív módon, a szubjekció bélyegének kockázatát magunkra vállalva, az egyes esetekben nyújtott teljesítményeket hasonlítjuk össze.
Akárhogy is lesz, a zsûrinek nem lesz könnyû dolga…

tovább olvasom  
  Témakörök:konferencia, teljesítményértékelés, válság, kulcsember, hálózatkutatás

Specializáció vagy tudás szintézis?


2009.11.06. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


A polihisztorok ideje mondhatni régen lejárt, az iparban, a szolgáltató szférában, a kutatásban, így az orvostudományban is specializálódtunk. Ma már nem szívesen feküdnénk egy olyan sebész kése alá, akirõl úgy hírlik, hogy nagyon jó belgyógyász, reumatológus és bõrgyógyász is egy személyben, mert egyszerûen tudjuk, érezzük, hogy ez lehetetlen.
tovább olvasom  
  Témakörök:Szervezetfejlesztés, coaching

Evolúció és szervezetfejlesztés


2009.10.29. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Pár hete egy szakmai konferencián találkoztam egy egyetemi emberrel, aki kutatásaival azt támasztotta alá, hogy az evolúció, a humánetológia és a genetika Darwinkimutathatóan közvetlen hatással van a ma mûködõ vállalatok mûködésére és ennek a gyakorlati életben is jelentõsége van a vezetéstudomány segítsége révén.
Merész és oktondi dolog lenne egy Ph.D. disszertáció tartalmát egy blogban röviden leírni, ezért csak néhány dolgot emelnék ki.
Abból indult ki a kutatás, hogy a humánetológia, mint evolúciós tudomány feltételezi, hogy az emberi viselkedés az evolúció terméke és az ember környezethez történõ adoptációjának az eredménye. Izgalmas kérdés, hogy a viselkedéstudomány humánetológiai gondolkodásmódjának és a vezetéstudomány emberi tényezõinek együttes vizsgálata milyen gyakorlatban hasznosítható eredményekhez vezethet és ezek az eredmények vajon milyen szervezeti körülmények között hasznosíthatók?
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, coaching

Dara Péter, a DGS Global Research felmérésének eredménye - HR Konferencia 2009 első nap


2009.09.28. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


avagy mennyire tud élni a vezetés és a HR a megváltozott környezet lehetõségeivel?

A DGS Global Research által 2009. nyarán futtatott országos méretû
felmérésében több, mint 300 cég felsõ vezetõje és/vagy HR igazgatója
adott választ a feltett kérdésekre. A felmérés eredményeirõl a szervezõk az országos HR konferencián számoltak be. A HR Cafe is ott volt és rögzítette az elõadást azok számára, akik nem tudtak résztvenni.
Ami megdöbbentette a szervezõket
is, hogy a válaszadók nagyon önkritikusak voltak. Ez azt jelenti, hogy
sokan magukat is súlyosan okolják a vállalat romló teljesítményéért és
nem kizárólag a külsõ környezetet. A válaszadók 2%-a az elmúlt 2 hónap alatt felszámolás alá került. A vezetésben gondok vannak, nem mindenki kellõen felkészült...
tovább olvasom  
  Témakörök:HR, konferencia, motiváció, felmérés, átvilágítás

Hatékonyságnövelés, belső erőforrások feltárása, outsourcing, outplacement másként, különféle eljárások a szervezet átalakítására.


2009.09.18. (5 db hozzászólás) [szerző: ]


szervezetfejlesztés - hrA szervezetfejlesztésnek többféle definíciója is létezik, de számomra a következõ meghatározás fejezi ki a lényeget. “A szervezetfejlesztés a különféle szervezetek életrekeltése, energiákkal való feltöltése, megvalósítása, mozgásba hozása és megújítása technikai és emberi erõforrások révén.” Amikor egy cég szervezetfejlesztési projektet indít, akkor biztos, hogy a menedzsment fejében az idézõjelbe tett hátsó szándékok között megtaláljuk a hatékonyság növelését és a szervezet problémamegoldó képességének javítását. Nagy kérdés, hogy milyen stratégia mentén indul el a folyamat és bizony kulcskérdés, hogy a cég HR vezetõje a szervezetfejlesztési projektbe a lehetõ leghamarabb bevonásra kerüljön, hiszen az emberi erõforrások fejlesztésén keresztül történik meg a szervezet sikeres átalakítása.

tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, hr, konferencia

Változás és stratégiák


2009.09.10. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


Játszunk el a gondolattal, hogy cégtulajdonosunk blogot olvas és nagyon elszánt lett.Eldöntötte, hogy a szervezetfejlesztés rögös úján elindítja cégét a hatékonyabb és olcsóbb mûködés elérése érdekében. Hamar kiderülhet, hogy szigorú változások elõtt áll a cég és a változásmenedzsment elindítása elõtt dönteni kell neki abban, hogy milyen stratégiával vigyék végig a cégben a folyamatot. Nézzük a menüt...
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, változásmenedzsment, hatékony szervezet

Péter elv a szervezetfejlesztésben?


2009.09.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A szervezetfejlesztési portálokat böngészve eszembe jutott egy könyv, amit olvastam 5-6 éve. A szerzõ Laurence Johnson Peter és egy igazi remekmûrõl beszélek, aminek címe „Péter elv”. Arról szól a könyv, hogy bármely szervezetrõl is beszéljünk az alkalmazott elõbb vagy utóbb eljut abba a pozícióba, ahol kompetens, majd késõbb amikor elindul a ranglétrán felfelé eljut majd abba a szakértõi vagy vezetõ pozícióba, ahol eléri az inkompetencia szintet és a feladat ellátása meghaladja képességeit. Ergo teljesen alkalmatlanná válik a pozíció betöltésére. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy az illetõ bebetonozza magát ebbe a pozícióba. Szóval a netet böngészve megállapítottam, hogy a Péter elv sajnos mûködik azokban a cégekben is, akik szervezetfejlesztés témákban kínálnak jolly joker komplex megoldásokat.
tovább olvasom  
  Témakörök:

Online profit


2009.08.30. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Meghódítottuk a szárazföldet, a vizet majd a levegõt. Kitaláltuk, mivel és hogyan tudjuk hasznosítani a bioszférát magunk számára. Találmányainkat bevezettük a világ gazdaságba és elérhetõvé tettük õket az üzleti élet számára, ezzel újabb és újabb lendületet adva a fogyasztásnak.
Közben a társadalom és a gazdaság szegmentálódni kezdett és a felhalmozás következtében a különbségek a gazdasági érdekcsoportok körül egyre nõttek, a verseny egyre élesedett. Egyre fontosabbá vált a tudás forrása, az információ. Az információ birtoklása hatalmat, pénzt, gazdagságot és jólétet jelent. Szükség volt tehát egy gyors információtovábbító közegre. Megszületett az internet. 2009. Szeptember 2.-án 19:00-kor kezdõdõ kerekasztal beszélgetésen Damjanovich Nebojsával fogok beszélgetni arról, hogy milyen szervezeti hatásokkal kell számolni annak, aki az online világban kíván sikeres lenni.
tovább olvasom  
  Témakörök:online, web2, forrószék

Válság és változás


2009.08.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


A válság kapcsán arra hívom a kedves olvasót, hogy gondolkodjunk együtt és játszunk le magunkban két forgatókönyvet. Elõször legyünk optimisták és utána realisták. Optimistaként induljunk ki abból a feltételezésbõl-amit sokan már szinte biztosra vesznek- hogy a tengerentúlon idén véget ér a válság. Ebbõl kiindulva jogosan számíthatunk arra, hogy 2010 közepére a recessziónak vége lesz itthon és a magyar gazdaság elkezd növekedni. Folytatva ezt a rózsaszínû víziót könnyû megjósolni azt, hogy a válságot túlélni képes kis és közepes méretû vállalkozások számára olyan pörgés várható majd, amire régen volt példa. Kik lesznek a válságot követõ idõszak szerencsés nyertesei?
tovább olvasom  
  Témakörök:válság

Válság - Cafepedia blog


2009.08.27. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


Ez a blog egy technikai blog, ami azt jelenti, hogy egy másik blogban használt fogalom megértését támogatja. Itt találod meg a támogatott blogot.

Magyarországon a jelenleg is elmélyülõ gazdasági válság 2008 õszén kezdõdött egy pénzügyi válsággal, melynek során jelentõsen zuhantak a tõzsdei árfolyamok és a forint árfolyama jelentõsen gyengült. Ezzel párhuzamosan meggyengült a befektetõi bizalom az országgal szemben és a magyar kormány kénytelen volt 25 milliárd dollárnyi hitelt felvenni a Valutaalaptól, az EU-tól és a Világbanktól az ország fizetõképességének megtartása érdekében. A válság következtében 2009-ben a magyar GDP elõreláthatólag 6%-kal csökkenhet. Ennek fõ oka az export és az ipari termelés zuhanása és azon belül is az építõipar, az export orientált magyar jármûipar, gépgyártás visszaesése. Közgazdászok és elemzõk szerint a recesszió leghamarabb 2010-ben érhet véget.
Itt visszatérhetsz a blog további olvasásához
tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, válság, recesszió, GDP

Felszámolás mindenáron?


2009.08.13. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Olvasom a gazdasági híreket és a döbbenet kiül az arcomra. Közel 8 ezer cég került végelszámolásra és még 9,000 cég ellen adtak be felszámolást az év elsõ 7 hónapjában Magyarországon, ami 35% körüli növekedés az elõzõ évhez képest. Ráadásul a vállalkozások jelentõs része a tartalékai végét kezdi felélni, ami azt jelenti, hogy a nyár végén, szeptember elején sokkal többen kerülhetnek hasonló helyzetbe. Aztán olvasom, hogy a második negyedévben 7,6%-kal csökkent a GDP itthon és ez olyan mélyrepülés, amire a legpesszimistábbak sem számítottak.  Nagyon nehéz a tulajdonosok és cégvezetõk helyzete, hiszen kríziskezelést sokan megéltek már, de ilyen gazdasági környezetben még nem volt lehetõség bizonyítani a rátermettséget.
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, HR

Szervezetfejlesztő meteorológusok


2009.08.06. (2 db hozzászólás) [szerző: ]


Az egyik online e-kereskedelmi cég vezetõje mesélte a következõ sztorit. Egy szép tavaszi napon egyik napról a másikra lezuhant az oldal látogatottsága és a konverziók száma. Az online menedzserek kiborultak és a rossz hír hallatán mindenkit mozgósítottak. Az elemzõkhöz fordultak, akik mindent mérnek, statisztikákat gyártanak és az online adatokból varázsmutatókat készítenek. Szóval az elemzõk azok, akik egzakt választ adnak arra a kérdésre, hogy érdemes volt-e egy új online marketing kampányba kezdeni vagy nem. A lényeg, hogy a végén kiderült, hogy nem szerver hiba, nem is valami vírus vagy kalóztámadás okozta a hirtelen zuhanást.
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezeti struktúra, hr, web2

Beteg vezetők?


2009.07.30. (7 db hozzászólás) [szerző: ]


szervezetfejlesztésTombol a nyár és lazulnak az emberek. Van aki vízben éli túl a kánikulát, van aki a hegyekbe menekül és van aki munkamániás és az irodában szolgálja a nagytõkét vagy a kistõkét. Minden vállalat más vállalati kultúrával bír legyen szó KKV-ról, nagyvállalatról, multiról vagy mikrovállalkozásról. Egy hasonlóság azonban biztosan tetten érhetõ.A cég vezetõje, ügyvezetõje, vezérigazgatója szóval az elsõ számú vezetõje felelõs azért, hogy milyen a hozzáállás a szabadságoláshoz.
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezeti kultúra, coaching,

Új Magyarország ?


2009.07.23. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


SzervezetfejlesztésAz elmúlt 4-5 évben sok száz milliárd forintnyi hazai és EU pályázati forrás nyílt meg és került kiosztásra sok ezer pályázó között és ha igaz a hír, akkor ezek a források egyelõre nem látszódnak elapadni még néhány évig. Az éremnek persze két oldala van és sajnos itt is sok a negatív jelenség. A probléma egyrészrõl az, hogy a sok ezer nyertes cég jelentõs része KKV vagy kisvállalkozás, ahol a céges szervezetben nem áll rendelkezésre sem megfelelõ humán erõforrás, sem kompetencia arra, hogy a negyedéves úgynevezett PEJ-eket(Projekt elszámolási jelentések) vagy kötelezõ szakmai  és pénzügyi elszámolásokat képesek legyenek úgy összerakni, hogy a hatóság azt rendben elfogadja. Sajnos a pályázatok elszámolása jelentõs adminisztratív terhet ró a cégekre és nagyon komplikált, bürokratikus a rendszer. Ebbõl aztán gyakran az következik, hogy egy kötelezõ támogatási elszámolás teljes elfogadása akár fél évig is húzódhat, aminek következtében a támogatás kifizetése a távoli ködbe vész.
tovább olvasom  
  Témakörök:KKV, szervezeti kultúra, szervezeti struktúra, hr

Forrószék ma!


2009.07.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


szervezetfejlesztés kerekasztal beszélgetésTekintettel a hõségriadóra szeretném hûsítõ felüdülésként mindenkinek ajánlani a mai „forrószék” beszélgetést, ami délután 14 órakor kezdõdik.  Az élõ, interaktív beszélgetésen Csúsz Klára (KPMG Humán erõforrás Igazgató) és Gyenese Balázs ( Ernst & Young Humán Erõforrás Igazgatója) lesz a két meghívott vendég, akik alig várják, hogy megválaszolhassák az élõ adás alatt is feltett kérdéseket.
tovább olvasom  
  Témakörök:szervezetfejlesztés, ajánló, forrószék, HRM

Az élet nem egy habostorta!


2009.07.02. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Néhai Virág elvtárs fenti idézete a Tanú címû magyar filmbõl már klasszikusként
hat. Sajnos most jogos idézni a klasszikust. Az “imperialista nagytõke” laza
finanszírozási és kötvény-kibocsátási szabályai miatt itt a gazdasági válság és
cégek százai szûnnek meg vagy csõdeljárás fenyegeti õket.
tovább olvasom  
  Témakörök:válság, leépítés

Stratégiai öngól avagy fontosak-e a kisfőnökök?


2009.06.17. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


A nemzetközi helyzet bonyolódik!  A Hewitt tanulmányt írt a felvásárlások és fúziók tipikus hibáiról és arról, hogy a HR stratégiai szempontokat és a HR szakértõket vajon mennyire vonják be a döntésekbe. Szinte hihetetlen, de igaz, hogy az európai cégeknek csak 7-23 %-a gondolja úgy, hogy a HR terület szakértõit szükséges bevonni az átvilágítási folyamatba és a tárgyalásokba.  Ez nagyon gáz emberek, és lehet, hogy mégsem olyan profik ezek a külföldi cégek, mint gondoltuk 15-20 éve?
tovább olvasom  
  Témakörök:humánátvilágítás, felvásárlás

Darwin díj vagy józan átszervezés?


2009.06.11. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]


2009 tavaszán már egy jóllakott óvodás sem csodálkozik azon a híren, hogy a nagy General Motors csõdbe ment és átszervezés elõtt áll. Azon sem lepõdünk meg, hogy az amerikai anya német leánykája -az Opel- eladósorban van. Hol van már 1991, amikor majdnem szentté avatták hazánkban a GM-Opel kettõst a szentgotthárdi gyár alapítása után. Változnak az idõk!
tovább olvasom  
  Témakörök:válság

Szarva közt a tőgyét vagyis a ló túlsó oldala


2009.06.11. (1 db hozzászólás) [szerző: ]


Ki ne hallott volna a teljesítményértékelésrõl vagy ahogy a multi köznyelv hívja, a performance appraisal-rõl és KPI mutatókról? “Trendi” lett itthon ezeket a varázsszavakat használni köszönhetõen a 90-es években gombaként szaporodó külföldi cégeknek. Büszkék lehetnénk, hogy egyre többen vezetik be ezeket a HRM rendszereket a magyar KKV szektorban is, de ahogy lenni szokott, átestünk a ló túlsó oldalára. A gondok ott kezdõdnek, hogy a tulaj a teljesítményértékelés és a KPI bevezetésére sajnálja a pénzt.
tovább olvasom  
  Témakörök:teljesítményértékelés, KPI

Humánátvilágítás - Cafepedia blog


2009.05.04. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A humán átvilágítás során egy szervezeti diagnózis készül a vállalatról, mely tevékenység során a meglévõ helyzetrõl pontos beszámolót készül, s amelynek szükségessége két követelménybõl következik: az elsõ, hogy megismerjük a dolgok állását, azaz, hogy „mi is van valójában”; a második, hogy megtudjuk a cselekvések hatásait és következményeit. Egy szervezet szisztematikus megjavítására irányuló fejlesztési stratégia szükségessé teszi a dolgok jelenlegi állásának vizsgálatát. Egy ilyen analízis rendszerint két széles területet tekint át. Az egyik a különbözõ alrendszerek diagnózisa, melyekbõl a teljes szervezet épül fel. Ezek az alrendszerek lehetnek természetes „teamek”, mint például a felsõ vezetés, a termelési osztály vagy egy kutatócsoport; vagy különbözõ szintek, mint például a felsõ vezetés, középszintû vezetés vagy a munkaerõ. A diagnózis másik területe a szervezetben zajló folyamatok. Ezek magukba foglalják a döntéshozatali folyamatokat, a kommunikációs sémákat és stílusokat, az egymással érintkezõ csoportok közötti kapcsolatokat, a konfliktusmenedzselést, a célkitûzések technikáját és a módszerek tervezését.
tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, humánátvilágítás, vezetés

Szervezetfejlesztés - Cafepedia blog


2009.05.03. (Nincs hozzászólás) [szerző: Cafepedia]


A szervezetfejlesztés lényege a szervezetek életrekeltése, energiákkal való feltöltése, megvalósítása, mozgásba hozása és megújítása technikai és emberi erõforrások révén. Az ideálisnak tartott behaviorista felfogás szerint a szervezetfejlesztés a legfelsõ menedzsment szintjén támogatott, hosszú távú erõfeszítés arra, hogy javítsuk a szervezet problémamegoldó és megújulási folyamatait, fõleg a szervezet kultúrájának egy hatékonyabb és együttmûködõ diagnózisán és menedzselésén keresztül.

tovább olvasom  
  Témakörök:cafepedia, szervezetfejlesztés, menedzsment, szervezeti kultúra, hr
vissza az előző oldalra  
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Kérdezzen szakértőinktől
AszalĂłs PĂ©ter - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Aszalós Péter
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Avar Eszter - Szervezet-fejlesztés - Avar Eszter
Szervezet-fejlesztés
Rovatvezető
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Bokor Attila - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Bokor Attila
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Dallos PĂ©ter - Szervezet-fejlesztés - Dallos Péter
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Kalmár Elvira - Szervezet-fejlesztés - Kalmár Elvira
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Kovács Eszter - Szervezet-fejlesztés - Kovács Eszter
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Lipcsei András - Humán források - Szervezet-fejlesztés - Lipcsei András
Humán források
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Molnár Attila - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Molnár Attila
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


NĂ©meth Judit - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Németh Judit
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Nagy Andrea - Coaching - Tréning - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Nagy Andrea
Coaching - Tréning
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Főszerkesztő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Pekár DĂłra - Humán források - Szervezet-fejlesztés - Pekár Dóra
Humán források
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Rabi Sándor - Szervezet-fejlesztés - Rabi Sándor
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Schoner Vera - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Schoner Vera
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Szende Csaba - Humán források - Szervezet-fejlesztés - Szende Csaba
Humán források
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Műhelymunkák
Bankfiókok üzleti teljesítménye és belsõ kapcsolati hálózatuk összefüggései
Személyzetfejlesztési megoldások recesszióban
Szervezeti Hálózatkutatás
Erõsítsük a márkát online
Kvalitatív piackutatás Magyarországon
Változásmenedzsment - A környezeti változások hatása egy idõsek otthonára
Forrószék archívum
Itay Talgam - Lead like the great conductors - ODWS
Hogyan mérhetõ a szervezeti kultúra?
Az online marketing alapjai
2009 legjobb válságkezelõ HR szakembere
HR konferencia 2009 - A HR-es mint benchmarker
HR konferencia 2009 - A HR-es mint innovátor
HR Konferencia 2009 - Dara Péter DGS Global Research
Online Profit - interjú Damjanovich Nebojsával
A humán erõforrás mint stratégiai partner
Karakteres Informatikusok avagy a Vatera sztori
Témakör - blog, forrószék
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)