Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Pályázóképző

2013.04.14. (Nincs hozzászólás) [szerző: Ladics Viktória]

                                        Pályázóképzõ
    - avagy egy történet arról, miként lehet felelõs egy HR csapat


HR tanácsadóként alapfunkciónkká válik a segíteni akarás; az, hogy próbáljuk megtalálni a kapcsolódási pontokat, a hiányzó láncszemeket, legyen szó akár munkaadó és munkavállaló közötti illeszkedésrõl, vagy a cég életében fennálló ismert vagy ismeretlen, de a hatékony mûködést visszafogó problémáról. Minden ilyen hiányzó láncszem megtalálása, probléma felfedése és megoldása sikerélménnyel tölt el bennünket, és talán ezek azok a sikerek, amik miatt minden nap csillogó szemmel tudjuk újrakezdeni a munkát, annak ellenére is, hogy nap mint nap látunk sok kudarcot, visszautasítást, azt, hogy manapság milyen sokan és sokáig küzdenek az álláskeresés nehézségeivel, jó szakmai háttér, gyakorlat és iskolai végzettség birtokában is.Mivel cégünk egy társadalmilag felelõs vállalkozás, már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy hogyan és hol adhatnánk át azt a rengeteg információt és tudást, amit több évtized szakmai tapasztalata során összegyûjtöttünk fejvadászként és tanácsadóként. A megoldás tavaly decemberben jött velem szembe, egy konferencián, ahol cégünk másik missziójáról, a kisgyermekes szülõk munkaerõ-piaci reintegrációjáról beszéltem. Ott találkoztam az önkéntességérõl is jól ismert mûsorvezetõvel, Jaksity Katával, aki megfogalmazta azt, az utólag már roppant egyszerûnek hangzó gondolatot, hogy az ember abban legyen önkéntes, abban segítsen, amihez jól ért.
 
Innen már ment minden magától, percek alatt megfogalmazódott a gondolat, hogy tartsunk önkéntes alapon, ingyenes, álláskeresési tréninget olyan álláskeresõknek, akik tanulni szeretnék a profi álláskeresési technikákat, kíváncsiak arra, hogyan lehet hatékonyan és eredményesen állást keresni.
 
Jaksity Katának is tetszett az ötlet és meghívott a mûsorába, hogy ott beszélgessünk az önkéntes álláskeresési tréningrõl vagy ahogy mi elneveztük a Pályázóképzõrõl. A rádiós interjú hatására két nap alatt betelt a 30 fõs csoport. Számítottunk rá, hogy nagy lesz az érdeklõdés, de az az e-mail mennyiség, ami az alatt az idõ alatt érkezett, amíg visszaértünk a stúdióból az irodába, számunkra is meglepõ volt.


A regisztrációs folyamat során felmértük, hogy a jelentkezõket milyen témák foglalkoztatják, és az egész napos képzés tematikáját úgy építettük fel, hogy válaszoljunk a jelentkezõk kérdéseire és igényeire. Az egyes témákat felosztottuk a kollégáimmal egymás között aszerint, hogy melyikünk a szakértõje az adott témának és sok-sok gyakorlati példát gyûjtöttünk a könnyebb megértés és elsajátítás érdekében.


Már a regisztrációkból kiderült, hogy a legtöbben abban látják a siker titkát, hogy egy mutatós, jó önéletrajzzal kitûnjenek a tömegbõl. Az álláskeresõk többsége nem is gondol arra, hogy ma nem elég csak jónak lenni, mert olyan gazdasági helyzetben élünk, amikor jó munkaerõbõl is nagyon sokan elérhetõek a munkaerõpiac kínálati oldalán. A rádióriport alatt is kiemeltük, és a tréningen is sok szó esett arról, hogy mennyire fontos a bennünk, munkavállalókban rejlõ értékekkel tisztában lenni és ezt hatékonyan kommunikálni álláskeresésünk során bármilyen helyzetben, akár szóban, akár írásban.


Azoknak a pályázóknak, akik még a keresési folyamat elején tartanak, csak bizonytalan sejtésük van arról, hogy milyen nagy kitartásra, türelemre és kezdeményezõkészségre lesz szükségük, amíg beérik az álláskeresésbe fektetett munkájuk gyümölcse. Legtöbbször hosszú-hosszú hónapok kemény munkája által érjük csak el a hõn áhított állásajánlatot. A kitartás, a kudarcokkal való megküzdés képessége és a kompromisszum készség nagyon fontos tulajdonságainkká válnak a sikerhez vezetõ úton.


A tréning résztevõivel hosszasan beszélgettünk a béralkuról, mivel itthon ez még mindig a kényes témák közé tartozik és kevesen tudják elegánsan kezelni a kérdéskört. A béralkuhoz, mint tabutémához tapadó feltételezéseket, félelmeket el tudtuk oszlatni olyan módon, hogy nyíltan megbeszéltük az álláskeresési folyamatban résztvevõ szereplõk (fejvadász, HR munkatárs, szakmai vezetõ) szempontjait és tisztáztuk, hogy a pályázóknak kell elsõ sorban végiggondolniuk és magukban tisztázniuk saját értéküket több objektív szempont mérlegelésével.


Gyakorló HR szakemberként azt tapasztaljuk, hogy ma a munkaerõpiac túlkínálata és az egyre nagyobb számban történõ állásvesztések miatt megnõ a szerepe a minõségi álláskeresésnek. Ma már a tudatosság, a célzott keresés, a kommunikációs csatornák ismerete és a kapcsolati háló építése váltak a leghatékonyabb álláskeresési módszerekké, melyre meg kellene tanítani minden munkaerõpiacra lépõ álláskeresõt.


Tréningünkön foglalkoztunk a hátrányos helyzetû csoportok, például a kisgyermekes szülõk és az 50 felettiek kérdéskörével is, hiszen számukra még több kihívást jelent egy új munkahely megtalálása. Sokszor visszatért a tréning során az õszinteség kérdése; az természetesen mindenki számára egyértelmû volt, hogy sem az önéletrajzban, sem az interjún nem szabad félrevezetõen kommunikálni. Sem az eddigi munkáinkról, sem a korábbi bérünkrõl, sem arról, hogy mihez értünk és mihez nem. Elõbbiek feketén-fehéren kiderülnek a hivatalos iratokból, utóbbi, például a szaktudás hiánya pillanatok alatt leleplezõdik az elsõ szakmai feladat során, amit mint újdonsült alkalmazott kell megoldanunk.  
Ugyanilyen kényes témának ítélték meg a résztvevõk a már említett életkor feltüntetését az önéletrajzban, a gyerekek számának megjelölését, a befejezetlen iskolák kérdését, a túl sok munkahely, vagy az egyes munkahelyeken eltöltött túl rövid idõtartam problémáját.


Tréningünkön végig azt hangsúlyoztuk, hogy az egyéni, álláskeresési stratégia kidolgozása a siker kulcsa. Legelõször egy belsõ leltárt kell készítenünk magunkban, hogy milyen értékekkel rendelkezünk, mire vagyunk büszkék eddigi pályafutásunkba. Az önbizalom megszilárdítása és ébren tartása kulcsfontosságú sikertényezõ. Ezt követõen kell elkészítenünk a szükséges, jó minõségû és letisztult küllemû dokumentumokat, pályázati anyagokat, s a kiválasztott kommunikációs csatornákon megjelenni, láthatóvá válni a pályázatok megküldésével. Fontos, hogy nem csupán a kiküldött pályázatok száma, hanem a minõsége biztosítja elsõsorban a valódi sikert. Olyan pozíciókra érdemes csak jelentkeznünk, amelyekre valóban alkalmasak vagyunk, megfelelünk a meghirdetett munkakör kritériumainak, és így elõbb vagy utóbb megtaláljuk azt a munkahelyet, ahol bennünk gondolkodnak. Úgy kell tekintenünk erre az idõszakra, hogy az álláskeresés lett a fõállásunk. Pontos idõbeosztással és a megfogalmazott napi teljesítmény céljainkat szem elõtt tartva sokkal gyorsabban fogunk sikereket elérni.


Tréningükön ezekre a stratégiai lépésekre fókuszálva vezettük végig a résztvevõket az álláskeresés folyamatán. Egyéni és csoportos feladatok által bepillantást nyerhettek többek között abba is, hogy a másik oldalon ülõ vállalati szakemberek milyen benyomásokat szereznek egy interjú során a jelöltrõl. Személyes tapasztalatainkat megosztva, jó és rossz élményeinkbõl idézve megmutattuk, hogy olykor milyen apróságokon múlik egy döntés, mik azok az apró trükkök, részletek, amiket érdemes észben tartanunk. De legfõképpen azt próbáltuk tudatosítani, hogy nem szabad a visszautasításokat személyes kudarcként megélni, és feladni céljainkat, a kitûzött stratégiánkat.


A tréning utáni visszajelzésekbõl kiderült, hogy a résztvevõk nagyon hasznosnak, magas színvonalúnak ítélte meg a képzést. Többségük arról számolt be, hogy a nap végén sokkal optimistábban, új lendületet kapva indultak haza, és a következõ naptól kezdve egészen új szemlélettel folytatják a keresést. Sokak számára az is nagyon nagy értéknek bizonyult, hogy megérezték, nincsenek egyedül; sokan mások is az övékhez hasonló problémákkal küzdenek és van kihez fordulniuk segítségért.


Nekünk pedig, ha egyetlen új felismerés felfedezésében sikerült segítséget adnunk, már megérte a belefektetett energia és lelkesedés. Ahogy a tréning után a csapatommal végignéztük, hogy a reggel kicsit szkeptikus és fáradt arccal érkezõ „Pályázóképzõs hallgatók” mosolyogva, új lendülettel, szemükben az optimizmus fényével elköszönnek tõlünk, mindannyian tudtuk, hogy lesz még folytatás.


Ladics Viktória

Témakörök:


Share/Save/Bookmark
  új hozzászólás küldése >>


Még nem érkezett hozzászólás!


vissza az előző oldalra  

További bejegyzések a témakörben
-

Munkáltatói gondoskodás 2017-ben

2016.11.03.
-

Ütős juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató

2015.10.05.
-

Miért nem halljuk magunkat?

2013.06.19.
-

agyar helyzetkép a sokszínűségi és családbarát intézkedésekről a III. Esélykonferencián

2013.06.07.
-

Az emberi agy evolúciójának beteljesedése

2012.02.22.
-

Kinek az életét éled?

2011.08.31.
-

Új tapasztalatok a feladatkezelésben

2011.07.20.
-

Menedzser és a Spiritualitás XII. - Egy kis tradíció

2011.07.19.
-

Munka: Fókusz

2011.06.29.
-

Melyik az igazi arcod, avagy szükség van-e szerepekre?

2011.06.23.
-

Menedzser és a spritualitás XI. - Kérd és megadatik!

2011.06.01.
-

Menedzser és a Spiritualitás X - EMK és a politikai korrektség

2011.05.23.
-

Menedzser és a Spiritualitás IX. - Marshall Rosenberg ablakai

2011.04.07.
-

Menedzser és a Spiritualitás VIII. - A Mátrix leomlik

2011.02.23.
-

Menedzser és a Spritualitás VII. - Pilátus szappan

2011.02.14.
-

Menedzser és a spiritualitás VI. - A felelősség kikerülhetetlen

2011.01.11.
-

Innovációs járulék és szakképzési hozzájárulás leghatékonyabb felhasználási módja - szerintem. És szerinted?

2010.10.19.
-

Menedzser és a Spiritualitás V. – Felelősség kikerülhetetlen

2010.10.16.
-

Laikus defibrillátor avagy bárki menthet életet szakképzettség nélkül?

2010.10.08.
-

Menedzser és a Spiritualitás IV. – Hoooopp!

2010.10.06.
-

TEDxDanubia

2010.09.30.
-

Mi csinálsz péntek este?

2010.09.23.
-

18 perc a világ!

2010.09.15.
-

Szívritmuszavarok kialakulását előidéző élethelyzetek – Mi állhat a hátterében?

2010.09.09.
-

Hogyan vásároljunk kiegyensúlyozottságot? - avagy a lovas balett

2010.09.03.
-

Menedzser és a Spiritualitás III. - Szeress MOST!

2010.08.29.
-

A Menedzser és a Spiritualitás II. – Légy jelen!

2010.08.04.
-

A Menedzser és a Spiritualitás I. – Buddhista gyakorlatok

2010.07.22.
-

Ádámka, avagy az itt és most

2010.06.20.
-

Munkahelyi stressz – szívritmuszavar – hirtelen szívhalál

2010.05.28.
-

Esélyegyenlőség és gyereknevelés

2010.05.19.
-

Munkával a magánéletért

2010.05.11.
-

Mama nélkül mit érek én?

2010.05.01.
-

Home Office - a kezdetek

2010.04.17.
-

Sikeres nők - a Bolgár recept

2010.04.14.
-

Dr. Gloria Noriega Gayol a kapcsolati kodependenciáról

2010.04.13.
-

Hölgyek előnyben

2010.04.08.
-

Hot: GENDER!

2010.03.26.
-

Home Office

2010.03.24.
-

A test jelez...

2010.03.12.
-

100 manager 1 napja - Te benne vagy?

2010.02.08.
-

Tisztelgés a gyengébbik nem előtt

2010.01.04.
-

A félelem a mai gazdaság árnyéka

2009.12.16.
-

Csíkszentmihályi Mihály Ph.D. -

2009.11.23.
-

A jövő foglalkoztatás formái. Távmunka szerepe a válságos időkben

2009.11.13.
-

HR Szakkiállítás - Personal Hungary (egy kis pihenés nem árt)

2009.10.22.
-

Módszertani kézikönyv coachoknak és coaching szemléletű vezetőknek

2009.10.19.
-

Országos HR konferencia 2009-A HR mint egészségmegőrző.

2009.09.29.
-

Innovatív HR menedzserek

2009.09.17.
-

Miért fontos a rekreáció, az egészségügyi szűrések és programok, mit ér a cafeteria?

2009.09.15.
-

HR és benchmarkok

2009.09.14.
-

Munkanélküli a munkanélküli?

2009.09.04.
-

Karakteres informatikusok - Informatikus karakterek

2009.07.27.
-

Endorfin termelő Apple-kereskedő

2009.07.17.
-

Mac, Apple - Cafepedia blog

2009.07.17.
-

A megtérülés lehetősége a részletekben rejlik

2009.07.12.
-

Lóval az egyensúly jobb oldalán

2009.07.05.
-

Próbavásárlás - Cafepedia blog

2009.06.31.
-

Mystery shopping - Cafepedia blog

2009.06.31.
-

Válság pozitív hatása

2009.06.22.
-

HR Cafe

2009.06.15.
-

Válságban is pozitív párbeszéd

2009.06.09.
-

Ökoszervezet, vagy manipulált kapcsolatokra épülő vállalati folyamatok?

2009.06.08.
-

WEB2 hatás a szervezetfejlesztés területén

2009.06.06.
-

Innováció, E-learning - Cafepedia blog

2009.05.05.
-

Kulturális sokk - Cafepedia blog

2009.04.16.
-

Twitter - Cafepedia blog

2009.04.15.
vissza az előző oldalra  
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Kérdezzen szakértőinktől
Ladics Viktória - Munka-magánélet - Ladics Viktória
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


NĂ©meth Judit - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Németh Judit
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Nagy Andrea - Coaching - Tréning - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Nagy Andrea
Coaching - Tréning
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Főszerkesztő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


PĂ©csi Ferenc - Humán források - Munka-magánélet - Pécsi Ferenc
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


SĂłs IldikĂł - Munka-magánélet - Sós Ildikó
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Schoner Vera - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Schoner Vera
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


SzabĂł Bettina - Humán források - Munka-magánélet - Szabó Bettina
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Tánczos Zsuzsanna - Humán források - Munka-magánélet - Tánczos Zsuzsanna
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Témakör - blog, forrószék
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)