Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Mérgező érzelmek a munkahelyen 1. – A bizonytalanság

2011.11.21. (Nincs hozzászólás) [szerző: Schoner Vera]

Ahogy arra a beharangozó írásban is utaltam, mérgezõ érzelmeken a bennünk vagy környezetünkben feszültséget generáló, munkánkra vagy munkakapcsolatainkra valamilyen negatív hatást gyakorló érzelmeket értem. Mindezek közül egy és a gazdasági válság mélyülésével, illetve a társadalmi és politikai változások alakulásával egyre aktuálisabb érzelem a bizonytalanság.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a gazdasági válság kapcsán a tavalyi évben arra figyelmeztetett, hogy a növekvõ munkanélküliség és a teljesítménykényszerbõl adódó növekvõ nyomás hatására közvetve megnõhet a mentális problémákkal küzdõk száma. (Ezt az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) európai felmérései is megerõsítette).

Számos más felmérés is figyelmeztet bennünket arra, hogy a válság súlyosbodásával a munkahelyi stressz mértéke is egyre erõsödik. A növekvõ munkaterhek oka érthetõ: a leépítések következtében sokszor kevesebben végzik, több munkaórában, ugyanazt a munkát, gyakran kevesebb anyagi megbecsülésért, miközben az állásukat féltik az emberek.

A tavalyi évben a Nagy-Britanniában a mentális egészség ügyéért kiálló Mind jótékonysági szervezet, 2000 embert kérdezett meg a válság kapcsán tapasztalt munkahelyi változásokról, illetve mentális állapotuk alakulásáról. Felmérésük során a megkérdezett emberek fele számolt be alacsony munkahelyi morálról, minden tizedik válaszoló kereste fel az orvosát a válság okozta mentális problémákkal, és minden ötödiknél jelentkeztek depresszív tünetek a növekvõ munkahelyi nyomás eredményeképpen. Ehhez képest a válaszolóknak csak 38%-a gondolta úgy, hogy a munkáltatójuk eleget tett alkalmazottai támogatásáért.

A megnövekedett stressznek pedig számos jól ismert káros hatása jelentkezhet: rontja a koncentrációs képességet, elhamarkodott döntésekre sarkallhat, konfliktusokat szülhet, alvászavarokat, fejfájást, emésztési és mozgásszervi panaszokat okozhat, illetve növeli az olyan egészségkárosító viselkedések elõfordulását, mint az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás. Mint azt számos kutatási eredmény bizonyítja, a stressz komoly rizikófaktora a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, a gyomor és emésztõ-szervrendszer megbetegedéseinek és bizonyítottan szupresszív hatást gyakorol az immunrendszerünkre is.

A válsággal növekvõ munkahelyi bizonytalanságnak számos forrása, formája és következménye lehet:

Komoly bizonytalanságot él meg az a dolgozó, aki az átrendezõdött munkamegosztás és megszaporodott munkafeladatok kavalkádjában nem tudja biztosan, hol is érnek véget a feladatai és felelõsségei, hogy mit is várnak tõle pontosan, hogyan érhet el sikert, teljesíthet jól és miként tarthatja meg biztosan az állását.

A  munkapszichológiával foglalkozó Robertson Cooper Ltd egy 2009-es felmérése során azt találta, hogy a megkérdezett 39000 ember egy negyede ment be még betegen is dolgozni a munkahelyére. Az ok egyszerû: féltek nem bemenni.
Persze bizonytalanságot él meg az is, aki a teljesítményétõl, motiváltságától és a vállalata iránti lojalitásától függetlenül, pusztán a piaci változásoknak köszönhetõen érzi fenyegetve munkahelyét és saját állását. Ráadásul azok a dolgozók, akik elbocsátott kollégáikkal ellentétben megtarthatják állásukat, gyakran élik meg a bûntudat érzését.

A válság kapcsán megnövekedett stressz és bizonytalanság pszichés következményei között elsõsorban a depresszió és szorongásos zavarok gyakoribb elõfordulásával kell számolnunk.

A befolyásolhatatlan, bejósolhatatlan és tartós stresszhatásoknak egyik lehetséges patológiás következménye az úgynevezett „tanult tehetetlenség” állapota, ami  teljes reménytelenséghez, végül pedig depresszióhoz vezethet. Ilyen állapotban jellemzõ a nyomott hangulat, szomorúság a nap nagyobb részében, mely bizonyos napszakokban rendszeresen erõsödhet, míg más napszakokban gyengül. Jellemzõ az érdeklõdés hiánya, a kedvetlenség. Kevesebb élvezetet lelünk azokban a dolgokban is, melyek korábban örömet okoztak. Jellemzõ még a túlzott érzékenység és a gyakori sírás. Jellegzetesek bizonyos visszatérõ, és az élet minden területére kiható kellemetlen érzések: az elkeseredettség, bûntudat, reménytelenség, pesszimizmus és keserûség, az értéktelenség érzése. Jellemzõ lehet az aluszékonyság vagy elalvási, illetve átalvási zavarok, az étvágytalanság vagy épp a túlzott étvágy. A depresszió egyre mélyülõ állapotában gyakoriak a következõ tünetek: Testi gyengeség, erõtlenség érzése; lelassult gondolkodás, cselekvés és beszéd; valamint a halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok

A kialakult szorongásos zavar (például az ún. generalizált szorongás és pánikzavar) jelei lehetnek a következõk: állandó aggodalmaskodás és életünk minden területére kiható, néha már megmagyarázhatatlan szorongás, alvászavar, vagy a koncentráció zavara kísér, illetve izomfeszülés, állandó vagy rendszeres zsibbadás, esetenként hányinger. A torokban megjelenõ gombócérzés, szájszárazság, vagy gyakori vizelési inger is jelentkezhet. A kialakult pánikzavar gyanúja merül fel, ha ájulásérzéssel, szívdobogással, mellkasi fájdalommal, zsibbadással, remegéssel, fulladással és halálfélelemmel járó roham-szerû rossz érzések törnek ránk, rémületet és állandó testi aggodalmat okozva.

De mit is mondanak a pszichológiai kutatások a bizonytalanság érzésérõl és annak káros hatásairól?

Számos klasszikusnak számító kutatás, humán és állatkísérlet vizsgálta már azt a kérdést, hogy mi tesz egy ingert stresszorrá és a stresszornak melyek azok a vonásai, melyek káros hatással lehetnek. Igen sok tényezõrõl bizonyosodott be, hogy befolyásolja a stresszorok által kiváltott reakciókat, pszichés és fiziológiai hatásokat. Ilyen tényezõ többek között a stresszor bejósolhatósága és kontrollálhatósága.

Jay M. Weiss korai, patkányokkal végzett állatkísérletei voltak a legátfogóbbak ezen a területen. Ezek igazolták, hogy a stresszor befolyásolhatatlansága és bejósolhatatlansága bizonyítottan növelik a stressz káros testi hatásainak súlyosságát, adott esetben fekélyek kialakulásának gyakoriságát. Eredményei ezen kívül arra derítettek fényt, hogy kifejezetten súlyosbítja a stressz káros hatását, ha a stresszor leállítására és lehetséges elkerülésére szolgáló mûvelet nem mindig mûködik a várt eredménnyel.Ezek a tényezõk emberekben is hasonlóan érvényesülnek.

Annak puszta hite, hogy befolyásolhatjuk az eseményeket, még akkor is csökkenti a feszültséget és szorongást, ha ezzel a lehetõségünkkel sosem élünk. Glass és Singer, 1972-es klasszikus kísérletében kísérleti személyek két csoportját hangos, nagyon kellemetlen zajnak tették ki. Az egyik csoportnak volt lehetõsége a zajt kikapcsolni, ám arra kérték õket, hogy ha lehet, viseljék el. Végül senki sem élt a lehetõségével, tehát mindkét csoport ugyanannyi zavaró ingerben részesült. A zajra befolyással nem rendelkezõ kísérleti személyeket sokkal jobban zavarta a ricsaj, ami a késõbbiekben vizsgált probléma-megoldási teljesítményük leromlásában is megmutatkozott.

Ehhez hasonlóan jelentõs stresszor lehet például, ha munkavégzésünk során nincs befolyásunk arra, hogy milyen munkát, milyen körülmények között, milyen módszerrel és ütemezéssel végezzünk, vagy ha érzésünk szerint nincs kellõ befolyásunk a munkánk eredményére. Ezzel szemben nagyban csökkentheti feszültségünket ha mindezekre van befolyásunk.

A bejósolhatóság fontosságára utal Katz és Wykes, 1985-ös, szintén klasszikusnak számító humán kísérleti eredménye, miszerint az emberek bizonyos kísérleti feltételek között inkább a bejósolható, mint a bejósolhatatlan áramütést választják.

Kutatások bizonyították, - hogy igaz, amint mind intuitívan is sejtünk - hogy a tartósan fennálló erõs munkahelyi stresszhatások negatív egészségügyi következményekkel járnak, különösen ha azok bekövetkeztét nem tudjuk kiszámítani vagy kontrollálni.

De miért is olyan fontos a bejósolhatóság?

A Eugene M. Caruso vezetésével, a Chicago-i Egyetem viselkedéstudományi intézetében, 2010-ben végzett kutatás eredményei szerint, eleve jobban felkavarhatja érzelmeinket, ha a jövõ lehetséges eseményein gondolkodunk, mintha a múltban már megtörtént dolgokkal foglalkozunk. Legyen szó akár negatív, akár pozitív várakozásokról, a jövõt hevesebb érzelmekkel várjuk, míg a megtörtént dolgokra inkább racionálisan tekintünk vissza. Ez alapján, feltehetõen a jövõvel kapcsolatos vegyes érzéseink is erõsebb belsõ konfliktust keltenek bennünk, mint a múlt eseményeinek bizonytalan értékelése.

Elemi események szintjén, a bejósolhatóság azért fontos számunkra, mert egyrészt a figyelmeztetõ jelzés lehetõvé teszi valamilyen elõkészítõ folyamat beindítását, ami kivédheti, vagy csökkentheti a kellemetlen inger hatását. Másrészt a bejósolható stressz esetén vannak biztonságos idõszakok is, amikor megnyugodhatunk, hiszen nincs vészjelzés: semmi rossz nem történhet.

A képességeink határait érintõ bizonytalan kimenetû események és megpróbáltatások negatívan befolyásolhatják énképünket. Már a stressz klasszikus meghatározásában is szerepel, hogy úgy érezzük, a helyzet meghaladja a megküzdéshez rendelkezésünkre álló erõforrásainkat. Ebbõl következik, hogy a stresszt jelentõ esemény során viszonylag nagy a kudarc esélye, ami pedig fenyegetheti a magunkról kialakított képünket.
Ezen felül, azt is igazolták már egyes kutatások, hogy a körülményeink kiszámíthatósága nagyban befolyásolja, hogy mennyire tudunk a jelenben zajló események szüntelen monitorozása és a lehetséges akadályok elhárítása helyett, a jövõ megtervezésével és célok kitûzésével törõdni.

Hogyan éljük túl a válsággal súlyosbodó munkahelyi stresszt?

Cary Cooper, a Lancaster-i Egyetem Szervezet- és Egészségpszichológia professzora a Guardian egy 2010-es számának lapjain a következõket tanácsolta ezzel kapcsolatban a brit munkavállalóknak: Elõször is, látogassák meg orvosukat, hogy kizárják a tüneteik egyéb lehetséges okait, mielõtt a munkahelyi gondjaikat okolnák. Ha biztosan a munkájukból fakadó stressz a tüneteik okozója, akkor határozzák meg a probléma pontos okát: Vajon a fõnökükkel való kapcsolatuk feszültségeik legfõbb forrása? Vagy bizonytalannak érzik pozíciójukat? Fontos, hogy keressenek támogatást! Valakit, aki legalábbis meghallgatja gondjaikat és érzelmi támogatásáról, együttérzésérõl biztosítja õket.

Cooper ad néhány konkrét tippet is arra, hogyan csökkenthetjük a munkahelyi stresszt. Többek között azt is tanácsolja, hogy lehetõleg mindig értékeljük eredményeinket, teljesítményünket! Én ehhez a tanácshoz csatlakoznék és szeretném felhívni rá a cégvezetõk figyelmét is! Mert ez az a pont, ahol leghatékonyabban segítetik beosztottaikat a mérgezõ bizonytalanság csökkentésében. A gyakori és rendszeres teljesítményértékelés segíti a dolgozót abban, hogy tisztább képet kapjon arról, hogyan is teljesít, hogy min kell változtatnia, hogy milyen elvárásokra és lehetséges következményekre számíthat a közeljövõben. Így megkönnyítjük számára, hogy munkáját megtervezze és célokat tûzzön ki. És úgy tûnik, a biztos rossz is jobb, mint a kiszámíthatatlan jövõ. Ezen kívül, ez a folyamat természetesen lehet kétirányú: Amennyiben az értékelt dolgozó személyes elfogadásban részesül és valóban nem magát a személyt, hanem munkáját és teljesítményét értékeljük egy kölcsönös párbeszéd során, akkor reális képet kaphatunk nehézségeirõl, vakfoltjairól és korlátairól. Mindezzel maga a vezetõ is jobban tud tervezni és csökken az õ bizonytalansága is.

Coopertõl származik az a tanács is, hogy ha a stressz már negatív hatással van közérzetünkre, testi és szellemi jóllétünkre, azt jelezzük a megfelelõ feljebbvaló vagy a HR felé! Én ehhez hozzátenném, hogy amennyiben a fent leírt depresszív vagy szorongásos állapotok jeleit észleljük, feltétlenül keressünk hozzáértõ segítséget: Kérjük háziorvosunk, vagy magánrendelésben dolgozó pszichiáter, pszichoterapeuta segítségét!
Témakörök: bizonytalanság, stressz, válság, depresszió


Share/Save/Bookmark
  új hozzászólás küldése >>


Még nem érkezett hozzászólás!


vissza az előző oldalra  

További bejegyzések a témakörben
-

KÉSZ VAGY FÉLKÉSZ

2016.11.04.
-

Külső vagy belső jelölt?

2015.10.05.
-

HR szoftverek eljövendő világa

2015.09.28.
-

Megvannak a Magyar HR szakma kiválóság díjának nyertesei

2014.04.17.
-

A magyar HR szakma kiválósága - Pályázat

2013.12.13.
-

Social Impact Program

2013.06.04.
-

Néhány gondolat a HR Szolgáltató Központokról

2013.06.02.
-

Sabbatical

2013.05.08.
-

Új eszköz a HR-esek kezében! - II.

2013.04.14.
-

Új eszköz a HR-esek kezében

2013.04.01.
-

Friss hírek a HRCafe háza táján

2012.10.01.
-

Lelki erőforrások a munkahelyen I. - Jövőkép a bizonytalanságban

2011.11.30.
-

A Pszichológus esete a HR szakmával

2011.11.11.
-

Mutasd mit mérsz, megmondom ki vagy!

2011.11.02.
-

Tréning, coaching vagy interim?

2011.10.22.
-

Hol vannak az erős személyes márkák?

2011.09.09.
-

A közösségi média felé nyitnak a bankok

2011.09.02.
-

Assessment Center - Érvényesség és megbízhatóság

2011.08.29.
-

Add el önmagad!

2011.08.24.
-

Assessment center (AC) - Cafepedia blog

2011.08.22.
-

Vigyázat, facebookveszély!

2011.08.15.
-

Assessment Center - újratöltve

2011.08.11.
-

Hol vannak a tehetséges fejlesztőmérnökök?

2011.08.08.
-

Te drága!

2011.07.18.
-

Ne engedd el! - Vállalati

2011.07.15.
-

Beszállító, vagy patner?

2011.07.11.
-

Kegyes hazugságok - kegyetlen igazság

2011.06.26.
-

Stresszinterjú – Cafepedia blog

2011.06.02.
-

Mitől más? - Gondolatok Dr. Robert Hogan pszichológia tesztmódszertanáról

2011.05.25.
-

Néhány szempont interim megbízások sikeres teljesítéséhez

2011.01.10.
-

Szervezetfejlesztés – a hiányzó láncszem

2010.12.19.
-

A HR informatikai projektek buktatói

2010.12.05.
-

Amit nem tudunk a munkahelyen hagyni

2010.11.12.
-

A médiaszereplés torzító hatása a személyiségfejlődésre

2010.11.06.
-

Amikor már nem elég tehetségesnek lenni…

2010.10.12.
-

And the Winner is…

2010.09.29.
-

A bennünk lakó Darth Vaderek, avagy a személyiség és a stressz újszerű felfogása

2010.09.22.
-

Tanuld meg a játékszabályokat, aztán már csak játszanod kell - persze mindenkinél jobban

2010.09.11.
-

Legyen fiatal, energikus és ne akarjon gyereket!

2010.08.02.
-

Humán tőke menedzsment - bárhonnan

2010.07.24.
-

Csak a vezetékeinket veszíthetjük?

2010.07.16.
-

Vállalatirányítás és HR a felhőből?

2010.07.10.
-

Néhány gondolat a személyiségtesztek becsaphatóságáról

2010.07.01.
-

A Tanácsadó

2010.06.29.
-

Üzleti intelligencia a HR-ben

2010.06.13.
-

Személyes márkánk és kapcsolataink, vagy nem az a fontos, te kit ismersz, hanem az, ki ismer téged

2010.05.21.
-

Fejlesztésről mesterfokon

2010.05.16.
-

Előkészületek személyes márkánk építéséhez

2010.05.08.
-

Innováció a vállalati HR területén – üdvözöllek a klubban!

2010.05.04.
-

Kártylapok közé nézni

2010.04.28.
-

Személyes márka

2010.04.19.
-

Az Interim Menedzser személyes brandje

2010.04.02.
-

Ariadne fonala és a szervezeti integráció

2010.03.31.
-

Mit kínál egy HR-es mesterkurzus?

2010.03.23.
-

Exkluzív kiskapuk.

2010.03.11.
-

Mit ér a doktor, ha magyar?

2010.03.05.
-

Két rendezvény egy cél

2010.03.03.
-

HR és a Balanced Scorecard

2010.03.03.
-

Kinek fontos a Társadalmi Felelősségvállalás?

2010.02.25.
-

A fogyaték tehetsége

2010.02.23.
-

Az interim munka

2010.02.19.
-

Tanácsadócégek kálváriája 2009

2010.02.16.
-

HR Bál - avagy piedesztálon a HR szakma

2010.02.10.
-

A fogyatékkal élő alkalmazott és a hatékony szervezet felsőbbrendűsége

2010.02.04.
-

Egyedi megoldás? Mikor fele annyiért megkapom a jól bevált sablonokat?

2010.02.02.
-

Zöldhajtások a hó alatt

2010.01.27.
-

Teljesítménymutatók alkalmazása emberi erőforrások területén

2010.01.20.
-

A csapatmunka fontossága

2010.01.12.
-

HR folyamat kialakítása a gyakorlatban

2010.01.10.
-

A fluktuáció lehetséges csapdái

2009.12.23.
-

HR OSCAR

2009.12.17.
-

Projekt Menedzsment alkalmazása vállalati HR-en

2009.12.07.
-

Csak a végzettség teszi a mestert?

2009.12.02.
-

Interim Menedzsment – alapvetések

2009.11.24.
-

Lovagi roham vagy vonalharcászat?

2009.11.17.
-

Outplacement és coaching?

2009.11.16.
-

Mérhető-e a mérhetetlen?

2009.11.12.
-

A grafológia alkalmazásának előnyei a humán erőforrás területén

2009.11.06.
-

Mivel is írunk?

2009.10.30.
-

Kiválasztási kiskáté II. – Integráció helyzetelemzés nélkül?

2009.10.27.
-

Kiválasztási kiskáté I. – a nem realizált nyereség

2009.10.13.
-

Kerekasztal-beszélgetés - A HR-es mint tanácsadó

2009.10.08.
-

A HR és a megváltozott üzleti környezet - kerekasztal

2009.09.29.
-

HR-es mint stratéga – reflexiók egy konferencia kapcsán

2009.09.29.
-

A HR és a megváltozott üzleti környezet

2009.09.17.
-

A HR-es mint tanácsadó

2009.09.16.
-

Hr-es, mint stratéga

2009.09.14.
-

Munkanélküliség a kézírásban

2009.09.11.
-

Szép Új Online-Világ?

2009.09.07.
-

Milyen a jó motivációs levél?

2009.08.28.
-

A tervezett véletlen hatása

2009.08.25.
-

Az üzleti magyar virtus

2009.08.18.
-

Fejvadászat a budapesti Apple Premium Reseller piacon

2009.08.05.
-

Headhunting on the Apple Premium Reseller market

2009.08.04.
-

Homo Ludens generációs problémái

2009.08.03.
-

Tanácsadó megváltozott szerepkörben

2009.07.31.
-

Bértárgyalás legújabb eszközei

2009.07.28.
-

Álláskeresés 45 felett, vagyis szenior álláskeresők esélyei a munkaerő piacon

2009.07.20.
-

Az üzletember történészi self-marketingje. 2. rész

2009.07.17.
-

A rendszerszemléletű grafológia

2009.07.14.
-

Az üzletember történészi self-marketingje. 1. rész

2009.07.10.
-

Hol van ma a legjobb munkahely?

2009.07.06.
-

A hiteles humán erőforrás

2009.07.01.
-

Magad uram, ha szolgád nincsen - Az álláskereső direkt marketing kampánya.

2009.06.30.
-

Grafológia alkalmazása fejvadász projektben

2009.06.29.
-

Szervezeti integráció - Cafepedia blog

2009.06.26.
-

Ha a hegy nem megy Mohamedhez

2009.06.19.
-

Kiválasztás – Cafepedia blog

2009.06.12.
-

Hazánkban ideiglenesen tartózkodó szovjet csapatok

2009.06.11.
-

Személyiségteszt - Cafepedia blog

2009.06.10.
-

Munkaerő piac - Cafepedia blog

2009.06.011.
-

Humán átvilágítás - Cafepedia blog

2009.05.28.
-

Tömeges munkaerő felvétel

2009.05.11.
-

Személyiség - Cafepedia blog

2009.05.09.
-

Álláskeresés - Cafepedia blog

2009.05.08.
-

Pályázó - Cafepedia blog

2009.05.07.
-

Grafológia - Cafepedia blog

2009.05.05.
vissza az előző oldalra  
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Kérdezzen szakértőinktől
Antal Melinda - Humán források - Antal Melinda
Humán források
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Cafepedia - Humán források - Cafepedia
Humán források
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Fekete István - Humán források - Fekete István
Humán források
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Huba Gizella - Humán források - Huba Gizella
Humán források
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Lipcsei András - Humán források - Szervezet-fejlesztés - Lipcsei András
Humán források
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Nagy Andrea - Coaching - Tréning - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Nagy Andrea
Coaching - Tréning
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Főszerkesztő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


PĂ©csi Ferenc - Humán források - Munka-magánélet - Pécsi Ferenc
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Pekár DĂłra - Humán források - Szervezet-fejlesztés - Pekár Dóra
Humán források
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Petõ Gábor - Humán források - Petõ Gábor
Humán források
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Schoner Vera - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Schoner Vera
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


SzabĂł Bettina - Humán források - Munka-magánélet - Szabó Bettina
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Szende Csaba - Humán források - Szervezet-fejlesztés - Szende Csaba
Humán források
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Tánczos Zsuzsanna - Humán források - Munka-magánélet - Tánczos Zsuzsanna
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Témakör - blog, forrószék
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)