Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Erőforrás-probléma térkép építése a coaching során

2011.09.16. (Nincs hozzászólás) [szerző: Aszalós Péter]

A coach professzionális módon épít fel magában egy képet a coacheeról. Ez a kép egy vagy több, a coachee külsõ és belsõ kapcsolódásait feltáró térkép. Hogyan lehet egy ilyen térképet felépíteni, milyen elemei vannak és hogyan kell használni? Ezekre a kérdésekre a coachnak választ kell adnia.

Minden coach tudja, hogy a coacheeval való közös vándorlás során elakadásokhoz, problémákhoz, kimunkálatlan területekhez fognak érkezni. Ezeken a területeken a coachee mûködése gyakran önbizalomhiányos, döntésképtelen, esetleg menekülõ. Erre készülve a coach a munkafázisok elején erõforrások felhalmozására törekszik. Az erõforrás nem más, mint a coachee tudatában lévõ, nehéz helyzetekben is mobilizálható pozitív énkép, érzés, mûködés.

Az egyik térkép tehát a coachee problémái és erõforrásai által alkotott hálózat. Ezen a térképen egyfelõl probléma-probléma kapcsolatok (az egymást erõsítõ problémák), másfelõl erõforrás-erõforrás kapcsolatok (a szinergiában lévõ erõforrások) találhatóak. És természetesen erõforrás-probléma kapcsolatok is vannak (ha problémahelyzetben mobilizálható az erõforrás). (Gyakran elõfordul, hogy egy alulmûködõ helyzetben a coachee még az is elfelejti, amit tud. Jó példa erre az a középvezetõ, aki stábmeetingek alatt folyamatosan szorongott és ezért az egyébként jó verbális képességeit sem volt képes használni.)

A térképépítés elsõ mozzanata a problémák és erõforrások azonosítása. Most itt az erõforrások azonosítására koncentrálok és bemutatok egy (a szerepcentrikus módszerbõl származó megoldást.*)

Az erõforrások azonosítása nehéz feladat, hiszen erõsen függ a coachee együttmûködésétõl. Ha a coachee nem éli át és fogadja el a saját erõforrását,  vagy nem tartja lényegesnek, akkor nem történik meg az azzal való azonosulás, nem épül be az elem az énképbe, az identitásba. A coach hiába erõlködik, hogy bizonyítsa a coachee rátermettségét, ha az nem tudja vagy akarja befogadni és kimondani azt (pl. „jó verbális képességeim vannak”). Ugyanakkor ilyen kiindulópontok, sarokkövek nélkül nem lesz sikeres a folyamat. Tapasztalatom szerint még nagyon erõs önbizalmi válságban lévõ klienseknél is jól mûködik valamilyen állapotgörbe felrajzolása és közös elemzése. (Ilyen állapotgörbe például a sikergörbe, ami az elmúlt 1-2 év sikerességét mutatja egy szubjektív skálán. A görbe mindig hullámzik, így be lehet azonosítani a sikeres eseményeket, szakaszokat.)

A coach jól teszi, ha ráhangolódik a kliensre és tudatosan követi annak változásait. Egy pozitív hangulati elmozdulás, nyíltabb kommunikáció, kompetensebb megszólalás mind-mind jó terepe lehet valamely erõforrás (skill, szerep) azonosításának és a vele való munkának.

Az erõforrás feltárásakor a coach az alábbi gondolatok, kérdések mentén mozoghat:

  • Elnevezés. A coach a coacheeval közös munkában kialakítja az erõforrás pozitív elnevezését. Fontos feladata a coachnak, hogy szellemes és a coacheehoz közelálló nevet találjanak, olyat, amely a fantázia mélyebb rétegeit is megmozgatja. Mennyivel többet mond a „jó verbális képesség”-nél a „szómágus” vagy akár a „verbális erõforrás-menedzser”!
  • Létrehozás és történet. Mit tett a coachee, hogy ez a szerep felnõjön és megerõsödjön? Hogyan jött létre ez az erõforrás? Egy történet mélyebb gyökereket ereszt a pszichében, mint egy név, jobban beágyazza a személyiségbe az adott témát, elemet. (A business coachingban a coachok általában törekednek a terápiás helyzetek elkerülésére. Ennek egyik eszköze a coachee gyermekkori témáinak elkerülése. Erõforrások esetében azonban nyugodtan vissza lehet menni a régmúltba.) Kik voltak jelen? Kitõl „kapta” a coachee az erõforrást (erõforrás-személyek)?
  • Kiterjesztés. Hol használhatná a coachee még ezt az erõforrást? Már azonosított problémák esetén hogyan használható ez az erõforrás? A coachnak emlékeznie kell a már azonosított problémákra. Ebben az erõforrás-helyzetben a coachee erõtõl duzzadóan tekint a problémás helyzetre és saját tanácsadójává tud válni. 
  • Kapcsolás. Mi segíti a coacheet adott problémás helyzetekben, hogy használni tudja ezt az erõforrást? A válasz újabb témákat tárhat fel. Az erõforrás mobilizálhatósága érdekében meg lehet kérni a coacheet, hogy képzelje el magát a problémás helyzetben és küldjön magának üzenetet a jelenlegi pozíciójából.
Röviden áttekintettük, hogy hogyan azonosíthatja a coach a coacheeval az erõforrásait. Azt is látjuk, hogy jó ötlet a megtalált identitáselemet elnevezni és azonnal az erõforrás- probléma hálózat térképére feltenni, valamint a térkép fejlesztésével foglalkozni.

A következõkben a coach és a coachee beszélgetését vázlatosan közölve bemutatok egy konkrét példát a saját gyakorlatomból (az azonosíthatóság elkerülése érdekében a szöveget kissé átalakítottam) Life coaching helyzetben vagyunk és a coachee minden ülés elején önbizalomhiányos helyzetben érkezik. Lerajzoltatom vele az elmúlt év hangulati görbéjét, majd beszélgetünk róla. Az egyik csúcsra rákérdezek.

Coachee: Hát igen, akkor nagyon fel voltam pörögve, mert munkahelyet váltottam és láttam, hogy jónak számítok az új kollégák között is.
Coach: Kiderült számodra, hogy az elismeréseket nem csak a megszokott emberek szinte kötelezõ hozzáállása, hanem a valódi szakmai tudásod miatt kapod.
Coachee (bólogat): Igen.
Coach: Mi az, amire a legtöbb pozitív visszajelzést kapod?
 Coachee: Azt mondták, hogy jól kezelem az eszközöket, gyors vagyok, meg hogy az ügyfelekkel is jól bánok.
Coach (nevetve): Egy ügyfélbarát virtuóz mester vagy a szemükben?
Coache (szintén nevet): Igen.
Coach: Ez nagyon jó, ez a szereped jól ki van munkálva. Tetszik neked ez az ügyfélbarát virtuóz elnevezés?
Coachee: Igen.
Coach: Mondd csak, mit tettél, hogy a virtuóz ilyen szépen felnõjön benned?
Coachee: (elmondja a szakmai fejlõdésének egyes fontos részleteit)
Coach: Ki segített abban, hogy virtuózzá válj?
Coachee: (egy-két fontos tanár jön elõ)
Coach: Mit gondolsz, hol tudnád még használni az életedben ezt a tudást?
Coachee (sokat habozik): Nem tudom.
Coach: Említetted, hogy problémásnak érzed a munkatársakkal kapcsolatban önmagad képviseletét konfliktusos helyzetekben. Mi lenne, ha elképzelnél egy ilyen helyzetet, talán a legutóbbit, ide, magad elé... és ha látod magad a helyzetben, most, mint ügyfélbarát virtuóz, kompetens szakember üzenj magadnak valamit oda (elõremutat). Beszélj magadhoz, szólítsd meg magad!
Coachee: Figyelj csak Olgi, nem kell visszavonulnod. Van elég tudásod, vagy olyan jó, mint õk. Csak nyugodtan mondd el, amit gondolsz!

Ebben a folyamatban jól látszik, hogy a coach egyik legfontosabb feladatának az újonnan azonosított szerep, identitáselem megerõsítését és az énképbe való integrálását tartja. Az „ügyfélbarát virtuóz” felkerül a coach és a coachee közös mentális térképére és referenciává válik. Egy következõ ülésen szinte bármilyen helyzetben megkérdezheti a coach, hogy mit mondana az ügyfélbarát virtuóz ebben a helyzetben. Vagyis az erõforrás- probléma térkép erõforrás elemeit a coach mobilizálhatja és újabb problémás helyzetekkel és szerepekkel teremthet meg korrektív erõforrás kapcsolatot.

Az erõforrás-keresés során nem csak jól fejlett, erõs személyiségrészeket, hanem csak éppen alakuló vagy szunnyadó, kisebb erõforrásokat is érdemes azonosítani, felnövelni és a térképre helyezni.

Így az erõforrás-probléma térkép (szerepelméleti nevén a coachee szereptérképe) a coach diagnosztikai és intervenciós eszköze lesz, ennek segítségével ad jól megalapozott visszajelzéseket és tanácsokat a coacheenak.

* Ajánlott linkek a szerepcentrikus módszer és a szerepelmélet alkalmazásáról:

Szerepcentrikus módszer a coachingban
Tréning és szerepelmélet
 Coach TV
Témakörök: coachig, erõforrás, szerepcentrikus módszer


Share/Save/Bookmark
  új hozzászólás küldése >>


Még nem érkezett hozzászólás!


vissza az előző oldalra  

További bejegyzések a témakörben
-

Berobbantak a kis szolgáltatók a változásmenedzsmentbe

2016.11.04.
-

Tréningpiac 2012 - a tények!

2013.09.30.
-

Meghivo

2013.09.05.
-

A vakfolt nem tabu többé

2013.03.20.
-

Prezi.com: divatos játékszer vagy hasznos eszköz?

2013.01.30.
-

Coaching Határok Nélkül 2. évad

2012.06.19.
-

Frank Bresser 2.0

2012.02.09.
-

Lean hatás a HR-ben

2012.02.03.
-

Frank Besser 2012. február 6.

2012.02.01.
-

Átlátszó hazugságok

2011.12.19.
-

Mark Powel, the Power

2011.12.16.
-

Hogyan motiválható az Y generáció? (Europ Assistance)

2011.12.13.
-

A megoldásközpontú paradigma szerepcentrikus szemmel

2011.12.06.
-

A grafikus jegyzetelés és facilitálás

2011.11.25.
-

Tréning piac 2010 – Haldokló dinoszauruszok, izmosodó tigrisek

2011.10.26.
-

Miért nem szeretik a coachok az ügyfélszerzést?

2011.10.04.
-

A Shackleton-modell, avagy hogyan válhatunk igazi vezetővé?

2011.07.29.
-

Mellékvágányon - A karrier coaching kockázatairól

2011.07.07.
-

Happy-k-e a sheetek?

2011.05.16.
-

TEDx: A motiváció 3.0 fényes győzelme

2011.03.29.
-

Tréningpiac III.: A meztelen igazság

2011.02.21.
-

Motiváció 3.0

2011.01.28.
-

Dinoszauruszok, tigrisek, gazellák és hangyák Tréningpiac 2007-2010 2. rész

2011.01.17.
-

A tréningpiac számokban 2007-2010 (I. rész)

2010.12.08.
-

A coaching tevékenység vagy szakma?

2010.11.10.
-

Egy csoport szervezésének története - indító gondolatok

2010.11.05.
-

150 milliárd forint mér(het)etlenül

2010.10.15.
-

Coaching irányzatok összecsapása

2010.09.29.
-

Szösszenetek a lojalitásról

2010.09.03.
-

A játék a legkevésbé játék

2010.09.01.
-

Vezetők is tanulnak a coach anekdotákból

2010.08.17.
-

Motiválás lyukas zsebbel

2010.07.19.
-

Mozgásban vagyunk

2010.07.09.
-

A játék még kevésbé játék

2010.07.08.
-

Hurrá, itt a nyár?

2010.06.30.
-

A játék nem játék

2010.06.21.
-

Mire van időnk?

2010.06.09.
-

Kedves virtuális vagy valós szenvedély beteg sorstársaim (a kávéra értve)

2010.05.31.
-

Fordított kulturális sokk

2010.05.04.
-

Megváltozott munkaképesség minden szempontból képességcsökkenést jelent?

2010.02.26.
-

Story telling coaching

2010.02.19.
-

Ki is Werner Vogelauer?

2010.02.08.
-

Teszteljünk vagy ne teszteljünk?

2010.02.01.
-

Milyen coachingot akarnak egyes vezetők?

2010.01.27.
-

Karrier coaching - avagy híd az álom-melóhoz

2010.01.21.
-

Mire jó a pszchodráma a coachingban?

2010.01.13.
-

A ROSSZ kérdések - F. Várkonyi Zsuzsa

2009.12.16.
-

Határvonal coaching és terápia között

2009.12.04.
-

Új a szűröm, a szögre van felakasztva

2009.11.28.
-

Madarat tolláról - Vezetőt coacháról

2009.11.25.
-

Van katartikus kérdés?

2009.11.19.
-

Outplacement coaching

2009.11.17.
-

Innovációt tessék!

2009.11.16.
-

Te Gestalt-os, NLP-s vagy TA-s coach vagy?

2009.11.12.
-

Kompetencia vagy módszertan? II. rész

2009.11.11.
-

Emberek közt hatékonyan

2009.11.04.
-

Egy kísérlet

2009.10.29.
-

Ott voltam a II. Coaching Konferencián...

2009.10.19.
-

A CEO és a motorkerékpár - ápolás művészete

2009.10.09.
-

Tranzakcióanalízis alkalmazása szervezetfejlesztésben és coachingban

2009.10.05.
-

Tranzakcióanalízis: Eric Berne - Cafepedia blog

2009.10.05.
-

HR Konferencia 2009 - A HR-es, mint evangelista II. – avagy a HR szerepe a XXI. században

2009.09.29.
-

HR Konferencia 2009 - HR-es mint motivátor

2009.09.29.
-

Coaching Konferencia

2009.09.28.
-

A HR-es mint evangelista

2009.09.18.
-

Mekkora a coaching megtérülése?

2009.09.17.
-

Sok dudás egy csárdában, avagy tehetségekből egységes csapat

2009.09.16.
-

A HR-es mint coach

2009.09.15.
-

Adaptív coaching workshop II.

2009.09.09.
-

Tranzakcióanalízis kulcsfogalmainak gyűjteménye - Cafepedia blog

2009.09.05.
-

Ki a kulcsember?

2009.09.02.
-

Adaptív coaching módszertan

2009.08.31.
-

Kenyeret és cirkuszt a népnek!

2009.08.26.
-

Forrószék ma!

2009.08.12.
-

Kompetencia vagy módszertan?

2009.08.06.
-

Falak után sikátorok

2009.08.05.
-

Coach / tréner / tanácsadó?

2009.07.29.
-

Elakadás

2009.07.22.
-

Sasmese

2009.07.20.
-

Nők a férfi homokozóban

2009.07.15.
-

Vezetői felelősség

2009.07.08.
-

Üzleti coaching telefonon

2009.07.03.
-

Marketing = kreativitás?? Ugyan már kérem!

2009.06.30.
-

Értéket adni vagy hasznosnak bizonyulni?

2009.06.22.
-

Az a bizonyos első...

2009.06.14.
-

Értő hallgatás, hallgatva vezetés

2009.06.11.
-

Hogyan kommunikál válságban egy jó vezető?

2009.06.09.
-

Coaching folyamat - Cafepedia blog

2009.04.25.
-

Coaching fogalmak - Cafepedia blog

2009.04.20.
-

Csoport - Cafepedia blog

2009.04.20.
vissza az előző oldalra  
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Kérdezzen szakértőinktől
AszalĂłs PĂ©ter - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Aszalós Péter
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Bán Zsuzsanna - Coaching - Tréning - Bán Zsuzsanna
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Bokor Attila - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Bokor Attila
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Dr. NĂ©meth Zoltán - Coaching - Tréning - Dr. Németh Zoltán
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Hegyi Zsuzsa - Coaching - Tréning - Hegyi Zsuzsa
Coaching - Tréning
Rovatvezető
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


JĂłszai NĂłra - Coaching - Tréning - Posao - Privatni Život - Jószai Nóra
Coaching - Tréning
Posao - Privatni Život
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Molnár Attila - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Molnár Attila
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Nagy Andrea - Coaching - Tréning - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Nagy Andrea
Coaching - Tréning
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Főszerkesztő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Rét Zsófia - Coaching - Tréning - Rét Zsófia
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Témakör - blog, forrószék
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)