Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Fordított kulturális sokk

2010.05.04. (6 db hozzászólás) [szerző:Nagy-Hegyi Richárd]

Kulturális sokkA vulkáni aktivitás miatt a tervezettnél hosszabb ideig volt szerencsém egy háborítatlan szigetvilágban tartózkodni a családommal. Pihentünk, élveztük a napfényt az Óceánt és a kellemes légkört. Az emberek mosolyogtak és tartós szemkontaktusra a válasz "Hello, how are you?"-ból indított beszélgetés volt. A zebrához érve az autók lassítottak és türelmesen várták, hogy átkeljünk. A pálmák mellett, ilyen és ehhez hasonló élmények fémjelezték, hogy nem Kelet-Európában vagyok. Idáig ez egy klasszikus munka-magánélet rovatba illõ poszt is lehetne. Hogy miért ide írom? Mert hazajöttünk majd 3 hét után és a vártnál is nehezebben ment a hétköznapokba való visszarázódás. Mint azt néhány nap múlva megtudtam, ízelítõt kaptam abból, mit is érez egy hazánkba érkezõ expatrióta. Sõt azt is megtudtam, hogy amellett, hogy erre külön szakirodalom is létezik, egy külön coaching tevékenység is szakosodott.


Ahogy a Ferihegyi reptérre érkeztem a 10 centis megszokott vigyorral, szúrós tekintetek rögtön éreztették velem, hogy nem kéne. A szemkontaktus agressziót, - aztán autóba ülve - a zebránál való megállás és gyermekes anyuka átengedése, dudálást váltott ki honfitársaimból (úgy hogy a 20 méterrel elõrébb lévõ lámpa piros volt). Ideges, izgága rohanás, trükközés, túlélési harcra emlékeztetõ miliõ vett körül perceken belül. (Úgy gondolom egy nép közlekedési kultúrája sokat elmond magáról a nemzetrõl.) Az ezt követõ néhány napban az amúgy hétköznapi problémák is kiélezetten voltak jelen az életemben, nehezen rázódtam vissza a rendes kerékvágásba.

Az elsõ munkahét közepén találkoztam két hölggyel a szerkesztõségben, akikkel oldott hangulatban beszélgettünk ezekrõl a dolgokról. Mosolyogva mondták nekem: "Ha te néhány hét után így éreztél, gondold el mit tapasztal egy Nyugati társadalomból hozzánk érkezõ cégvezetõ, egy expat…" Kulturális különbségek? Néha a "különbség" szó túl finom ahhoz, hogy leírja az érzést amit õk érezhetnek. Nem egyszerûen egyes dolgok, hanem teljes rendszerek különböznek. A szó amit keresünk a "sokk".

Az expatriótáknak ezzel persze a világ minden táján szembe kell nézniük, erre szakirodalom is készült, mely több aspektusból vizsgálja a jelenséget. Az általam leírt "meghökkenés" csak egy a forgatókönyvek közül. Én fordított kulturális sokkból kaptam ízelítõt. Bár a vállalat általában jelentõs erõfeszítéseket tesz az integrációjuk érdekében, az expatrióták  így is megtapasztalják, mit is jelent egy adott ország életébe belecsöppenni. Ennek folyamata fázisokra bontható. Aztán amikor azt hinnék túl vannak a nehezén, jön a fordított kulturális sokk, mely alkalmával újra átéli ezeket a fázisokat.

A közbensõ, "tárgyalási" fázis a legkritikusabb, itt dõl el, hogy a szakértelmet birtokló kulcsember marad, vagy feladja és haza utazik. Ennek végeredményét illetõen három csoport alakul ki:

Elutasítók csoportja: Akik nem tudnak beilleszkedni, az új környezetet annyira elfogadhatatlannak találják, hogy az egyetlen kiutat a hazautazásban látják. (60%)

Elfogadók/Adoptálók: Õk a "ló tulsó oldala" annyira sikerül beilleszkedniük, hogy saját identitásuk is idomul a környezethez, gyakran egy életre letelepszenek a vendégországban. (10%)

Kozmopoliták: A vendégország pozitív értékeit úgy teszik magukévá, hogy közben saját személyiségük nagyban nem változik. Sem az elutazás, sem a hazatérés nem okoz gondot számukra. (30%)

Szeretnék rámutatni arra, hogy fenti számok tükrében az expatok többsége szenved kulturális sokkban, melyet tréningekkel már korábban is próbáltak feloldani és a coaching piac is egyre jobban nyit a téma felé. Saját élménybõl merítve, témaindítónak szánom ezt a posztot, hamarosan e téma egyik szakértõje fog a mélyfúrást végezni, sõt ezzel párhuzamosan, a HR Cafe angol nyelvû oldalán is (Expat Life), dedikált szakértõ foglalkozik a kérdéssel.

Addig is hadd kérdezzem meg: Van valakinek hasonló élménye a kulturális sokk jelenséggel?

Témakörök: coaching, kulturális sokk


Share/Save/Bookmark
  új hozzászólás küldése >>

  Dr. Németh Zoltán - http://www.enetha.com
Szia!
Olvasva a cikket eszembe jutott egy manapság sokszor elõkerülõ kérdéskör a visszajelzések hazai kultúrája.
Sokszor mosolygunk a "buta" amerikaiakon, akik gyakran túldicsérnek.
Mi a ló másik oldalán vagyunk (de sokszor még a lótól is távol).
Nem csak, hogy nincs dicséret ("ami jó azt nem kell dicsérni"), hanem gyakran semmi nincs. Tapasztalatom szerint 100 ember utolsó 2 hetét megkérdezve: 5-en kaptak dicséretet, 30-an letolást, és 65% semmit.
Na ezen kell valahogy változatnunk és nyugatiasodnunk :-)

nemethzoltan
új hozzászólás küldése >>
  Nagy-Hegyi Richárd - Szakértőnk adatlapja
Zoli, egyetértek. Igazából nem is tudom pontosan, hogy hol lehetne ezt elkezdeni. Talán ez egy tanult dolog és mélyen az oktatási rendszer alapjainál kellene erre rávezetni a tanerõket és rajtuk keresztül a jövõ nemzedéket. Rövid távon tréningekkel szerintem nem, vagy csak átmenetileg orvosolható. Ide mindenképpen szemléletváltás kell!
új hozzászólás küldése >>
  Jutika - http://www.riss.hu
Déja vu-m volt, olvasva a "Fordított kultúrális sokk" c. hozzászólást. Nagyon is éreztem már hasonlót, de elhatároztam, hogy nem hagyom magam, magunkat. Mosolygok az utcán, sokszor visszamosolyognak. Átengedem a gyalogosokat a zebrán, beengedem az indexelõ autókat, még a buszokat is, hátha majd egyre többen tesznek így. Minden népnek, városnak,-nem is tudom pontosan hol kezdõdik ez el- meg van a maga kultúrája. Én azt szeretném, ha a miénk is szimpatikus lenne. Teszek érte. Abban a reményben, hogy egyre többen leszünk így ezzel. :o)

dr Riss Éva
új hozzászólás küldése >>
   - Szakértőnk adatlapja
Éva hozzászólását olvasva Ekhard Tolle jutott az eszembe: „A világ csak belülrõl változhat meg.½ Azaz, ha mi magunk is változunk. Beengedjük a buszt és a taxit, hisz' mi sem szeretjük, ha feltartanak a munkában. Megállunk a zebra elõtt, elengedjük a balra nagy ívben kanyarodót, aki mögött már kilométeres sor torlódott fel. S mivel ki mint vet, úgy arat, a tanúsított udvariasságot vissza is kapjuk.

Szerintem nem feltétlenül kell külföldre menni, elég csak kiszabadulni a fõvárosból, s elutazni egy megyeszékhelyre.
Már az autópályán ledöbbentem, hogy jé, nem villogtak vagy indexeltek le, amikor a belsõ sávban szabályosan, sebességhatárt tartva elõztem. Pedig 4 éve még volt minden hasonló esetben, villogás, ködlámpa, index és 50cm-es követési távolság, megelõzés majd hirtelen befékezés.
Örüljünk, mert fejlõdünk!

Nem akadt gyorshajtó a magyar rendszámúak közt. Aki ment mint a meszes, az német vagy szlovák rendszámú -lehet, hogy pont honfitárs-, volt.
(Szlovákiában még ez a nagyon erõszakos közlekedési kultúra dívik. S azon fõvárosi lakók, akik ilyen-olyan okból szlovák rendszámú autóval közlekednek, pont úgy vezetnek, mintha Szlovákiában lennének).

Megyeszékhelyen érdekes mód nem furakodnak, tolakodnak, vágnak be elém autós társaim.
S ami meglepõ, hosszabbnak tûnt a piros is.
új hozzászólás küldése >>
  Nagy-Hegyi Richárd - Szakértőnk adatlapja
Kedves Éva!

Szívembõl szólt! Mióta szembesültem ezzel a görbe tükörrel, igyekszem én is így gondolkodni-cselekedni, ahogy Ön is írta. Teszem hozzá: nem minden esetben könnyû, de törekszem. Az ilyen jellegû változásokhoz elegendõ a "kritikus tömeg" és ebben az esetben igen is "egy fecske is csinálhat nyarat". Hiszek abban, hogy sokan gondolkodnak még így és elõbb utúbb mi leszünk többen. :)
új hozzászólás küldése >>
  Nagy-Hegyi Richárd - Szakértőnk adatlapja
Szia Helga,

Örülök, hogy itt is látlak. Sok mindenben igazat adok neked, annyival kiegészítve, hogy a "pillangó effektus" alapján egy (vagy több) apró udvariasság, akár egy egész város reggelét/napját befolyásolhatja pozitív irányba. Szeretném azt hinni, hogy ez így van és szeretném azt hinni, hogy sokan gondolják így akár egy zsúfolt hétfõ reggelen is. :)
új hozzászólás küldése >>

vissza az előző oldalra  

További bejegyzések a témakörben
-

Berobbantak a kis szolgáltatók a változásmenedzsmentbe

2016.11.04.
-

Tréningpiac 2012 - a tények!

2013.09.30.
-

Meghivo

2013.09.05.
-

A vakfolt nem tabu többé

2013.03.20.
-

Prezi.com: divatos játékszer vagy hasznos eszköz?

2013.01.30.
-

Coaching Határok Nélkül 2. évad

2012.06.19.
-

Frank Bresser 2.0

2012.02.09.
-

Lean hatás a HR-ben

2012.02.03.
-

Frank Besser 2012. február 6.

2012.02.01.
-

Átlátszó hazugságok

2011.12.19.
-

Mark Powel, the Power

2011.12.16.
-

Hogyan motiválható az Y generáció? (Europ Assistance)

2011.12.13.
-

A megoldásközpontú paradigma szerepcentrikus szemmel

2011.12.06.
-

A grafikus jegyzetelés és facilitálás

2011.11.25.
-

Tréning piac 2010 – Haldokló dinoszauruszok, izmosodó tigrisek

2011.10.26.
-

Miért nem szeretik a coachok az ügyfélszerzést?

2011.10.04.
-

Erőforrás-probléma térkép építése a coaching során

2011.09.16.
-

A Shackleton-modell, avagy hogyan válhatunk igazi vezetővé?

2011.07.29.
-

Mellékvágányon - A karrier coaching kockázatairól

2011.07.07.
-

Happy-k-e a sheetek?

2011.05.16.
-

TEDx: A motiváció 3.0 fényes győzelme

2011.03.29.
-

Tréningpiac III.: A meztelen igazság

2011.02.21.
-

Motiváció 3.0

2011.01.28.
-

Dinoszauruszok, tigrisek, gazellák és hangyák Tréningpiac 2007-2010 2. rész

2011.01.17.
-

A tréningpiac számokban 2007-2010 (I. rész)

2010.12.08.
-

A coaching tevékenység vagy szakma?

2010.11.10.
-

Egy csoport szervezésének története - indító gondolatok

2010.11.05.
-

150 milliárd forint mér(het)etlenül

2010.10.15.
-

Coaching irányzatok összecsapása

2010.09.29.
-

Szösszenetek a lojalitásról

2010.09.03.
-

A játék a legkevésbé játék

2010.09.01.
-

Vezetők is tanulnak a coach anekdotákból

2010.08.17.
-

Motiválás lyukas zsebbel

2010.07.19.
-

Mozgásban vagyunk

2010.07.09.
-

A játék még kevésbé játék

2010.07.08.
-

Hurrá, itt a nyár?

2010.06.30.
-

A játék nem játék

2010.06.21.
-

Mire van időnk?

2010.06.09.
-

Kedves virtuális vagy valós szenvedély beteg sorstársaim (a kávéra értve)

2010.05.31.
-

Megváltozott munkaképesség minden szempontból képességcsökkenést jelent?

2010.02.26.
-

Story telling coaching

2010.02.19.
-

Ki is Werner Vogelauer?

2010.02.08.
-

Teszteljünk vagy ne teszteljünk?

2010.02.01.
-

Milyen coachingot akarnak egyes vezetők?

2010.01.27.
-

Karrier coaching - avagy híd az álom-melóhoz

2010.01.21.
-

Mire jó a pszchodráma a coachingban?

2010.01.13.
-

A ROSSZ kérdések - F. Várkonyi Zsuzsa

2009.12.16.
-

Határvonal coaching és terápia között

2009.12.04.
-

Új a szűröm, a szögre van felakasztva

2009.11.28.
-

Madarat tolláról - Vezetőt coacháról

2009.11.25.
-

Van katartikus kérdés?

2009.11.19.
-

Outplacement coaching

2009.11.17.
-

Innovációt tessék!

2009.11.16.
-

Te Gestalt-os, NLP-s vagy TA-s coach vagy?

2009.11.12.
-

Kompetencia vagy módszertan? II. rész

2009.11.11.
-

Emberek közt hatékonyan

2009.11.04.
-

Egy kísérlet

2009.10.29.
-

Ott voltam a II. Coaching Konferencián...

2009.10.19.
-

A CEO és a motorkerékpár - ápolás művészete

2009.10.09.
-

Tranzakcióanalízis alkalmazása szervezetfejlesztésben és coachingban

2009.10.05.
-

Tranzakcióanalízis: Eric Berne - Cafepedia blog

2009.10.05.
-

HR Konferencia 2009 - A HR-es, mint evangelista II. – avagy a HR szerepe a XXI. században

2009.09.29.
-

HR Konferencia 2009 - HR-es mint motivátor

2009.09.29.
-

Coaching Konferencia

2009.09.28.
-

A HR-es mint evangelista

2009.09.18.
-

Mekkora a coaching megtérülése?

2009.09.17.
-

Sok dudás egy csárdában, avagy tehetségekből egységes csapat

2009.09.16.
-

A HR-es mint coach

2009.09.15.
-

Adaptív coaching workshop II.

2009.09.09.
-

Tranzakcióanalízis kulcsfogalmainak gyűjteménye - Cafepedia blog

2009.09.05.
-

Ki a kulcsember?

2009.09.02.
-

Adaptív coaching módszertan

2009.08.31.
-

Kenyeret és cirkuszt a népnek!

2009.08.26.
-

Forrószék ma!

2009.08.12.
-

Kompetencia vagy módszertan?

2009.08.06.
-

Falak után sikátorok

2009.08.05.
-

Coach / tréner / tanácsadó?

2009.07.29.
-

Elakadás

2009.07.22.
-

Sasmese

2009.07.20.
-

Nők a férfi homokozóban

2009.07.15.
-

Vezetői felelősség

2009.07.08.
-

Üzleti coaching telefonon

2009.07.03.
-

Marketing = kreativitás?? Ugyan már kérem!

2009.06.30.
-

Értéket adni vagy hasznosnak bizonyulni?

2009.06.22.
-

Az a bizonyos első...

2009.06.14.
-

Értő hallgatás, hallgatva vezetés

2009.06.11.
-

Hogyan kommunikál válságban egy jó vezető?

2009.06.09.
-

Coaching folyamat - Cafepedia blog

2009.04.25.
-

Coaching fogalmak - Cafepedia blog

2009.04.20.
-

Csoport - Cafepedia blog

2009.04.20.
vissza az előző oldalra  
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Kérdezzen szakértőinktől
AszalĂłs PĂ©ter - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Aszalós Péter
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Bán Zsuzsanna - Coaching - Tréning - Bán Zsuzsanna
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Bokor Attila - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Bokor Attila
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Dr. NĂ©meth Zoltán - Coaching - Tréning - Dr. Németh Zoltán
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Hegyi Zsuzsa - Coaching - Tréning - Hegyi Zsuzsa
Coaching - Tréning
Rovatvezető
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


JĂłszai NĂłra - Coaching - Tréning - Posao - Privatni Život - Jószai Nóra
Coaching - Tréning
Posao - Privatni Život
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Molnár Attila - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Molnár Attila
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Nagy Andrea - Coaching - Tréning - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Nagy Andrea
Coaching - Tréning
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Főszerkesztő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Rét Zsófia - Coaching - Tréning - Rét Zsófia
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Témakör - blog, forrószék
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)