Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Kompetencia vagy módszertan? II. rész

2009.11.11. (2 db hozzászólás) [szerző:Koczka Terézia]

kompetencia, módszertanA címmel kapcsolatos eszmefuttatás elsõ részében megosztottam a saját képzésemmel kapcsolatos dilemmáimat. Az én hibámból kicsit hosszú idõ telt el hallgatással, viszont örömmel láttam, hogy téma az oldalon, hogy vajon mi tesz valakit jó coach-csá, és hogy vajon ki mondja meg, mitõl jó coach az, aki akként határozza meg magát (mármint hogy azt írja a névjegyére).
     
Szeretném itt leszögezni, hogy nem vagyok birtokában a helyes válasznak – csak megkísérelem megosztani a témával kapcsolatos gondolataimat, dilemmáimat, tapasztalataimat. Alig várom, hogy mind többen csatlakozzanak a diskurzushoz – coachok, mentorok, szupervizorok, vezetõk, akiket már coacholtak és akiket még nem, kutatók, stb.


Elköteleztem magamat amellett, hogy támogatom a coaching szakmává válását Magyarországon. Elsõ lépésként 7 évnyi gyakorlat után elmentem egy coach képzõ iskolába, ahol elsõsorban nem azt mondták nekem okos emberek, hogy MI a coaching, hanem fõleg azt tanultam HOGYAN kell csinálni és legfõképpen arról kaptam igen gyakran visszajelzést, hogy én hogyan csinálom. Szerintem nem az a lényeges kérdés, hogy ki mondja meg, hogy ki a jó coach, hanem hogy mihez képest lehet ezt megmondani.
     
Az tehát álláspontom szerint kevés a bemeneti oldalon, ha valaki hivatásnak érzi a coachingot, azt meg végképp kevésnek érzem, ha „érzéke” van hozzá. Mihez is van érzéke pontosan? Értõen hallgatni? Pontosan és bátran kérdezni? Rendszerben gondolkodni? Uralni a saját reaktivitását egy helyzetben? Tudatosan dönteni? 
     
A világ igen sok országában a coachingot IS szakképzésben lehet tanulni, jellemzõen felsõfokú szakképzésben, azaz fõiskolán vagy egyetemen, a megfelelõ szintû képesítést kapva a tanulmányok végén (bachelor vagy master), igen sok helyen nem csak posztgraduális kurzusokon. Értelemszerûen az illetõ oktatási intézmény egy jóváhagyott kurrikulum birtokában oktat. A tanulmányok végén pedig azt lehet tudni vagy hinni, hogy elsõsorban a szükséges TUDÁS (és ennél kisebb mértékben a szükséges képesség) birtokunkban van. A tudás tehát az elengedhetetlen minimum.
     
És milyen képességekkel van esély arra, hogy sikeresek is legyünk? (Abba most nem mennék bele, hogy melyek a siker kritériumai, általában saját használatra meg szoktam elégedni az elégedett ügyféllel :-))
     
A képességek meglétét hosszú évek óta (majdnem 20 éve) egy, a szakma által kimunkált, egyetértéssel elfogadott, a kompetenciákra vonatkozó kritériumrendszer alapján egy nemzetközi szervezet, az International Coach Federation (ICF) akkreditációja jelzi az ügyfelek (és sokkal kisebb súllyal a szakma) felé. Két hete létezik egy európai akkreditációs rendszer is, amit viszont a European Mentoring and Coaching Council (EMCC) hozott létre. Jó hír, hogy az EMCC magyar tagszervezete bekapcsolódott ebbe a munkába.
     
Arra a felvetésre, hogy talán kellene egy szövetség, amely eldönti, hogy ki a jó coach, az a jó hír, hogy van egy ilyen szövetség Magyarországon is. Amely ugyan nem azt tûzte ki célul, és nem is tartja feladatának egyenlõre, hogy eldöntse, ki a jó coach. De azt igen, hogy támogassa a coachingot szakmává válni, és az oda vezetõ utat minden erejével, kapcsolataival, tudásával támogassa. Így az általam csak bemeneti oldalnak titulált szakmai kompetencia megszerzése (tanulás + gyakorlat + akkreditáció) lehetõvé válna magyarul is. Erre vonatkozik a cikk elején emlegetett személyes elkötelezettségem. Amit eddig tudtam tenni, hogy végigmentem a tanulás + gyakorlat + akkreditáció állomásain annak érdekében, hogy képes legyek tapasztalatokról, és nem csak elvekrõl beszélni.
     
Eddig két konkrét, a széles szakmai közvéleményre tartozó következményrõl tudok beszámolni: egy non-profit szervezet mûködése Magyarországon (EMCC HU) és a jövõ év elején induló, az ICF és az EMCC által akkreditált, PCC szintû képzésrõl. Hogy az utóbbi három betû mit jelent, az egy hosszabb történet. Nyilvánosan ígérem meg, hogy arról hamarosan kimerítõen írok. Aki  EMCC-rõl és az ICF-rõl szeretne többet tudni, annak javaslom az adott szervezet honlapját.
Témakörök: coaching, ICF, EMCC


Share/Save/Bookmark
  új hozzászólás küldése >>

  Kocsis Attila Péter
Érdekes a témafelvetés Kedves Terézia!

Sajnos én is éppen abban a nehéz helyzetben vagyok vezetõként, hogy megéreztem magamban az igényt arra, hogy keressek magamnak egy coach-ot. Szakmai pályám hirtelen alakulásait és kihatását az életemre szinte már nem tudom rendesen kézben tartani. Tehát érzem az igényt a külsõ segítségre, konkrétan tudom, hogy a coaching segítene rajtam. Ez eddig rendben is lenne, de nem tudom igazából, hogy a rengeteg különbözõ szakemberbõl kiszûrjem azt, hogy ki az aki valóban mélyen érintett a témában és komoly szinten ûzi azt, a megfelelõ gyakorlati és elméleti háttérrel és ki az, aki "csak" valamilyen coaching kurzuson résztvett általam ún. coach vállalkozó, aki mondjuk éppen azért kezdett el coachinggal foglalkozni, mert az olyan "divatos", elterjedõben lévõ pénzkereseti lehetõség.

Tehát komolyan érdekel, hogy mirõl ismerem fel a "jó coach-ot" és a "rosszat"?

Sajnos nem tudok a közelebbi ismerõseimtõl referenciát kérni az adott témakörben, ezért is fordultam Önhöz.

Köszönettel,

Kocsis Péter


új hozzászólás küldése >>
  Koczka Terézia - http://www.keycoach.eu
Kedves Péter!

Köszönöm a hozzászólást.

Átérzem a dilemmáját, és õszintén remélem, hogy válaszom segít majd döntenie.
Én abban hiszek, hogy a coach nem annyira módszertanok ismerõje és alkalmazója kell legyen, hanem kompetens szakember. Ebben a tudás, a személyes képességek és a gyakorlat az a három terület, amelyenek elemeit érdemes összehasonlítania.
A tudás területén érdemes megtudni, hogy a coachinggal kapcsolatos képzettségét milyen intézmény tanúsítja. Korábbi bejegyzésembõl talán világos, hogy lehetséges master szintû diplomával is rendelkezni a területen (igaz, ezt ma még nem lehet megszerezni Magyarországon az én tudomásom szerint), valamint két nemzetközi szervezet ad különbözõ szinteken egyéni akkreditációt (nem összekeverendõ az intézményi akkreditációval és a szervezeti tagsággal): az International Coaching Federation (ICF) és a European Coaching and Mentoring Council (EMCC). Mindkét akkreditációnak a haladó szinten (PCC az ICF-nél) feltétele egy komoly tréningprogram teljesítése.
Ez átvezet a másik megfontolásra javasolt területre, a kompetenciák minõsítésére. Hamarosan felkerül az oldalra a kompetenciákkal kapcsolatos bejegyzésem, itt most csak röviden: 8 területen, összesen mintegy 63 kompetencia meglétét vizsgálja a minõsítõ bizottság egy 45 perces, 'élõ' coaching során. A tréningprogram erre készít fel, kb másfél évig tart a messzemenõen gyakorlati konpetenciafejlesztõ program. A HR Cafe-ban egy ilyen programmal kapcsolatos személyes tapasztalataimat osztom meg.
A szakmai referenciákról személyesen lehet meggyõzõdni, az én gyakorlatom az, hogy az érdeklõdõknek megteremtem a kapcsolatot egy korábbi ügyfelemmel. Én semmilyen formában nem hozom nyilvánosságra ügyfeleim nevét.
Végül pedig azt javaslom, legyen része a kiválasztásnak egy személyes beszélgetés (ahol nyugodtan használja majd a blogban olvasott kompetencialistát) - ez általában semmilyen elkötelezettséggel nem jár és ingyenes. Én ezt tartom a leglényegesebbnek a döntés elõtt: az eredményes coaching a coach hitelességén alapszik, az ügyfél ennek alapján tud majd BÍZNI abban az emberben, aki élete nagyon intenzív tanulási, átalakulási folyamatát kíséri majd értõ figyelemmel.
Legnagyobb sajnálatomra Magyarországon még nincs olyan adatbázis vagy szervezet, akihez fordulhatna.
Bármilyen további kérdése van, esetleg olyan is, ami kevéssé tûri a nyilvánosságot, a honlapomon keresztül megtalál.
Szertettel üdvözlöm és erõt kívánok a döntéséhez.
új hozzászólás küldése >>

vissza az előző oldalra  

További bejegyzések a témakörben
-

Berobbantak a kis szolgáltatók a változásmenedzsmentbe

2016.11.04.
-

Tréningpiac 2012 - a tények!

2013.09.30.
-

Meghivo

2013.09.05.
-

A vakfolt nem tabu többé

2013.03.20.
-

Prezi.com: divatos játékszer vagy hasznos eszköz?

2013.01.30.
-

Coaching Határok Nélkül 2. évad

2012.06.19.
-

Frank Bresser 2.0

2012.02.09.
-

Lean hatás a HR-ben

2012.02.03.
-

Frank Besser 2012. február 6.

2012.02.01.
-

Átlátszó hazugságok

2011.12.19.
-

Mark Powel, the Power

2011.12.16.
-

Hogyan motiválható az Y generáció? (Europ Assistance)

2011.12.13.
-

A megoldásközpontú paradigma szerepcentrikus szemmel

2011.12.06.
-

A grafikus jegyzetelés és facilitálás

2011.11.25.
-

Tréning piac 2010 – Haldokló dinoszauruszok, izmosodó tigrisek

2011.10.26.
-

Miért nem szeretik a coachok az ügyfélszerzést?

2011.10.04.
-

Erőforrás-probléma térkép építése a coaching során

2011.09.16.
-

A Shackleton-modell, avagy hogyan válhatunk igazi vezetővé?

2011.07.29.
-

Mellékvágányon - A karrier coaching kockázatairól

2011.07.07.
-

Happy-k-e a sheetek?

2011.05.16.
-

TEDx: A motiváció 3.0 fényes győzelme

2011.03.29.
-

Tréningpiac III.: A meztelen igazság

2011.02.21.
-

Motiváció 3.0

2011.01.28.
-

Dinoszauruszok, tigrisek, gazellák és hangyák Tréningpiac 2007-2010 2. rész

2011.01.17.
-

A tréningpiac számokban 2007-2010 (I. rész)

2010.12.08.
-

A coaching tevékenység vagy szakma?

2010.11.10.
-

Egy csoport szervezésének története - indító gondolatok

2010.11.05.
-

150 milliárd forint mér(het)etlenül

2010.10.15.
-

Coaching irányzatok összecsapása

2010.09.29.
-

Szösszenetek a lojalitásról

2010.09.03.
-

A játék a legkevésbé játék

2010.09.01.
-

Vezetők is tanulnak a coach anekdotákból

2010.08.17.
-

Motiválás lyukas zsebbel

2010.07.19.
-

Mozgásban vagyunk

2010.07.09.
-

A játék még kevésbé játék

2010.07.08.
-

Hurrá, itt a nyár?

2010.06.30.
-

A játék nem játék

2010.06.21.
-

Mire van időnk?

2010.06.09.
-

Kedves virtuális vagy valós szenvedély beteg sorstársaim (a kávéra értve)

2010.05.31.
-

Fordított kulturális sokk

2010.05.04.
-

Megváltozott munkaképesség minden szempontból képességcsökkenést jelent?

2010.02.26.
-

Story telling coaching

2010.02.19.
-

Ki is Werner Vogelauer?

2010.02.08.
-

Teszteljünk vagy ne teszteljünk?

2010.02.01.
-

Milyen coachingot akarnak egyes vezetők?

2010.01.27.
-

Karrier coaching - avagy híd az álom-melóhoz

2010.01.21.
-

Mire jó a pszchodráma a coachingban?

2010.01.13.
-

A ROSSZ kérdések - F. Várkonyi Zsuzsa

2009.12.16.
-

Határvonal coaching és terápia között

2009.12.04.
-

Új a szűröm, a szögre van felakasztva

2009.11.28.
-

Madarat tolláról - Vezetőt coacháról

2009.11.25.
-

Van katartikus kérdés?

2009.11.19.
-

Outplacement coaching

2009.11.17.
-

Innovációt tessék!

2009.11.16.
-

Te Gestalt-os, NLP-s vagy TA-s coach vagy?

2009.11.12.
-

Emberek közt hatékonyan

2009.11.04.
-

Egy kísérlet

2009.10.29.
-

Ott voltam a II. Coaching Konferencián...

2009.10.19.
-

A CEO és a motorkerékpár - ápolás művészete

2009.10.09.
-

Tranzakcióanalízis alkalmazása szervezetfejlesztésben és coachingban

2009.10.05.
-

Tranzakcióanalízis: Eric Berne - Cafepedia blog

2009.10.05.
-

HR Konferencia 2009 - A HR-es, mint evangelista II. – avagy a HR szerepe a XXI. században

2009.09.29.
-

HR Konferencia 2009 - HR-es mint motivátor

2009.09.29.
-

Coaching Konferencia

2009.09.28.
-

A HR-es mint evangelista

2009.09.18.
-

Mekkora a coaching megtérülése?

2009.09.17.
-

Sok dudás egy csárdában, avagy tehetségekből egységes csapat

2009.09.16.
-

A HR-es mint coach

2009.09.15.
-

Adaptív coaching workshop II.

2009.09.09.
-

Tranzakcióanalízis kulcsfogalmainak gyűjteménye - Cafepedia blog

2009.09.05.
-

Ki a kulcsember?

2009.09.02.
-

Adaptív coaching módszertan

2009.08.31.
-

Kenyeret és cirkuszt a népnek!

2009.08.26.
-

Forrószék ma!

2009.08.12.
-

Kompetencia vagy módszertan?

2009.08.06.
-

Falak után sikátorok

2009.08.05.
-

Coach / tréner / tanácsadó?

2009.07.29.
-

Elakadás

2009.07.22.
-

Sasmese

2009.07.20.
-

Nők a férfi homokozóban

2009.07.15.
-

Vezetői felelősség

2009.07.08.
-

Üzleti coaching telefonon

2009.07.03.
-

Marketing = kreativitás?? Ugyan már kérem!

2009.06.30.
-

Értéket adni vagy hasznosnak bizonyulni?

2009.06.22.
-

Az a bizonyos első...

2009.06.14.
-

Értő hallgatás, hallgatva vezetés

2009.06.11.
-

Hogyan kommunikál válságban egy jó vezető?

2009.06.09.
-

Coaching folyamat - Cafepedia blog

2009.04.25.
-

Coaching fogalmak - Cafepedia blog

2009.04.20.
-

Csoport - Cafepedia blog

2009.04.20.
vissza az előző oldalra  
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Kérdezzen szakértőinktől
AszalĂłs PĂ©ter - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Aszalós Péter
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Bán Zsuzsanna - Coaching - Tréning - Bán Zsuzsanna
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Bokor Attila - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Bokor Attila
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Dr. NĂ©meth Zoltán - Coaching - Tréning - Dr. Németh Zoltán
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Hegyi Zsuzsa - Coaching - Tréning - Hegyi Zsuzsa
Coaching - Tréning
Rovatvezető
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


JĂłszai NĂłra - Coaching - Tréning - Posao - Privatni Život - Jószai Nóra
Coaching - Tréning
Posao - Privatni Život
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Molnár Attila - Coaching - Tréning - Szervezet-fejlesztés - Molnár Attila
Coaching - Tréning
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Nagy Andrea - Coaching - Tréning - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Nagy Andrea
Coaching - Tréning
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Főszerkesztő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Rét Zsófia - Coaching - Tréning - Rét Zsófia
Coaching - Tréning
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Témakör - blog, forrószék
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)