Bejelentkezés   regisztráció   Elfelejtett jelszó  
 
Български
Expat life (CEE region)
Magyarország
Üzleti és humán témában ÍRUNK blogokat, BESZÉLGETÜNK
élő adásban és SZAKTUDÁST osztunk meg egymással.

Országos HR konferencia 2009-A HR mint egészségmegőrző.

2009.09.29. (Nincs hozzászólás) [szerző: ]

Érdekes kerekasztal beszélgetés részese lehettem a 2009.szeptember 23-24-én megtartott országos HR konferencián. A kerekasztal címe kicsit bizarrnak tûnt elsõre. A HR-es mint egészségmegõrzõ ? Ennél többet elárult az alcím, miszerint miért fontos a rekreáció, az egészségügyi szûrések és programok, mit ér a cafeteria? A kerekasztal résztvevõi különbözõ iparágakból érkeztek és létszámban is különbözõ méretû szervezetekért felelõsek.

A beszélgetést azzal a kérdéssel indította Szelecki Zsófia moderátor, hogy a résztvevõk szerint valójában mennyit törõdnek az egészségükkel a munkavállalók és mit tehetnek a munkáltatók azért hogy ebben változás történjen. Nyilván nem véletlenül hívták meg a szervezõk a résztvevõ HR igazgatókat, mert egyértelmû volt a válaszokból, hogy ezeknél a cégeknél példaértékû a dolgozók egészségének védelme, megõrzése.
Dr. Sonkodi Balázs, az Oxivit egészségügyi szolgáltató cég ügyvezetõje arra hívta fel a figyelmet, hogy a tudás alapú tõke befektetésben élenjáró cégeknél a HR menedzsment új feladata az egészség védelme, hiszen ezekben a cégekben a rizikófaktorok között elõkelõ helyen áll az egészség témája. Ennek köszönhetõen ezek a cégek a versenyképes kompenzációs csomagjaikba beépítik az egészségvédelmi juttatási elemeket is, mint pl a rendszeres egészségügyi szûrések.
Bohács Bernadett az Ericsson HR igazgatója azt emelte ki, hogy az egészségrõl már akkor szükséges beszélni, amikor még nincs szó betegségrõl. Az Ericsson olyan skandináv kultúrát képvisel, ahol nagyon figyelnek arra, hogy a munkavállalók jól érezzék magukat a munkahelyükön is. Az egész az iroda kiválasztásával indul és itt kiemelten fontos számukra, hogy zöld környezetben dolgozzanak és lehetõleg stressz mentes legyen a munkavégzés helye. Rendszeresek a magyarországi vállalatban az egészségügyi szûrõ programok és saját üzemorvosuk van. A cégben mérnökök és fejlesztõk dolgoznak és az innovatív ötletekhez segítséget nyújtanak azzal, hogy akár napközben is kikapcsolódhatnak a dolgozók a helyi játékteremben. Itt akár csocsózhatnak is az alkalmazottak feltéve, hogy a teljesítményükre pozitívan hat és az elvárt eredményeket hozzák.  Évente tartanak sportnapot és az egész cégre jellemzõ, hogy a munka-magánélet egyensúlya kiemelt szerepet kap. Az Ericsson büszke arra, hogy az ott dolgozók idõben fejezik be a napi munkát és jut idejük a családi életre is. Bohács Bernadett szerint hosszútávon jobban teljesítenek azok, akik kiegyensúlyozott életet élnek.  
A Kürt HR igazgatója, Gergácz Lili arról beszélt, hogy az emberi természetbõl fakadóan hajlamosak vagyunk akkor menni orvoshoz, ha már baj van és sokan nem szánnak idõt a prevencióra. Ebbõl következõen ha a HR házhoz hozza a szûrést, akkor ezzel idõt és energiát takarít meg a cég és a munkavállaló és az a tapasztalatuk, hogy ezzel a lehetõséggel mindenki szívesen él. A Kürt esetén egy valódi tudásalapú cégrõl beszélhetünk, hiszen az emberi erõforrás a legnagyobb értékük, amit nagyon óvnak a cégben. Ennek érdekében közös sport eseményeken vesznek részt. Az ott dolgozók számára külön helységet biztosítanak sportolásra, ahol például asztali tenisz és csocsó áll rendelkezésre. Munkahelyi masszázst biztosítanak a cégben dolgozó fiatal informatika szakemberek számára. Ezen kívül külön orvosi szobát biztosítanak a helyi egészségszûrések elvégzésére. A rendszeres szûrések eredményeit természetesen bizalmasan kezelik. Gergácz Lili szerint ezeknek a programoknak is betudható, hogy a létszám 60%-a már 8 éve a cégben dolgozik.  
Hajdú Krisztina a svájci tulajdonú és csepeli székhelyû ATEL erõmû HR vezetõje szerint a Munkavállalók kisebb része maga is figyel az egészségére, de a többséget a HR osztálynak kell ösztönözni, hogy foglalkozzon magával. Krisztina szerint a munkáltatóknak fontos kommunikálni az éves szûrés fontosságát és ez bizony a HR feladata. Az ATEL három telephelyén 86 fõ dolgozik és az egészség védelme érdekében próbálnak integráltan mindenkinek egyforma juttatást nyújtani. Nagyon érdekes példákat hozott fel Hajdú Krisztina a specifikus juttatásokra. Ilyen juttatás a mini fitnesz terem, amit mûszak elõtt és után használhatnak a dolgozók vagy a 10 perces relaxációt szolgáló babzsák használata a mini irodában. Az ATEL-ben az általános integrált juttatások részét képezi például, hogy idény gyümölcsöket és külön C vitamint ingyen kínálnak a dolgozóknak. Nagyon kedvelik a dolgozók a mobil masszázs szolgáltatást, ami kéthetente 15 perc kikapcsolódást jelent és ez prevenciós szolgáltatásnak számít. Ezen kívül szûrõnapot tartanak az ATEL-ben negyedévente. Fontos különbség a többi céghez képest, hogy a cafeteria bizonyos elemi nem választhatók, hanem kötelezõek.(komplex szûrés és egészségpénztár) Természetesen ez a sajátosság a dolgozók érdekeit szolgálja, ugyanakkor ezt nem lehetett a szervezetre ráerõltetni. A HR sikerének könyvelhetõ el, hogy egy hosszú és jól felépített kommunikáció eredményeként a dolgozók elfogadták ezt a céges javaslatot. A szûrésre munkaidõben kerül sor és házhoz jön a szûrõvizsgálat, tehát minden sokkal egyszerûbb. Hasonlóan a többi céghez, akik részt vettek a kerekasztalon a sportnap itt is része a juttatásnak.
Jung Zsuzsanna a Sanofi/Chinoin HR igazgatója szerint náluk az egészség védelme szinte már etikai kérdés, hiszen az egészségügyi szektorban tevékenykednek és a Sanofi cégcsoportban a közös jelszó az egészség. Ez stratégiai kérdés és nem lehet az államra várni, hogy az majd megoldja a problémát. A munkáltatóknak rendkívül fontos a prevenció és ez mindenkinek a saját érdeke. Jung Zsuzsanna külön kiemelte az „Egészség Charta” dokumentumot, amit több, mint egy éve írt alá 46 vállalat és az egyik kezdeményezõ a Chinoin volt. Ez a charta 25 ezer dolgozót érint és az aláíró munkavállalók kötelezettséget vállaltak arra, hogy az abban leírtakat betartják.  Tekintettel arra, hogy több, mint 2 ezer fõ dolgozik a cégben öt különbözõ telephelyen ez számos kihívást jelent a HR számára. Nagyon nehezen oldható meg, hogy mindenki ugyanolyan szintû juttatást kapjon és ezért nem egyforma juttatási csomagok léteznek. Jó példa erre, hogy például a Chinoin-ban is a dolgozók idénygyümölcsöt kapnak ( almát) de vannak olyan speciális területek, mint az orvoslátogatók, akik ebbõl nem részesülhetnek mert állandóan úton vannak. A Chinoin-ban fontos szempont az is, hogy a dolgozók egészséges menüt kapjanak ebédre, de arra is gondot fordítanak, hogy tájékoztassák a dolgozókat az egészséges táplálkozás fontosságáról. Külön kihívás egy ekkora cégben, hogy olyan országos szintû egészségügyi szolgáltatóval mûködjenek együtt, aki a szûréseket az ország különbözõ pontjain található telephelyeken képes elvégezni.
A beszélgetés utolsó részében Dr.Sonkodi Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a szûrések ismétlése és a mért adatok rendszerezése és elemzése. Balázs szerint Magyarországon semmilyen elemzés nem történt és ezért az Oxivit egy olyan országos informatikai fejlesztést valósított meg, amiben az orvosok egy egységes platformon tanulmányozhatják és elemezhetik a szûrések eredményeit. Európai benchmarkok szerint a dolgozók 15% tartozik a magas egészségrizikójú csoportba. 25 %-a a dolgozóknak közepes és 60% alacsony egészségrizikójú csoportba tartozik. Általában a dolgozók 2-4%-a kerül át a magas rizikó státuszba évente.
Szelecki Zsófia záró kérdésére, mely szerint megtérül-e az a pénz, idõ és energia, amit a cégek az egészségvédelembe fektetnek egységesen igennel válaszoltak a résztvevõk, ami nem meglepõ és a kommunikációra valamint a dolgozóknak történõ visszacsatolás fontosságára hívták fel a hallgatók figyelmét. Döbbenetes volt hallani Jung Zsuzsa záró szavait, aki szerint elegendõ megtérülés az, hogy évente több rákos megbetegedésre derült fény a házhoz jött szûrési programoknak köszönhetõen és kell-e ennél jobb bizonyíték?  

Témakörök: Konferencia, HR


Share/Save/Bookmark
  új hozzászólás küldése >>


Még nem érkezett hozzászólás!


vissza az előző oldalra  

További bejegyzések a témakörben
-

Munkáltatói gondoskodás 2017-ben

2016.11.03.
-

Ütős juttatások, amelyekre ritkán gondol egy munkáltató

2015.10.05.
-

Miért nem halljuk magunkat?

2013.06.19.
-

agyar helyzetkép a sokszínűségi és családbarát intézkedésekről a III. Esélykonferencián

2013.06.07.
-

Pályázóképző

2013.04.14.
-

Az emberi agy evolúciójának beteljesedése

2012.02.22.
-

Kinek az életét éled?

2011.08.31.
-

Új tapasztalatok a feladatkezelésben

2011.07.20.
-

Menedzser és a Spiritualitás XII. - Egy kis tradíció

2011.07.19.
-

Munka: Fókusz

2011.06.29.
-

Melyik az igazi arcod, avagy szükség van-e szerepekre?

2011.06.23.
-

Menedzser és a spritualitás XI. - Kérd és megadatik!

2011.06.01.
-

Menedzser és a Spiritualitás X - EMK és a politikai korrektség

2011.05.23.
-

Menedzser és a Spiritualitás IX. - Marshall Rosenberg ablakai

2011.04.07.
-

Menedzser és a Spiritualitás VIII. - A Mátrix leomlik

2011.02.23.
-

Menedzser és a Spritualitás VII. - Pilátus szappan

2011.02.14.
-

Menedzser és a spiritualitás VI. - A felelősség kikerülhetetlen

2011.01.11.
-

Innovációs járulék és szakképzési hozzájárulás leghatékonyabb felhasználási módja - szerintem. És szerinted?

2010.10.19.
-

Menedzser és a Spiritualitás V. – Felelősség kikerülhetetlen

2010.10.16.
-

Laikus defibrillátor avagy bárki menthet életet szakképzettség nélkül?

2010.10.08.
-

Menedzser és a Spiritualitás IV. – Hoooopp!

2010.10.06.
-

TEDxDanubia

2010.09.30.
-

Mi csinálsz péntek este?

2010.09.23.
-

18 perc a világ!

2010.09.15.
-

Szívritmuszavarok kialakulását előidéző élethelyzetek – Mi állhat a hátterében?

2010.09.09.
-

Hogyan vásároljunk kiegyensúlyozottságot? - avagy a lovas balett

2010.09.03.
-

Menedzser és a Spiritualitás III. - Szeress MOST!

2010.08.29.
-

A Menedzser és a Spiritualitás II. – Légy jelen!

2010.08.04.
-

A Menedzser és a Spiritualitás I. – Buddhista gyakorlatok

2010.07.22.
-

Ádámka, avagy az itt és most

2010.06.20.
-

Munkahelyi stressz – szívritmuszavar – hirtelen szívhalál

2010.05.28.
-

Esélyegyenlőség és gyereknevelés

2010.05.19.
-

Munkával a magánéletért

2010.05.11.
-

Mama nélkül mit érek én?

2010.05.01.
-

Home Office - a kezdetek

2010.04.17.
-

Sikeres nők - a Bolgár recept

2010.04.14.
-

Dr. Gloria Noriega Gayol a kapcsolati kodependenciáról

2010.04.13.
-

Hölgyek előnyben

2010.04.08.
-

Hot: GENDER!

2010.03.26.
-

Home Office

2010.03.24.
-

A test jelez...

2010.03.12.
-

100 manager 1 napja - Te benne vagy?

2010.02.08.
-

Tisztelgés a gyengébbik nem előtt

2010.01.04.
-

A félelem a mai gazdaság árnyéka

2009.12.16.
-

Csíkszentmihályi Mihály Ph.D. -

2009.11.23.
-

A jövő foglalkoztatás formái. Távmunka szerepe a válságos időkben

2009.11.13.
-

HR Szakkiállítás - Personal Hungary (egy kis pihenés nem árt)

2009.10.22.
-

Módszertani kézikönyv coachoknak és coaching szemléletű vezetőknek

2009.10.19.
-

Innovatív HR menedzserek

2009.09.17.
-

Miért fontos a rekreáció, az egészségügyi szűrések és programok, mit ér a cafeteria?

2009.09.15.
-

HR és benchmarkok

2009.09.14.
-

Munkanélküli a munkanélküli?

2009.09.04.
-

Karakteres informatikusok - Informatikus karakterek

2009.07.27.
-

Endorfin termelő Apple-kereskedő

2009.07.17.
-

Mac, Apple - Cafepedia blog

2009.07.17.
-

A megtérülés lehetősége a részletekben rejlik

2009.07.12.
-

Lóval az egyensúly jobb oldalán

2009.07.05.
-

Próbavásárlás - Cafepedia blog

2009.06.31.
-

Mystery shopping - Cafepedia blog

2009.06.31.
-

Válság pozitív hatása

2009.06.22.
-

HR Cafe

2009.06.15.
-

Válságban is pozitív párbeszéd

2009.06.09.
-

Ökoszervezet, vagy manipulált kapcsolatokra épülő vállalati folyamatok?

2009.06.08.
-

WEB2 hatás a szervezetfejlesztés területén

2009.06.06.
-

Innováció, E-learning - Cafepedia blog

2009.05.05.
-

Kulturális sokk - Cafepedia blog

2009.04.16.
-

Twitter - Cafepedia blog

2009.04.15.
vissza az előző oldalra  
Forrószék
Forrószék
Forrószék archívum
Műhelymunkák
Műhelymunkák
xing
twitter linkedin
Kérdezzen szakértőinktől
Ladics Viktória - Munka-magánélet - Ladics Viktória
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


NĂ©meth Judit - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Németh Judit
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Nagy Andrea - Coaching - Tréning - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Nagy Andrea
Coaching - Tréning
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Főszerkesztő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


PĂ©csi Ferenc - Humán források - Munka-magánélet - Pécsi Ferenc
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


SĂłs IldikĂł - Munka-magánélet - Sós Ildikó
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Schoner Vera - Humán források - Munka-magánélet - Szervezet-fejlesztés - Schoner Vera
Humán források
Munka-magánélet
Szervezet-fejlesztés
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


SzabĂł Bettina - Humán források - Munka-magánélet - Szabó Bettina
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Tánczos Zsuzsanna - Humán források - Munka-magánélet - Tánczos Zsuzsanna
Humán források
Munka-magánélet
Szakértő
Kérdezek tőle  
Eddigi kérdések  


Témakör - blog, forrószék
álláshirdetés, álláskeresés, állásváltás, ár-érték, átláthatóság, átszervezés, átvilágítás, életrajz, énállapot, énmárka, értékek, értő hallgatás, önéletrajz, önbizalom, önismeret, új év, ügyfélkezelés, üzleti etika, üzleti intelligencia, 100 manager 1 napja, 2010, AC, Adaptive coaching, ajánló, ajánlattétel, akvárium gyakorlat, alapkő, Alkotói szabadság, alumni, apple, audit, bérgyártás, bértárgyalás, babysitter, belső kommunikáció, belső jelölt, benchmark, bérek és juttatások, bizonytalanság, blog, BP, brand, BSC, buddhizmus, buddhizmzus, Bulgária, business coach, business coaching, Business Partner, cégeladás, cél, cafepdeia, change menedzsment, coach iskolák, coach képzés, coachee, coachig, coaching, coaching bizalom, coaching folyamat, Coaching határok nélkül, coaching konferencia, coaching módszertan, coaching szerződés, coaching-kerekasztal, coahcing, Csíkszentmihályi, család, csapat, csapatépítés, csapatmunka, csoport, csoportdinamika, csoportfolyamat, csoportos coaching, csoportszerepek, CSR, Dave Ulrich, defibrillátor, depresszió, design, DIADAL, dolgozó anyák, dolgozói elégedettség, duktor, e-learning, egészség, egészségmegőrző, egészségmegőrzés, ego, egyedi megoldások, egyensúly, elemzés, elköteleződés, emberi erőforrás, EMCC, empátia, English, erőforrás, Eric Berne, esélyegyenlőség, eszközök, etika, execution, Exkluzivitás, expat, férfi-nő, fókusz, Facebook, Fata László, fejvadász, fejvadászat, feladatkezelés, felmérés, felvásárlás, figyelem, FLOW, fluktuáció, fluktuáció csökkentése, fogyatékkal élő, fogyatékkal élők, forrószék, Frank Bresser, Gamification, GBL, GDP, gender, Generáció, gestalt, grafika, grafológia, GTD, gyes, hálózatkutatás, harmónia, hatékony szervezet, hatékonyság, headhunter, hitelesség, Hogan, home office, hr, HR audit, HR bál, HR igazgató, HR projekt menedzsment, HR szoftver, HR-es, HRM, hroscar, humánátvilágítás, ICF, identitás, improvizációs színház, informatikus, ingyen coaching, innováció, innovációs járulék, integráció, interferencia-létra, interim, interim management, interim menedzsment, intranet, iPhone, Iskola, IT, járulékok, jövő, jövő kutatás, jegyzetelés, Jövő, Julia Foster-Turner, junior, Juttatások, Képzés, kézírás, kézírás elemzés, könyv, könyvbemutató, közös cél, közösségi hálózat, közösségi média, karakter, karrier, karrier coahcing, keresés, kiégés, Kirkpatrick, kiválasztás, kiválasztási módszer, kiválasztási stratégia, Kiválasztás, KKV, kodependencia, kommunikáció, kommunikációs szabályzat, kompetencia, konferencia, korfa, KPI, krízis, kreativitás, kulcsember, kulcsember kiválasztás, kulturális sokk, külső jelölt, laikus defibrillátor, leépítés, Lean, legjobb csapat, legjobb munkahely, Legrand, Lipcsei András, lojalitás, mérés, módszertan, módzsertan, magatartás, Mark Powell, market research, Marketing, maslow, MCC, megoldásközpontúság, megváltozott üzleti környezet, menedzsment, mentálhigiéné, mentális térkép, mentor, mesterkurzus, mobil, modelling, monitoring, motiváció, motivációs levél, motivátor, Motiváció, munka, munka-magánélet, munkaerõpiac, munkaerő, munkaerő felvétel, munkaerőpiac, munkahely, munkahelyi stressz, munkajog, munkáltatói gondoskodás, munkáltatói hozzájárulás, munkanélküliség, munkaszerződés, munkatárs, munkavállaló, Munkavállalói élmény, mystery consumer, mystery shopping, nők, Nagy Andrea, nemi szerepek, NLP, non-verbális kommunikáció, nyitottság, nyugdíjpénztár, nyugdíjprogram, ODWS, online, online marketing, online szervezet, optimization, organisation development, outplacement, Ösztönzés, pályázó, párkapcsolat, póker, partnerség, personal brand, personal branding, personal hungary, personal hungary;, Ph.D., piac, piackutatás, pozitív, pozitív énkép, pozitív párbeszéd, próbavásárlás, prezentáció, probléma, profil, profit, projekt, projekt menedzsment, pszichodráma, pszichológia, részmunkaidő, recesszió, Referencia, referencia ellenőrzés, referencia levél, research, ROI, Sabbatical, sajátélmény, self branding, senior coach, social recruiting, stratéga, stratégia, stressz, stressz tolerancia, stresszinterjú, szívritmuszavar, szabályok, szabályzat, Szabó Zsófia;, szakképzési hozzájáulás, szakmák, személyes diszfunkciók, személyes márka, személyiség, személyiség fejlődés, személyiségteszt, szerep, szerepcentrikus módszer, szerepcentrikus megoldás, szerepek, szerepjáték, szervezet, szervezetefejlesztés, szervezetfejlesztés, szervezetfejlesztés;, szervezeti diagnosztika, szervezeti kultúra, szervezeti kultúra mérés, szervezeti struktúra, szimbólum, szociális kívánatosság, szolgálati közlemény, sztrók, szupervízió, szupervizor, tárgyalás, Tárgyalástechnika, társadalmi felelősségvállalás, távmunka, történetmesélés, TA, tanácsadás, tanácsadó, tanácsadócégek, tapasztalati tanulás, team choaching, TED, TEDx, tehetség, teljesítmény előrejelzés, teljesítményértékelés, terápia, terjeszkedés a régióban, tervezés, tervezés, testbeszéd, teszt, TM, Toborzás, tréner, tréning, tréningpiac, transaction-analisys, tranzakcióanalízis, twitter, USP, vállalati folyamatok, vállalati kultúra, vállalkozás, válság, változás, változásmenedzsment, várandósság, vélemény, változásmenedzsment;, változások, versenytárselemzés, versenytárselemzés stratégia, vezetés, vezetés transzformáció, vezető, vezető kiválasztás, vezetői felelősség, vezetői identitás, vezetésfejlesztés, vezetői kiválasztás, viselkedés, viselkedés előrejelzés, vizualizálás, web2, webinárium, workshop, Y generáció
Blog témakörök
 Coaching - Tréning - rss feed
 Humán források - rss feed
 Munka-magánélet - rss feed
 Szervezet-fejlesztés - rss feed
Rólunk       Kapcsolat       Adatvédelem       Jogi nyilatkozat       Online marketing tanácsadĂłink: Online marketing tanácsadĂłim: ISti (Internet StratĂ©gia TervezĹ‘ Iroda)